Абортът от друга гледна точка – на бащата

за отношенията между половете
dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Абортът от друга гледна точка – на бащата

Мнениеот dshakin » пон фев 02, 2009 10:19 pm

Предлагам ви и още един, на пръв поглед по-маловажен ракурс към дадения проблем – отношението на бащата към аборта и най-вече към некръстените и неродени младенци – негови деца. Особено акцентирам върху предбрачните и извънбрачните връзки от преди време, смятани за забравени (където „никой не е видял и чул”) – точно там е често случващият се проблем: ако въпросното момиче или жена е забременяла и направила аборт. В повечето случаи това остава нейна тайна и бащата не бива уведомяван, само, че за него „контрата” остава точно в това – неговото неведение по въпроса. Така той остава в съзнанието си баща само на родените, за които знае и евентуално в молитвите си ще споменава само тях. Даже тук бих свързал тази тема и с темата за легализиране на проституцията: тези, които са ползвали такива услуги, не са знаели в какъв „капан” е възможно да са попаднали – нерядко се случват подобни на гореописаните случаи и с проститутките – тогава въпросният мъж съвсем пък няма да разбере, че подобно нещо го грози: да е станал баща на неродено дете от абортирала проститутка. Така, че поне за вярващите мъже, които са склонни на предбрачни и извънбрачни връзки: много внимавайте!
Последна промяна от dshakin на ср юли 29, 2009 12:16 pm, променено общо 1 път.
sawmv
Потребител
Мнения: 66
Регистриран на: пон яну 19, 2009 10:53 am

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот sawmv » вт фев 03, 2009 8:44 am

Ако си вярващ, надали ще имаш извънбрачни връзки. Проблемът си остава дори и тогава. Нямаш гаранция, че тя няма да скрие аборт от теб. Затова се молете и нека Бог е с вас :)
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот ТодорК » вт фев 03, 2009 11:47 am

dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот dshakin » вт фев 03, 2009 10:47 pm

Към sawmv:
Тази тема я отварям най-вече за вярващите, каквито сме почти всички участници във форума. Разбира се, че е добре вярващите да нямат предбрачни и извънбрачни връзки, но за съжаление не са чак толкова голямо изключение - и такива хора познавам. Както всички грехове – и този след изповед отпада, но нерядко след това падаме пак в същата „локва”. Относно скриването на аборт – така е, кой ти дава гаранция (и съпруга би могла да го направи)? Това на което акцентирам, е – тези, които поне са разбрали, че са бащи на неродени младенци, да се молят за тях. Молитвите за различните случаи и изрични указания има в молитвеника на „Витезда” и макар, че текстовете са написани от името на майката, според мен те могат да се пригодят (аз поне така съм направил).

Здравей, Тодоре!
Не виждам по какво толкова се различава блудния грях от всички другите. Разбира се, че и вярващите не са гарантирани от падане в него (и аз, а предполагам ще се съгласиш, и ти). Щом в житията на светиите има немалко случаи на монаси и миряни, падали в него, ние да не би да сме по-устойчиви? Според мен ние (поне православните) сме през целия си живот под демонично влияние (тук не става дума за вселяване).
Отделно допускам, че при вас протестантите е възможно проблемът с некръстените младенци почти да не съществува дотолкова, доколкото вие не се молите за починалите. Ако въобще могат тези младенци да се смятат за такива, без да са се раждали.
sawmv
Потребител
Мнения: 66
Регистриран на: пон яну 19, 2009 10:53 am

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот sawmv » ср фев 04, 2009 9:47 am

dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот dshakin » чет фев 05, 2009 12:01 am

Към sawmv:

Не съм казал, че одобрявам рецидива при изповедта на греховете, а и светите отци ни съветват да се стремим да не ги повтаряме. Но можем ли във всички случаи да се похвалим с това? И аз самият си имам няколко рецидивиращи, с които още не съм се преборил. Естествено – в такъв случай бесовете придобиват по-голяма власт в/у нас. Въпросът е, ако се получи някъде рецидив, поне да не сме го желали, а да се стремим да противодействаме, да се борим с греха, та макар и крайният резултат да е неуспех – да не се отчайваме, а да молим Бога за помощ. А пък ако тръгнеш да „правиш секс наред и да не ти пука” рискуваш лесно да загубиш възможността за спасение – Бог може да вземе душата ти точно преди да си се покаял „за пореден път”, така че за нас това не трябва да е решение.

И на мен ми се иска във всяко християнско семейство и двамата съпрузи да са реално вярващи, това обаче не е винаги така. Не са редки (за да не кажа чести) случаите, когато само единият съпруг води реален християнски живот и има страх Божий. Другият на практика в някаква степен е „в опозиция”, което значи, че вероятно не пости в някяква степен (често въобще) , не се изповядва и т.н. Така той по-лесно би бил изкушен „да кръшне” и ето ти готова предпоставката за аборт. Само, че в този случай според мен не можем да кажем, че другия съпруг не е истински християнин ,при него сам за себе си нещата общо взето са наред.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот ТодорК » чет фев 05, 2009 10:13 am

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот Кабрал » чет фев 05, 2009 10:41 am

Грехът ражда грях и обекновенно по-голям. Както е казал старшината на новобронеца: "От незакопчаното копче до отцеубийството има само една крачка!" За съжаление при аборта най-малко трябва да се кахърим за прелюбодейството, защото грехът, който се извършва е убийство. Прелюбодейството води дотам. Църквата приема, че плодът е с душа от момента на зачатието, а не на раждането, сложен е въпросът/или оправданието/ дали смъртният грях ляга върху плода или върху новороденото, но тъй като е рузултатът на греха е духовната смърт мисля, че няма причини да се приеме, че плодът не е носител на вечното осъждане. От друга страна не съществува практика за кръщение на плод. Има някой предпоставки/доста слаби/ за приемането на кръщение, но това е работа на Светият Дух и решението може да се вземе само от Събор. На изследвате подлежи и въпросът дали лишавайки душата на плода от спасение и осъждайки я на вечни мъки не вършим единственият непростим грух, този срещу Светият Дух. Въобще сложни въпроси и да се радваме, че не сме определини да ги решаваме, а само да давеме акъл.

Никой, кога е в изкушение, да не казва: Бог ме изкушава; защото Бог се от зло не изкушава, а и Сам не изкушава никого,
но всеки се изкушава, увличан и примамван от собствената си похот;
след това похотта, като зачене, ражда грях, а грехът, извършен, ражда смърт
. Иаков 1:13-15
dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот dshakin » чет фев 05, 2009 10:16 pm

Здравей, Тодоре!

Веднага след първото мое изречение, което цитираш, следва и уточнението:
„Не виждам по какво толкова се различава блудния грях от всички другите. Разбира се, че и вярващите не са гарантирани от падане в него...”
Моя е грешката, като не съм уточнил изрично, че става дума само за това,кой би могъл да падне във въпросния грях. А относно тежестта си няма спор – блудството и прелюбодействието са едни от най-тежките грехове. Неслучайно в повествованието за митарствата (знам, че не ги признавате) ангелите споделили, че душите биват задържани и измъчвани най-вече при това митарство.
За съжаление, както често става, дискусията много се отклони – темата която съм започнал, е за връзката на бащинството с аборта, а блудството и прелюбодействието са предишен етап и са за друга тема (тук те са второстепенни). Виждам по-долу Кабрал как добре е казал: „...За съжаление при аборта най-малко трябва да се кахърим за прелюбодейството, защото грехът, който се извършва е убийство.”
Angeliyana
Потребител
Мнения: 15
Регистриран на: съб яну 03, 2009 12:22 am

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот Angeliyana » пет фев 06, 2009 12:52 pm

dshakin, ясни ли са ти понятията - вярващ, аборт , проститутка, извънбрачни връзки - смисълът им за един християнин и връзката им с нас ?
1. Абортите съвсем не са демонично дело само и единствено на жените. Вие мъжете пак се опитвате да се изкарате - "ни лук яли, ни лук мирисали", както се казва. Обикновената ситуация, която се отнася към 95 % от случаите е : мъжът не желае и да чуе за дете и кара жената да абортира. Повярвай ми, няма жена, която да не копнее за цялото мъжко внимание, грижи и най-вече ЛЮБОВ. Няма жена, която да не иска да е майка, няма християнка, която да не копнее да се реализира, като такава, а ако все пак се намери, то тя не се отнася към понятието ХРИСТИЯНИН и не е нужно да я коментираме.
2. Няма хем сит вълк, хем цяло агне. "Вярващ християнин", който тихо-мълком теши бурните страсти за по-безобидно при проститутка... :roll: С тази уста ли хляб ядеш бе брате ?! Така ли гасиш пожара, с тези ли мисли заставаш да се молиш, с тези ли ръце ли вземаш причастие. Бас държа, че си прекалено млад и всички понятия са се разбъркали, като в шейкър, в твоята главица! Няма човек, който хем да ходи при проститутки, хем да е християнин. Едно решение на Велик църковен събор, гласи, че всеки който не изпълнява закона не го ползва името християнин, а ти си точно такъв.
Не можеш да вършиш делата на тъмнината , пък после да стоиш под слънцето и да светиш с отразена светлина, уви ние хората не просияваме със светоотражение, а само с дела. Имаше един тъп американски филм, навремето в който изказаха една ГОЛЯМА МИСЪЛ, ще я напиша, специално заради теб, за да помниш и казваш преди и след молитва сутрин и вечер и дано да ти бъде от помощ:
"Човекът е това , което е извършил, останалото са ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!"
Последна промяна от Мария на ср юли 29, 2009 7:09 pm, променено общо 1 път.
Причина: нападки на лична основа
sawmv
Потребител
Мнения: 66
Регистриран на: пон яну 19, 2009 10:53 am

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот sawmv » пет фев 06, 2009 1:38 pm

Angeliyana
Потребител
Мнения: 15
Регистриран на: съб яну 03, 2009 12:22 am

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот Angeliyana » пет фев 06, 2009 1:44 pm

Гаранции никой не дава и невинни няма , а хората ако са християни не се пробват или изпитват, не поставят условия. не съди другите, погрижи се ти да не изневеряваш, ако те застигне зло, не си отмъщавай за него, това е еврейщина, бъди верен и ще заслужиш опрощение на греховете си, а кой знае, може и жена си да изкупиш. Според законите - ако една жена съгреши, можеш да се разведеш с нея, това е единствения случай в който се допуска, но има закон на велик църковен събор, според който, ако жена ти се разкае за греха си, трябва да я прибереш задължително. друг е въпросът, че мъжете най-често изневеряват, дори не чисто физически, а чрез очите си, но си ходят с две мръсни очета, все още не съм видяла някой да си е избол тези малки приемничета, които прихващат само xxl по улиците , а така все пак ни съветва не кой да е , а Самият Господ - Исус Христос.
И все пак , ако двама души са истински християни - не можем да говоирм за изневери, за аборти, една майка ще предпочете всичко друго, дори големия грях на самоубийството, но не и аборта, ако обаче говорим за такива изчадия, дето са го предпочели, трябва да подчертаем, че тези жени нямат шанс за спасение, зщаото са отнели живот!
sawmv
Потребител
Мнения: 66
Регистриран на: пон яну 19, 2009 10:53 am

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот sawmv » пет фев 06, 2009 2:40 pm

dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Re: Абортът от друга гледна точка

Мнениеот dshakin » пет фев 06, 2009 10:55 pm

Към Angeliyana:

Дали съм наред? Не знам – още не са излезли резултатите от изследванията.
И откъде направи толкова бързо генералния извод, че гореописаните понятия не са ми ясни. Ако не си си направила труда да прочетеш горните постинги и твърдиш, че съществуват едва ли не само: вярващи християни и такива, които според теб „...не се отнасят към понятието християнин...” , само ще спомена, че и в християнството освен черно и бяло, има полутонове. Недей да бъдеш толкова категорична съдница: този е, а онзи не може да се нарече християнин (нямам предвид мен). Тази длъжност има само 1 щатно място, което вече е заето и няма да се освободи вовеки, а титулярът не излиза нито в отпуск, нито в болнични.

Ето ти един линк: viewtopic.php?f=14&t=708&start=0
за да не казваш, че съм голословен. Прочети го и кажи, дали можеш да осъдиш нашия съфорумец – дали може да се нарече християнин, щом си сърцеведец.

Откъде си правиш извод, че аз самият съм прелюбодействал / ходил при проститутки, къде съм писал такива неща?

Последно за баса, на който се хващаш – трябва да почерпиш: имам години, колкото поне за трима тийнейджъри.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Само искам да обърна внимание, че темата е зададена за отношението на бащата към аборта.

Моля, който има предвид (въобще) темата за аборта, да пише в „Абортите”, за да се запази чистотата на тази тема.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Към Angeliyana:

Жалко само, че нямаш доблестта да напишеш макар и един ред като отговор на постинга ми от 06.02. Не се притеснявай, не се чувствам обиден, отдавна съм свикнал. Все пак ми е чудно, че продължаваш по същата тема (в действителност не по темата) все едно не е било нищо. Подобен маниер е почти „нормален”, но не и за хора, смятащи се за православни християни. И последно – „чакам” почерпката от спечеления от мен бас (в рамките на шегата, разбира се).
Последна промяна от Мария на ср юли 29, 2009 9:13 pm, променено общо 1 път.
Причина: Мненията под чертите също са на dshakin, но он други дни. Добавям ги тук след редакция на темата.
dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Re: Абортът от друга гледна точка – на бащата

Мнениеот dshakin » съб авг 01, 2009 9:56 pm

Искам да направя още едно доуточнение, за да бъда разбран правилно, тъй като темата касае най-вече бащите (включително неосъзнаващите се като такива). Тъкмо те като че ли не разбраха какво точно имам предвид.

Акцентът в тази тема поставям най-вече върху последиците от предбрачните и извънбрачните връзки от преди време, смятани за забравени (където „никой не е видял и чул”). А как и защо се е стигнало до вероятност от аборт в конкретния случай – искам да оставим на заден план (за съжаление досега все натам се изместваше темата). За блудството и прелюбодействието би трябвало да има отделна тема, за да не се спами тук.

Върни се в “жени и мъже”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта