Православие България • Виж темата - Обяснете ми разликата?

Православие България

православен форум: религия, вяра, философия, култура, богословие и практика

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Обяснете ми разликата?
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2009, 00:45 
Потребител

За това упорито повтаряне от страна на някои, че православните са идолопоклонници, си спомням, че още преди векове това е било най-силния довод от страна на еретиците иконоборци. Така, че нищо ново под слънцето; - старата иконоборска песен, само, че на новокалендарски глас!!

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2009, 20:05 
Модератор
Аватар

Зограф написа:
С голямо съжаление чета думите написани по-горе, преди Сърцеведецът Господ да ме е осъдил, Тигър вече отреди, че мястото ми е в ада.

Това е клевета, тъй като никъде не съм написала, че мястото ти е в ада. Обвинението за грях не е осъждане. Окончателното осъждане е дело на Съдията, а не човешко. Обвинението е покана за покаяние, тъй като Бог не благоволява в смъртта на никого. Ти си призован за вечния живот точно толкова, колкото и аз.

Обвинението в иконоборство също е клевета.

Зограф написа:
Верно е, че съм по-грешен от всички хора на земята.

Фалшиво смирение. Ти отлично знаеш, че не си по-грешен от някой масов убиец например. Следователно не си по-грешен от всички. Лъжесмирението е дете на гордостта.

Зограф написа:
но съм роден от православни родители, на 40-ия ден съм кръстен от архим. Кирил и през целия си съзнателен живот с всеки атом от цялото ми същество съм принадлежал единствено на Господа Иисуса Христа и винаги съм бил член на Едната Свята Съборна и Апостолска Църква. .

"... щото Бог на Господа нашего Иисуса Христа, Отец на славата, да ви даде дух на мъдрост и откровение, за да Го познаете, и да просвети очите на сърцето ви, та да познаете в какво се състои надеждата на тия, които са призовани от Него, какво е богатството на славното Негово наследство з асветиите, и колко безмерно е величието на Неговата мощ в нас, които вярваме чрез действието на крепката Му сила" написа "... обрязаният в осмия ден, от Израилев род, от Вениаминово коляно, евреин от евреи, по закон - фарисей, по ревност гонител на Божията църква, по правдата на закона - непорочен. Но това що беше за мене придобивка, поради Христа го счетох за вреда."

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2009, 01:27 
Потребител

Многоуважаемий Тигър,
Много ме зарадва написаното от теб, че не си ме осъдила безвъзратно, а си допуснала грешка в изразяването, което и аз на младини много пъти съм вършил докато един ден бившият игумен на Зографския манастир дядо Евтимий не ми обясни тънкото различие в нашия случай. Той ми каза : когато кажеш за някого: "този е еретик"- ти си присвояваш ролята на съдия и го осъждаш преди Божия Съд и това е голям грях. Ако кажеш: "този говори като еретик или проповядва ерес" - тогава ти осъждаш само лошата постъпка на човека който е бил заблуден от сатаната. Дядо Ефтимий беше изключителен монах, подвижник и аскет. Той имаше в пълнота тази добродетел да не осъжда никого. Ето един случай: Придружавах дядо Евтимий в Комитета по църковните въпроси и там г-н Младенов му съобщи, че днес Митанов направил изявление пред журналисти, че История Славянобългарска е открадната и подменена от Зограф. Въпросът отправен към дядото беше в кого се съмнява и какво изявление ще направи по този повод. Дядото с кротост без да се смути отговори: Грехът е мой, защото първо, съм изкушил някого с това, че сме показали ценната История, а после и поради нашата немарливост в опазването на ценности сме го съблазнили да я вземе. Ама какви ги говориш дядо Игумене, как така извъртя нещата, че не крадеца ами ти ще си виновен, от къде на къде?? Кажи поне в кого се съмняваш? Дядо Евтимий отговори: този който я е взел е извършил един грях, а аз ако почна да обвинявам този или онзи ще имам сто гряха. Младенов проломоти нещо и излезе на вън, а дядото каза: Хайде и ние да си вървим!... Какъв чуден старец беше! Понеже много те уважавам за великолепните ти постове относно апокалиптичната перспектива и нашата действителност следващия път ще разкажа какво искушение ни готвел предтечата на Антихриста за което предупреждавал монах Симеон от Карулия. С най-добри чувства към всички.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2009, 02:08 
Потребител

Пропуснах да поясня, защо съм по-грешен от всички,- защото жертвите на масовия убиец ще се спасят поради мъченическата си смърт, а аз уж съм християнин, а с греховните си дела, лицемерие, нанасяне на обиди на ближния, осъждане, гняв, лъжливо смирение и гордост погубвам много повече човешки души, които възмутени от греховното ми поведение ги подвеждам да ме осъждат и после зради този свой грях ще отговарят пред Господа. Много от убийците не знаят почти нищо за Спасителя, а аз като много повече знаещ и въпреки това грешащ ще бъда съден заслужено много по-строго от ония оито незнаят. Просто реално съзнавам, че наистина съм по-гешен от всички.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2009, 20:30 
Потребител

Цитат:
всичко каквото се опитвате да оправдаете, усуквате и доказвате са неща ОТ ЛУКАВАГО........ АНАТЕМОСАНИ сте ВИЕ мойто момче.... Втори номер е моят любим комсомолец Кабрал....... Не е Кабралчо не е.... нещастния Тигър.....Молекулчо.... ТРИЖДИ ПРОКЛЕТИ СТЕ ВИЕ
Амон-зографчо, “уважаемий”, минаваш всякакви граници. Не ни плаши с истеричните си, нищожни разколнически анатеми. Забелязвам, господинчо, че ти става навик да демонстрираш евтин покровителствено-пренебрежителен тон. Не ти отива, повярвай! Опитите да дегизираш неграмотността и невъзпитанието си като благочестива праволинейност (на което почива високомерието ти) са смешни. За толкова години занимания с изкуство трябваше да си усвоил поне минимум естетика на личната изява.
Амалгамата от самоуверена работническо-селска интелигенция и свобода на словото е най-отровното, което алхимията на човешката глупост е изобретила. Всичко, до което се допре този анти-философски камък се превръща в помия. Той е и най-пагубното наследство на соца.
Цитат:
че съм по-грешен от всички хора на земята, но съм роден от православни родители, на 40-ия ден съм кръстен от архим. Кирил и през целия си съзнателен живот с всеки атом от цялото ми същество съм принадлежал единствено на Господа Иисуса Христа и винаги съм бил член на Едната Свята Съборна и Апостолска Църква.
Т.е. “аз съм най-грешния човек, въпреки, че съм свят и съм по-висш от другите”... Евала, няма подобна на старостилната фарисейщина! Всичко се обръща на поза и фалш... Да извъртиш недостатъците си в услуга на високомерието са забележителна фарисейска акробатика; теория на смирението, основана на гордостта.
Повтарянето като мантра на една лъжа (че си любящ и незлобив “истински” православен) няма да я направи истина. Гьобелсовата логика тук не действа.

Все още се отбивам чат-пат във форума и съм свидетел на поредната вълна ексцесии, излизаща от контрол. Такава ескалация е логична, доколкото буйстващи личности, бунтуващи паството против Църквата, не само биват приемани доброжелателно (просто като своенравна “част от семейството”), не само бива толерирана заблудата, че те са равностойна партия в Църковното битие; но дори (Мария) биват величани като герои на благочестието. Лошото е, че предателското отношение е проникнало и сред някои от “овластените” във форума. Бидейки представители на една институция с претенции за вярност към БПЦ, чрез симпатиите си те пускат троянския кон на разкола да сее зловонните си и смъртоносни семена.

Мария, като най-скрупульозен модератор как ще коментираш подивелия си частен гуру амон-зограф? Май цедката ти за комари често пропуска камилите, особено когато е дума за твои домашни любимци.

Гледам, разговорите следват детска последователност- амон-зографчо се разбеснее, начеват да го хокат; сладурът се разнежи и заблее, извиняват му се и започват едни карамелени взаимни уважения... Ама това не е игра на замеряне с тортички бе, колеги! Забележете и си подчертайте дебело, че вълците тъкмо в овчи кожи се промъкват в стадото.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2009, 21:43 
Потребител

простете че се намесвам , не ми е ясен разколът и кой от коя страна е , но забелязвам че някой хапят като озверели .

Особено озвярял е молекулата ..

молекула , ти къде се намираш ??!?!?!Кой си ти , да раздаваш определения и квалификации??!

Толкова си абсурден и така явно се наслаждаваш на "хитроумието си" че и иронично отгоре на това .И ти си мислиш , че с такова отношение към другите , ще демонстрираш нещо общо с Христа??!? Ама нищо общо не демонстрираш.Никакво уважение нямаш към никой , а сипеш злост наляво и надясно.

Аз , който не съм православен , и не съм съгласен в много неща нито със Зографа нито с Прокимен или Мария , не си позволявам да ги обиждам , хуля , иронизирам , унижавам с думи , подигравам , принизявам и тн.Нито пък те биха си го позволили.

Има една порода люде във форума , които си разиграват коня и обиждат наред.Явно си мислят че те са въплъщение на истината :lol:
Явно смятат , че като са кръстени като наакани бебчета , всичко им е ок , или като посещават някаква черква и участват в тайнства....
СЪРЦЕТО Е ВАЖНО , молекула!От там си личи какво извира.

При тебе изригва помия и някакво горделиво превъзходство.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2009, 21:47 
Модератор
Аватар

Molecule написа:
Гледам, разговорите следват детска последователност- амон-зографчо се разбеснее, начеват да го хокат; сладурът се разнежи и заблее, извиняват му се и започват едни карамелени взаимни уважения... Ама това не е игра на замеряне с тортички бе, колеги! Забележете и си подчертайте дебело, че вълците тъкмо в овчи кожи се промъкват в стадото.

Виж, дори св.ап.Петър беше наречен лично от Господ Иисус "сатана" по един повод, когато той мислеше за човешките неща, а не за Божиите.

Аз съм твърде далеч от всякакъв "карамелен" стил, тъй като тигрите не ядем карамел. :mrgreen: Но Божията любов, открита към всички човеци чрез Господ Иисус Христос ме задължава да приемам всички хора и да се радвам, когато някой съзнае даден грях или грешка и покаже желание за изправление.

Всички сме призовани за вечен живот, макар всички да сме годни единствено за ада. Колкото ти и аз сме призовани, толкова и Зограф. Който е призовал теб, е призовал и него. По тази причина аз с готовност му прощавам всякакви несмислени словоизлияния по мой адрес, макар че никога няма да се примиря с негови погрешни позиции, ако и когато демонстрира такива.

ИЗКАЗВАНИЯТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА СА ПРЕМЕСТЕНИ В ТЕМА "КРАЯТ НА ВРЕМЕНАТА"

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009, 10:16 
Модератор
Аватар

У дома имаме молитвеник, синодално издателство и там са поместени Молитви за всеки ден от седмицата, за ден петък четем: Молитва към разпнатия на кръст Господ Иисус Христос

Цитат:
Господи Иисусе Христе, Сине на живия Бог,
Творче на небето и земята, Спасителю на света!
Ето аз недостойният и от всички най-грешен, като прекланям смирено коленете на сърцето си пред славата на Твоето величество, възпявам и величая Твоето безмерно страдание и Ти принасям благодарност, Царю на всички и Боже, задето благоволи да слезеш от Твоя небесен престол и да се въплътиш от Пречистата Дева Мария заради нашето спасение.

И аз съм се питала защо така, нима всеки е най-грешния.... не знам. Но сигурно си има сериозно основание.. вероятно за да не си оправдаваме греховете, така си мисля.
Съвсем светско и противоположно "най" се сещам, че всяка булка е "най"-красивата, всяко бебе "най"-сладкото.. :) Та очевидно това "най" може да се отнесе за мнозина.

ven4e написа:
По тоя въпрос в Библията е написано черно на бяло:
Пък и трябва да има разногласия между вас, за да изпъкнат достойните.
С Библията ли ще спорим :roll:

Малко по-широк цитат от Библията :arrow:
Цитат:
16. Обаче, ако някой иска да се препира, ние нямаме такъв обичай, нито църквите Божии.
17. А по това, което ще говоря, няма да ви похвалявам, понеже не за по-добро се събирате, а за по-лошо.
18. Защото, първо, чувам, че, кога се събирате в църква, се явявали разцепления помежду ви, което донейде и вярвам.
19. Па и трябва да има помежду ви разногласие, за да изпъкнат достойните между вас.
и:
Цитат:
Ако има отстъпничество и разногласие, вас какво ви смущава? Всичко това е превидено и предречено, както изкусният кормчия предвижда и разказва на пътниците за предстоящите бури и несгоди. "Трябва да има помежду ви ереси" ["airesei", в смисъл разногласия], говори апостолът, "за да изпъкнат достойните между вас" (1 Кор. 11:19).

Ако една група от пътниците в [Христовия] кораб си направи корито и се спусне в морето да си плува отделно, изпълнете се с жалост към тях. И толкова. Техният отчаян пример, тяхното вироглаво хвърляне в погибел утвърждава вашата вяра в кораба на спасението, който е един единствен.

светител Николай (Велимирович) Охридски

Царю небесни, Утешителю, Душе на Истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души.
Утринни молитви
"Доброто записвай на каменни плочи, а обидата - на водата." св. Исидор

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009, 10:21 
Модератор
Аватар

Уважаеми Molecule, повечено от нас (съфорумците) сме тук защото сме православни. Никой не ни е канил и никой не ни държи насила. Наша воля.
На мен при всички случаи ще ми е неприятно ако точно аз стана причина (отново) да напуснеш форума. Без грам "украсяване" знам много добре, че не съм достойна за този пост. Приех с желанието да свърша и аз нЕкоя полезна работа, друг е въпроса колко успявам. И до ден днешен си мисля, че предложението за мен беше на шега (в най-добрия случай), но го приех, обяснявала съм вече защо.
Ти знаеш, как бяха избрани модераторите - на доброволен принцип от съфорумците. Не сме официални представители на БПЦ. :? Поне за мен това значи освен всичко друго И, че съм доста "надалечко" от пълнотата на знанията, мъдростта и опитността да съм "безпогрешна инстанция".
Погледни и горните цитати от Библията и на Николай Велимирович. Разногласия има. За жалост. :( Мисля, че всички сме нагорчени от това.

Molecule написа:
частен гуру

Много некоректно изказване според мене. Нито му плащам, за да е "частен", най-малко пък ми е "гуру".

А, щях да забравя най-важното - пак от молитвеника, Молитва за живи:
Цитат:
Спаси, Господи, и помилуй ония, които ме мразят и обиждат, които ми правят зло,
и не ги оставяй да погинат заради мене грешния. Поклон.

А аз все се надявам между нас да няма омраза... (ако пък и обидите намалим..)

Царю небесни, Утешителю, Душе на Истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души.
Утринни молитви

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009, 13:50 
Потребител

Мария, благодаря, че си допълнила цитата, предполагам с цел да се съгласиш, че кавгите по никакъв начин не бива да се насърчават (похвалват), но когато се появят, трябва да се покриват веднага със стремежа на вярващите към мир и единодушие :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009, 14:01 
Модератор
Аватар

Е-е-е-е, прочетох го два пъти за да повярвам на очите си! Да. Слава Богу! :D

Утринни молитви

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009, 14:14 
Наистина няма по-голяма радост от тази за каещия се грешник :)
Цитат:
Кой от вас, имайки сто овци, като изгуби една от тях, не оставя деветдесетте и девет в пустинята и не тръгва подир загубената, докле я намери?
5. А като я намери, вдига я на раменете си радостен;
6. и като дойде дома, свиква приятели и съседи и им казва: порадвайте се с мене, защото си намерих загубената овца.
7. Казвам ви, че тъй и на небесата повече радост ще има за един каещ се грешник, нежели за деветдесет и девет праведници, които нямат нужда от покаяние.
8. Или коя жена, имайки десет драхми, ако изгуби една, не запаля светило и не помита къщата и търси грижливо, докле я намери?
9. А като я намери, свиква приятелки и съседки и казва: порадвайте се с мене, защото намерих изгубената драхма.
10. Такава радост, казвам ви, бива пред Ангелите Божии и за един каещ се грешник.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009, 14:24 
Потребител

Няма по-голяма радост от тази за каещия се грешник :)
Цитат:
Кой от вас, имайки сто овци, като изгуби една от тях, не оставя деветдесетте и девет в пустинята и не тръгва подир загубената, докле я намери?
5. А като я намери, вдига я на раменете си радостен;
6. и като дойде дома, свиква приятели и съседи и им казва: порадвайте се с мене, защото си намерих загубената овца.
7. Казвам ви, че тъй и на небесата повече радост ще има за един каещ се грешник, нежели за деветдесет и девет праведници, които нямат нужда от покаяние.
8. Или коя жена, имайки десет драхми, ако изгуби една, не запаля светило и не помита къщата и търси грижливо, докле я намери?
9. А като я намери, свиква приятелки и съседки и казва: порадвайте се с мене, защото намерих изгубената драхма.
10. Такава радост, казвам ви, бива пред Ангелите Божии и за един каещ се грешник.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2009, 21:56 
Потребител

Това:
Зограф написа:
Уважаеми Кабрал,
Разделението на Едната Свята Съборна и Апостолска Църква на Поместни Църкви служещи по нов /"поправен"/ Григориански календар и такива които не са допуснали такава промяна е безпорен факт. Тънката нишка на единството остана светата Пасха, но ето, че и тя се предлага да бъде скъсана от г-н Иван Симеонов. Вие изглежда не осъзнавате, че всички сме неволни участници в един огромен сатанински експеримент. Защото разделения и раздори сее Сатаната, като използва в различни моменти слаби хора които неволно стават негови оръдия. Съборната Църква хилядолетия пееше с една уста в един и същи ден навсякъде един и същи тропар на празнувания от Църквата Светец. Под лукавия предлог, че хора пее по стари ноти, лукавия връчи в ръцете на ония които се поддадоха "нови по-точни" и сега за наш срам едни пеят едно - други друго - "Вавилонско стълпотворение"!!! Това добре ли е??
Срам ме е, че не мога да Ви убедя и да вникнете, че всички трябва да скърбим и се каем, че любовта изстина между нас и като се наричаме едни други расколници,- радваме единствено Сатаната. Скоро предстои втората фаза, която ще доведе до пълното разделение /още преди да се осъзнае тълпата/ и най-добре вършеем на дяволската нива, като си чешем езиците, а не се молим Господ да ни събере всички в Негово име като ни върне поне малко любовта помежду ни. Много добре знам, че календарният въпрос не е догматичен, даже може да се каже и каноничен /макар, че не е вярно/, но щом Вселенския Глас на Църквата не се е произнесъл още във ваша полза, по добре е да послушаме Апостола казващ - стойте неподвижни пребъдвайте. Даже и Ангел от небето да слезе и ми каже: този календар е по-точен - днеска не е Димитровден а Арахангелов ден - аз няма да приема. А ти скъпи ми брате не ти беше необходим нито Ангел, нито глас от небето, а взе да слушаш богомерзкия Папа кой светец трябва днес да славиш. Ти който си толкова безкомпромисен изобличител на всяка ерес и католицизма, как можа да загубиш до толкова расъдъка си, че не се усещаш да кажеш: Стоп! Тука нещо не е наред! Да зарежа братятя си в Русия, за да правя мили очи на Папата. Това е сатанинска клопка,! опомни се моля те,! нека да не спорим колко е хубав календара на Папата, че вече ми втръсна да привеждам доводи на слепци с очи.

И това:
Тигър написа:
Тъй като прекомерното вторачване в неща като календара изместват същината на Христовото послание ще цитирам какво казва по въпроса една мъдра Божия угодница, преподобната монахиня Мария Скобцова:

"От древни времена законничеството е противоположно на пророчеството и съзиданието. Негова работа е да пази и повтаря, а не да мисли и строи. Ако то наистина победи, това означава замиране на творческия дух и свободата в Църквата за много години.
Но главният въпрос, който ми се иска да поставя пред законничеството е как то отговаря на двете Христови заповеди - за любовта към Бога и любовта към човека? Има ли в него място за тях? Къде е мястото на човека, към когото снизходи Христос? Дори ако предположим, че в законничеството често се изразява някаква своеобразна любов към Бога, все пак е трудно да видим по какъв път върви то в любовта към хората. Христос, Който се отвращаваше от фарисеите и книжниците, Христос, Който отиваше при грешниците, блудниците и митарите, едва ли е Учител на тези, които се боят да не изцапат ризите си, които са предани на буквата, които пазят единствено закона и мерят целия си живот с него. Те се чувстват духовно здрави, защото изпълняват всички предписания на духовната хигиена, а Христос казва, че не здравите се нуждаят от лекар, а болните.

В крайна сметка, сега имаме две цитадели на такова православие - традиционното, уставно, светоотеческо и отеческо православие - това са Атон и Валаам. Това е светът на отдалечените от нашата суета и грехове, светът на верните Христови слуги, светът на Богознанието и съзерцанието. От какво боледува сега този свят на светостта? Как гледа той на раздиращите ни съвременни беди, на новите учения, може би ереси, на нуждата, на гибелта, на гоненията срещу Църквата, на мъчениците в Русия, на потъпкването на вярата в целия свят, на оскъдяването на любовта? Какво тревожи повече от всичко тези острови на избраните, тези върхове на православния дух? Пред тях най-главното, най-насъщното , най-злободневното е въпросът за стария и новия стил в богослужението. Това е, което ги разделя на партии, това е, за което проклинат инакомислещите, което определя мярата на нещата. Трудно се говори за любовта в рамките на този основен въпрос - тя някак остава извън стария и извън новия стил.
Макар че може, разбира се да се каже, че Синът Човешки беше Господар на съботата и нарушаваше тази събота именно в името на любовта. А там, където не могат да я нарушат - не могат, защото няма в името на какво; няма я любовта. Тук законничеството се разкрива като робство на съботата, а не път на Сина Човешки. Наистина има нещо заплашително и зловещо в това, че именно на Атон и на Валаам, вековни центрове на истинската православна духовност, човек може да намери отговор само на един от всички въпроси, които поставя животът - по стар или по нов стил трябва да живее Църквата. Вместо с живия Бог, вместо с Христос разпнатия и възкръсналия, нямаме ли тук работа с нов идол, който в новото езичество разкрива себе си в споровете за стилове, устави, правила и забрани - не е ли това тържество на съботата над Сина Човешки?
Страшно е идолопоклонството в света, когато то предава Христос в името на държавата, нацията, социалните идеи, дребния буржоазен комфорт и благополучие. Но още по-страшно е идолопоклонството в Църквата, което подменя Христовата любов с пазене на съботата."

"Типове религиозен живот", М.Скобцова, с.29-30

На календарни стилове ли ни призова да служим Христос или на Него Самия? Вероятно тази демонска стратегия за отклоняване на Църквата от Главата й датира още от времето на св.апостол Павел, защото по този въпрос той написа така:

"И тъй, никой да не ви осъжда за ядене или пиене, или за някой празник или новомесечие, или събота; това е сянка на бъдещето, а тялото е Христос" (Кол.1:16-17)

"Тачите дни, месеци, времена и години. Боя се за вас, да не би напразно да съм се трудил помежду ви." Гал. 4:10-11

Еднакво хубави.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]