Има ли разлика?

за отношенията между половете
keboda
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: чет апр 27, 2006 12:16 am

Има ли разлика?

Мнениеот keboda » чет май 11, 2006 12:05 am

Христос възкръсна!

Аз съм обикновена жена от народа и искам да попитав богословите във форума защо има отделна дискусия мъже и жени? Чета редовно Библията и се сещам, че на едно място свети апостол Павел казваше, че няма разлика между мъже и жени когато са вярващи в Христос. А тук защо се прави такава разлика?

Благодаря за отговорите ви!
Потребителски аватар
iliana
Администратор
Мнения: 281
Регистриран на: пон сеп 19, 2005 12:57 pm

Мнениеот iliana » чет май 11, 2006 9:04 am

наистина Христос воскесе!

един съвременен руски богослов казва, че ние не знаем какво е това "човек"; човек - е метафизично понятие :). в света съществуват мъже и жени...

сериозно казано (не че горното е несериозно), според мен, макар че „който е в Христа, той е нова твар”, но пътя, по който вървим към тази промяна минава през пола, както минава през всичко, което придава индивидуалност и неповторимост на съществото ни. има доста съвременни богословски текстове, които се занимават с темата за смисъла на пола. предполагам, че можете да намерите нещичко и тук (в библиотеката на портала). аз също ще потърся подходящи материали и ще гледам да ви пратя някакви линкове. поздрави :)
Потребителски аватар
iliana
Администратор
Мнения: 281
Регистриран на: пон сеп 19, 2005 12:57 pm

Мнениеот iliana » чет май 11, 2006 9:12 am

keboda
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: чет апр 27, 2006 12:16 am

Мнениеот keboda » съб май 13, 2006 10:40 pm

Много благодаря. За мен тези неща не са много ясни и не ги разбирам много. Щото, казвам си - то няма значение за Господ дали някой е мъж или жена. Пък дори и за мен самата няма. За мен е важно човекът да е добър, да обича другите, да си върши добре работата /каквато и да е тя/, а пък дали е мъж или жена - не е важно. Та затова попитах. Но ще се радвам отново да ми обясните това "но пътя, по който вървим към тази промяна минава през пола, както минава през всичко, което придава индивидуалност и неповторимост на съществото ни." Към каква промяна вървим и защо?
А Вие кога сте завършила богословие защото ми обяснявате като на запозната с богословието човек, пък аз нямам голямо образувание?

Благодаря!
Потребителски аватар
iliana
Администратор
Мнения: 281
Регистриран на: пон сеп 19, 2005 12:57 pm

Мнениеот iliana » пон май 15, 2006 12:27 am

здравей!

няма проблем; и аз не съм завършила богословие - така че сме на една вълна :)

питаш "към каква промяна вървим и защо?" ще кажа как аз разбирам това; ако греша - богословите се надявам да ме поправят! мисля, че промяната, към която вървим, е всъщност целта на живота ни; целта на християнския път - и тази цел е човекът да се уподоби на Бога.

във връзката си с Бога, под въздействието на Божията благодат, се променяме така, че Божият образ, който всеки човек носи в себе си, да стане динамична сила на живота ни и така да достигнем и Божието подобие. само по този начин ставаме истински личности - такива, каквито сме замислени от Бога (всеки уникален човек). и мисля, че целта е точно тази - увреденото ни от греха естество да се преобрази, в такова, което може да бъде причастно на Божествения живот.

тази промяна се отнася за целия ни жизнен опит, мисля. трябва да осветим този опит. да се научим да бъдем различни хора, но не отделени един от друг; да видим божията прекрасна мисъл във всичко - всеки чрез своите харизми. и така, започвайки от трудностите и борбата един с друг, да се научим да се борим със себе си; а после - и един за друг. полът е част от този опит, както и всички наши индивидуалности. предполагам точно тези индивидуалности трябва да преобрази човек, или да преодолее, за да стигне до онова място в себе си, откъдето по Божия милост "бликва" вечния живот. светците са нашите примери за това. и са примери най-вече за борба.

сещам се за светоотеческата мисъл, че Бог е станал човек, за да стане човекът бог. тази промяна - обожването (или обожението, или обожествяването - богословите мислят различно как е най-правилно да се каже това) е чудо; пътят към нея е Христос. тя е възможна единствено чрез живота в Христос. а този живот го живеем в църквата; живеем го в тайнствата, в общуването един с друг в Христовия дух, в любовта. но точно като се учим да се отнасяме един към друг, да обичаме, да решаваме и да избираме - ние неизбежно изхождаме от нашите особености на конкретни хора - от това дали сме мъж или жена, например ... и от много други неща, разбира се, които може и да са по-важни:)

не знам дали ти отговорих; може би съвсем малко:).

всичко хубаво!
keboda
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: чет апр 27, 2006 12:16 am

Мнениеот keboda » чет май 18, 2006 11:42 pm

нати
Потребител
Мнения: 7
Регистриран на: вт май 23, 2006 9:32 am

Аз си мислех...

Мнениеот нати » вт май 23, 2006 9:57 am

...нали в Библията е написано, че Бог е създал МЪЖ И ЖЕНА ...а не просто хора! И всеки си има задачи специфични! Но и едните и другите трябва да се стремим към духовни висоти...или дълбини :lol: ...кой както си избере! Нали имаме свободна воля!
Потребителски аватар
iliana
Администратор
Мнения: 281
Регистриран на: пон сеп 19, 2005 12:57 pm

Мнениеот iliana » вт май 23, 2006 3:51 pm

здравей кебода,

не, не мисля, че полът е нещо лошо според православието; по-скоро е нещо ограничено. и нещо, което няма да има същото значение в царството на Бога, каквото има сега - в този свят. дори в чисто психологически план полът предполага една ограниченост на представите, разбиранията и поведението на човека. сякаш виждаме "половината" от истината за нещата. най-малкото, защото другият пол често си има "друга истина" :). в духовен план това сигурно има още по-сериозни измерения. предполагам, че плътските ни, полови същества не са в състояние да имат това цялостно духовно виждане за нещата, което има духовният човек, за който пише апостол павел. духовният човек вижда света в Божия Дух, а това едва ли е свързано с пола.

но от друга страна, точно защото сме мъже и жени, полът има значение за духовния живот (затова беше и първият ти въпрос); всеки е роден с пола си и ма "специфични задачи" :) както пише нати. и както си е, трябва да се стреми към спасение. няма "по-добър" от двата пола - това е ясно; точно така разбирам думите на св. ап. павел до галатяни - че няма вече "мъжки пол нито женски"... - не че няма в прекия смисъл, но разликата в половете няма значение в Божиите очи. И наистина, Господ Иисус Христос е показал по много начини това.

а за другите разлики - разбира се че сме различни. въобще не искам да кажа, че трябва да се уподобяваме един на друг. за мен даже си е лично изкушение да се науча да възприемам нормално този синдром на бягството от себе си, (той се проявява не само в църквата - и във всяка друга общност) който си е чист страх от свободата и стремеж да прехвърлиш отговорността за себе си на някой друг... но въпросът е, както сме различни, неповторими и несъвместими дори понякога:), да станем едно в Христос. тоест, да преодолеем разликите не значи да ги изгладим, заличим... а значи да се видим един друг по-надълбоко от тези разлики. да видим това че те нямат значение - няма вече роб или свободник, юдеин или елин, мъжки пол или женски... " защото всички вие едно сте в Христа Иисуса." с други думи - няма значение какъв си и какъв е другият; трябва да се научиш да живееш достойно с това, което ти е дадено, и да обичаш другия, въпреки това, което ви разделя. не знам как се прави :)
Avatara
Потребител
Мнения: 8
Регистриран на: пет май 19, 2006 8:30 pm

За разликата между мъжът и жената ...

Мнениеот Avatara » вт май 23, 2006 5:26 pm

Позволете ми да публикувам един доста дълъг пост, който нагледно илюстрира разликата между мъжът и жената .... :lol:


РАЗКАЗ


НАСТАВЛЕНИЯ

То: Тонбе
Cc:
Bcc:
Subject: Наставления


Отново успя да ме развеселиш.

Всеки друг, но не и ти. Да се наемеш да обучаваш жена е доста смела постъпка. Как искаш да ти помогна, когато пред мен стои същият проблем. В момента предавам част от уменията си на най-лошата Ученичка, която някога съм имал. Все пак това едва ли би представлявало някакъв проблем, ако не бяха въпросите, които понякога ми задава. От известно време се опитвам да водя записки върху кратките ни беседи. Не знам до колко това би могло да ти помогне, но ти изпращам част от тях. Струва ми се, че има над какво да се замислиш.

* * *

- Учителю, вчера човек на когото много държа ме излъга.
- Случва се.
- Споделих с приятел.
- Интересно решение.
- Той също ме излъга и то умишлено.
- Постъпил е правилно.
- По-късно разбрах, че никой не е искал да ме излъже.
- Всички грешим.
- Истината ме направи нещастна и накара двама мои приятели да се страхуват от мен. Струваше ли си?

* * *

- Учителю, какво би станало ако победим Злото?
- Не знам.
- Аз мисля, че на негово място ще дойде Доброто, но тогава всички ще разберат, че то носи много повече нещастия от Злото, което сме победили.

* * *

- Учителю днес облякох новата си рокля и мъжете ми казаха, че съм красива.
- Видели са добре облечено момиче.
- Вчера се гримирах и промених цвета на косата си и мъжете ми казаха, че съм красива.
- Старанията ти не са били напразни.
- Преди два дни, никой не ми каза нищо хубаво, но нали и тогава пак бях аз?

* * *

- Учителю, какво отличава нашата школа от другите?
- Тук се учим да убиваме, а другите се учат да побеждават.
- Не мислите ли, че е нужно безкрайно силно да обичаш живота за да се научиш да убиваш?

* * *

- Учителю, искам да се освободя от чувствата си.
- Защо?
- Защото любовта ме прави слаба, а омразата ме кара да страдам.

* * *

- Защо имаш изморен вид?
- Сънувах много лош сън, учителю.
- Разкажи ми.
- Намирах се сред пустинята. Някакво черно, отвратително същество ме беше яхнало и безмилостно забиваше пети в хълбоците ми, принуждавайки ме да тичам. Остри камъни разраняваха краката ми. Бях боса. Устните ми копнееха за капка вода. Умората разкъсваше тялото ми и всичко ме болеше. Злото, което ме беше обсебило не искаше да ме остави да почина. Молех го, но то ми обещаваше, че зад онзи далечен хълм ни очаква кладенец и меко легло. Паднах на земята, напълно изтощена. То скочи от гърба ми, но продължи да ме рита. Искаше от мен да се изправя и да продължа. Имах нужда от почивка и обувки, а не от обещания за кладенец.

Учителю, аз сънувах Надеждата.

* * *

- Учителю, влюбих се.
- Това прави ли те щастлива?
- Не. Изпълнена съм с желания и копнежи, но губя свободата си.

* * *

- Учителю, защо не желаете повече да ме учите?
- Защото няма на какво повече да те науча.
- А сега ще поискате ли да се учите от мен?

* * *

- Учителю, защо не получавам отговор на много от въпросите си?
- Защото думите деформират мислите ми.
- Трябва ли да приема, че всичко което изричаме по принцип е погрешно?

* * *

- Учителю, съществува ли абсолютно Зло?
- Никога не съм го срещал.
- Означава ли това, че То няма желание да се срещне с Вас?

* * *

- Учителю, формулирайте основните принципи на Висшето управление.
- Подсигури мир на този, който е в опасност. Дари щастие на страхливия. Вразуми възстаналите. Бъди снизходителен към страдащия. Разследвай жалбите на този, които те моли за милост. Въздигай низшите. Подтискай силните. Унищожавай врага. Пази боязливите. Привличай стратезите. Разследвай клеветниците. Упреквай нарушителите. Унищожавай непокорните. Използвай високомерните. Сдържай страстните. Понижавай надмените. Бъди добър с покорните. Освободи този, който се е предал.
- Учителю, не мислите ли, че тук допускате две основни грешки?

* * *

- Учителю, кои са първите признаци на упадъка?
- Когато чиновниците са много, а населението намалява, когато няма разлика между почит и презирение, когато силните и слабите си вредят взаимно, когато никой не съблюдава законите, когато всеки се стреми към власта.
- Учителю, а защо просто не се противопоставят поколенията?

* * *

- Учителю, какво е нужно да притежаваме?
- Добродетел - която да изграждаме; хуманност - към която да се стремим; справедливост - за да познаем доброто; благопристойност - за да се реализираме.
- Та Вие не притежавате нищо от изброеното. Какво сте тогава?

* * *

- Ако един има полза, а е навредено на сто, то хората ще напуснат града. Ако един има полза, а десетки хиляди са ощетени, то населението на държавата ще я напусне. Ако се избавиш от един и с това направиш добро за сто, хората ще те приемат като благодетел. Ако се избавиш от един и с това допринесеш за благоденствието на десетки хиляди то държавата ще бъде спокойна. Къде тръгна?
- Отивам си Учителю.

* * *

- Да се използват справедливите и добрите за да се накажат недостойните и лошите е равносилно да се използват водите на пълноводна река за да се изгаси факел. Оръжието е нещо, което трябва да презираме, но когато се налага не бива да се колебаем да го използваме. Рибата се нуждае от вода за да живее. Ако бъде оставена на сухо тя ще умре. Оръжието за нас е като водата за рибата.
- А защо ни се забранява да го ползваме?

* * *

- Душевно чистият и неподкупен човек не може да бъде спечелен с пари и високи постове. Скромният и справедлив човек не може да бъде принуден да извърши нещо под въздействието на заплаха от наказание.
- Аз мога да съблазня и двамата и никой не може да ми попречи.

* * *

- Учителю, как да използвам хората?
- Мъдрите получават удоволствие от успеха. Мъжествените обичат, когато виждат как волята им се изпълнява. Алчните никога не престават да търсят изгода. Глупаците не мислят. Използвайки чувствата им ще можеш да ги държиш в подчинение.
- А как да използвам Вас?

* * *

- Учителю, Вие сте казвали, че не можеш да налееш вода в пълна чаша.
- Случвало се е да говоря всякакви глупости.
- Все пак ако бяхте достатъчно мъдър би следвало да намерите начин да налеете водата, нали?

* * *

- Учителю, разбрах, че пишете книга.
- Чувствам се стар.
- Ще пишете ли за мен?
- Може би.
- А как ще разберат тези, които четат книгата колко съм красива?

* * *

- Учителю, възможно ли е да победим по-силен противник без сила и коварство?
- Навярно има начин, но аз не съм запознат.
- А, какво мислите за търпението и постоянството?

* * *

- Учителю, кога ще се научите да говорите човешки?

* * *

- Учителю какво символизира черният цвят?
- Живота.
- А, белият?
- Смърта.
- А защо Вие сте толкова сив?

* * *

- Учителю, ако искате да правим нещо заедно то нека да поговорим преди да вземем едно или друго решение.
- Добре.
- Не Ви молих да се съгласявате с мен, а да обсъждаме проблемите.

* * *

- Учителю, ако се бяхте любили с някоя от ученичките си това би ли променило нещо за Вас?
- Не.
- А за нея?

* * *

- Учителю, кога ще престанете да се забавлявате с хората?

* * *

- Учителю, всички мъже, които познавам са стиснати.
- Как достигна до този извод?
- Готови са да похарчат пари за забавления и алкохол, но никой не иска да ми купи роза.

* * *

- Учителю, млъкнете!

* * *

- Снощи един мъж ме изведе на вечеря.
- Това е нещо хубаво.
- Аз също съм трогната от вниманието му, но с парите, които похарчихме бих могла да си купя ново палто, от което се нуждая.
- Това ли е причината за лошото ти настроение.
- Не. Пазя диета.

* * *

- Хубаво е да си жена.
- Кога го разбра?
- Когато се почувствах желана.

* * *

- Учителю, снощи изпихте една чаша повече от допустимото.
- Да.
- Това няма да Ви направи по-привлекателен.

* * *

- Учителю, обичам Ви.

* * *

Мисля, че всякакви коментари са излишни.
Липсата на последователност е изградена върху система от строги правила. Разликата между мъжа и жената е, че жената познава детайлно правилата.
Все пак не бива да се отчайваш. Ако понякога те ругаe отдай го на неразположение или на желание да бъде приласканa. Усещането за женско присъствие до нас е храна за малкото нежност, която сме успели да запазим. Обречени на жестокост, в свят в който търговците са пророци, ние трябва да съхраним красотата на чувствата. Трябва да отвориш сърцето си, ако желаеш да научиш една жена на нещо. Ние се събуждаме след хилядолетен сън и трябва да съхраним живота на тези, които ще дойдат след нас. Само сила няма да бъде достатъчна.
Исках да те попитам нещо ...
Да спомних си.

НАИСТИНА ЛИ ПИЯ ТОЛКОВА МНОГО?

Sulsa

-------------------------------------------------------

То: Sulsa
Cc:
Bcc:
Subject: Re: Наставления

ДА.

Tonbe

-------------------------------------------------------

Няма какво да добавя. :D

Avatara
keboda
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: чет апр 27, 2006 12:16 am

Мнениеот keboda » пет юни 09, 2006 12:11 am

нати
Потребител
Мнения: 7
Регистриран на: вт май 23, 2006 9:32 am

Мнениеот нати » пон юни 12, 2006 3:00 pm

Ангелите нямат пол, хората, които са надмогнали плътското у себе си (светиите) стават като ангели тук на земята! За много светии се казва "равноангелское житие твое".
А в рая...тези, които отидат там няма да се сещат за пол!
keboda
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: чет апр 27, 2006 12:16 am

Мнениеот keboda » вт юни 13, 2006 8:37 am

key-em
Потребител
Мнения: 46
Регистриран на: нед май 14, 2006 7:56 pm

Мнениеот key-em » съб юни 24, 2006 9:39 am

hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Мнениеот hiphopsusel » вт юли 31, 2007 5:51 pm

леонор
Потребител
Мнения: 145
Регистриран на: съб дек 02, 2006 7:05 pm

Мнениеот леонор » вт юли 31, 2007 7:09 pm


Върни се в “жени и мъже”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост