Vatman написа:
Съжалявам, ако темата не е за този раздел. Една позната, която е може би будистка, иска да се запознае с християнството. Страхувам се, че само от обща култура. Каза ми че иска да прочете Библията. Та аз се замислих, след разговора ни и стигнах до извода, че човек който не е я чете с вяра и извън Преданието, не ще придобие правилна представа за същината. Въпросът ми е - прав ли съм и следващият пък като я видя какво да й кажа?
Мисля, че не сте прав. Защо да не прочете Библията? Едва ли ще разбере всичко, но ако душата й е зажадувала, защо да я възпирате? Неизследими са пътищата Господни. Колкото до вярващите, от тях едва ли има десетина човека (сред православните), които четат Библията и знаят в какво вярват.
Преди години се беше появила една Лия в клуб "Православие" на Дир.бг. Тя имаше известна будистка начетеност. Болшинството православни се отнесоха с известна критичност към нея. Тя искрено жадуваше за Бог и четеше всеки препоръчан й линк. Веднъж попаднала на някаква литургия в Германския манастир (ако не се лъжа) и духът й беше грабнат в небесните висини от служението на тогавашния епископ Николай. От този миг тя му стана верна последователка, с него уговаря кръщението си на стари години, като условието й беше, че ще я кръсти свещеник, който е чел "Добротолюбие" -то; посещаваше курсове в енорийския център на храма "Покров Богородичен"; записа богословие и стана игумения Юлита. Не искам да кажа, че всяка будистка, приела от все сърце християнството ще стане игуменка, но примерът с Всепреподобната игумения Юлита е красноречив сам по себе си и достоен за подражание.