Блудство ли е сексът преди брака?

за отношенията между половете
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот Кабрал » ср сеп 30, 2009 5:28 pm

Защото Мария в християнското си милосърдие складира темата за секса преди брака, очевидно загубила вяра в теологичната подготовка на Кабрал, ще продължа в тази тема в раздела за евангелизма, защото въпросът със секса определено занимава евангелистите.

Първа част - в Новият завет.

Трябваше да започна от Старият, но да успокоя първо православните, защото както е известно нашите догми идват от Христос.

Когато казах, че не може да има забрана за секс преди брака говорих от чисто богословска позиция. Не от позицията на любимите на евангелистите пастори или уважаваните от православните отшелници.

Православната вяра не е "Боговдъхновенна", тя е "Богооткровенна". Боговдъхновени са били пророците. Матей, Йоан, Петър, Иаков, Иуда не са били боговдъхновени, за да пишат. Те са получили "Откровението" лично и директно от Бог. Като изключим епизода с Петър, когато получава теофания преди да отиде при Корнилий, всичко което са писали апостолите са получавали лично от Христос докато е бил сред тях преди разпятието и от възкръсналият Христос преди възнесението. Евангелисти Марко и Лука са получавали информацията си от хората, на които Христос я е предал лично. И стигаме до апостол Павел, който очевидно е получил вярата си също директно от Бог, но не ни е указан точният начин - вероятно чрез боговдъхновение, но може и да е богооткровение, аз лично при наличната информация мисля, че е боговдъхновенна. При всички случаи Павел е предавал Божията воля. С изключение на един! Само веднъж апостолът казва, че говори от свое име. Какво означава това? Че има нещо в Посланието му, което Бог не е дал като задължителна норма за поведение. Но го е направил поради Промисъл, не защото е пропуснал. А в Промисълът е влизало и това, че времената се менят и, че има неща които могат да са само вредни и други, които не са такива. Та какво е казал Павел:

За девствениците нямам заповед от Господа, но ви давам съвет, като помилуван от Господа да Му бъда верен. 1Кор. 7:25

Затова и не възприемам неаргументирани забележки, за нещо за което апостолът е казал, че не е получил като заповед. И дума не може да става за някакъв непростим грях. Нещо повече, Църквата възприема думите на Павел точно както е казал и апостолът - като лично негово мнение, защото църковната практика се е променяла през вековете, относно разглежданите от Павел въпроси до края на на гл. 7 от Посланието до Коринтяните. Напр. Павел изказва следното мнение:

Свързан ли си с жена, не търси развод; развързан ли си от жена, не търси жена.

Очевидно е, че става дума за съвет, а не за определяне на грях. Така както бащата казва - "докато можеш търпи и си пази семейството, ама ако няма накъде се развеждай, сядай си на дирника и повече за жена не помисляй". Затова и не съм чул някога да е имало забрана разведени да се женят, но знам, че се женят в събота.

Акте, като твой настойник ми направи лошо впечатление, че не взе отношение по темата и не осъди като останалите сексът преди брака. Да не би...?
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот kassie » ср сеп 30, 2009 6:09 pm

От Матея свето Евангелие
Глава 15.
16. Иисус им рече: и вие ли още не разбирате?
17. Още ли не разбирате, че всичко, що влиза в устата, минава в корема и се изхвърля навън?
18. А онова, що излиза из устата, иде от сърцето; то именно осквернява човека;
19. защото от сърцето излизат зли помисли, убийства, прелюбодеяния, блудства, кражби, лъжесвидетелства, хули:
20. това осквернява човека. А яденето с неумити ръце не осквернява човека.

Първо послание на свети апостол Павла до солуняни
Глава 4.
1. И тъй, братя, молим и ви увещаваме в Христа Иисуса, щото вие, след като научихте от нас, как трябва да постъпвате и да угаждате Богу, както и постъпвате, повече да преуспявате в това;
2. защото знаете, какви заповеди ви дадохме от Господа Иисуса.
3. Тази е волята Божия: да бъдете осветени, да се въздържате от блудство,
4. всеки от вас да умее да запазва своя съсъд в светост и чест,
5. а не в похотна страст, както и езичниците, незнаещи Бога,
6. и да не престъпничи и измамва в това нещо брата си; защото Господ отмъщава за всичко това, както и по-преди ви говорихме и свидетелствувахме.
7. Защото Бог не ни призва към нечистота, но към светост.
8. И тъй, който отхвърля това, той отхвърля не човека, а Бога, Който и даде Своя Свети Дух в нас.

Първо послание на свети апостол Павла до коринтяни
Глава 6.
9. Или не знаете, че неправедници няма да наследят царството Божие? Не се лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито малакийци, ни мъжеложници,
10. нито крадци, ни користолюбци, ни пияници, нито хулители, ни грабители няма да наследят царството Божие.
11. И такива бяхте някои от вас; но се умихте, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа нашего Иисуса Христа и чрез Духа на нашия Бог.
Последна промяна от kassie на ср сеп 30, 2009 6:17 pm, променено общо 1 път.
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот kassie » ср сеп 30, 2009 6:16 pm

Още нещо за размисъл:
Св. Йоан Лествичник казва:
"Един мъдър мъж ми зададе страшния въпрос "Кой грях, каза той, след човекоубийството и отричането от Христа, е най-тежък от всички?" И когато аз отговорих "Падането в ерес", той ми възрази: "А как Православната църква приема еретиците и ги удостоява с причастяване със светите Тайни, щом те искрено са анатемосали своята ерес, а онзи, който е паднал в блудство, макар да е изповядал този грях и да е престанал да го върши, църквата, като го приема, го лишава за години от пречистите Тайни, както заповядват апостолските правила?" Аз бях поразен и недоумявах, и това недоумение си остана без да получи отговор..."
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот Кабрал » ср сеп 30, 2009 6:54 pm

В момента малко ме мързи да пиша, но секса преди брака не е блудство. Това ви обърква. Обърква ви мартеницата в църквата, т.е. народните приказки, които народът приписва на вярата. Блудството е страшно, защото напр. Израил блудствал с чуждите богове, което от сексуална гледна точка е невъзможно. Блудница е тази, която го прави срещу пари, имат и т.н. Това, на което слагате името "блудство" в Библията е наречено:

Да не вземат жена, която е блудница или осквернена, нито да вземат жена напусната от мъжа си; защото е свет на Бога си.

то първият й мъж, който я е напуснал, не може да я вземе пак за жена, понеже е осквернена; защото това е мерзост пред Господа.

не бива да взема вдовица, или напусната, или опорочена (или) блудница, а мома от народа си той трябва да взема за жена;

Осквернена/протест. преводи/ или опорочена/в синадалния/, така са се наричали тези, които не са били девствени, а не блудници. И не само, че не са били девствени, а и са били изоставени, т.е. не са се омъжили след това.

Блудството е страшно, когато:

22. И при всички твои гнусотии и твои блудствувания, ти не си спомни за дните на твоята младост, когато беше гола и непокрита и хвърлена да бъдеш тъпкана в кръвта си.
23. И след всички тия злодеяния, - горко, горко ти! казва Господ Бог, -
24. ти си построи блудилища и си направи на всяка стъгда оброчища;
25. в началото на всеки път си направи оброчища, позореше красотата си и размяташе нозете си за всеки минувач; и умножи своите блудствувания. Йеремия 16

Блудството в библейският смисъл е да предадеш вярата си. За какво предателство става дума, когато се обичат двама млади? Кого предават? Съпруг, деца?

Другото значение на блудница е за проститутка или жена, която се отдава за пари. Блудниците ги е знаел всеки, ходели са даже облечени по определен начин.

А Юда, като я видя, помисли, че е блудница: защото беше покрила лицето си.

Затова попита хората от онова място, казвайки: Где е блудницата, която беше на пътя при Енаим? А те рекоха: Тука не е имало блудница.
гост

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот гост » ср сеп 30, 2009 7:25 pm

Добре де, двама млади се обичат.Хубаво, ама те дълго не изкарват.После се заобичват с втори с трети, пети и даже е страшна бройката понякога.Къде , питам е любовта?Не е ли всичко похот, плътски щения и пр?И като се вземат после със законните си съпруг и съпруга, това минало се изтрива автоматично, така ли?И няма вече база за сравнение.Ами нали именно идеята на секса преди брака е да опитаме как , аджеба ще стане оная работа, дали ще ми е хубаво с тоя/тая.И не е тайна, че се разделят, ако не им "пасне". Жалко е.Това не е любов :thumbdown: .
Ние със съпруга ми бяхме девствени на по 30г.И сме си първи и вярвам последни.Е, отначало имаше проблеми, но се обичахме и с Божията помощ нещата се подредиха.Така, че , извинете ме, скъпи богослови, но не защитавате ли единствено правото си да утолите плътските си страсти?Аз така мисля, макар и да съм била някога светски човек, пак ми е било недопустимо, даже да си помисля да водя сексуални взаимоотношения с някого преди брака.Но вие си говорете, може и да ви олекне от това.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот small axe » ср сеп 30, 2009 9:05 pm

Лоша работа , какви врати отваря кабрал , не може да ги затвори после.
Дано не е като кабраловото разбирането на православието .Искрено се надявам.
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот Мария » ср сеп 30, 2009 10:07 pm

Госте, small axe, Каси, изразявате и моето мнение, благодаря ви!
Наистина много съпрузи не дочакват първата брачна нощ, но това следва да се изповяда именно като грях, елементарно Уотсън.
Иначе, ако мерилото ни е "какво правят хората", е - "те" правят мнооооого неща НЕ както е угодно Богу. Това, че нещо е по-лесно не значи, че е по-правилно и добро за човека. :idea:

Кабрале, натъжаваш! :( Язък ти за "теологичната подготовка", язък.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот Кабрал » ср сеп 30, 2009 11:37 pm

Който може да разбере това, ще го разбере, който не може - няма. И ако православните имат някакво оправдание, някой светец или старец или духовен учител го е казал, то тези които веят байрака на "Само Писанието" нямат никакво оправдание:

ГЛАВА 7.
1. А за което ми бяхте писали - добре е за човека да се не допира до жена.
2. Но, за да се избягва блудството, нека всеки си има своя жена, и всяка жена да си има свой мъж.
3. Мъжът да отдава на жена си дължимата любов; също и жената - на мъжа.
4. Жената не е господарка на тялото си, а мъжът; също и мъжът не е господар на тялото си, а жената.
5. Недейте се лишава един от други - освен по съгласие за някое време, за да пребъдвате в пост и молитва; след това бъдете си пак заедно, за да ви не изкушава сатаната, поради вашето невъздържане.
6. Това обаче казвам като съвет, а не като заповед.
7. Защото желая, всички човеци да са като мене; ала всеки си има своя дарба от Бога, един - тъй, други - инак.
8. А на неженените и вдовиците казвам: добре им е, ако си останат като мене.
9. Но, ако не се въздържат, нека се женят; защото по-добре е да се женят, отколкото да се разпалват.
10. А на женените заповядвам - не аз, а Господ - жена да се не раздели от мъж, -
11. ако пък се и раздели, да остане неомъжена, или да се примири с мъжа си, - и мъж да не оставя жена си.
12. А на останалите аз говоря, а не Господ: ако някой брат има жена неповярвала, и тя е съгласна да живее с него, да я не оставя;
13. и ако някоя жена има мъж неповярвал, и той е съгласен да живее с нея, да го не оставя.
14. Защото неповярвал мъж бива осветен чрез вярващата жена, и неповярвала жена бива осветена чрез вярващия мъж; инак, децата ви биха били нечисти, а сега те са свети.
15. Ако някой неповярвал иска да се разведе, нека се разведе; в такива случаи брат или сестра не са заробени; за мир ни е повикал Бог.
16. Защото, отде знаеш, жено, не ще ли спасиш ти мъжа? Или, отде знаеш, о мъжо, не ще ли спасиш ти жената?
17. Само нека всякой да постъпва тъй, както му е определил Бог, както го е призвал Господ. Тъй поръчвам по всички църкви.
18. Обрязан ли е призван някой, да не крие; необрязан ли е призван някой, да се не обрязва.
19. Обрязването е нищо, и необрязването е нищо, а пазенето Божиите заповеди е всичко.
20. Всякой да си остава в званието, в което е призван.
21. Роб ли си призван, да те не е грижа; но, дори и ако можеш да станеш свободен, още повече се възползувай от робството.
22. Защото призваният в Господа роб бива Господен свободник; тъй също и призваният свободник бива роб Христов.
23. Вие сте скъпо купени; не ставайте роби на човеци.
24. Всякой в каквото звание е призван, братя, в него и да остава пред Бога.
25. За девствениците нямам заповед от Господа, но ви давам съвет, като помилуван от Господа да Му бъда верен.
26. Поради настоящата нужда за добро намирам това: добре е за човека да си бъде тъй.
27. Свързан ли си с жена, не търси развод; развързан ли си от жена, не търси жена.
28. Па, ако се и ожениш, няма да съгрешиш; и девица, ако се омъжи, няма да съгреши. Но такива ще имат грижи за плътта, а пък аз ви щадя.
29. Това ви казвам, братя, защото времето нататък е късо, та ония, които имат жени, да бъдат като че нямат;
30. и които плачат - като че не плачат; и които се радват - като че се не радват; и които купуват - като че не притежават;
31. и които се ползуват от тоя свят - като да се не ползуват; защото е преходен образът на тоя свят.
32. Пък аз искам вие да бъдете без грижи. Нежененият се грижи за Господни работи - как да угоди Господу;
33. а жененият се грижи за световни работи - как да угоди на жената.
34. Има разлика между жена и девица; неомъжената се грижи за Господни работи - как да угоди Господу, за да стане света телом и духом. А омъжената се грижи за световни работи - как да угоди на мъжа си.
35. Говоря ви това за ваша полза; не за да ви метна примка, а за благоприлично и постоянно служене Господу безпрепятствено.
36. Ако някой мисли, че е неприлично девицата му да остане тъй в напреднала възраст, той нека прави каквото иска: няма да сгреши; нека такива се омъжват.
37. Но който е непреклонно твърд в сърцето си, без да е в нужда и е властен над волята си, па реши в сърцето си да пази своята девица, той добре прави.
38. Така щото и оня, който омъжва девицата си, добре прави, но оня, който я не омъжва, по-добре прави.
39. Жената е свързана чрез закона, докле е жив мъж й; ако пък умре мъж й, тя е свободна да се омъжи за когото иска, но само в име Господне.
40. Но тя е по-блажена, ако си остане тъй, според моето мнение; а мисля, че и аз имам Дух Божий.

Смал акс специално да си прочете, във връзка с момите във Византия, от другата тема:


Има разлика между жена и девица; неомъжената се грижи за Господни работи - как да угоди Господу, за да стане света телом и духом. А омъжената се грижи за световни работи - как да угоди на мъжа си.

Който иска да продължи с глава 8 и началото на девета, по специално:

4. Нима нямаме власт да ядем и да пием?
5. Нима нямаме власт да водим със себе си сестра жена, както и другите апостоли и братята Господни и Кифа?
vanya

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот vanya » чет окт 01, 2009 12:48 am

Които са изгубили чувство,са се предали на сладострастие,да вършат ненаситно всякаква нечистота (Ефесяни 4:19)
Понеже това е Божията воля - вашето освещение: да се въздържате от блудство,да знае всеки от вас как да си вземе жена в святост и почест, а не в страстна похот,като езичниците,които не познават Бога (1 Солунци 4:4).
Женитбата нека бъде на почит у всички и леглото неосквернено, защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците (Евреи 13:4).
А делата на плътта са явни, и те са:блудство,нечистота,сладострастие,идолопоклонство,чародейство... (Галатяни 5:19-21).
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот Жоро » чет окт 01, 2009 1:14 am

И със "Само Писането" и с Преданието, разврата си е разврат. Нещо повече, било е разврат в Римската империя и преди християнството. Едно от фалшивите обвинения към християните е било че развратничели.

Кабрал какво искаш да кажеш? Ако девица прави секс за удоволствие не е блудница, а ако е за пари - тогава е?

Бог използва разврата на блудниците, за да покаже неверието на Израел и Юда към Него, а не да дефинира че блудстово е идолопоклонство!

Ако се наложи и стихове ще размахвам в стил "Само Писанието", но за сега не смятам че е необходимо, а ми е и някак тъжно. Сам можеш да си разделиш 1 Коринтяни 7 глава на части и да видиш къде Павел съветва женените относно брачния жовот и как да си бъдат вярни. Ще станат явни и местата където съветва неженените относно брака - как да запазят чистотата си. И накрая ще останат стиховете, където Павел прави промоция на безбрачието.

Срам ме е да си помисля какво искаш да кажеш с последните два стиха. :oops:

-------------------
Кабрал, щом не е грях, какво ще кажеш да намерим група неженени младежи-мисионери, които да не са сребролюбиви и с готовност да се жертват в името на вярата. Можем да ги пратиме в Студентски Град. Много неженени студенти ще могат да потърсят, дори изпитат любовта чрез тях. Ще конкурираме сектата "Децата на Бога".

Ако пък е грях, да ги пратим да служат в църквите - като жриците в езическите храмове - само дето не трябва да взимат пари за да не ги помислят за блудници. Тъкмо неженените ще идват по-често, а след това ще могат веднага да отидат на изповед. Чиста работа! И църквите пълни, и неженените задоволени. Да му мислят женените, че трябва да се въздържат.

Абсурд! Да не бъде!
---------------------------

Кабрал, аз те уважавам много, но по въпроса си длъжен да се поравиш. Дължиш го най-вече на себе си.
Последна промяна от Жоро на нед окт 04, 2009 1:00 pm, променено общо 1 път.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот Кабрал » чет окт 01, 2009 10:26 am

Аз започнах от няколко неща, които никой не иска да схване, защото така е било винаги. Избираме за наше достойнство най-лесното, да назидаваме другите. Ние не говорим за блудството и прелюбодеянието въобще, а за връзката на двама преди брака и грехът като цяло. Повел е казал кое е грях - това, което законът е наложил,"без закон няма грях". В случая ние говорим за девството, което макар че е написано само в женски род се отнася за всички. Т.е. да влиза ли чавек девствен в брака или не. И това, което разбираме, че няма заповед от Бога, която го прави грях и това е изрично казано. Затова можете да си развявате всякакви извадени от контекса цитати, с тях можете да изкарате прелюбодейци и блудници и съпрузите, защото изпитват удоволствие от секса, но не го правите, защото ще обвините и себе си. Виж, лесно е да даваме акъл на младите и да има нещо, с което да ги контролираме.

Павел съветва християните, но не сочи това като грях. Тук контекста е, че всичко е позволено, но не всичко е полезно, а щом е позволено не е грях. Но вие не искате да го разберете, защото смятате, че вярата е в традициите, а в същото време отхвърляте мартениците. Първите християни били обвинявани в разврат, но едва ли толкова несправедливо, защото същото правят и апостолите и особено Павел, непрекъснато прави забележки за това. Не, че са могли да изненадат с нещо останалия свят, но може и "развратът" им да се е изразявал в отказът да се търгува "с девствената ципа", незнаем.

Друго, което казва Павел и е от особена важност е: "Поради настоящата нужда за добро намирам това".

Поради настоящата нужда. Нуждата на времето в което живеят. А времената се менят. А ако именно за това Бог не е дал заповед за тези неща? А Бог не е дал заповед само за девиците, а и за много от нещата, за които говори Павел. Ние ли му станахме чорбаджии на Бог, че да го поучаваме? Колко пъти се мени през вековете отношението на църквата по въпросите, за които Павел казва, че са негово лично мнение? Давани са разводи, пък не са давани, пък са давани до три пъти и т.н. Но нито веднъж не се е променяло отношението за изневярата в брака, защото е заповед от Бога. А отделно от контекста виждаме, че Павел е очаквал скоро да дойде свършекът на света, затова и е казал, че е по-добре хората да не се женят/мъжат.

Като посочих докъде е хубаво да се чете имах предвид да се чете внимателно, като се акцентира на това, че всичко е позволено/в разискваната област/, но не е полезно, защото би дало лош пример на неукрепналият брат. Защото Павел може да седи на софрата и да яде от жертвата, това нито ще му помогне, нито ще му навреди, но неукрепналият във вярата брат ще реши, че Павел се е върнал към "старата квас" и това ще разколебае вярата му. И затова в другата тема казах:

Може, разрешавам. Това не е нещо, за което ще си загубиш душата, особено ако след това искрено се разкаеш, напр. преди да се омъжеш. Както е казано: Прекаленият светец и Богу не е драг.

Казах го за да не се навлиза в излишни спорове и вамесване на традициите във вярата, но не се разбра.

"Поради настоящата нужда" е казал Павел, а дали "поради настоящата нужда" не отблъскваме хората от църквата, т.е. не разколебаваме ли вярата в брата с фанатизъм? А фанатизмът винаги е бил проява на гордоста. Ние да се гордеем с това, което нашето тяло е направило/Гост/ и заради което ще се спасим, но знаем, че не се спасяваме така. Гледах сега една реклама, че тези дни ще дават филм за евангелисти в Америка "Алената буква" или по същият мотив с друго име, не разбрах. Та родителите след филма да попитат децата си дали харесват тази "църква", т.е. дали е "яка" или дали са й "фенове". Ако въобще го гледат, едва ли скоро ще стъпят в храм. Да, ние ще ги накараме, ако са свестни ще го направят и т.н., ама Павел не е казал това, не е казаб:неукрепналите братя, ако са свестни няма да се повлияят, а не е сядал. Защото тогава времето е било такова, както той самият казва.

Павел е казал още:

Нима нямаме власт да ядем и да пием? Нима нямаме власт да водим със себе си сестра жена, както и другите апостоли и братята Господни и Кифа?

Неукрепналият във вярта, както и Павел е предвидил, може да каже:

Срам ме е да си помисля какво искаш да кажеш с последните два стиха.

Аз също си бях помислил някой работи преди много време, но това не промени и на йота вярата ми. След време се замислих и от неоспоримият факт, че Иаков, брат Господен, никога не е имал жена, заключих, че Павел казва, че и останалите апостоли, не водят жени, за да не влияят зле на християните. А и под "сестра" се разбира сестра във вярата, а не родна.

Но може и да са водили, за което говори следващият стих и каквото тълкуване дават всички евангелисти - апостолите се женели. Е, ние по-християни ли сме от тях?

Въпросът е много сложен, той не опира само да секса преди брака, а и относно Тайнството женитба и защо това тайнство не е преди брака за по сигурно и въобще много други неща, но най-добре да си останем с традициите и развяните ризи, които да удостоверят "вземането" на бащата. Интересно е, че когато ризата не била с доказателства за добродетел, не се връщала булката, а само откупът. И не виждам какво общо има Бог с тази търговия.

Междувпрочем на който му се търси - някъде беше точно изброено/Левит или Второзаконие/кое блудство се наказва и сексът преди брака го нямаше. Затова и попитах, дали сексът преди брака е блудство, но вие наблягате, че блудството е грях, за което никой не спори.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот ТодорК » чет окт 01, 2009 11:13 am

Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот Жоро » чет окт 01, 2009 11:37 am

Кабрал,
Аз знам че апостол Петър е бил женен, а Павел – без жена. Контекста на стиховете ти беше друг – ама карай.
Ето и стиховете от Закона по темата:

20. Ако някой преспи с жена, и тя е робиня, сгодена за мъж, но още неоткупена, или свобода още не й е дадена, да се накажат и двамата, ала не със смърт, защото тя не е била освободена:
21. нека той доведе Господу при входа на скинията на събранието жертва за вина, един овен в жертва за вината си;
22. и чрез овена за вината свещеникът да го очисти пред Господа от греха, що е извършил, и стореният грях ще му се прости.
(Левит 19)
----------------------------------

Ако някой прелъсти девица несгодена и преспи с нея, да й даде вено (и да я вземе) за жена;
ако ли бащата не се съгласи (и не желае) да му я даде, да заплати (на бащата) толкова сребро, колкото се пада за вено на девици.
(Изход 22:16-17)
------------------------------------
Ако някой срещне девица несгодена, па я хване и легне с нея и ги заварят, - то оня, който е лежал с нея, трябва да даде на моминия баща петдесет (сикли) сребро, а тя да бъде негова жена, понеже той я опорочил; през целия си живот той не може да се разведе с нея.
(Второзаконие 22:28-29)
-------------------------------------------------
13. Ако някой вземе жена, и влезе при нея, и я намрази,
14. па я набедява в порочни дела и пусне лоши думи за нея, и каже: "взех тая жена, влязох при нея, и не я намерих девица",
15. то бащата на момата и майка й нека вземат и изнесат девствените белези на момата пред градските стареи при портите;
16. и бащата на момата да каже на стареите: дадох дъщеря си за жена на тоя човек, а (сега) той я намрази,
17. и ето, набедява (я) в порочни дела, като казва: "не намерих дъщеря ти девица"; но ето девствените белези на дъщеря ми. И да разгънат долната дреха пред градските стареи.
18. Тогава градските стареи да уловят мъжа и да го накажат,
19. и да го глобят със сто сикли сребро, което да дадат на моминия баща, задето оня е пуснал лоши думи за израилска девица; тя пък да си остане негова жена, и той да не може да се разведе с нея през цял живот.
20. Ако ли казаното излезе истина, и момата не бъде намерена девица,
21. то нека доведат момата при вратата на бащината й къща, и градските жители да я пребият с камъни до смърт, понеже е извършила срамно нещо у Израиля, като е блудствувала в бащината си къща: тъй изтребвай злото изсред себе си.
(Второзаконие 22 глава)
-----------------------------------------
29. Не допущай дъщеря си да се оскверни с блудство, за да не изпадне земята в блудство, и да се не напълни земята с разврат.
(Левит 19)
-----------------------------

1. И рече Господ на Моисея: обади на свещениците, синовете Ааронови, и им кажи: ...
...
7. Те не бива да се женят за блудница и опорочена, не бива да се женят и за жена, напусната от мъжа си, защото те са свети пред (Господа) своя Бог.
8. Имай свещеника за свет, защото той принася хляб на (Господа) твоя Бог: да ти бъде той свет, защото съм свет Аз, Господ, Който ви освещавам.
9. Ако свещеническа дъщеря се оскверни с блудство, тя безчести баща си: с огън да бъде изгорена
...
13. За жена той трябва да вземе мома (от народа си);
14. не бива да взема вдовица, или напусната, или опорочена (или) блудница, а мома от народа си той трябва да взема за жена;
15. той не бива до опорочва своето потомство в народа си, защото Аз съм Господ (Бог), Който го освещавам.
(Левит 21)
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот Aurelia Felix » чет окт 01, 2009 2:18 pm

Изх.22:16 "Ако някой прелъсти девица несгодена и преспи с нея, да й даде вено (и да я вземе) за жена"

22 глава на Изход общо взето урежда вещното право в древен Израел. Като собственост на баща си преди брака, а след брака на мъжа си, жената по онова време също е била обект на вещното право. Но дори и в това време, както ясно е заявено в стих 16, ако девицата е била НЕСГОДЕНА за друг, то факта, че е правила предбрачен секс не я е правел блудница, а съпруга. И напълно справедливо, защото задължавайки мъж да вземе за съпруга и то без право на развод жената, с която е спал, ще го накара да се замисли преди да тръгне да удовлетворява нагона си.

Ако пък жената е била СГОДЕНА, а е спала доброволно с друг мъж - то тя и той са блудници.

Вие, които се хващате за буквата да спорите с Кабрал внимавайте да не ви убие същата тази буква. Защото колко от вас с ръка на сърцето и пред собствената си съвест могат да заявят, че НЕ са блудници?! Комай - никой. Кой не е пожелавал похотливо чужда красота преди брака или след брака? Кой не е имал сексуални фантазии преди брака? Айде да не продължавам.
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Блудство ли е сексът преди брака?

Мнениеот ТодорК » чет окт 01, 2009 3:14 pm


Върни се в “жени и мъже”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта