Homeschooling - Учене у дома

въпроси за възпитанието и отглеждането на децата
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот aktex » съб фев 28, 2009 11:05 am

Идеята за училище у дома си пробива път у нас от 2005 г. насам. Тогава през месец август в Поморие се провежда първата национална конференция за домашното обучение на децата.

В конференцията участват семейства, които обучават децата си в къщи.
Те не желаят чиновници да определят метода на обучение на деца им. Но не подлагат на съмнение, че днес доброто образование е по-необходимо от всякога.
Тези родители просто не харесват методологията на образование в държавните училища. Образователното съдържание там се обновява бавно, учителите не винаги са в крак с новостите, липсва обществен контрол, учениците учат за бележки, а не за знания. Това са аргументите им.

Не е задължително да си ексцентричен човек, за да предпочетеш детето ти да учи в къщи, а реално да видиш проблемите, смята майката на малката Елина.
Мотивацията й нейната дъщеря да учи в къщи е, че в училище детето скучае, а заобикалящата среда го стресира. Относно социализацията на децата, родители, привърженици на домашното образовани, смятат, че децата се социализират с окръжаващата ги среда, а не с други деца.

Седмичната програма на училището в къщи зависи от решението колко дни ще се учи - 5 или 6. В зависимост от това се поставя акцент на предметите, които са смятани за най-важни, като математика и английски, например.
Не са пренебрегвани хуманитарните и природните науки, нито български език и литература. На въпроса колко дълъг е един учебен ден има само индивидуални отговори.

Част от успеха на това училище е, че всички учат заедно и родители, и деца.
Домашното училище е част от тенденцията родителите сами да поемат пълна отговорност за обучението на своите деца. Пътеводител на реализацията на идеята за домашно училище е преводната книга "Преподаване на тривиума" с подзаглавие "Християнското домашно образование в класически стил".

Организацията на българските семейства, които застават зад обучението у дома, поддържат контакти с германската организация на "хоумскулърите".
Българските родители, застъпници на homeschooling (от англ. "учене у дома"), са малко на фона на родителите в Западна Европа или САЩ, но ежегодно се срещат и обменят опит. Те вече имат традиция да организират годишни конференции, по време на които децата се срещат със свои връстници от цялата страна, а родителите слушат лекции за домашното образование.

В тяхна помощ е интернет. От там те се запознават с различни системи за домашно обучение. Могат да четат он-лайн специализирани списания и да контактуват със сродни организации от други европейски страни. Затова са създали и свой собствен сайт, посветен на училището вкъщи.
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот Agni » съб фев 28, 2009 12:07 pm

Г-жо/г-це aktex, доколкото виждам, тази тема е вече коментирана само няколко теми по-надолу и Вие вече сте писали в нея, така че е леко неуместно да отваряте нова и да си дърдорите същите неща:

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот aktex » съб фев 28, 2009 5:50 pm

Бай Иван
Потребител
Мнения: 375
Регистриран на: чет ное 02, 2006 10:23 pm

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот Бай Иван » съб фев 28, 2009 10:38 pm

Ак-стек, бих се съгласил со домашното училище, но има редица условности поради които това в България няма да стане масово явление. На първо място, родителите работят и не са в състояние да преподават и изпитват, още повече че няма и да са напълно запознати с учебния материал. И ако да речем единият родител поеме тази функция, за да не се наруши семейния бюджет, кой ща го финансира? Не на последно място, децата се нуждаят и от социализация в собствената си детска среда. Това също трябва да се има предвид.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот ven4e » съб фев 28, 2009 11:34 pm

Идеята за хоумскул е основен момент в презвитерианската реформирана църква. Както за един православен християнин е задължително да си кръсти децата, така за един калвинист е задължително да ги обучава вкъщи. Тук рационални аргументи няма да помогнат, трябва да се смени деноминацията.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот aktex » нед мар 01, 2009 4:35 am

Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот Мария » нед мар 01, 2009 5:01 pm

За съжаление, до голяма степен ще подкрепя мнението на АктеХ. :( Имам деца в училищна възраст и виждам какво е..
Акте, не е само до мързел, не е единствената причина. :| Няма да търся оправдания. Просто има и други фактори. :?

Agni, в ето тема е обсъждано, но щом получих властта да модераторствам изтрих някои от нещата, защото текста беше прекалено дълъг и имаше разни реплики неподходящи. Сега е много по-разумно представено. :wink: :thumbup:

Темата ме вълнува. :think: Когато примерно порасналите вече деца решат да кандидатстват в университет каква диплома представят? :roll:
Не съм убедена, че за всички случаи домашното възпитание е по-добрия модел, но в някои определено е. :|
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот Agni » нед мар 01, 2009 7:27 pm

Учебната система навсякъде по света е много зле, изобщо не подготвя децата за нищо практично, пълни им главите с 90 % безполезни неща и т.н. Това е всеизвестно и немалко организации (основно в САЩ) се опитват да се борят и да внасят промени, обаче е изключително трудно (в България поне с бюрокрацията сме наясно).
Основната идея е, че системата просто е стара, тя върши чудесна работа за т.нар. Индустриална епоха (почти до края на миналия век), където хубавият живот се е свеждал общо взето до: учи, изкарвай високи оценки, намери си после добре платена работа, но е много несъвместима с новата Информационна епоха, където тези стари "правила" просто не вървят вече.

Друга основна черта е това, че старата учебна система е правена за деца с конкретен тип възприемане (най-вече чрез четене, слушане и писане), докато разни изследвания, клонове от психологията и т.н. отдавна са определили няколко типа учене и гореспоменатото е само е само едно от тях (например твърди се, че чрез игра по принцип се заучава най-добре, т.е. чрез действие). Така много деца просто не могат да си намерят място в тази система и им се лепят етикети глупав, невъзприемчив, мързелив и т.н. Пълно е с такива набедени в детска възраст хора, които после стават много успели и прочути хора във всякакви области, това не са изключения.

Така че домашното училище, адаптирано към конкретното дете, със сигурност може да даде много по-добри резултати, единственият проблем е социалният.Традиционното училище не е само място за трупане на знания, а и място за социален живот - детето се учи да живее с непознати хора, без мама и тати, учи се да завързва приятелства, любови и т.н. Това малко трудно ще му го осигурите вкъщи.

Аз лично съм за идеята децата да ходят на училище, където да са групирани в специализирани паралелки (не като сегашните обаче, където се учи пак всичко), в които да изучават само нещата, които им трябват. Трудното в този случай е как да се определи максимално рано (примерно до 4 или 7 клас) с какво иска да се занимава детето, кое му се удава най-много. Може би до 7 клас е достатъчно да се кара по сегашната ни система и тогава да се вземе решение, както и сега се взима за специализирани гимназии, но да се променят самите те, както посочих по-горе.
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот Мария » нед мар 01, 2009 7:37 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот aktex » чет мар 12, 2009 1:15 am

Последна промяна от Мария на пет мар 13, 2009 5:11 pm, променено общо 1 път.
Причина: Акте, просто давай линка или цитирай по-малък обем.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот ven4e » чет мар 12, 2009 8:32 am

Естествено, когато за пръв път сте в ролята на отговорен родител, обучаващ децата си се нуждаете от насоки. Един добър ориентир са поставените минимални изисквания за знания във всеки клас. Такива разработени програми има за държавните училища в България, както за почти всички училища в западните страни. Като пример бих дала Virginia Curriculum Standards . Всъщност, важно е да се подчертае, че посочените програми са за държавни училища и са съобразени със средното или най - ниското ниво на учениците там. Затова аз ги наричам – минимални изисквания. Разбира се, необходимо е да се направи една цялостна ревизия на това, което се поставя като основа в тях и да служат само за ориентир, който ни помага да преценим по-добре. Друг добър и ценен ресурс са програмите или „Curriculums” на различните издателства за домашно образование, защото те са съобразени с нуждите на домашно образованите деца и голямото разнообразие ни помага да подберем подходяща програма, съобразена с възможностите и способностите на детето.Когато избирахме програма, по която да обучаваме нашият син по история, ние решихме, че за него е най-добре да започне с изучаването на Древен свят, естествено съобразено и с възрастта му, вместо да учим няколко поредни години само Българска история, въпреки че това не е според методологията на МОН. Това всъщност е и едно от предимствата на домашното училище – гъвкавостта при избора на програма и правото да решите кое е по-добро и полезно за собственото ви дете.Искам да насърча всички майки, които са решили да хоумскулват. Не се тревожете, че не можете да обхванете всичко, за което сте прочели в посочените от мен източници (накуп). Не е възможно да се обхване цялата информация, която има по света. Живеейки във века на информацията е важно да научим децата си да обичат да учат и да са способни да се самообучават, защото ще могат да намират необходимите материали сами. От нас се изисква да положим стабилни основи. Част от обучението по някои предмети може да бъде под ръководството на някой, който е по-квалифициран от нас – учител, друг домашнообразоващ родител или просто други професионалисти в своята област.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот aktex » чет мар 12, 2009 10:09 am

Венче мерси за помощта. Накрая че сложа и линка :)
Последна промяна от Мария на пет мар 13, 2009 5:13 pm, променено общо 1 път.
Причина: Отново от горния линк копирано.
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот Agni » чет мар 12, 2009 11:37 am

Г-жо/г-це Акте, Вие имате ли деца (предполагам, че имате, защото в противен случай е доста глупаво да поствате такъв обем "информация" на сляпо) и ако да - какви са резултатите от провеждания от Вас хоумскуулинг? В крайна сметка това е единственото важно в случая - резултатите.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот ven4e » чет мар 12, 2009 12:03 pm

Винаги се радвам да помогна :)
Ти сама прецени кога да сложим линка - може би е по-добре да държим хората по-дълго в напрежение, или?
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Re: Homeschooling - Учене у дома

Мнениеот aktex » чет мар 12, 2009 5:16 pm


Върни се в “родители и деца”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта