Как да постъпя?

за отношенията между половете
Веяна
Потребител
Мнения: 2
Регистриран на: чет май 03, 2012 10:48 pm

Как да постъпя?

Мнениеот Веяна » нед май 06, 2012 11:26 pm

Здравейте, видях, че много от Вас са наясно с православните ни правила и бих искал да попитам и споделя за едни взаимоотношения, които за мен са много специални!
Моля Ви помогнете да постъпя правилно за в бъдеще!
Аз съм разведен и сега се появява една жена, която също е разведена и имаме голямо приятелство, разбирателство, съвпадение на интереси. Проблема е, че започва да се появява привличане между нас, но тя ми е бивша кума и кръстница на едното ми дете! Знам, че немога да имам църковен брак с нея, дали на един по-късен етап на нашите взаимоотнишения, ако се появи интимност тя ще е като прегрешение между нас макар вече разведени и дали това, че е кръстница на едното ми дете е в разрез с вярата ни и ако е, може ли това да се поправи по някакъв начин? Мога ли изобщо да съжителствам с нея без да съм в прегрешение?

Благодаря за помоща Ви!
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Как да постъпя?

Мнениеот Зограф » пон май 07, 2012 8:41 pm

Ето какво гласи 53-то правило на Шести Вселенски Събор: "Понеже родството по дух е по-важно от съюз по плът, а пък известно ни стана, че в някои места някои възприемници на деца от светото и спасително кръщение подир това встъпват в съжителство с техните овдовели майки, за това определяме: от сега за напред нищо такова да не става. А ако се установи, че някои вършат това подир издаването на настоящото правило, такива преди всички нека напуснат незаконното съпружество, а сетне нека бъдат подложени на наказание като блудници
В брачното право това правило се прилага като забраната се разпростира,както по пряка, така и по косвена линия до трета степен тоест свързаните с родство като братя и сестри на кръстника и кръщелника също нямат право да се свързват в съпружество. По-подробно на български е разгледано брачното право в Православната Църква Митрополит Мелетий в книгата си "Длъжностите и правата на свещенниците"
Веяна
Потребител
Мнения: 2
Регистриран на: чет май 03, 2012 10:48 pm

Re: Как да постъпя?

Мнениеот Веяна » пон май 07, 2012 11:30 pm

Благодаря Зограф, за отговора!
Това означава ли, че и дори на съпружески начала да се съберем да живеем съпроводени от искренни чувства един към друг, пак ще е против православните ни правила, като се има предвид, че се взима за правилно брака като единствено съжителство м/у мъж и жена! Тъй като тази жена е кръстница на детето ми и това няма как вече да се промени!
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Как да постъпя?

Мнениеот Зограф » вт май 08, 2012 12:20 am

Уважаеми Веяна,
Ще се опитам да изразя мое мнение, но знай че единствено този който има "власт да връзва и развързва" и е надарен от Бога с мъдрост може да ти даде истински съвет, а аз поради греховете си мога да те посъветвам само по човешки. Ако действително се обичате истински като християни живейте по братски с Христова любов помежду ви /а не с плътски наслади и удоволствия/ и тогава ще съжителствате заедно без грях пред Бога. Знам, че това е изпълнимо само по чудо и единствено с Божията помощ, а ако както предполагам обичта ви се нуждае и от удовлетворяването на други по-човешки неща то ако сте истински християни ще съзнавате, че вършите грях пред Бога и ще трябва със сълзи и истинско покаяние да търсите милост и прошка от Господа. Предполагам, че тогава ще ви изпрати и по-тежък Кръст Милостивия за да "охлади разпаления във вас огън" и да ви смири и спаси по неведомите Си пътища, защото сигурно ще трябва да се приготвите за трудности и изкушения...Моля за прошка ако съм ви засегнал с написаното.

Върни се в “жени и мъже”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта