Православие България • Виж темата - Въпрос за Библията

Православие България

православен форум: религия, вяра, философия, култура, богословие и практика

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос за Библията
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 20:18 
Потребител

Съжалявам, ако темата не е за този раздел. Една позната, която е може би будистка, иска да се запознае с християнството. Страхувам се, че само от обща култура. Каза ми че иска да прочете Библията. Та аз се замислих, след разговора ни и стигнах до извода, че човек който не е я чете с вяра и извън Преданието, не ще придобие правилна представа за същината. Въпросът ми е - прав ли съм и следващият пък като я видя какво да й кажа?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Въпрос за Библията
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 20:27 
Модератор
Аватар

Посъветвай я да почне от Новия Завет. Но на всяка цена нека чете православен катехизис и то преди да почне с Писанията.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 20:50 
Потребител

Един брат преминал при нас от источните религии ми беше споделил, че започнал да чете Библията по съвета на покойния монах дядо Евлоги от Бачково, който му препоръчал да започне от Премъдрост на Иисуса син Сирахов, после на Еклесиаст, а по нататък не помня...

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 22:17 
Потребител

Една будистка ~монахиня имала наставник, който можел да чете всичките й мисли. В търсенето на нови и нови мантри, тя попаднала на Иисусовата молитва. И като я държала в ума си, установила, че наставникът й тогава не може да й чете мислите!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 22:41 
Потребител

Будистката да започне да чете от Евангелията, но с помощта на светоотеческо тълкуване. Еклесиаст е особена и късна библейска книга, повлияна от стоицизма и епикурейството. Тя е съблазнила мнозина неопитни хора.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2010, 14:54 
Потребител

Наистина трябва да се подхожда внимателно и индивидуално към всеки случай, защото макар, че в посочения от мен случай книгата Еклесиаст да е послужила за спасението на моя приятел, то както казва Дон К. при други случаи може да послужи за съблазън и да отблъсне човека /макар, че колкото са хората,- толкова многобройни са и пътищата за спасение/.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2010, 16:23 
Потребител
Аватар

Ако жената наистина е будистка и то практикуваща (а не само че е прочела това-онова, което и се е сторило интересно), моето предложение е да се запознае с Исусовата молитва от книгата на Калистос Уеър "Силата на Името". Книжката е съвсем кратичка, има я on line, и се чете "на един дъх", защото е много проста, но същевременно ясна, силна и дълбока. За човек, който има известен опит с някаква будистка медитационна практика, Исусовата молитва може да се превърне в "мост" към християнството, събуждайки интерес към мистичното послание на Библията - и по-специално на Новия Завет - а не само към "религиозното", "философското" или "морално-етичното" съдържание.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Юли 2010, 17:01 
Модератор
Аватар

Vatman написа:
Та аз се замислих, след разговора ни и стигнах до извода, че човек който не е я чете с вяра и извън Преданието, не ще придобие правилна представа за същината.

То може би вече си си отговорил на въпроса, но понеже пак е повдигната темата да си кажа и аз - прав си, че като я чете без вяра друго ще прочете... ама пък знаеш ли, някога може и да й проблесне нещо от прочетеното. Малко вероятно е, но не е невъзможно. :)

Царю небесни, Утешителю, Душе на Истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души.
Утринни молитви
"Доброто записвай на каменни плочи, а обидата - на водата." св. Исидор

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Юли 2010, 17:22 
Потребител

Между другото, Будизмът е религия, която ПОЗВОЛЯВА едновременното й практикуване с други религии. Затова, можеш едновременно да си будист и християнин. Трябва да знаете, че те са доста толерантни и добри хора и само можем да се учим от тях. Не случайно, практикуването на източна медицина е по-успешно от западната в доста случаи - защото са стигнали до доста истини и са ги запазили за поколенията, за разлика от нас - ние, българите, които сме готови винаги да оплюем изцяло миналото и народа си, срамувайки се от произхода си и същевременно имайки доста по-високо мнение за себе си, отколкото за другите българи - т.е. имаме огромно его. А източните учения учат: НИКОГА ДА НЯМАШ ВИСОКО ЕГО, винаги да знаеш, че това, което трябва да променяш е не външният свят - а себе си, защото не външният свят се нуждае от теб, а ти се нуждаеш от него.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 12 Юли 2010, 21:05 
Потребител

Библията не може да се чете като учебник.
Нека чете, откъдето почувства...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Юли 2010, 21:07 
Модератор
Аватар

Ето това е подготовка за последните времена в действие - мешавица...

ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ (ΙΩΑΝΝΗΝ 1:12)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 23 Юли 2010, 20:00 
Потребител
Аватар

Vatman написа:
Съжалявам, ако темата не е за този раздел. Една позната, която е може би будистка, иска да се запознае с християнството. Страхувам се, че само от обща култура. Каза ми че иска да прочете Библията. Та аз се замислих, след разговора ни и стигнах до извода, че човек който не е я чете с вяра и извън Преданието, не ще придобие правилна представа за същината. Въпросът ми е - прав ли съм и следващият пък като я видя какво да й кажа?

Мисля, че не сте прав. Защо да не прочете Библията? Едва ли ще разбере всичко, но ако душата й е зажадувала, защо да я възпирате? Неизследими са пътищата Господни. Колкото до вярващите, от тях едва ли има десетина човека (сред православните), които четат Библията и знаят в какво вярват.

Преди години се беше появила една Лия в клуб "Православие" на Дир.бг. Тя имаше известна будистка начетеност. Болшинството православни се отнесоха с известна критичност към нея. Тя искрено жадуваше за Бог и четеше всеки препоръчан й линк. Веднъж попаднала на някаква литургия в Германския манастир (ако не се лъжа) и духът й беше грабнат в небесните висини от служението на тогавашния епископ Николай. От този миг тя му стана верна последователка, с него уговаря кръщението си на стари години, като условието й беше, че ще я кръсти свещеник, който е чел "Добротолюбие" -то; посещаваше курсове в енорийския център на храма "Покров Богородичен"; записа богословие и стана игумения Юлита. Не искам да кажа, че всяка будистка, приела от все сърце християнството ще стане игуменка, но примерът с Всепреподобната игумения Юлита е красноречив сам по себе си и достоен за подражание.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]