Преходна възраст

въпроси за възпитанието и отглеждането на децата
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Преходна възраст

Мнениеот kassie » съб ное 14, 2009 7:16 pm

Предлагам ви , който се отнася до тийнейджърската възраст и въпроса за взаимоотношенията момче-момиче, който особено я вълнува. Блогът е старостилен, не ми е известна религиозната принадлежност на руския автор на текста, който считам за интелигентен и приятен, пълен с верни неща, но...

Ето около това мое "но" бих искала да предизвикам дискусия. Може би съм просто предубедена. Вие бихте ли пратили този текст на своите деца/братя и сестри/близки/познати тийнейджъри? Какво мислите за възпитанието на тийнейджъри относно междуполовите отношения и брака? Ще препоръчате ли някои четива по въпроса?
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Преходна възраст

Мнениеот Зограф » вт ное 17, 2009 7:26 pm

По мое време съществуваше на български на тази тема само една книга - на Техамер Тот -"Чиста Младеж".
Amadeus

Re: Преходна възраст

Мнениеот Amadeus » чет апр 15, 2010 8:54 pm

Христос воскресе!

Темата е старичка, но реших, че имам основателна причина да я повдигна. Причината е, че въпросната статия съм я превеждал аз. Блогът не е мой, но тя е качена там с мое съгласие. Преведох я защото на мен самия ми е свършила добра работа (аз я прочетох за пръв път на около 25-26 години) и защото има достатъчно тийнейджъри, на които вярвам е била и ще бъде полезна.

Въпреки, че този тип текст се възприема добре от съвременните тийнейджъри, изводите едва ли могат да пуснат дълбоки корени, поради пусналата преди това дълбоко корени нетърпеливост у тях. Тексът обяснява нещата добре и ненатрапчиво, но за да се осъществи всичко това на практика, човек е нужно търпеливо да се учи на основни неща в живота, каквито са: отношенията в семейството; съзнанието, че не сме саможивци, а сме част от нещо, т.е. работата в екип; споделянето на живота си с ближните; взаимното уважение и зачитане и съвсем не на последно място трудът. За съжаление без добър пример и определено себеотрицание от страна на родителите това граничи с невъзможното. Кой да научи тийнейджърите, че именно тези неща са всъщност нормални, а светът върви в съвсем друга посока? И може би заради това Касси поставя въпросното "но", защото опитът да се разкрие пред юношата този разумен подход към живота може да изглежда смешно глупав пред предизвикателствата на света.

Касси, аз лично бих препоръчал, а по възможност бих и прочел или преразказал този текст на тийнейджърите. Много добре би било, ако те имат към кого да се обърнат със своите въпроси. Ние възрастните би трябвало да съумеем да ги заинтригуваме да обсъждат с нас своите проблеми. Защото тези въпроси в един момент ще започнат да ги интересуват много силно, а къде отива тогава насочващото възпитание на родителя? Нима да ги оставим да се развиват както дойде? Не бива така. Най-доброто е да се запази живата връзка с тийнейджърите и те да не се притесняват да споделят и да поставят всякакви въпроси от живота си. На мен тази статия ми е помогнала много, затова мисля, че може да помогне и на тях.
Потребителски аватар
m.muladzhikova
Потребител
Мнения: 774
Регистриран на: пет яну 22, 2010 9:04 am

Re: Преходна възраст

Мнениеот m.muladzhikova » пет апр 16, 2010 9:08 am

Амадеус,
много ми хареса статията и ще ми е много полезна в разговорите с детето. Благодаря! :thumbup:
Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Преходна възраст

Мнениеот Bluesky » пет апр 16, 2010 3:03 pm

И на мен ми хареса, но ми направи едно лошо впечатление. Става въпрос за това, че има наставления само за жените. Т.е. създава се впечатлението, че само жените са длъжни да спазват закона за против блудството и изневярата, а мъжете могат да се развяват и на тях никой няма да търси сметка. Жената е тази, върху чиито плещи тежи това дали ще се спази закона или не. Докато мъжа остава някакси безучастен, безнаказан, него никой не го възпитава в честност, чистота, нравственост, отговорност.
Свидетели сме на това как на съвременните мъже се втълпява, да имат много жени нарочно, иначе не са успешни. Защо никой не казва, че мъжете са същто толкова длъжни да спазват законите, колкото и жените?
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Преходна възраст

Мнениеот Чехълче » пет апр 16, 2010 6:21 pm

Щото женското неспазване става ясно, а мъжкото - не....
Amadeus

Re: Преходна възраст

Мнениеот Amadeus » пет апр 16, 2010 8:20 pm

Блускай, как стигна до този извод? Според мен от текста нищо подобно не следва. Най-малкото защото утвърждава по-голямата отговорност на мъжа. А какво значи отговорност, ако не, че при съответната издънка по-голямата част от вината е върху него? И може би точно поради тази причина увещанията са насочени повече към жената, защото и без това мъжът е този, който опира пешкира, независимо дали повече ще сгреши той или тя. Ако той разбира това правилно, то не е нужно да бъде убеждаван особено. Просто е нужно да осъзнае, че той носи отговрността. А жената е уващавана, за да не би тази нейна относителна свобода (от отнговорност) да се превърне в разпуснатост. Смятам, че същия модел намираме и в Новия Завет.

Друг въпрос е, че от днешна гледна точка традиционният поглед ужасно не пасва на съвременните представи за мъжа и жената. От жената се иска нещо по традиция, според възпитанието и морала на предишните поколения (което е естествено), пък отговорността на мъжа е все повече само номинална. Не мога да не отбележа тук, като причина за това положение, цялостното отдалечаване на човечеството от Христовия път, както и в частност желанието на мъжете да имат власт без отговорности, а на жените да изземват мъжките функции в семейството. Този двустранен егоизъм води дотам, че бащите абдикират от отговорността да възпитават децата си, а майките неволно възпитават още по-еманципирани от себе си дъщери и синове - още по-големи мухльовци от бащите им. Затова и днес се приемат като някаква реабилитация на мъжеството любовните похождения на младежите, което си е всъщност откровено блудство и тотална безотговорност. А за жените е останало, като някаква морален анахронизъм, да се пазят чисти до и в брака, което пък е изгубило реалния си смисъл и се възприема (съвсем погрешно) като част от унижението спрямо мъжа, което традиционният морал налага на жената. Впрочем днес, в отговор на целия този процес, все повече се лансира идеята, че женските похождения не правят жената проститутка, а модерна свободомислеща дама...
Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Преходна възраст

Мнениеот Bluesky » нед апр 18, 2010 11:38 pm

Amadeus, повярвай ми, ако мъжете в миналото, не следяха само жените, то в днешно време нямаше да се появи тази "модерна свободомислеща дама" за която казваш ти. Жените не са оправдани, разбира се. Но аз съм чувала, как подобен тип дами казват, че биха имали и един мъж само. Но такова признание за мъж е срамно, той става горкия в лицето на другите, а иначе е "успешен мъж". Сещам се, че така бяха нарекли един кубински лидер.
Аз в Новия Завет откривам една еднаква тежест за греха и еднаква награда за святостта на двамата. Никъде не пише, че само жените са длъжни да спазват. Но не мислиш ли, че тази роля за която говориш всъщност е прехвърляне на отговорността на жената, хем от нея зависи, хем после нея наказват. Много ми прилича на това, айде ще разчитаме на жената уж като по издръжлива, а после като по-малко отговорна, нея пак да наказват. Няма логика.
Amadeus

Re: Преходна възраст

Мнениеот Amadeus » пон апр 19, 2010 9:50 pm

Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Преходна възраст

Мнениеот Bluesky » ср апр 21, 2010 2:30 pm

Прочети текста пак и после пак говори.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Преходна възраст

Мнениеот Славян » ср апр 21, 2010 2:33 pm

Изгубили сте пътя до кладенеца, и черпите мътна вода от спекуланти...
Amadeus

Re: Преходна възраст

Мнениеот Amadeus » ср апр 21, 2010 11:49 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Преходна възраст

Мнениеот Aurelia Felix » пет апр 23, 2010 8:26 pm

хубаво е преди човек да превежда нещо, да седне и да се пообразова малко по анатомия и антропология, защото такива твърдения:

"По-нататък, от диафрагмата и надолу е разположена тази част на душата, която ”отговаря” за храносмилането и продължаването на човешкия род; тя се нарича ”пожелателна” или волева част на душата. Да начертаем тази схема на дъската.
Всяка част на душата боледува от своя си болест. От какво боледува пожелателната част на душата? Преди всичко от ”похот”. Похотта това е неправилно полово влечение. Да запишем. От какво боледува гневателната част на душата е ясно: злост, гняв, когато той е насочен срещу човека. А от какво боледува умната част на душата? От глупост? Разбира се, че глупост, но в какво се проявява тази глупост? Нима не сте виждали съвсем необразовани хора, даже които лошо се учат (неспособни към учението), които незнайно защо извикват към себе си неволно уважение и симпатия, когато чувстваме, че това са по своему мъдри хора? И така от какво боледува умът? - От гордост. Правилно. Да запишем.

Словесна част на душата (Ум) Гордост.
Гневателна (Чувства) Гняв
Пожелателна (Воля) Похот"

показват "завидно" невежество и будят само смях.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Преходна възраст

Мнениеот Славян » пет апр 23, 2010 9:20 pm

Та, добре, че не съм го гледал, ясно.
Наистина, смехотворни съждения...
Amadeus

Re: Преходна възраст

Мнениеот Amadeus » съб апр 24, 2010 11:59 am


Върни се в “родители и деца”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост