Православие България • Виж темата - Не разбирам как трябва да се държи човек във вашия форум?

Православие България

православен форум: религия, вяра, философия, култура, богословие и практика

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Не разбирам как трябва да се държи човек във вашия форум?
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 12:09 
Модератор
Аватар

Не знам за вас, но на мен сравнението ми се струва направо богохулно. Между форума и живота на Спасителя моля да не правите паралели, че е потресаващо.

ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ (ΙΩΑΝΝΗΝ 1:12)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 12:28 
Потребител
Аватар

А тогава как тълкуваш следните думи на Спасителя:
Цитат:
Евангелие от матея 11 глава:
28. Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя;
29. вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си;
30. защото игото Ми е благо, и бремето Ми леко.

Или пък това:
Цитат:
Евангелие от Матея 10 глава:
38. и който не взима кръста си, а следва подире Ми, не е достоен за Мене.

Сам Иисус призовава да бъдем като Него .

Ис.65:25. Вълк и агне ще пасат заедно, и лъвът ще яде слама като вол, а за змията прахът ще бъде храна: те не ще причиняват зло и вреда по цялата Ми света планина, казва Господ.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 12:31 
Модератор
Аватар

Не ги тълкувам в контекста на форума, защото Спасителят ги е казал в смисъл на вярата, а не на форума.
Да се тълкува без светоотеческа литература е опасно, а светите Отци не са писали за форума ни.

ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ (ΙΩΑΝΝΗΝ 1:12)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 12:43 
Потребител
Аватар

Добре тогава ,за момент да си представим ,че това не е форум ,а разговор на пазара.Няма ли все пак да се придържаме към благочестието на Христа ,независимо къде сме?
Както е казал Соломон-"Нищо ново под слънцето".

Ис.65:25. Вълк и агне ще пасат заедно, и лъвът ще яде слама като вол, а за змията прахът ще бъде храна: те не ще причиняват зло и вреда по цялата Ми света планина, казва Господ.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 12:47 
Модератор
Аватар

Не знам как според теб благочестието може да оправдае темата във форума.
Аз на пазара не бих говорила за Спасителя, защото мястото е неподходящо. Ние не сме протестанти, все пак.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 13:08 
Потребител
Аватар

Ако някой те попита за твоята вяра ,нима би замълчала ,та дори и това да е последния му шанс да чуе за Бог?И не казвам да се натрапваме на хората със приказки за Христа ,защото може да има и обратен ефект.Мисълта ми беше във всичко що вършим да помним Бога.
Ето как сладко е наставлявал хората свети Теофан -затворник.Не може да се сравни със простосмъртен.
Цитат:
Не хули, не лъжи, не се кълни, не блудствай ни с помисли, ни със сърце, не гледай към жените и не отправяй към тях окото си, не бъди сребролюбив като Иуда, който от сребролюбие предаде Господа. Не пожелавай онова, което е на твоя ближен. Не презирай бедния, защото който безчести бедния, огорчава неговия Създател; не клевети, защото Бог се отвращава от клеветника; не празнослови, защото пътят на този, който празнослови, не води към добро. Не лицемери, защото меч Божи е над главата на лицемера. Не пий вино и не хвърляй око тук и там, защото от това се създава блудство, разврат и безчестна страст; не бъди високомъдър като фарисей; не бъди жестокосърдечен и гневлив, но бъди дълготърпелив и кротък, защото "у търпелив човек разум много...'' (Прит. 14:29). Не довеждай хората до там, че те да въздишат и да те кълнят, да не би Създателят да чуе в мъката на сърцето молитвата им и клетвата им да не падне върху теб. Случилото се с теб приеми разумно, знай, че то ти е дадено от Бога; охотно слушай този, който говори Словото Божие, защото там, където се беседва за Бога, там се намира Сам Бог. Изследвай житията на светиите и учението им, за да се наситиш от словата им. В ден на озлобление не отстъпвай от молитвата, докато не усладиш скръбната си душа.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 13:15 
Модератор
Аватар

По пост тия методи са много силни. Ти давай, аз съм на друго място.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 13:43 
Модератор
Аватар

Цитат:
Колкото повече човек се приближава към Бог ,той (човека)толкова повече се смирява. В него затихва всяко възмущение ,няма нужда да злослови .Всяко чувство ,че е набеден несправедливо.

Ами към това да се стремим..

Царю небесни, Утешителю, Душе на Истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души.
Утринни молитви
"Доброто записвай на каменни плочи, а обидата - на водата." св. Исидор

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 15:24 
Потребител
Аватар

Мира написа:
Не знам за вас, но на мен сравнението ми се струва направо богохулно. Между форума и живота на Спасителя моля да не правите паралели, че е потресаващо.
А аз мисля точно обратното: ако не съществуваха паралели между форума и живота на Спасителя, то тогава форумът би бил съвършено безсмислен. Ако тук, в общуването помежду ни не се проявява поне мъничко от Божественото битие, по-добре да не си губим взаимно времето.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 19:04 
Модератор
Аватар

Ако със същата ревност, с която се жалваме, четем и светоотеческата литература...Охо...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2010, 01:23 
Модератор
Аватар

Хубаво е да си го припомняме понякога:
Цитат:
Всеки човек, който ни оскърбява, вреди, клевети и ни обижда по какъвто и да е начин, е наш брат, попаднал в ръцете на злодея - дявола. Ако срещнем такъв брат, трябва много да скърбим за него, да му състрадаваме и безмълвно с топлота да молим Бога да ни подкрепи в трудната минута на нашето изпитание и да помилва брата ни, станал жертва на дявола. И Бог ще помогне и на нас, и на нашия брат.

ПОУЧЕНИЯ НА СТАРЦИТЕ. СЛОВОТО НА СЪВРЕМЕННИТЕ ПОДВИЖНИЦИ

Царю небесни, Утешителю, Душе на Истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души.
Утринни молитви
"Доброто записвай на каменни плочи, а обидата - на водата." св. Исидор

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]