Жените в писанията

за отношенията между половете
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Жените в писанията

Мнениеот Ahmed » вт авг 07, 2012 2:02 am

В името на Господа, Всемилостивия, Милосърдния.
Понеже имаше доста опити за коментари в други теми относно положението на нежните половинки в религиите, създавам тази тема, в която ще помоля да се публикуват текстовете от Библейските писания засягащи жените. Аз пък от своя страна ще направя, същото от страна на Корана и идеята ми е да изясним положението, което религиите определят на жената в семейството и обществото, на какви ценности трябва да се учи една девойка, както и да се изяснят основните права и задължения на жената представени от писанията. Надявам се, на почтенност, откровенност и пълнота при представянето на текстовете имащи значение за жените. Успех. Амин.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Жените в писанията

Мнениеот ven4e » вт авг 07, 2012 7:48 am

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: педофилията в исляма

Мнениеот prokimen » ср авг 08, 2012 1:56 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Жените в писанията

Мнениеот ven4e » чет авг 09, 2012 11:30 am

Прокимен, педофилията е извращение на личностно, а не на групово ниво. Мохамед може да е бил педофил според сегашните ни разбирания, може би много негови последователи са такива, но сред другите религии също го има това - според човека. А и има нещо много характерно за исляма - понеже при тях няма светци, както ние ги разбираме, те никога не биха тръгнали да вземат пример от живота му. За тях не важи максимата "Бъдете ми (на ап. Павел) подражатели, както съм и аз на Христа (1Кор. 4:16)". За тях е важно какво е "низпослал" и ако в прав текст е заявил "правете това или онова", единствено тогава може да се твърди, че ислямът насажда едно или друго. Такова им е мисленето - нищо не е на личностно ниво, всичко е абстракция.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Жените в писанията

Мнениеот Ahmed » нед авг 12, 2012 11:52 pm

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Жените в писанията

Мнениеот Ahmed » пон авг 13, 2012 5:26 pm

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Жените в писанията

Мнениеот Ahmed » пет авг 17, 2012 11:41 pm

Потребителски аватар
yosif_s
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет яну 19, 2012 11:34 am

Re: Жените в писанията

Мнениеот yosif_s » пон авг 20, 2012 12:53 pm

Потребителски аватар
yosif_s
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет яну 19, 2012 11:34 am

Re: Жените в писанията

Мнениеот yosif_s » пон авг 20, 2012 1:43 pm

Eдна от любимите ми книги в Библията е книга Рут. Самото име Рут означава приятел, придружител. Най-силната връзка във взаимоотношенията между Рут и Ноемин е вярата в Бога; взаимно посвещение; търсенето на най-доброто за другия. Ноемин беше свекървата, снахите бяха Рут и Орфа...Рут беше тази, която даде такъв пример, че повлия добре не само на свекърва си, а на цялата околност.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Жените в писанията

Мнениеот Ahmed » пон авг 20, 2012 11:34 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: прослава на библейската жена - майка

Мнениеот prokimen » пет сеп 07, 2012 5:02 pm

Максим Горки

«Восславим женщину – Мать, чья любовь не знает преград, чьей грудью вскормлен весь мир»

Мы Оду женщине поем
Ее любовь так безгранична
Согреет мир она циничный
Своим божественным огнем
Мы славим Мать, что всюду рядом
В любых превратностях судьбы
За нас направлены мольбы
И небо вторит ей раскатом
Прославит женщину весь свет
Чьей грудью вскормлен от рожденья
Пусть хватит ей еще терпенья
Хранить от всевозможных бед

Дори певецът на Октомврийската безбожна революция Максим Горки прославя жената в нейните библейски щтрихи. Може ли да се намери друга религиозна книга, която да отдаде на жената онази чест, с която Всевишният Бог и Творец я удостоил?!

Не толкова като християнин, а като човек мисля, че няма друго по-голямо достойнство за жената, от това, с което Библията я удостоява.

Сътвореният от Бога първи човек Адам, който нямал нито майка, нито баща, казва за своята жена следното: "ето, това (тя) е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарича жена, защото е взета от мъжа. Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът"(Бит. 2:23-24).

Адам виждал в своята жена половина от себе си.

Мохамед не съумял никога да проумее тази благословена истина.

Св. ап. Петър поставил жената на еднакво интелектуално ниво с мъжа, пишейки: "Също и вие, мъже, живейте благоразумно с жените си, и отавайте чест на женския пол като на по-слаб съсъд и като на сънаследници на благодатния живот, за да нямаие спънка в молитвата си" (1 Петр. 3:7). Бог увещава жените да се подчиняват на мъжете си, но Той не позволява на благочестивия мъж да унижава или пренебрегва мнението на жената, както това прави Мохамед.

Според Библията, жената е интелектуално равна на мъжа.

Ето какво пише св. ап. Павел за християнското братство: "Всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте. Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие сте едно в Христа Иисуса" (Гал. 3:27).

Мохамед не само принижавал интелекта на жената, но той осквернил женската сексуалност, превръщайки жената мохамеданка в сексуален обект и в съзнанието й от детска възраст се втълпява, че нейният ум е безполен и главната й задача е да обезпечи сексуалното удоволствие на мъжа. В този контекст мохамеданството въвежда женското обрезание. По тази причина жената не получава радост в брака. Де факто, това е своеобразно продължение на шумерските и вавилонски култове, в които извращението се представяло за свещено и където женското божество било роб на мъжкото.

Ето какво казва Свещеното Писание още в самото си начало за жените: "Когато Бог сътвори човека, създаде го по подобие Божие, мъж и жена ги сътвори" (Бит. 5:1-2).

Ева не била богиня, но тя носела в себе си Божия образ!

Ако жените мохамеданки са добри единствено за вагинални услуги, то възниква въпрос какъв ще да е техният бог? Неудобно ми е да употребявам изрази, които биха подхождали най-точно на риторичния ми въпрос, но изследването на Корана и Хасидите го представя като фаличен.

Това богохулство, на което варненци издигнаха паметник и варненски православен свещеник ненаказуемо освети паметника на божеството си е сравнимо с богохулството на Albert Pike, според когото бог бил фалос (Albert Pike, Morals and dogma).

Относно правата на мъжете спрямо техните жени, ап. Павел казва: "Вие, мъжете, обичайте жените си, както и Христос обикна църквата и предаде Себе Си за нея" (Еф. 5:25).

Истинският християски мъж има само едно право по отношение на жена си - да умре за своята жена. Това не контрастира ли с представите за меканския мъж?

Светата Библия като слово Божие ни дава портретът на идеалната жена с една фраза на цар Соломон: "Миловидността е примамлива и хубостта - суетна; но жена, която се бои от Господа, е достойна за хвала" (Притч. 31:30).
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Жените в писанията

Мнениеот Мария » съб сеп 08, 2012 11:16 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Жените в писанията

Мнениеот Aurelia Felix » нед сеп 09, 2012 3:30 pm

Благодаря на Ахмед за повдигнатата тема.

Иноверците, а и християнските еретици, когато стане дума за жената, винаги мислят за "престъплението на съблазнителката Ева" и гледат на жената по принцип като потенциална съблазнителка и въобще - зло за мъжа, което трябва да бъде държано под строг контрол.

Като православна християнка и жена, за мен има един женски образ в Писанията, който е определящ, когато говорим за жената в Писанията - този на благословената сред жените - Мария, Богородица.

Те виждат жената в образа на Ева, а ние - на Мария. Както лаконично е казал св. Августин - "светът падна чрез Ева, а беше спасен чрез Дева". Ева престъпи Божията дума и чрез нея грехът и смъртта заразиха света, Мария се покори на Божията дума (с риск за живота си) и чрез нея дойде Спасителят на света.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Жените в писанията

Мнениеот Ahmed » вт сеп 11, 2012 7:12 pm

Prokimen,
Наистина много сърцераздирателно упрекване на Исляма и похвала на Библията по отношение на жените си направил, иначе казано по народному - "Направо изби рибата", но въобще не изглежда сериозно изказаването ти, ако някой непредубедено е прочел цитатите, които са дадени по-горе от Библията и Корана. Имам чувството, че си чел нещата на случаен принцип, както децата си играят, за да изберат нещо -"Онче,бонче счупено пиронче, риба щука махай се, от тука". Толкава слепешко и заблудено изказване може да показва само елементаризъм и тотално невежество по отношение на нещата, освен, ако целта на пишещия е просто да се намира на клюкарска раздумка.
Но нека все пак те попитам, от къде са текстовете в Исляма, които показват недвусмислено твоите изследователски открития и приумици, които явно аз сигурно съм пропуснал, а именно, че -
- жената била създадена само за вагинално удовлетворение,
- жената не се разглеждала, като интелектуално същество и че нейния ум е бил безполезен,
- жената трябва да се осакати емоционално и то чрез обрязване ::o ,
- мъжа не трябва да се съобразява по никакъв начин с мнението на жена си.
Но виж, пък от друга страна, почти всички тези обвинения и неща, всъщност се съдържат недвусмислено в Библията и ще ти ги припомня и няма да подчертавам излишно необходимите точни думи, които трябва да проумееш от собствената си книга, но ако имаш затруднения, потърси помощ, вместо да се излагаш пред хората с невежество и с несправедливи обвинения, само и само да постигнеш гнусни цели, които се връщат като бумеранг върху собствената ти глава. Между другото не ти е за първи път и е време малко да се ограмотиш от по-сериозни източници.
БИБЛИЯ -
Жените нека мълчат в църквите, защото не им е позволено да говорят; а нека се подчиняват, както казва и законът. Ако искат да научат нещо, нека питат мъжете си у дома; защото е срамотно за жена да говори в църква.
1Кор 14:34-35

Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа; защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото). Но както църквата се подчинява на Христа, така и жените нека се подчиняват във всичко на своите мъже. Мъже, любете жените си както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за не. Ефесяни 5:22-25

Жени подчинявайте се на мъжете си, както прилича в Господа. Мъже, любете жените си и не се огорчавайте против тях. Колосяни 3:18

също и старите жени да имат благоговейно поведение, да не са клеветници, нито предадени много на винопийство, да поучават това, което е добро; за да учат младите жени да обичат мъжете си и децата си, да са разбрани, целомъдри, да работят у домовете си, да са благи, подчинени на мъжете си, за да не се хули Божието учение. Тит 2:3-5

Подобно и вие, жени, покорявайте се на мъжете си, така щото, даже ако някои от тях не се покоряват на словото, да се придобият без словото, чрез обходата на жените си, като видят, че вие се обхождате със страх и чистота. Вашето украшение да не е външно, сиреч, плетене косата, кичене със злато, или обличане със скъпи дрехи, но скришният в сърцето живот , с нетленното украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога. Защото така някога и светите жени, които се надяваха на Бога, украсяваха себе си, като се покоряваха на мъжете си; както Сара се покоряваше на Авраама и го наричаше господар. И вие сте нейни дъщери, ако правите добро и не се боите от никакво заплашване. Също и вие мъже, живейте благоразумно с жените си, като с по-слаб съсъд, и отдавайте почит на тях като на сънаследници на дадения чрез благодат живот, за да не става препятствие на молитвите ви. 1Пет 3:1-7

1во послание към Тимотей 2 глава9 Така и жените да украсяват себе си със скромна премяна, със срамежливост и целомъдрие, не с плетена коса и злато или бисери или скъпи дрехи, 10 а с добри дела, както прилича на жени, които са се посветили на благочестието.

ПЪРВО ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО ТИМОТЕЯ, 2 Глава8.
9. също така и жените, облечени прилично, със срамежливост и целомъдрие да се гиздят, не с плетенки, ни със злато, или с бисери, или драгоценни дрехи,
10. а с добри дела, както прилича на жени, които се посвещават на благочестие.
11. Жената да се учи в безмълвие и пълно покорство.
12. На жена не позволявам да поучава, нито да господарува над мъж, но заповядвам да бъде в безмълвие.
13. Защото по-напред биде създаден Адам, а после Ева;
14. и не Адам биде прелъстен, а жената биде прелъстена и падна в престъпление;
15. но ще се спаси чрез раждане деца, ако пребъде във вяра, в любов и в светост с целомъдрие.

1Коринтяни 11 2.И захвалям ви, братие, че във всичко ме помните, и държите преданията както ви ги предадох.
3.Искам пак да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът; глава пък на Христа е Бог.
4.Всеки мъж кога се моли, или кога пророчествува, ако има главата си покрита, засрамва главата си.
5.А всека жена която се моли или пророчествува с непокрита глава засрамва главата си; защото е все еднакво като да е с бръсната глава.
6.Защото жена ако се не покрива, нека остриже и космите си. Но ако е срамотно на жена да си стриже космите или да си бръсне главата, то нека се покрива.
7.Защото мъжът не требва да си покрива главата, понеже е образ и слава Божия; а жената е слава на мъжа.
8.Защото мъжът не е от жената, но жената от мъжа;
9.понеже не бе създаден мъжът за жената, но жената за мъжа.
10.За това жената е длъжна заради ангелите да има на главата си белег на власт
Прокимен, едва ли би могъл да избереш други неща, като обвинения по темата, които толкова лесно да се лепнат върху онова в което си мислиш, че вярваш. Просто лош опит за плюене срещу вятъра.
Само нека ти припомня, че темата е "Жените в писанията", т.е според Бог, а не жените според поетите и е неуместно тук да намесваш Горки или пък друг поет или мислител.
И не е редно да наричаш мюсулманите "мохамедани", по простата причина, че ние не смятаме пратеника си за Бог и не смятаме него за първопричина за религията, както между другото се е възприемал и Иисус, за разлика от по-късните си последователите наложено от Павел.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Жените в писанията

Мнениеот Ahmed » вт сеп 11, 2012 8:18 pm


Върни се в “жени и мъже”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост