"Магиите" от екрана в детския свят

въпроси за възпитанието и отглеждането на децата
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

"Магиите" от екрана в детския свят

Мнениеот Мария » пон юли 27, 2009 9:41 pm

Гост

Re: "Магиите" от екрана в детския свят

Мнениеот Гост » пон юли 27, 2009 11:26 pm

Така или иначе, магията присъства като фантастичен елемент в приказките от векове наред, включително и във времена, когато най- разпространеният мироглед в обществото е бил християнският. Не мисля, че децата възприемат магията от приказките и филмчетата по-сериозно, отколкото възрастните - научната фантастика.
Може би в друг момент бих възприела по-сериозно изказаното от Мария опасение, но тъкмо четях "Онази грозна сила" на КС Луис- книгата е пропита с християнство, макар че сред героите са Мерлин и какви ли не още фантастични персонажи. Сигурно "Хрониките на Нарния" биха били по-удачен пример, що се отнася до децата, но тях не съм ги чела. Накратко, смятам че основната идея в едно произведение е полезна или опасна в много по-голяма степен, отколкото изразните средства.
Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: "Магиите" от екрана в детския свят

Мнениеот Molecule » вт юли 28, 2009 3:51 am

И аз, чародеят, вълшебник на глумите
имам сто златни ключета за думите,
кажа ли "щрак", сто златни вратички
превръщат във факт тези думи за всички...
(Уводната песничка от "Джуджето Дългоноско")

Първо, думите "чародей" и "вълшебник" са употребени в смисъл, че въпросният "аз" е вещ и сръчен в боравене със словото, нищо повече. Абсурдно е да им се приписва какъвто и да е окултен подтекст. Рефлекси тип "кучето на Павлов" тук са неуместни, и въобще, ако подобен първосигнален подход бъде поставен за фундамент на възпитанието, то горко на децата-жертви- такива ще пораснат параноици с осакатено, лишено от всякаква асоциативност и дълбочина мислене.

Второ, проблемът на детските филмчета днес не е в използването на горенаписаните "мръсни" думички, а във факта, че са тъпи. Добрите приказки са способни да изпълнят дори "лошите" думи с добро съдържание, а тъпите, самоцелни истории могат да изпразнят от смисъл дори най-добрите думи. Това е пост-модерната профанация на словото, която има дълбоко-разрушителни последствия.

Приказните герои са обобщения, алегорични образи, "пресовани" в понятна за детето форма. Въобще, фантастичния свят е чудесно нещо, когато спомага за развитие на ума и формиране на абстрактните нравствени архетипи, на понятие за добро, благородство, достойнство, честност, доблест и пр.; и обратно- за низост, подлост, злоба и т.н. В този смисъл, приказките са незаменими за децата; те са първата форма на изкуство, достъпна за малчуганите, която ги култивира и елегантно ги въвежда в сложното социално битие.

Просто, трябва да се стремим към по-добра естетическа култура. Тя ще ни помогне да поставим нещата на място, да разберем принципите, според които изкуството действа, и да престанем да се плашим от глупости... Защото, докато истерично размахваме ръце и се пазим от привидности, истинските страхотии се промъкват в благовидна одежда и ни удрят в гръб, тъй щото понякога падаме без да се усетим...
Искра
Потребител
Мнения: 226
Регистриран на: чет апр 27, 2006 1:15 am

Re: "Магиите" от екрана в детския свят

Мнениеот Искра » вт юли 28, 2009 11:10 am

Аз също забелязвам прекомерно заиграване с магията в детските филмчета. Струва ми се, че началото бе поставено от "Хари Потър", който беше приет с въодушевление в много страни. И щом темата се продава добре, защо да не направим още - си мислят в Холивуд. Нароиха се още редица книги и филми с магьосническо съдържание.
В детската градина на хлапето им пускат анимацията "Winx". Един ден го гледам, че прави чудновати движения и на въпроса ми отговори, че прави магия като момиченцата от филма. Тук вече не става въпрос за спомената между другото дума в песничка или някое вълшебно същество. В приказките от нашето детство също имаше магьосници, но те бяха представени по начин, който буди по-скоро неприязън, а не желание да им се подражава.
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: "Магиите" от екрана в детския свят

Мнениеот Мария » вт юли 28, 2009 11:31 am

Искра
Потребител
Мнения: 226
Регистриран на: чет апр 27, 2006 1:15 am

Re: "Магиите" от екрана в детския свят

Мнениеот Искра » вт юли 28, 2009 3:14 pm

Няма магии във "Франклин", "Ну, погоди" ...
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: "Магиите" от екрана в детския свят

Мнениеот Мария » вт юли 28, 2009 3:32 pm

Да де, ама тези филмчета не ги дават днес (а първото даже и не го знам).
нелина
Потребител
Мнения: 26
Регистриран на: нед авг 02, 2009 12:54 pm

Re: "Магиите" от екрана в детския свят

Мнениеот нелина » ср мар 17, 2010 8:59 pm

Здравейте,аз мисля ,че определено не е хубаво дето има много магии в детските филмчета.Например известния герой Шрек в средновековието в Швейцария е бил човекоядец а сега има и филм за него,още ако в нашето детство жабата се превърщаше в принцеса т.е естетика се възпитаваше то сега в филма Шрек принцесата се превърща в чудовище ,още не се цени живота например има много битки ,насилие в филмчетата анимации ,това възпитава една бездухованост в децата .Доколкото е възможно нека им обясняваме,че е по добре да не гледат такива неща .Да уплътняваме времето им с други занимания .Благодаря за отделеното време и внимание да прочетете моето скромно мнение.

Върни се в “родители и деца”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост