Православие България • Виж темата - Кръщене в "Св. Петка Българска"-Рупите

Православие България

православен форум: религия, вяра, философия, култура, богословие и практика

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 94 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Кръщене в "Св. Петка Българска"-Рупите
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 16:33 
Потребител под 13 год.

Здравейте!
Съжалявам,че повдигам темата,видях,че вече има подобна тема,вече затворена,ако не се бъркам.
Чичо ми и жена му са решили да правят Кръщене на бебето си в Рупите.Няма как да не идем,въпреки,че малко ме е страх да ходя изобщо по тази местност.
Искам да разбера какво мислите вие за това-дали е лошо за детето,грях ли е да се ходи там и т.н.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Заглавие: Re: Кръщене в "Св. Петка Българска"-Рупите
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 17:17 
Потребител

Първо, когато му дойде времето, най-голяма отговорност за това кощунство пред Бога, ще носи свещеника, който се е съгласил да направи това кръщане в този т.нар. храм, а след това и родителите на детето. Детето няма никаква вина за това. А ти по - добре не ходи, по - добре да се обидят роднините, отколкото да наскърбиш Бога. Това е моя съвет.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 18:53 
Модератор
Аватар

Представяте ли си сега каква дискусия ще се развихри около темата за Вангелия? wink:

Това е икона Изображение
Това е рисунка на жив човек от въпросната църква
Изображение

Православието не бива да се смесва с езичество. Жалко, че в онзи "храм" се намира частица от мощи...

ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ (ΙΩΑΝΝΗΝ 1:12)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 19:22 
Потребител

В България има хиляди църкви. Щом са решили точно в това капище да отидат, значи почитат вещицата Ванга. Това е богохулство. Да отидат в друг храм и да се изповядат пред някой възрастен опитен свещеник.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 19:29 
Модератор
Аватар

Виж колко хубаво го каза Дон Кихот!
Може би искат да отидат там, за да смесят по някакъв начин езичеството с християнството ли, пази, Боже..?

Дон Кихот, тази сграда не биваше да бъде освещавана изобщо. Хората са неосведомени и така си мислят, че по някакъв начин Ванга е свързана с християнството.

ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ (ΙΩΑΝΝΗΝ 1:12)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 19:51 
Потребител
Аватар

Тази църква дори Ванга не я е харесвала. Така че Кристина86, по-добре да отидат в друга църква. Там иконите наистина не са на ниво, доколкото съм гледала изображения в интернет, аз иначе в църквата не съм ходила. А на Дон Кихот ще му кажа, че е грозно да обиждаш някой, да го заклеймяваш и да изказваш мнения за душата му - че била вещерска или нещо подобно; особено е грозно, недостойно и нехристиянско да хулиш, да говориш зле за мъртвите. Това Господ само ще съди в Деня на Страшния съд; ние сме само хора и не можем да си приписваме Божиите права; можем само да предполагаме кой какъв е и къде е. Затова си има изрази като "според мен" или "мисля, че...". А не твърдо да изразяваме някаква убеденост; или по-точно - предубеденост.

Цитат:
1. И тъй, нека всякой човек ни счита за служители Христови и разпоредници на тайните Божии;
2. а това, що нататък се иска от разпоредниците, то е - всеки от тях да се окаже верен.
3. Малко ми струва да бъда съден от вас, или от човешки съд; но и аз сам себе си не съдя.
4. Защото в нищо виновен не се съзнавам, ала с това се не оправдавам: съдия ми е Господ.
5. Прочее, за нищо не съдете преди време, докле не дойде Господ, Който и ще изнесе на виделина тайните на мрака и ще извади наяве намеренията на сърцето; и тогава похвалата ще бъде всекиму от Бога.
(Коринтяни, глава 4)

Боже, очисти ме грешния, понеже никога не извърших добро пред Тебе, но ме избави от лукавия и да бъде в мене Твоята воля, та неосъдно да отворя недостойните си уста и да възхваля Твоето свято име ­ на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков! Амин!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 20:14 
Модератор
Аватар

Змиянац, поучваш по верски въпроси архимандрит ли?! Поразително...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 20:22 
Потребител
Аватар

Мира написа:
Змиянац, поучваш по верски въпроси архимандрит ли?! Поразително...

Не го поучавам аз, а писанието го поучава.
Цитат:
1. И тъй, нека всякой човек ни счита за служители Христови и разпоредници на тайните Божии;
2. а това, що нататък се иска от разпоредниците, то е - всеки от тях да се окаже верен.
3. Малко ми струва да бъда съден от вас, или от човешки съд; но и аз сам себе си не съдя.
4. Защото в нищо виновен не се съзнавам, ала с това се не оправдавам: съдия ми е Господ.
5. Прочее, за нищо не съдете преди време, докле не дойде Господ, Който и ще изнесе на виделина тайните на мрака и ще извади наяве намеренията на сърцето; и тогава похвалата ще бъде всекиму от Бога. (Коринтяни, глава 4)

Боже, очисти ме грешния, понеже никога не извърших добро пред Тебе, но ме избави от лукавия и да бъде в мене Твоята воля, та неосъдно да отворя недостойните си уста и да възхваля Твоето свято име ­ на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков! Амин!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 20:25 
Модератор
Аватар

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 20:54 
Потребител
Аватар

Мира написа:
Изображение

:wave:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 22:09 
Потребител

zmianatz,

Твоите дъновистки номера ги разигравай в друг форум, а не в този. От твоето лъжетълкуване на думите на ап. Павел излиза, че ние не трябва да имаме мнение за нищо, а на всичко да вярваме безразборно. Чак пък такива идиоти не сме. Под "осъждане" (грц. крисис, оттук и нашумялата дума "криза") апостолът има предвид отлъчване от Църквата. Вашият Дънов е отлъчен, а който днес му вярва на басните, сам отлъчва себе си.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 22:38 
Потребител
Аватар

Дон Кихот написа:
zmianatz,

Твоите дъновистки номера ги разигравай в друг форум, а не в този. От твоето лъжетълкуване на думите на ап. Павел излиза, че ние не трябва да имаме мнение за нищо, а на всичко да вярваме безразборно. Чак пък такива идиоти не сме. Под "осъждане" (грц. крисис, оттук и нашумялата дума "криза") апостолът има предвид отлъчване от Църквата. Вашият Дънов е отлъчен, а който днес му вярва на басните, сам отлъчва себе си.

:lol: :lol: Дон Кихот, обясни ми, моля те, откъде-накъде реши, че аз "почитам" Дънов; че играя "дъновистки номера".
Нищо, почти, не знам за Дънов и не ме интересува. Аз съм си православна и вярвам в Иисус Христос; знам, че Той е Нашият Спасител и Той ще дойде да съди живи и мъртви.
Не те "поучавам" :lol: (както се изрази Мира) да не изказваш мнение за някой или нещо, а ти казвам, че преди да го кажеш, да споменеш израза " според мен" или "аз така мисля". Например: "Аз мисля, че Ванга е вещица."
Защото никой не знае кой какъв е и къде е душата му. Тъй като никой от нас не е ходил в Ада или Рая, за да знае дали душата (в случая) на Ванга, къде е.
P.S. И ще ви кажа, че Ванга цял живот е събирала тези пари, за да построи този храм Света Петка; това и е било мечта отдавна. Това, че не се е получило както трябва, то това и тя самата го е видяла и знаела; НО НЕ Е ВИНОВНА.
Само Господ ще съди каква е Ванга и каква е нейната душа. НЕ И НИЕ.

P.S.S И пак ще ви кажа. ЗА ТРЕТИ ПЪТ:
Цитат:
5. Прочее, за нищо не съдете преди време, докле не дойде Господ, Който и ще изнесе на виделина тайните на мрака и ще извади наяве намеренията на сърцето; и тогава похвалата ще бъде всекиму от Бога. (Коринтяни, глава 4, стих 5)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Пост за триене
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 22:51 
Потребител

Какво ще кажете да я пратим пак в отпуска?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 22:55 
Модератор
Аватар

внимавай, че е станала юродива като св. Екатерина от Петербург.

Мира що плашиш грешнаго тигра с тия вампири???

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 22:59 
Потребител

Тигър написа:
внимавай, че е станала юродива като св. Екатерина от Петербург.

Мира що плашиш грешнаго тигра с тия вампири???

Според мен си заслужи отпуската момичето. Показа същите симптоми, т.е. имаме рецидив. Какво да чакаме още?

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 94 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]