Православен съпруг

за отношенията между половете
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Православен съпруг

Мнениеот ven4e » пон сеп 12, 2011 1:42 pm

Здравейте, търся мъж за моя приятелка, която е на 26г и е целомъдрена. Спазва всички пости и не признава противозачатъчните средства, защото ги приравнява с аборта. Сами разбирате, че с тези критерии (и с още няколко, като напр да е красив и да се обичат) трудно ще срещне мъж в ограничения кръг на енорийската черква и работното място. Тя е готова да си остане сама и е оставила всичко в Божиите ръце, но щом ми е споделила, защо да не се опитам да й помогна :) Ако не с друго, може със съвет или акъл да помогнете, защото аз нямам сили да й кажа да си намали изискванията, а и нз дали е правилно.
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот plamen » вт сеп 13, 2011 8:59 am

gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Re: Православен съпруг

Мнениеот gaitan vejdu » вт сеп 13, 2011 10:01 am

Привет! :D
Това с тръпката към красота май не преминава, струва ми се, но мн ме силно се надявам, че самата тя е притежателка на красота. Подобието дири подобие, искам да кажа.

Венче, сещам се един приятел, но не бих посмял да сватосвам, понеже имам твърде тегав спомен от преди време, когато едно мое подобно начинание завърши особено плачевно.

Поздрави. :D
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот ven4e » вт сеп 13, 2011 11:54 am

Ами точно защото не притежава особена красота, вероятно затова иска красив мъж, за да имат хубави деца. Но има вътрешна красота и е ревностна християнка, устоявала е на повърхностни атаки от мъжка страна и може да се разчита на нея. Ако приятелят ти е красив и ревностен християнин, ми пиши и ще поговоря с нея :)
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот Асен » вт сеп 13, 2011 3:26 pm

:angel: Добра и мъдра ven4e, признавам, че винаги чета с интерес и голямо лично одобрение онова, което пишеш. Харесвам го "отвътре"! Мислех си да "подмина" темата ти само с едното прочитане, но пак не се въздържах. Не заради друго, а заради факта, че както твоята приятелка, така и ти (най-вероятно) сте на възрастта на моите деца :lol: И понеже съм родител, който е загрижен и отговорен за бъдещето на своите деца, си позволявам да споделя следното:
Много вярващи хора днес мислят фанатично за брака, сякаш това е единствено Божия работа. Обичат да използват фразата, че са поверили всичко в Божите ръце, обаче зад тези думи много често се крие страх от отхвърляне, срам от самите себе си, чувство за малоценност и т.н. А да предадеш всичко в Божите ръце, означава да уповаваш на Него, че Той ще направи най-доброто за теб, но това не изключва теб като личност, която не трябва да предприема стъпки към осъществяване на поставената цел. Понякога вярващите допускат наивността и фанатизмът да управляват живота им и забравят, че Бог ни е дал разум. Тук отново се сещам за Притчи 31 гл. На пръв изглежда, че авторът на Притчи, гл.31 е забравил да предаде всичко в ръцете на Бог и напълно да Му се довери, че Той има грижа за избора на съпруг или съпруга?! Защото казва в 10 стих: "Кой може да намери добродетелна жена? Защото тя е много по-ценна от скъпоценни камъни....“ . Само за уточнение: авторът на тази глава е жена – това е майката на цар Лемуил. Тези думи не са записани от някой мъж, който е имал щастлив живот с една добродетелна жена. И затова, тези прекрасни слова са написани от жена, която е осъзнала важността на добродетелта. Това е една майка, която е загрижена за сина си и неговия избор на царица. :D
В живота, някои хора буквално са спрели да търсят своята половинка, защото си спомнят за грешките, които са допуснали с неподходящи хора. Тези мисли са парализирали всякакви взаимоотношения, които могат да имат. Егоистично звучи следното: „Аз вярвам, че Бог има план за живота ми и ако трябва, Той ще доведе моята половинка от другия край на Земята, точно в моята църква, ще я запознае точно с мен, тя ще ме обикне и аз също, и заедно ще създадем едно щастливо семейство"...Ами това си е фанатизъм и наивност! Защото в желанието си да не сбъркаме (отново) или да не бъдем (отново) наранени сме ограничили действието на Бог. Той може да направи всичко това, но дали наистина вижда нещата по такъв начин? Какви са нашите задължения тогава? Някои хора слагат на себе си друг хомот, като вярват, че могат да живеят с някой, който дори не ги привлича. Въпросът е колко време....?

Какво означава човек да търси? Това е да развиваш взаимоотношенията си с възможно повече хора. Това не означава във всеки нов човек, с когото се запознаем, да припознаваме своя бъдещ партньор. Но, взаимоотношенията развиват личността. Ние като вярващи хора не бива да бъдем ограничавани от миналото си, а да се стремим към това, което Бог има за нас. Какво лошо в това, човек да се запознава с нови хора? Няма нищо нередно, разбира се, но тогава идва моментът, в който никой не може да скрие маската, която може би носи. Някои хора буквално се страхуват от това, хората да разберат какви са те всъщност. Страхуват се да не бъдат отхвърлени и наранени отново. Но ако този страх контролира живота ни, как си представяме тогава Бог да ни събере с нашата половинка? Сякаш Бог трябва не само да ни запознае с нея, но и да породи любов, да развие взаимоотношенията ни и да ни предпази от нараняване... Във всичко това виждаме само Бог, а тогава идва въпросът: къде сме ние във всичко това, каква е нашата роля? Ние сме хора и не можем, и не трябва да бъдем пасивни, понеже Той не ни е създал такива. Много по-лесно е да открием някого, ако имаме взаимоотношения с повече хора, отколкото ако стоим и го очакваме да дойде точно в нашата църква. Както е поставено в условието на темата като изискване:)

И друго, ако нейната половинка не е от нейната църква, какво ще направи? Ще стои и ще чака сама тя да дойде при нея и Бог да ги запознае ли? Нека да не бъдем неразумни! Нека развиваме познанства и приятелства с повече хора. Защото е много по-лесно да се породи любов в едно истинско приятелство, отколкото от пръв поглед! Нека да не бъдем толкова фанатични, когато разчитаме единствено на Бог по този начин. Ако Той искаше ние да бъдем бездейни, нямаше да ни направи със свободна воля :)

И накрая, нека бъдем свободни да развиваме взаимоотношения с повече хора. И да не се затваряме в черупката на своята църква.


В личностен план могат да бъдат взети следните решения:


1.Да гледам напред и да търся онова, което има Бог за мен;

2.Да не допускам грешки, които могат да съсипят живота ми;

3.Да бъда търпелив/а, но и разумен/а;

4.Да развивам взаимоотношения и да не се "парализирам" в своята църква.


Защото това е време за промяна. :angel:
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот refab » вт сеп 13, 2011 6:50 pm

Ако не е одухотворен, един човек колкото и да е "красив", не е красив!... Да не се бърка, обаче, стриктното следване на външната религиозност и декларативно християнство за одухотвореност!
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот ven4e » ср сеп 14, 2011 3:15 pm

Асене, в поста ти има много любов и болка за младите хора (познава се по разбирането, с което пишеш за тях :) ). Наистина в основата на всичко стои свободната ни воля и когато човек няма желание за нещо, си намира хиляди оправдания или пък поставя невъзможни условия, което пак е вид оправдание. Какво обаче стои в основата на това да не искаме нещо? Може то да е отблъскващо за нас, може да имаме нещо по-добро предвид или можем да се страхуваме и единствено третата причина не трябва да се допуска като мотив за поведението ни (а всъщност тя е най-често срещаната, независимо че се заменя с другите и дори и пред себе си човек не я признава). Моята приятелка например смята, че в днешно време е трудно да имаш хубав брак и това й служи като обяснение защо не се стреми към него, вместо да е предизвикателство към самата нея, в същото време гледа турски сериали и много обича децата, което издава истинската й нагласа. Аз лично съм убедена, че би била чудесна съпруга, ако се пребори с базовото си недоверие към хората и повярва повече в себе си, но това си е нейна битка, пък и става въпрос за любов - дали ще е привлекателен или не, дали ще е постник или не, тя трябва да пожелае да обича някого, а докато го пожелае...всичко ще бъде в Божиите ръце или с други думи, времето ще минава, тя ще е вярваща и накрая ще се окаже, че такава е Божията воля. Може пък и наистина да е такава :)
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот Асен » ср сеп 14, 2011 10:52 pm

ven4e, ти я познаваш най-добре, мисля, че ще е добре ако я насърчаваш да общува с хора, да развива взаимоотношения и едновременно с това ходатайствено да се молиш за нея. И личния пример, който даваш също ще бъде от значение. :)
Потребителски аватар
Андреева
Потребител
Мнения: 105
Регистриран на: ср юни 29, 2011 1:53 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот Андреева » чет сеп 15, 2011 10:38 am

Прекрасно! Имам втори братовчед ерген, вярващ православен - и самият той е напълно против секса преди брака, на моята възраст - 35.
С две висши образования е, едното в чужбина, работи в професията си, добра заплата получава, непрекъснато прави изложби и други проекти
и самият той има затруднения при връзки с жени заради вярата си, и все си стои така сам.
Всека неделя и празник е на църква, даже често помага в олтара.
Хайде да ги запознаем!
На моменти съжалявам че сме роднини защото си падам по синеоки мъже...
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот ven4e » чет сеп 15, 2011 12:04 pm

Чудесно, Андреева! Точно такъв мъж й трябва на моята приятелка - който не само няма да отрича, а дори ще насърчава религиозните й принципи. Единствено ме притеснява, че е на 35г, защото повече от 30г специално при мъжете е възраст, в която дареният им от природата егоцентризъм е достатъчно утвърден и трудно споделят навиците и живота си с някой друг, ако не са направили решителната стъпка до този момент. Разбира се, вярващите християни не само могат, но и са призвани да се преобразят с помощта на Божията благодат, казано е, че "дето е Духът Господен, там има свобода" (2Кор. 3:17-18). С други думи, сега ще й се обадя да я питам дали харесва синеоки мъже ;)
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот refab » чет сеп 15, 2011 12:18 pm

Интересно е, всъщност, и си има своята мощна традиция - повече в миналото, сключването на брак като уреден по съответен начин социален договор!... Такъв тип брак има своите по-малки или по-големи (до огромни!) минуси, но все пак е една възможност, вкл. и една авантюра, каквато, всъщност, е и брак по влюбване (от който често произтичат разводи), а и почти всеки брак!...
Както винаги, крайно интересна е разликата между православието и католицизма по отношение на автентичността и неразтрогваемостта на брака!... Мисля, че правдата и истината, с някои уговорки, е по-скоро на страната на православието, което е по-либерално в отбелязаната насока!?
Потребителски аватар
Андреева
Потребител
Мнения: 105
Регистриран на: ср юни 29, 2011 1:53 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот Андреева » чет сеп 15, 2011 1:47 pm

hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Re: Православен съпруг

Мнениеот hiphopsusel » чет сеп 15, 2011 2:51 pm

Венче, не знам защо много се напуших от смях като четох постинга ти за темата. Щом ти искаш да помогнеш на приятелката си, това е много хубаво, това значи че си много добър приятел. Искрен съм.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот refab » чет сеп 15, 2011 4:17 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Православен съпруг

Мнениеот ven4e » чет сеп 15, 2011 6:07 pm

Питах я дали има значение цветът на очите и тя каза, че няма. Сега остава да я питам дали има значение възрастта, защото тя бързаше и нямаше време да говорим.

Върни се в “жени и мъже”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта