Православие България • Виж темата - Божията повеля през очите на атеист

Православие България

православен форум: религия, вяра, философия, култура, богословие и практика

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Божията повеля през очите на атеист
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 16:20 
Потребител
Аватар

Какво мислите за следното сравнение, направено от един атеист:

Цитат:
„Аз смятам, че има Бог там горе в небесата, който ще ме спаси от вечните огньове на Ада, който самият той е създал, но само ако следвам неговата повеля."

Това е все едно да заплаша жена си, че ще я пребия, ако не ми сервира вечеря до 10 минути. И когато дойде да ми сервира яденето, да й кажа, че трябва да ми е благодарна, задето съм я „спасил” от побой.

Източникът на този цитат е от едно YouTube клипче. Преводът не е буквален, но предава идеята, която човекът е искал да изрази.

Сега, почти съм сигурен, че няма да сте съгласни с такова грубо сравнение (някои даже биха го помислили за обидно – за което се извинявам предварително) – би ми било интересно да разбера защо. Къде намирате несъответсвие и т.н.?

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Заглавие: Re: Божията повеля през очите на атеист
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 16:27 
Потребител

Това не е атеистично заявление, щом авторът приема битието на Бога и ада. Повечето нашенски християни вярват на същия принцип do ut des, т.е. "ще ти запаля свещ от 10 стотинки, но искам джакпота от тотото".

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 16:51 
Модератор
Аватар

И след тези думи той вече не бил атеист... :clap:

ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ (ΙΩΑΝΝΗΝ 1:12)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 17:25 
Потребител
Аватар

Дон Кихот написа:
Това не е атеистично заявление, щом авторът приема битието на Бога и ада.

Обърни внимание на кавичките в първото изречение на цитата. :P Авторът първо описва какво смята, че е становището на християнина, после дава сравнение.
Пък дори да не е атеистично, все пак не може да се отрече критичната нотка на това сравнение.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 18:07 
Потребител
Аватар

Цитат:
„Аз смятам, че има Бог там горе в небесата, който ще ме спаси от вечните огньове на Ада, който самият той е създал, но само ако следвам неговата повеля."

Това е все едно да заплаша жена си, че ще я пребия, ако не ми сервира вечеря до 10 минути. И когато дойде да ми сервира яденето, да й кажа, че трябва да ми е благодарна, задето съм я „спасил” от побой.

Като гледам това, се сещам, че Човека, който го е писал, е пропуснал да прочете за грехопадението. И затова обвинява за всичко Господ...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 19:22 
Потребител

Дам, добре познатият проблем за „безчовечния бог”, пред който се изправя кажи речи всеки атеист, който реши да допусне, че Бог все пак съществува. Мнозина бързо се връщат към удобството на предишните си схващания, други са по-смели – конфронтират се, спорят, обличат в изкуство вътрешната си съпротива, например така:
Сдаване на багажа
(Кристин Димитрова)
Този човек
беше невинен,
защото нямаше нищо общо
с живота, макар че
оттам се връщаше.
Дай си обратно зъбите -
каза една вълшебна ръка
и го прасна в устата.
Човекът се огледа
за последно, благодари
за припека, а на
излизане извика:
"И вше пак беше шкапано!"

Готино, нали? Само дето няма нищо общо с реалността. Човешкото въображение е велик сценарист…

Минала съм през това, знаеш ли… През толкова фази на отричане, гняв, осъждане на Бога, самосъжаление, художествено претворяване, примирение с някой от сценариите… Тези неща на финала не довеждат до нищо добро – само до тъжна ирония в добрия случай, до злъч или до пустота, в която вече нищо няма значение…

Другият вариант е трудният. Да допуснеш, че имаш Създател, който те обича с любов, по-силна от любовта, която ти като човек с цялата си човечност можеш да си представиш и да дадеш на някой друг. Да допуснеш, че има здравомислещи, емоционално интелигентни, солидни и знаещи хора в съвременността и миналото, които вярват в Христос и тази вяра не е от страх, нужда, невежество или ексцентрична прищявка, а е тяхна същностна характеристика… Които заради този Бог търпят дори лишения, преследвания, рани и смърт - не защото са емоционално некомпенсирани, фанатични глупаци, а защото не искат да позволят нещо да ги отдели от Него.
С това простичко допускане папката със сценариите се затваря и започва истинското, необременено от предразсъдъци търсене: „Кой си Ти, Господи, открий ми Се! И ако някой търси така - с цялото си отворено сърце, и с всичкия си разум, и с всичките си сили, упорство и търпение, Той идва.

И неудовлетворителните дотогава християнски отговори на въпросите за вечните огньове и вечната радост внезапно придобиват плътност и смисъл.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2010, 19:10 
Потребител
Аватар

Този въпрос е централен и е много дълбок... Мога само да подкрепя предложението на kassie: човек, ако е атеист, поне да бъде хуманист и искрено и непреднамерено да се запита какво толкова намират емоционално зрели и високоинтелигентни хора (включително и световноизвестни учени) в тази религия. Защото въпросът, така както е поставен сега, съдържа и интерпретацията и отговора на питащия и имплицитно внушава някакво леко презрително отношение към вярващите: "човек трябва да е малко глупав или леко смахнат за да вярва в такъв Бог". Но ако атеистът пожелае да научи истината за вярващия човек, той може да научи и нещо от Истината за Бога в Който човекът вярва.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2010, 11:21 
Модератор
Аватар

Dadi написа:
съдържа и интерпретацията и отговора на питащия и имплицитно внушава някакво леко презрително отношение към вярващите: "човек трябва да е малко глупав или леко смахнат за да вярва в такъв Бог". Но ако атеистът пожелае да научи истината за вярващия човек, той може да научи и нещо от Истината за Бога в Който човекът вярва.[/color]

Работата е, че атеистите НЕ желаят да научат Богооткровената истина. И си търсят всякакви оправдания като в безумието си стигат до там да обвиняват Бога за всички възможни злини в живота си, които собственото им богоотстъпничество е причинило.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2010, 22:29 
Потребител

В Божията повеля
атеиста вижда приказка...
сляпата вяра вижда догми...
Мъдрия вижда наставления

Живот в "догмата" е съдба
Живот в "наставлението" е избор

Първия е роб
Втория е свободен

Първия е "човек"
Втория е "Бог"

:lol:

Св. Григорий Синаит - ...Умът сам по себе си има природната способност да мечтае. Той с лекота строи образи на онова, чрез което невнимателният може да си навреди, като го приеме... Винаги оставай негодуващ срещу мечтанията, като съхраняваш ума си постоянно безцветен, безвиден и безформен...

http://www.aznepusha.bg/ Изображение

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2010, 22:31 
Потребител

Амин !

Само последното не е вярно .

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2010, 23:04 
Потребител

Е, според някои е сатанинско, спорд други е полвинчато, според трети е вярно... Въпрос на Знание... а Знанието е сила и свобода... :P

Св. Григорий Синаит - ...Умът сам по себе си има природната способност да мечтае. Той с лекота строи образи на онова, чрез което невнимателният може да си навреди, като го приеме... Винаги оставай негодуващ срещу мечтанията, като съхраняваш ума си постоянно безцветен, безвиден и безформен...

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2010, 03:04 
Потребител

Цитат:
а Знанието е сила и свобода

Този, който има знания, не е по-свободен от онзи, който няма, понеже човека е свободен.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2010, 17:11 
Потребител
Аватар

Тогава Иисус казваше на повярвалите в Него иудеи: ако вие пребъдете в словото Ми, наистина сте Мои ученици, и ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни. Отговориха Му: ние сме семе Авраамово, и никога никому не сме били роби; как Ти казваш: свободни ще станете? Иисус им отговори: истина, истина ви казвам: всякой, който прави грях, роб е на греха.(ИОАН 8:31-34)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2010, 17:23 
Потребител

П.Влахов написа:
Цитат:
а Знанието е сила и свобода

Този, който има знания, не е по-свободен от онзи, който няма, понеже човека е свободен.

Така ли? Зависи какво разбираш под термина свобода и свобода от какво... Хората са се освобождавали от себеподобни, но изключително малко са хората, който са се освободили от тленното... а за това си трябва чистота и знание

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2010, 17:44 
Потребител
Аватар

Етер,
какво имаш в предвид под " освобождение от тленното " ? Кои са тези хора, които са се освободили?

Иисус му отговаря: не ти казвам до седем, а до седемдесет пъти по седем.." / Ев. Мат. 18:21-22 /

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]