Добро или лошо е да си девствен/а на 21 години?
- Aurelia Felix
- Модератор
Re: Добро или лошо е да си девствен/а на 21 години?
Струва ми се, че много се подценява девството и не се разбира правилно, като често се свежда само до физическата част. С него ръка за ръка вървят чистотата и целомъдрието.
Разума не е само сбръчкан мозък, но все пак без гънките е невъзможен. Така е и с девството.
Разума не е само сбръчкан мозък, но все пак без гънките е невъзможен. Така е и с девството.
- Aurelia Felix
- Модератор
Разбира се, че девството е преди всичко душевна чистота. Днес обаче сме много далеч от благочестието на ранните християни. Коя жена днес например, ако е красива, умна, учена и богата като св. Екатерина би предпочела мъки и смърт заради Христа пред предлаган й брак с богаташ? Колко е богато миналото на подобни примери, докато настоящето е бедно.
Без чистота на мислите и чувствата, без нравствена извисеност, физическото девство само по себе си е нищо. Затова и дразнят хвалбите на някои, звучащи като на гол тумбак чифте пищови.
Спомням си от житията на светиите как една девица се възгордяла заради девството си и то й се счело за грях...
Св.Августин, коментирайки изнасилванията на християнки по време на превземането на Рим от готите, с основание казва, че макар и претърпели сексуално насилие, тяхната чистота и/или девство, са непокътнати...
Без чистота на мислите и чувствата, без нравствена извисеност, физическото девство само по себе си е нищо. Затова и дразнят хвалбите на някои, звучащи като на гол тумбак чифте пищови.
Спомням си от житията на светиите как една девица се възгордяла заради девството си и то й се счело за грях...
Св.Августин, коментирайки изнасилванията на християнки по време на превземането на Рим от готите, с основание казва, че макар и претърпели сексуално насилие, тяхната чистота и/или девство, са непокътнати...
-
- Потребител
-
- Потребител
Не съм съгласен, че девството води душевна чистота.Аз съм девствен и душата ми е много, много мръсна и задръстена.
- Aurelia Felix
- Модератор
-
- Потребител
-
- Потребител
Аурелия ти ли ще ме съдиш?Въобще не ми харесват убийствата.Любовта за мен не е само "чукане".Сякаш пък за тебе любовта не е и това.Посочи ми един човек, който не харесва секса.
- Aurelia Felix
- Модератор
- Aurelia Felix
- Модератор