Православие България • Виж темата - Второзаконие

Православие България

православен форум: религия, вяра, философия, култура, богословие и практика

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Второзаконие
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 10:30 
Потребител
Аватар

Мисля,че Исус Христос ни заставя да бъдем по-внимателни към ,това ,което се заражда в сърцето ни.Казвайки:
Цитат:
27. Слушали сте, че бе казано на древните: "не прелюбодействувай".
28. Аз пък ви казвам, че всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.

Ис.65:25. Вълк и агне ще пасат заедно, и лъвът ще яде слама като вол, а за змията прахът ще бъде храна: те не ще причиняват зло и вреда по цялата Ми света планина, казва Господ.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 11:25 
Потребител

След постингите, които прочетох то идва и въпросът в Стария Завет, Господа за който се говори Светата Троица ли е, или не, и ако не е какво е, защото не може да ме убедите,че едно убийство с камеъни е нещо нормално, при положение,че преди това има заповед Не убивай ! А й доста други кървави моменти има, и затова искам да разбера. В Стария Завет има книги, които са изключително достойни, като Притчи Соломонови, Псалитир, Книгата на пророк Исаия, но има и някои моменти, които според мен противоречат много сериозно на Новия Завет, а не би трябвало ли двете да се допълват, а не самоизключват ? Интересно ми е да разбера какво мислите, и затова задавам тези въпроси, те по никакъв начин не намаляват вярата ми,но явно до сега не съм ги разбрал.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 11:27 
Модератор
Аватар

Ника написа:
Мисля,че Исус Христос ни заставя да бъдем по-внимателни към ,това ,което се заражда в сърцето ни.Казвайки:
Цитат:
27. Слушали сте, че бе казано на древните: "не прелюбодействувай".
28. Аз пък ви казвам, че всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.

Така е. Сега Божият Закон е написан на "плочи от плът, на сърцето". Законодателят не си е стъпкал и отменил законите, както погрешно смятат някои, а ги е вложил в сърцата на Неговите чрез Духа Светаго.

hopert написа:
След постингите, които прочетох то идва и въпросът в Стария Завет, Господа за който се говори Светата Троица ли е, или не, и ако не е какво е, защото не може да ме убедите,че едно убийство с камеъни е нещо нормално, при положение,че преди това има заповед Не убивай ! А й доста други кървави моменти има, и затова искам да разбера. В Стария Завет има книги, които са изключително достойни, като Притчи Соломонови, Псалитир, Книгата на пророк Исаия, но има и някои моменти, които според мен противоречат много сериозно на Новия Завет, а не би трябвало ли двете да се допълват, а не самоизключват ? Интересно ми е да разбера какво мислите, и затова задавам тези въпроси, те по никакъв начин не намаляват вярата ми,но явно до сега не съм ги разбрал.

Съвсем Същият Бог си е! Прочети подробно Второзаконие и Левит, така ще разбереш кои грехове са се наказвали със смърт. После провери кои грехове Църквата нарича смъртни и ще ти станат по-ясни нещата.

През вехтозаветните времена греховете като идолопоклонство, окулт, прелюбодейство, предумишлено убийство, сексуални перверзии (изброени в Левит 18 гл.) са се наказвали със смърт - тоест за тях не е била приемана умилостивна жертва. Същите грехове в Църквата се наричат смъртни, но за разлика от Вехтия Завет, днес живеем във времето на благодатта, след съвършената жертва за грях на Божия Агнец. Затова днес Църквата не наказва със смърт, а приема покаяние за греховете. За подобни тежки грехове се налагат епитимии (църковни наказания) с цел подпомагане на покаянието.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 11:38 
Потребител

Ясно :)

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 13:55 
Потребител

small axe написа:
Ти омразата на Иисус към злото и греха , за нещо сатанинско ли я смяташ ?Нещо си се объркал доста.

:lol: Я ми дай цитат (директен, буквален) на думите Му дето вика "Аз мразя греха и злото" или нещо в тоя дух, а не подразбиращ се щото подразбирането е строго индивидуално ...
Ти май въобще не разбра, че в Св. Тройца омраза не може да има...

small axe написа:
Отделно не си ли чул че Иисус ще дойде и ще съди света при второто си пришествие , ще погуби нечестивите .Това е доста по различно от захаросаните послания за Иисус дето все му е тая дали някой е гей , дали спи със съседката на жена си , или дали бие жена си и тн. и тн..Не Му е все тая , ще дойде и ще погуби накрая тези дето мразят правдата.
Не си ли чувал за това?Навсякъде е записано в Новия завет.Прочети и размисли , докато е време.

Той па за какво ще ни погубва ве... Ние сме погубени от как Адама съгреши, въпроса е кого ще спаси... Той няма накъде повече да ни наказва, живеем в смърт, грях, страдание, война, страх и някакви кратки и преходни чувства на спокойствие и лъжливо блаженство... Виж ако бяхме безсмътни тогава да има смисъл в Неговото наказане, но ние така или иначе ще умрем... ако си с Него ще живееш вечно, ако не си просто ще умреш както всеки друг прегрешил...Той няма за какво да ни накзава щото сме наказани със смърт... въпроса е кой ще спаси...

small axe написа:
Знам че тези източни философии и прочие имат вид на много духовни и извисени , но не са нищо повече от човешки напъни облечени в някаква красива мантия на духовност.Те са кухи , нямат сила и не променят нищо в човека.Навремето много съм се занимавал с тях и видях че не водят до никъде.Всичко това е с цел измама и отклоняване на вниманието от истинският проблем на човека - греха и нуждата му от опрощение и спасение.

Аз пък се занимавам от 10 години с тях и досега в моя мижав живот освен да са го стабилизирали и подобрили друго не са направили. И тези мижави човешки напъни са разбрали за аурата и са се научили да я виждат, описали са всичките ни тела (аурата е най-плътното след физическото), след като са разбрали за аурата и нашата енергия са установили, че живтата и неживата природа също има енергия и са разбрали за взаимовръзките и взаимодействията между тях и така са се научили да въздействат върху материята: телекинеза, телепортация, левитация, трансформация на физическото тяло в различни форми(ест вече са постигнали безсмъртие), и накрая са стигнали до това, че когато решат/(дойде им времето) да напускат Земята най-висшите от тях си трансформират тялото в светлина (демек не остава тяло) или по-ниската степен е то да остава нетленно. Аурата е научно доказана както и следствията за който говорят най-вече на изток, щото видиш ли и Христяни са я виждали... Аз лично досега не съм видял противоречия между Хрситянството и изтока. Противоречия може да види някой зубър дето обича да се хваща за думите. :lol:
А ти щом не си имал резултат или си чел от някой зубър или въобще не си пробвал на практика прочетеното... Като една от големите глупости дето са правили невежите е да обвиняват изтока в лъжа, че съществувало прераждането, като са забравили за своето благо положение, щото за тях прераждане няма, щото са в Христа... Като неразбираш нещо не го заклеймявай... Аман от фарисейщина!

Св. Григорий Синаит - ...Умът сам по себе си има природната способност да мечтае. Той с лекота строи образи на онова, чрез което невнимателният може да си навреди, като го приеме... Винаги оставай негодуващ срещу мечтанията, като съхраняваш ума си постоянно безцветен, безвиден и безформен...

http://www.aznepusha.bg/ Изображение

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 14:16 
Потребител

Трудно , трудно ще стигнем до някакви общи възгледи с теб , понеже говорим за различни неща и изхождаме от различни основни понятия и фундаменти.Затова продължавай да четеш и Писанията , друго не мога да ти кажа...

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 15:18 
Потребител

small axe написа:
Трудно , трудно ще стигнем до някакви общи възгледи с теб , понеже говорим за различни неща и изхождаме от различни основни понятия и фундаменти.Затова продължавай да четеш и Писанията , друго не мога да ти кажа...

Добре, това си го чета, но държа на цитата за омразата на Христос към злото и прочие...

Св. Григорий Синаит - ...Умът сам по себе си има природната способност да мечтае. Той с лекота строи образи на онова, чрез което невнимателният може да си навреди, като го приеме... Винаги оставай негодуващ срещу мечтанията, като съхраняваш ума си постоянно безцветен, безвиден и безформен...

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 19:30 
Потребител

Aether , не обръщах досега голямо внимание на настояванията ти за буквални цитати на думи на Христа свързани с нещо което мрази , понеже за мен това е пределно ясно.
Явно за теб не е , и това е свързано и с факта , че за теб вероятно Христос не е Бог .( незнам ти кажи )

Иисус Христос е същият , Бог в Стария завет е същият като в Новият , Той не се е променил.Явно не вярваш в това.Това което Бог мрази в Стария завет , го мрази и в Новия , Той не е започнал да обича онова което преди е заявил че мрази.

Сега относно цитати , явно много държиш( Бог се е погрижил да има един цитат , за който поне аз се сещам , специално за теб :wink: ) , прочети си от книгата откровение 2 глава 6 стих .Ето ще ти цитирам:

"И тъй, спомни си от къде си изпаднал, и покай се, и върши първите си дела; и ако не, ще дойда при тебе [скоро] и ще дигна светилника ти от мястото му, ако се не покаеш.
Но имаш това, че мразиш делата на Николаитите, които и Аз мразя,
"

какви са тези дела не знам , но това явно идва да ти покаже , че Иисус мрази зли дела , тоест грехове и тн.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 20:41 
Потребител

small axe написа:
Aether , не обръщах досега голямо внимание на настояванията ти за буквални цитати на думи на Христа свързани с нещо което мрази , понеже за мен това е пределно ясно.
Явно за теб не е , и това е свързано и с факта , че за теб вероятно Христос не е Бог .( незнам ти кажи )

Иисус Христос е същият , Бог в Стария завет е същият като в Новият , Той не се е променил.Явно не вярваш в това.Това което Бог мрази в Стария завет , го мрази и в Новия , Той не е започнал да обича онова което преди е заявил че мрази.

Сега относно цитати , явно много държиш( Бог се е погрижил да има един цитат , за който поне аз се сещам , специално за теб :wink: ) , прочети си от книгата откровение 2 глава 6 стих .Ето ще ти цитирам:

"И тъй, спомни си от къде си изпаднал, и покай се, и върши първите си дела; и ако не, ще дойда при тебе [скоро] и ще дигна светилника ти от мястото му, ако се не покаеш.
Но имаш това, че мразиш делата на Николаитите, които и Аз мразя,
"

какви са тези дела не знам , но това явно идва да ти покаже , че Иисус мрази зли дела , тоест грехове и тн.

Виж темата "как да се отнасяме с враговете си" - първата страница, щото след това се разводнява.

"
Ако се молиш за враговете, ще получиш мир; а когато заобичаш враговете, знай, че в тебе живее по-голяма Божия благодат - още не казвам съвършена, но достатъчна за спасение. А ако ругаеш враговете си, значи зъл дух живее в тебе и донася в сърцето ти зли помисли, защото, както е казал Господ, от сърцето излизат помислите - зли или добри."
Спомняш ли си в Стария Завет, когато се явява един пич с наполовина човешко тяло в карета и незнам си кво още (демек Бог) и започва да насъсква един човечец да хули и клевете против покварата на един град... Не съм мн голям разбирач, но СВ. СИЛУАН АТОНСКИ си го е казал ясно за клеветите :lol:
Доста трудно ще ме обедиш, че Йехова и Иисус са едно, най - малкото те си противоречат на всяка втора дума...
И никога не съм говорил против Богоподобието на Иисус, за да ме питаш дали е Бог.

А знаеш много добре отношението ми към Откровението на Йоан, или по точно към виденията, щом е видение значи е изкривено до n-та степен, като в сънищата - прекалено абстракти. До колкото знам свидетелства за живота на Иисус и думите Му има в Еванглията, там няма видения, няма такава абстракция, така че съм по - благосклонен да повярвам от там...
Не разбирам гръцки или арменски или еврит, но грешките в преводите не са за подценяване.
Видяло се, че няма да се разберем в рамките на този офтопик стига сме спамили, щом толкова държиш на омразата и гнева и възмездието вярвай си в тях... То и Тигър-ката пее такава песен ама явно вас живота ви е очукал...

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2010, 00:17 
Модератор

hopert написа:
има неща в Стария завет, които малко ме смущават. :|

Дали сред нещата, които те смущават в Стария завет не са и прелюбодейството, храмовата проституция, идолослужението и т.н.?

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2010, 00:43 
Модератор

Тигър написа:
Днес има една склонност да се гледа на блудството и прелюбодейството лековато. Господ с право е наредил прелюбодейците да бъдат изтребвани като зло, защото това не е просто един физически акт, а престъпление, предателство срещу любовта. Такова предателство наранява засегнатата страна. Затова Бог го е определил именно като зло.

Виж, твърде вероятно е текстът на Второзаконие да е съставян в дните на цар Йосия, а в неговите дни, както знаеш, се провеждала една своеобразна реформа. При тая реформа не само идолите се премахвали от царството, но бива премахвана (вероятно, преследвана) и храмовата проституция. Сещаш се каква беше съпругата на пророк Осия, нали? Тоест, с две думи искам да кажа, че тия така категорични забрани са по-скоро по отношение на идолослужението. С две думи искам да кажа, че обичайно в Израил не всякога след блудство (или прелюбодеяние) следва убийство, като наказание, щото и защо иначе светият и премъдър цар Соломон би написал мъдростите си в Притчи 6:26-35?

И още нещо, Тигре, кои бяха Юда и Тамар? ;)

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2010, 00:51 
Потребител

Asenov написа:
hopert написа:
има неща в Стария завет, които малко ме смущават. :|

Дали сред нещата, които те смущават в Стария завет не са и прелюбодейството, храмовата проституция, идолослужението и т.н.?

Хахаха, не,не. Ако така сте го разбрали моля да ме извините, но далеч не са това нещата, които ме смущават, както написах и горе става въпрос за убиването с камъни, изрази от типа, око за око, зъб за зъб, и сега набързо намерих един цитат "Второзаконие" Глава 13 : 12. Ако чуеш за някой от градовете ти, които Господ, Бог твой, ти дава за живеене, 13. че са се появили в него нечестиви люде, изсред тебе и съблазнили жителите на техния град, думайки "хайде да служим на други богове, които вие не познавате", - 14. ти издири, разпитай и разузнай добре; и ако това е чиста истина, че е сторена такава мърсотия сред тебе, 15.погуби жителите на оня град с острието на меча, предай на заклятие него и всичко, що е в него, и добитъка му погуби с острието на меча; 16. а всичката плячка от него събери насред стъгдата му и изгори с огън града и цялата плячка от него за всесъжение на Господа, твоя Бог, и да бъде той вечно в развалини,никога отново да се не съгражда.
Но вече горе долу си изясних нещата,защо наказанията са били толкова сурови и тежки, благодарение на отговорите на small axe, та ако има още някои неща по Стария Завет ще ги впиша тук :), пак казвам ,че има великолепни книги, дори една от любимите ми глави в Библията е част от Стария Завет, от Книга на пророк Исаия, а именно Глава 53, в която има такова детайлно описание на Господа Иисуса Христа, че дори и при най-големия атеист би трепнало нещо.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2010, 00:58 
Модератор

hopert написа:
идва и въпросът в Стария Завет, Господа за който се говори Светата Троица ли е, или не,

Да, Господа в Стария Завет (демек, Яхве) е същата Света Троица.

Хоперт написа:
но има и някои моменти, които според мен противоречат много сериозно на Новия Завет

Е, кои са тия моменти?

Иначе, погледни си малко по-обстойно Иеремия 31:31-40
:) Новият завет не отменя Закона.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2010, 01:04 
Модератор

hopert написа:
и сега набързо намерих един цитат "Второзаконие" Глава 13 : 12. Ако чуеш за някой от градовете ти, които Господ, Бог твой, ти дава за живеене, 13. че са се появили в него нечестиви люде, изсред тебе и съблазнили жителите на техния град, думайки "хайде да служим на други богове, които вие не познавате", - 14. ти издири, разпитай и разузнай добре; и ако това е чиста истина, че е сторена такава мърсотия сред тебе, 15.погуби жителите на оня град с острието на меча, предай на заклятие него и всичко, що е в него, и добитъка му погуби с острието на меча; 16. а всичката плячка от него събери насред стъгдата му и изгори с огън града и цялата плячка от него за всесъжение на Господа, твоя Бог, и да бъде той вечно в развалини,никога отново да се не съгражда.

Хехехе :)
Добре че още не си достигнала до Съдии 19-20глави. Иначе, какво толкова неясно и смутително има във Втор.13:12-16? Тоя цитат също кореспондира с теорията за късната поява на книгата. Кореспондира с борбата срещу идолопоклонството предприета от споменатия, вече от мене, цар. Колкото до прословутото "око за око" и т.н., то трябва да знаеш, че такива били тогавашните закони по ония земи. Моисей ги е адаптирал, така да се каже.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2010, 01:15 
Потребител

Да,чел съм ги но не съм детайлно запознат, за да мога да дам веднага пример от еди коя си книга, коя глава, а и няма смисъл, станаха ми ясни почти нещата и благодария и за твоите отговори :)

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]