|
Съжалявам Чачо, опитах се да обясня, но явно не съм успяла и съм предизвикала твоята насмешка.
P.S. Чачо не си постнал целият ми отговор, а само една част от него. Мисля, че е редно да напишеш към коя тема се отнася така приложата част от текста. В началото на цитирания пост казвам, че не съм богослов, а обикновена мирянка и така мисля аз - без конкретно да ангажирам някой с думите си. Ти не постваш точният ми отговор, а само една избрана част от него, което действие приемам като опит да преиначиш смисъла на казаното от мен - а така изопачено си е чиста подигравка от твоя страна. Съдейки по действията ти, стигам до извода, че си тинейджър / а както знаеш пубертет се кара до 25г. /
А ето и въпростният ми пост / темата е "Тълкуване на книгата Битие според Древната Църква" /:
" Иван 63, ще изкажа моето мнение по някои от въпросите, които си задал. Обикновена мирянка съм - не съм богослов.
"2. Въпрос: На кого говори Бог „Нека да създадем”?.... да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие стих 26" Мисля, че той се обръща към самият себе си. Бог е с три лица - и всички те участват в създаването на човека / и не само, но конкретно за разглежданият случай /. Бог - Отец и Бог - Син създават човека от пръст, след което му вдъхват живот чрез Светият Дух. А всички те - Бог-Отец, Бог-Син и Светият дух - са неразривно свързани в едно.
Затова е казано по този начин - в множествено число.
"5. Въпрос - ...."Какво значи по Божий образ и подобие?" ......... в глава 1 на Битие стих 26 е писано по Наш образ и подобие. Виждам уж някакво противоречие .... моля за разяснение ??????" Иван, не виждам никакво противоречие тук и се учудвам на въпроса. Ако Бог не ни беше създал чрез цялата си Божествена същност - нямаше да сме такива, каквито сме сега. Помисли: Ипостас БОГ-ОТЕЦ го свързваме със Извор на живота във Вселената, вяра, справедливост, ред, творчество и пр. Ипостас БОГ-СИН го свързваме отново с Извор на живот, вяра, любов, милосърдие, състрадание и пр. Ипостас ДУХ СВЕТИ - го свързваме с Извор на живот, вяра, творчество и пр.
Вече казах, че те са единни и неразривно свързани. Така създавайки ни Бог е вложил в нас частица от качествата на трите си ипостаса. Затова сме мислещи, състрадателни, вярваме, обичаме, творим и пр.
Надявам се, че съм се изразила правилно и думите ми няма да бъдат приети като богохулство или ерес. Така мисля аз четейки Библията."
_________________ "Тогава Петър се приближи до Него и рече: Господи, колко пъти да прощавам на брата си, кога съгрешава против мене? До седем пъти ли? Иисус му отговаря: не ти казвам до седем, а до седемдесет пъти по седем.." / Ев. Мат. 18:21-22 /
|