Православие България • Виж темата - Бисери от Форума

Православие България

православен форум: религия, вяра, философия, култура, богословие и практика

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Бисери от Форума
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 19:14 
Потребител

Paladin написа:
Битие 1:1. В начало Бог (elohiym) сътвори небето и земята.
• Elohiym е множествена форма на Бог. Това начало на Светото писание е доказателство, че Бог се състои от повече от 1 личност и в същото време е единен като същност Бог.
Битие 1:27 И сътвори Бог (elohiym отново) човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Заглавие: Re: Бисери от Форума
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 19:17 
Потребител

Кабрал написа:
Жоро,
Не може да има различно тълкуване, нито такова на древната Църква, защото Църквата е само една - Православната и тя винаги е тълкувала нещата така, както са й оставени от Христос и апостолите.

Извод: Има само един Бог - Църквата!

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 19:19 
Потребител

m.muladzhikova написа:

"2. Въпрос:
На кого говори Бог „Нека да създадем”?.... да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие стих 26
"
Мисля, че той се обръща към самият себе си. Бог е с три лица - и всички те участват в създаването на човека / и не само, но конкретно за разглежданият случай /.
Бог - Отец и Бог - Син създават човека от пръст, след което му вдъхват живот чрез Светият Дух. А всички те са неразривно свързани в едно.

Затова е казано по този начин - в множествено число.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Заглавие: Няма "бисер"
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 19:21 
Потребител

Какво чудно има? Бог е триединен: Отец, Син и Святи Дух.

А и човекът е създаден по Божия образ и подобие: с дух, душа и тяло. Триединен. :thumbup:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Няма "бисер"
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 19:25 
Потребител
Аватар

anb написа:
Какво чудно има? Бог е триединен: Отец, Син и Святи Дух.

А и човекът е създаден по Божия образ и подобие: с дух, душа и тяло. Триединен. :thumbup:

Напълно подкрепям! :thumbup:
Бог е триединен.
Ние също - дух, душа и тяло.
Та Бог ли няма да е, щом ние сме?...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 21:13 
Потребител
Аватар

Съжалявам Чачо,
опитах се да обясня, но явно не съм успяла и съм предизвикала твоята насмешка.

P.S. Чачо не си постнал целият ми отговор, а само една част от него. Мисля, че е редно да напишеш към коя тема се отнася така приложата част от текста. В началото на цитирания пост казвам, че не съм богослов, а обикновена мирянка и така мисля аз - без конкретно да ангажирам някой с думите си. Ти не постваш точният ми отговор, а само една избрана част от него, което действие приемам като опит да преиначиш смисъла на казаното от мен - а така изопачено си е чиста подигравка от твоя страна. Съдейки по действията ти, стигам до извода, че си тинейджър / а както знаеш пубертет се кара до 25г. /

А ето и въпростният ми пост / темата е "Тълкуване на книгата Битие според Древната Църква" /:

" Иван 63,
ще изкажа моето мнение по някои от въпросите, които си задал. Обикновена мирянка съм - не съм богослов.

"2. Въпрос:
На кого говори Бог „Нека да създадем”?.... да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие стих 26"
Мисля, че той се обръща към самият себе си. Бог е с три лица - и всички те участват в създаването на човека / и не само, но конкретно за разглежданият случай /.
Бог - Отец и Бог - Син създават човека от пръст, след което му вдъхват живот чрез Светият Дух. А всички те - Бог-Отец, Бог-Син и Светият дух - са неразривно свързани в едно.

Затова е казано по този начин - в множествено число.

"5. Въпрос
- ...."Какво значи по Божий образ и подобие?" ......... в глава 1 на Битие стих 26 е писано по Наш образ и подобие. Виждам уж някакво противоречие .... моля за разяснение ??????"
Иван, не виждам никакво противоречие тук и се учудвам на въпроса.
Ако Бог не ни беше създал чрез цялата си Божествена същност - нямаше да сме такива, каквито сме сега. Помисли:
Ипостас БОГ-ОТЕЦ го свързваме със Извор на живота във Вселената, вяра, справедливост, ред, творчество и пр.
Ипостас БОГ-СИН го свързваме отново с Извор на живот, вяра, любов, милосърдие, състрадание и пр.
Ипостас ДУХ СВЕТИ - го свързваме с Извор на живот, вяра, творчество и пр.

Вече казах, че те са единни и неразривно свързани. Така създавайки ни Бог е вложил в нас частица от качествата на трите си ипостаса. Затова сме мислещи, състрадателни, вярваме, обичаме, творим и пр.

Надявам се, че съм се изразила правилно и думите ми няма да бъдат приети като богохулство или ерес. Така мисля аз четейки Библията."

Иисус му отговаря: не ти казвам до седем, а до седемдесет пъти по седем.." / Ев. Мат. 18:21-22 /

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]