Христос воскресе!
Гайтан Веждьо, може би и ти си по-емоционална натура (като Юродивия), но нека тази дискусия се развие спокойно. Засега не виждам кой напада г-н Сивов аргументирано, а и не личи от текстовете му да е човек, който не може сам да се защитава. Нали?
Разчитам, че ще се случи говорене по темата между хора, все пак прочели статията. От форума са осигурили достъп за всички до текста - четете и да обменим мнения - току-виж изскочил заек.
Ще си позволя да изрека първоначално мнение. Вероятно е добре да уточним някои понятия, за да не се издигнат между нас “езиковите” бариери. Това са основните понятия във въпроса на Юродивия - “визии” и “Църква”. Аз съм лаик и ще използвам казаното от различни православни мислители, които вие пък като православни богослови сигурно познавате по-подробно. Започвам с Хр. Янарас: “Първата
община на Христовите ученици остава в историята с името Църква (ekklesia ‘събрание на призовани’),…”. Според сръбския богослов проф. Р. Бигович Църквата и животът в Църквата са
общение и
живот в общност. Много обичам една мисъл на младия български богослов Мариян Стоядинов и ще я споделя - най-големият подвиг днес е да изграждаш Църквата като
общност. В същия дух е казаното от още един сърбин епископ И. Мидич, според когото Църквата като
общност трябва да
изразява общение, Църквата е една, защото всяка литургична общност е в пълнота Църква: „
Една,
света,
съборна и
вселенска“. За да не ме обвините в пристрастност, продължавам с написаното от С. Чапнин: “В тайнството Евхаристия ние влизаме в общение с нашия Господ и Спасител Иисус Христос и този тайнствен акт на
общение/комуникация изгражда Христовата Църква” и с казаното от протопрезвитер Н. Йоанидис: “Разбира се, ние, православните, не можем да дадем точно определение за Църквата, тъй като Църквата като
богочовешки организъм, като
Тяло Христово, е и днес, и в бъдещето, във видимото и невидимото, в тварното и нетварното и затова тя не може да се опише, а преди всичко се живее… По своята природа Църквата е
общество, но общество не само от този свят, а общество, което се намира в света и е
образ на Светата Троица в отношенията между различните хора.” Искам да вмъкна “гласа” и на Д. Попмаринов, по скромното ми мнение истински богослов: “Църквата преди да е
общност от хора се състои от личности - в средата на които е единствената съвършена Личност, Сам Спасителят Иисус Христос. Спасението в Православната църква се извършва на основата на личната вяра в Бога и дела, според тази вяра”.
Стана дълго, но прощавайте! Точната терминология ще помогне на (раз)умната ни дискусия. А аз настоявам, че целта на статията “Църковните визии” от г-н Сивов е да предизвика дискусия, защото се занимава „Именно с въпроса за
битуващите нагласи,
очаквания и
представи (обединени в термина “визии”)…” (с. 49, бр. 25, сп. “Мирна”).
Основните понятия са уточнени:
Църквата е общение и живот в общност, богочовешки организъм и Тяло Христово, образ на Светата Троица в човешкото общение;
визиите са обществени нагласи, очаквания и представи.
Вярно е, не споделям гледната точка на г-н Сивов за това що са визиите, но нали търсим точната преценка и “говоренето” да се случва - редно е да използваме авторовото разбиране в терминологичен аспект. Имам мнение дали мястото на визиите е в Църквата, но бих го споделила единствено в градивна, толерантна дискусия.