Православие България • Виж темата - За българския език в богослужението в БПЦ

Православие България

православен форум: религия, вяра, философия, култура, богословие и практика

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: За българския език в богослужението в БПЦ
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2010, 21:03 
Потребител
Аватар

Няма нищо по-православно от това да се служи на местния език. Православието винаги е правело посланието си достъпно до хората. Не знам от къде се е появила гордостта на някои българи във връзка с чековнославянския. Те смятат, че българският не е достоен за богослужението в православната църква. Това е не само неправославно, но и неразумно. С това се погубват много българи, готови да се учат на истината.

На застъпниците на възвишенния черковнославянски ще се противопоставя заедно с мъдростта на Кирил и търпението на Методий. Но за сега ще извикам на помощ Иван Вазов:

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

Език свещен на моите деди
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушал ли се е някой досега
в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор,
охулен, опетнен със думи кални:
и чуждите, и нашите, във хор,
отрекоха те, о, език страдални!

Не си можал да въплътиш във теб
създаньята на творческата мисъл!
И не за песен геният ти слеп -
за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света!
Сè туй ругателство ужасно, модно,
сè тоя отзив, низка клевета,
що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам
и той ще стане мойто вдъхновенье,
и в светли звукове ще те предам
на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий бляск ще те покажа,
и с удара на твойта красота
аз хулниците твои ще накажа.

Пловдив, 1883

Из молитвата на Иисус: "И славата, която Ми бе дал, Аз дадох на тях, за да бъдат едно, както Ние сме едно; Аз съм в тях, и Ти в Мене, за да бъдат в пълно единство, и за да познае светът, че Ти си Ме пратил и си ги възлюбил, както Мене възлюби." (Йоан 17:22-23)

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Заглавие: Re: За българския език в богослужението в БПЦ
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2010, 21:17 
Потребител
Аватар

Има вече такава тема, за българския език в богослужението, но с доста странно заглавие:
"Неорганични мастурбанти" на псевдодуховност!?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2010, 21:40 
Модератор
Аватар

Дади, онази тема беше за всякакъв вид псевдо-духовност, там проблемът беше споменат покрай много други работи. Тази е съвсем различна.

Ето какво доживях да прочета:

Кабрал написа:
[color=#800000]Има една писменост създадена специално и изключетелно да се служи на Бог с нея и това е старобългарската или църковно-славянска писменост.[/color]

Това твърдение противоречи на Мат. 28-19:20: "И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца, Сина и Светаго Духа и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин"

Питам: на какъв език ще да са учили апостолите "всички народи"? Сигурно на черковно-славянски. Защото черковно-славянският език и писменост били създадени да се служи на Бог с тях, при това тази писменост била една-единствена.

Лошата новина е, че днес сме грамотни и тия просто не ни минават.

"И всички се изпълниха с Дух Светий и наченаха да говорят езици, според както Духът им даваше да изговарят. А в Йерусалим се намираха иудеи, човеци набожни, от всеки народ под небето. Когато стана тоя шум, събра се много народ и се слиса, защото всеки ги слушаше да приказват на неговия говор." Деян. 2:4-7

Хората слушаха апостолите да говорят за великите Божии дела всеки на неговия език - "... как слушаме тях да говорят на наши езици за великите Божии дела" ст.11

Христос умря за всички хора, колкото и да звучи неприятно това на някои. Той също така каза, че истинското поклонение на Отец е с Дух и Истина, а не с някакъв специален език.

Иначе старобългарският език няма нищо общо с църковно-славянския. Св. св.Кирил и Методий създават азбука за българите и превеждат на старобългарски Свещените Писания. Църковно-славянският език е руската редакция на преведената на старобългарски Библия.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2010, 21:57 
Потребител
Аватар

Тигър написа:
Дади, онази тема беше за всякакъв вид псевдо-духовност, там проблемът беше споменат покрай много други работи. Тази е съвсем различна.
Не, не е така. Заглавието е странно, но темата е същата. Сега обаче, като се опитах да цитирам изходния пост на refab, се оказа, че е заключена. Но там вече е изписано доста по въпроса, така че ми се струва смислено да се прочетат дадените вече мнения преди да се пише още.

ПП Ето и началния пост на refab относно църковно-славянския и българския в богослужението:

refab написа:
Използвам терминология, която заимствам от Джон Бейнс, за да предположа каква, вероятно, е същността на онези заблудени и ретроградни, според мен, хора, които фанатично и безусловно и на всяка цена защитават тази , наистина - не пълна , но , все пак, отживелица, църковно-славянския език. Би трябвало, всъщност, задължително е, според мен, да остане една малка, минимална ниша в службите за този език, а да се даде дължимия категоричен приоритет на нормалния и естествен в настоящето, официален български език!
Темата е по повод публикацията в "Православие БГ" на монах Евтимий.

Последна промяна Dadi на 05 Мар 2010, 22:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2010, 22:15 
Модератор
Аватар

Наред с други въпроси на псевдо-духовността се писа и по тоя. Но докато има хора, твърдящи, че черковно-славянският бил един единствен език, с който да се служи на Бога, явно въпросът далеч не е изчерпан.

Не е ли интересно как това, с което са се борили светите солунски братя (триезичната ерес за незапознатите) днес се е възприело от тези, на чиито прадеди са служили братята? Днес те превръщат триезичната ерес в едноезична. Да ги съди Господ.

Апропо - те повечето от темите в тоя форум са си за раздел "псевдодуховност". Но какво да се очаква от народ, който влиза в храма и не отбира нищо, щото му говорят на свещен език.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2010, 23:11 
Модератор

Харесва ми младежкият плам на Тигър, нръща ме в годините когато бях и мислех, че е далеч по-важно да говориш отколкото да слушаш. Което от своя страна противоречеше на нещо от Библията, но не си спомням на кое точно.

Има една писменост създадена специално и изключетелно да се служи на Бог с нея и това е старобългарската или църковно-славянска писменост.

Това ще рече, че до момента на създаването на старобългарската писменост, наречена по-късно църковно-славянска, е имало много писмености. Не говоря за езици, защото те си съществуват от край време, а за писменост. Проблемът бил, че тези писмености били в обръщение преди да се запишат книгите събрани по-късно в Библията. Т.е. те не били създадени специално и изключително да се служи на Бог с тях. Вероятно и затова Спасителят не изпратил апостолите да отворят печатница, а да проповядват сред народите, като за това им обещал и дарът говорене на езици. За дар писане на азбуки не се споменава, защото щеше да е глупаво, не може Благовестието да се поставя в зависимаст от грамотността на народите. Вероятно и поради особеностите на писменостите Бог поверил на Църквата разбирането на Писанията. Църквата от своя страна пазила Учението без да я е особено грижа за писменостите, защото Учението било в нея, а не на книга. Дошъл обаче един момент в който трябвало да се проповядва на една огромна маса от хора, значително надхвърляща по брой и население известният християнски свят. Затова била написана нарочна писменост, първо глаголицата, а след това и кирилицата, на която да стане проповедта. Тази нарочна писменост най-точно и вярно отразявала учението оставено от Иисус Христос на апостолите, а от тях на Църквата, защото на гръцки може да преведем "един Бог, една вяра едно къпане", но на специално създаденият богослужебен език превеждаме "един Бог, една вяра, едно кръщение", като под кръщение разбираме само и единствено това Свето тайнство, което опрощава греховете и в никакъв случай къпане, закалямане, гмуркане под вода и други магарии. Или най-важното - името на Бога - "Я есмь Сущий" нито един от другите езици не отразява дори приблизително смисловото значение на Името, та се е стигнало до глупости от рода на "свещенната тетраграма", "аз съм този, който съм" и други нелепици. Това станало не заради някаква магична сила на самата писменост, а защото специално били създавани думи и термини, за да се предаде с изключителна точност Учението. За да докажем това можем да приведем т.н. масоретски текст на Вехтият завет. Самите масорети били съвсем наясно, че еврейският не предава точно смисълът на Писанията и изпъстрили текста с безброй "бележки", които да обясняват кое точно значение на думата или термина трябва да приемем, защото еврейският език предаден през еврейската азбука не били годни да предадат истинският смисъл на Писанията сами по себе си и тъй като идолопоклонниците нямали знанието на Църквата трябвало многословно да обясняват всичко.
Затова и не виждам смисъл да се извършват богослужения на новобългарски, защото както личи от името говорим за Богослужение, а не за Чавекослужение, за да мислим как ще е по-лесно и удобно на слушателите. От друга страна Библията и други църковни книги спокойно могат да са всякакви езици, за да ги разбират хората, но без значение на какъв език се пее богослужението, то е трудно разбираемо заради самото пеене, както често са трудно разбираеми и текстовете на някой песни.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2010, 00:46 
Потребител

Кабрал написа:
.........

С нито едно изречение от горното мнение не мога да се съглася. Всъщност загубих звук и картина в резултат на прочитането му...

Кабрал написа:
Затова и не виждам смисъл да се извършват богослужения на новобългарски, защото както личи от името говорим за Богослужение, а не за Чавекослужение, за да мислим как ще е по-лесно и удобно на слушателите.
Бог няма нужда от човешкото богослужение, но хората имат. Всичко, което правим на това богослужение, трябва да е съзнателно: "Да стоим добре, да стоим със страх, да внимаваме, за да принесем в мир светото възношение", "да възлюбим един другиго та в единомислие да изповядаме Отца и Сина и Светия Дух"... На литургия не трябва да има слушатели, а участници.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2010, 01:34 
Потребител
Аватар

Цитат:
... Карбал ...

Никога не съм вярвал, че ще чуя такова изявление за черковнославянския. Толкава е ....

Какво искаш да кажеш, че Иисус не можеше да открие напълно учението си, защото му пречеше езика на който говореше? На какъв език вярата веднъж завинаги бе предадена на светиите? На какъв език се предаваше преданието?

Карбал, твоето изявление е юнашко - от рода на: "Бог е българин!"

С гордостта от черковнославянския е погубена силата на правослявието в страната ни. С това са погубени толкова българи! Имаш ли представа колко от тях са търсили Бога и са посещавали черкава, но не са намерили смисъл от посещенията си. Какво да правят там, като нищо не разбират.

До колко легитимна е литургията, когато не е разбрана от миряните?! Преданието го казва ясно: ако миряните не разбират литургията, тяхното "Амин" не е легитимно. Без Амин-а на миряните и литургията е нелегитимна.

Та нали литургията не е представление?! Нали всички християни са свещенници?! Нали и миряните трябва да се молят, да пеят, да участват живо, а не като зрители?! Същите укори, които Павел отправя към коринтяните, за дето бръщолевели в църквата без хората да разбират се отнасят и до черковнославянозащитниците. Коринтяните са говорели на език, даден им от Святия Дух. Този език бил дарба, свръхестествен изговор от Духа. И въпреки това Павел им каза в църквата да мълчат, щом хората не ги разбират.

Из молитвата на Иисус: "И славата, която Ми бе дал, Аз дадох на тях, за да бъдат едно, както Ние сме едно; Аз съм в тях, и Ти в Мене, за да бъдат в пълно единство, и за да познае светът, че Ти си Ме пратил и си ги възлюбил, както Мене възлюби." (Йоан 17:22-23)

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2010, 01:56 
Модератор

Аз доколкото си спомням от църковната история тези дето не са знаели съдържанието на лигургията не са ги допускали на нея. Месеци и години са минавали докато станеш достатъчно укрепнал във вярата за да се причастиш, а сега ще поставяме условия на Църквата какво трябва да направи за да удостоим Причастието с присъствието си. Не са сериозни тези работи.

Жоро,
Ако Христос не можеше да открие напълно учението си, как го предаде на Църквата? Очевидно е могъл, защото го е предал устно и е обяснил всяка своя дума. Ти мислиш ли, че апостолите са хвърляли зарове или са теглили чоп за да определят дали под батисмо да разбират каляване, къпане или тайнството кръщение? Защото излиза, че точно така е трябвало да правят.

Ако писмеността - гръцката или еврейската, можеше да разкрие истинското съдържание на Писанията защо Иисус Христос преди възнесението го откри на апостолите? Значи имаме Свето писание написани с гръцки, арамейски или еврейски букви, на съответният език и пълната безпомощност на хората извън Църквата да ги разберат. Как при това положение твърдим, че смисъла се предава от знаците? Смисълът е даден от Христос на апостолите, те на Църквата, а в даден момент тя е създала писменост, на която да преведе Писанията и другите богослужебни книги, като на тази писменост е изразила точното съдържание на Писанията, както са й предени от апостолите.

И наблегнете повече на четенето и мисленето, нежели на писането.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2010, 08:13 
Потребител
Аватар

Кабрал написа:
Аз доколкото си спомням от църковната история тези дето не са знаели съдържанието на лигургията не са ги допускали на нея. Месеци и години са минавали докато станеш достатъчно укрепнал във вярата за да се причастиш, а сега ще поставяме условия на Църквата какво трябва да направи за да удостоим Причастието с присъствието си. Не са сериозни тези работи.

Кабрал, бъркаш катехизис с литургия. Литургията си е била както е описана в Деянията на Апостолите – поучение, молитви, преломяване на хляба (причастие) и общение. Некръстените са били допускани до литургия, но не и до причастието. Имало е момент по време на литургията, в който всички некръстени биват помолени да напуснат. По-нататък продължавала, както ние я наричаме, литургията на верните. В праволсавната литургия е запазено това и до ден днешен. Когато свещенника каже „Вратите! Вратите!”, тогава всички некръстени трябва да напуснат, защото по-нататък продължава литургията на верните, която е само за кръстените. Това не съм видял да се спазва в България.
Интервала от три години се отнася до катехизиса. За да бъде кръстен някой е трябвало да мине през обучение в основите на вярата, а не в литургията. За кръщението се е чакало различно време. Понякога е трябвало да се пости три дни. Друг път се се е чакало три години. За това не е имало определен стандарт.
Кабрал написа:
Жоро,
Ако Христос не можеше да открие напълно учението си, как го предаде на Църквата? Очевидно е могъл, защото го е предал устно и е обяснил всяка своя дума. Ти мислиш ли, че апостолите са хвърляли зарове или са теглили чоп за да определят дали под батисмо да разбират каляване, къпане или тайнството кръщение? Защото излиза, че точно така е трябвало да правят .

Много добре казано. Отличен аргумент срещу черковнослявянничеството. И арамейския и старогръцкия са си използвани по предназначение и то успешно. Няма такова нещо като спасителния черковнославянски, който най после могъл да предаде Преданието.
Между другото да вземем Новия Завет. Боговдъхновен е текста на старогръцки. Новия Завет на черковнославянски е превод на боговдъхновенния текст!

Кабрал написа:
Ако писмеността - гръцката или еврейската, можеше да разкрие истинското съдържание на Писанията защо Иисус Христос преди възнесението го откри на апостолите? Значи имаме Свето писание написани с гръцки, арамейски или еврейски букви, на съответният език и пълната безпомощност на хората извън Църквата да ги разберат. Как при това положение твърдим, че смисъла се предава от знаците? Смисълът е даден от Христос на апостолите, те на Църквата, а в даден момент тя е създала писменост, на която да преведе Писанията и другите богослужебни книги, като на тази писменост е изразила точното съдържание на Писанията, както са й предени от апостолите.

Хрстос обясняваше писанието не поради немоща на езика, а поради немоща на хората. Няма език било той арамейски, било той старогрътски, или пък черковнославянски, който да може да обясни Необяснимия. Нито може да опише Неописуемия. Нито пък може да обясни напълно Божиите тайни. Но до колкото ни е дадено – до толкова мъдруваме. Няма Свръх езици, които да могат да обяснят тези тайни и определено черковнославянския не е такъв.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2010, 11:49 
Модератор

Хубаво беше да се съсредоточите върху това:

Цитат:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2010, 11:59 
Потребител

Хубаво беше и авторът на мисълта да се съобрази с нея:
Кабрал написа:
"...Когато беше във Венеция, против него се събраха като врани на сокол епископи, свещеници и монаси, подигнаха триезическата ерес и казваха:
- Човече, кажи ни, как сега си направил книги за славяните и ги учиш, когато никой друг преди тебе не ги е изнамерил ­ нито апостол, нито римски папа, нито Григорий Богослов, нито Иероним, нито Августин? Ние познаваме само три езика, на които подобава да славим Бога в книгите ­ еврейски, гръцки и латински!
Философът им отговори:
- "Не вали ли дъжд от Бога и слънцето не свети ли еднакво на всички?" И въздухът не е ли еднакъв за всички? И как не ви е срам, като мислите, че езиците са само три, а на всички други народи и племена заповядвате да бъдат слепи и глухи? Бога ли си представяте немощен, че не може на всички да даде това, или завистлив, че не иска? Но ние познаваме много народи, които си имат своите книги, и които въздават слава на Бога всеки на свой език: арменци, перси, авазги, ивери, сугди, готи, авари, тирси, хазари, араби, египтяни, сирийци и много други.
Ако ли не искате да разберете от това истината, поне в Библията вижте присъдата си. Давид вика и казва: "Възпейте Господу песен нова, възпейте Господу, цяла земьо!" И пак: "Възклицавайте Господу, цяла земьо, тържествувайте, веселете се и пейте!" И на друго място: "Цялата земя да Ти се поклони и да Ти пее, да пее на Твоето име, Вишний" И пак: "Хвалете Господа, всички народи! Прославете Го, всички племена!" и "Всяко дихание да хвали Господа!"
А Евангелието казва: "Които Го приеха, даде им възможност да станат чеда Божий". В същото Евангелие Господ говори: "И не само за тях се моля, но и за ония, които по тяхното слово повярват в Мене, за да бъдат всички едно, както Ти, Отче, си в Мене и Аз в Тебе!" А в Евангелието от Матея рекъл: "Даде Ми се всяка власт на небето и на земята. И тъй идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Света го Духа и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал! И ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света, амин!" И в евангелието от Марка казал: "идете по цял свят и проповядвайте Евангелието на всички твари. Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а който не повярва, ще бъде осъден. А повярвалите ще ги придружават тия личби: с името Ми ще изгонват бесове, ще говорят на нови езици".
А към вас, законоучителите, казва: "Горко вам, книжници и фарисеи лицемери, задето затваряте царството небесно пред човеците; защото нито вие влизате нито влизащите пускате да влязат". И пак: "Горко вам, законници, задето взехте ключа на познанието, сами не влязохте, и на влизащите попречихте!" А Павел пише на коринтяните: "Желая всички вие да говорите езици... И бездушните предмети като пищялка или гусла, които издават глас, ако не дадат разделни звукове, как ще се познае, какво се свири на пищялка или на гусла? Защото, ако тръбата издаваше неопределен звук, кой ще се готви за битка?
Тъй и вие, ако не изговаряте с езика си разбрани думи, как ще се разбере това, което говорите? Защото ще говорите на вятър. Толкова например различни думи има в света и ни една от тях не е без значение. Ако прочее не разбирам значението на тия думи, то за говорещия ще бъда чужденец па и говорещият щебъде за мене чужденец... И тъй какво? Ще се моля с дух, ще се моля и с ум; ще пея с дух, ще пея и с ум. Защото, ако благословиш с дух, как ще каже на твоето благодарение "амин" оня, който е от простолюдието, когато не разбира какво казваш? Ти благодариш хубаво, но другият не се поучава. Благодаря на моя Бог, задето повече от всички ви говоря езици; но в църква предпочитам да кажа пет думи разбрани, за да поуча и други, отколкото хиляди думи на език непознат......
...С тези и още много други думи ги посрами, остави ги и си замина по своя път."

Кондак, глас 3
Священную двоицу просветителей наших почтим,
божественных Писаний преложением источник богопознания нам источивших,
из негоже даже до днесь неоскудно почерпающе,
ублажаем вас, Кирилле и Мефодие,
престолу Вышняго предстоящих и тепле молящихся о душах наших.

Свещената двоица на нашите просветители да почетем,
отключили за нас чрез превода на Божествените книги извор на богопознание,
от който даже до днес, непрестанно като черпим,
ублажаваме ви, Кириле и Методие,
предстоящи пред престола на Всевишния и молещи се топло за нашите души.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2010, 13:52 
Кабрал, толкова неверни и несвързани неща си написал по-горе, че мене ме е срам заради тебе. Само с голи силогизми няма да стигнеш много далече, приятелю! Някъде в други теми на форума ти сам споменаваш, че не отбираш старогръцки, защо тогава се пънеш да коментираш неща като "кръщение", "βάπτισμα", "βαπτίζειν" и др. Нещо повече, знаенето на даден език нищо не те ползва, ако не си на ти с културата носител на същия език. А в тази област със силогизми със сигурност си аут. Например, "ваптизма" или "баптизма"( ако трябва да транскрибираме някак на български) в античния предхристиянски свят, не е било само дума за потапяне или къпане, а има по-дълбок смисъл - било е нещо като обред за инициация, например, често извършван, когато някой роб е сменял господаря си, тогава е получавал и ново име и тн.

За тези, които се интересуват, ето един православен библеист: тук са аудио лекции http://www.predanie.ru/mp3/arhimandrit_ ... ij_ivliev/ , а тук има и текстове на руски http://azbyka.ru/ivliev/index.shtml . Обърнете внимание на коментарите върху Апокалипсиса, едно трезво и аргументирано мнение на съвременен екзегет, член на богословски синодални комисии, към РПЦ. Някой може да добави и други линкове, просто това сега ми е под ръка.

Моля! Преди да напишете нещо, първо помислете, после прочетете, тогава напишете, проверете и поствайте. Аман от изцепки!

Поздрави!

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2010, 15:46 
Потребител

Интересното е, че все още се намират доста хора, които да не го разбират това нещо! След повече от 1000 години! И освен, че е супер актуална тази тема и след решението на Светия Синод от 1997 година всички богослужебни книги да се преведат на български, то още не е станало и още се служи в църквите на църковнославянски и все още малко се разбира. Това е трагедията на нашата мудност и неспособност да се организираме!

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2010, 16:34 
Триезичната догма е била атакувана и по-рано - още по времето на Никейския събор и дори преди това Библията е била превеждана на различни "варварски" езици - например от еп. Вулфила /ок. 311 - 383 г./ на готски език.
http://www.pravoslavieto.com/history/04 ... /index.htm
http://www.slovo.bg/old/litforum/208/rmilev.htm

"Вулфила, или Улфила, както по-точно предават името му източниците от времето, епископ сред готите отвъд и отсам Дунава около средата на IV в., представлява личност от особено значение за историята на християнската църква в Европа. Подобно на Светите братя той изобретил за своите сънародници готи, и по-общо за всички германски племена, азбука за придаване писмена форма на тяхната култура, като също превел на техен език Свещените писания - първи книжовен паметник на огромната германска литература, наложила се по-късно в света."

Интересно е, че тези готи също като прабългарите и славяните няколко века по-късно, се заселват в земите на Империята отсам Дунава и събитията се развиват по познатия нам сценарий - те са допуснати с цел да пазят северната граница на Империята по протежение на р. Дунав от варварските племена и по специално от хуните, но се обръщат на юг, в посока към Константинопол, за да решат социалните си проблеми.

.....................................................................

Доколкото ми е известно покойният ловчански владика дядо Григорий е превел на новобългарски голяма част от богослужебните книги.
http://www.blitz.bg/news/article/25994
"Дядо Григорий наставлява православното мирянство в ловчанска епархия от 1972 г. Той бе втори по старшинство в Св. Синод след патриарх Максим. Владиката бе радетел да се служи на съвремемен език в родните черкви, а не на църковно-славянски език, с цел божието слово да достига по-бързо до сърцата на обикновените миряни."

Върнете се в началото

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]