Покръстването на българите

въпроси за възпитанието и отглеждането на децата
Fani
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: пон окт 09, 2006 9:45 pm

Покръстването на българите

Мнениеот Fani » пон фев 19, 2007 9:12 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » пон фев 19, 2007 10:54 pm

Heart
Потребител
Мнения: 111
Регистриран на: съб сеп 02, 2006 4:39 pm

Мнениеот Heart » вт фев 20, 2007 8:52 pm

Какво точно казват историческите извори?
52 семейства, или 52 рода?
При всяко положение е страшничко. Погубил е много хора, от пеленачетата до побелелите старци... Мисля, че е сбъркал, дано Бог му е простил.
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Re: Покръстването на българите

Мнениеот plamen » ср фев 21, 2007 9:08 am

Pridvoren
Потребител
Мнения: 84
Регистриран на: вт фев 20, 2007 7:43 pm

Мнениеот Pridvoren » ср фев 21, 2007 8:36 pm

Все пак не забравяйте, че става дума за светец и то равноапостолен!
Освен това князът е от Бога поставен владетел, тоест за постъпките си отговаря само пред Бога. И помислете какво би станало, ако нямаше покръстване, какъв тежък избор е трябвало да направи, какви жертви му е струвало...

Актех, ти да не се изживяваш като инструмент в ръцете на Бога? :shock:
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » пет фев 23, 2007 10:19 pm

Pridvoren
Потребител
Мнения: 84
Регистриран на: вт фев 20, 2007 7:43 pm

Мнениеот Pridvoren » съб фев 24, 2007 4:32 am

Аз имам свободна воля, Актех. А ти ако се изживяваш като оръжие в Божиите ръце утре може да тръгнаш да избиваш грешници в името на Бога. Така се е появила Инквизицията... :roll:
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » съб фев 24, 2007 9:47 am

Еми може така да се е зародила инквизицията, не знам.

Но пък ще ти кажа ,че човек Няма свободна воля. Целия живот минава на човек минава по Божията воля. Не каквото каже човек , а каквото каже Бог става. Преди грехопадението - ДА , Адам и Ева имаха свободния избор да изберат дали да ядат или не . Те не ядоха , но Сатана взе решението вместо тях. Каза "Ще ядат" и те ядоха!

Свободната воля се изповядва от атеистите. Както и отричането на Бог , като "същество" над хората. Човекът там е дигнат на пиедестал. Особено със свободната воля !
Pridvoren
Потребител
Мнения: 84
Регистриран на: вт фев 20, 2007 7:43 pm

Мнениеот Pridvoren » съб фев 24, 2007 10:50 am

:shock: :shock: :shock:

Уникално, наистина... Миличко, ти си детерминистче, а детерминизма, тоест предопределението отдавна е отхвърлено. Дори и намазаната филия пада понякога откъм ненамазаната страна, тоест дори във физиката няма 100% предопределение, дори физическите закони не са абсолютно задължителни.
Ако Бог не ни беше дал свободна воля, то тогава какво му е великото на това да славиш Бога? Ако нямаме свободна воля, то значи ние сме едни машинки, които нямат собствена мисъл, които не могат да правят нищо извън това, което Бог иска? Животните, миличко, нямат свободна воля, при тях няма избор, но те нямат душа и живот след смъртта...В момента ти изпадаш в атеизъм, понеже ни приравняваш с животните :P
Бог ни е дал свободна воля. Съществуването на атеисти потвърждава това- Бог не иска да му служим по задължение, а поради любов! А може да обича само онзи, който е свободен. Несвободният може да изпълнява само заповеди. Нима ти мислиш Бога за толкова тесногръд, че има нужда от малки пионки, пешки върху шахматна дъска, които да мести както му е угодно? Бога иска всички да се спасят и ако някой не се спасява, то това е против волята му. А как може нещо да е противно на волата Божия, ще ме попиташ ти? Бог не създава машини, пак ти казах, той допусна дори най- светлия ангел да падне. Той допусна и Адам, защото уважава избора на човека. не сатанат, а Адам откъсна плода, ако не помниш :!: Бог не иска да го прославяме вс едно вършим физическа (неизбежна) дейност като яденето и спането. Какво велико има в тези неизбежни дейности- да ядеш и спиш? :roll:
Надушвам някакъв кроманьонски калвинизъм у тебе... :cry:

А Инквизицията се е зародила от ей такива инструменти като тебе, дето решили да бъдат угодни Богу и да изтребят "грешниците от лицето на земята"(103 псалом)! И резултатът е смърт из цяла Европа, Африка, Индия, 2-те Америки...
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » съб фев 24, 2007 3:25 pm

Pridvoren
Потребител
Мнения: 84
Регистриран на: вт фев 20, 2007 7:43 pm

Мнениеот Pridvoren » съб фев 24, 2007 3:55 pm

Господ не се бави да изпълни обещанието Си, както някои смятат това за бавене; но дълго време ни търпи, понеже не желае да погинат някои, а всички да се обърнат към покаяние.
2 Петър 3:9

Всички! Всички са призвани за живот вечен. Няма предопределени! :!: Пуританската ти позиция, дето я изпляска, почти буква по буква повтаря англиканското изповедание...

Явно не разсъждаваш никак върху това което съм ти писал, но карай...


Светител Теофан Затворник-По отношение на свободните същества(Божието предопределение )не препречва тяхната свобода и не ги прави неволни изпълнители на Неговите решения. Свободните действия Бог отнапред вижда като свободни. Той вижда целия живот на свободния човек и общия сбор от всички негови действия. и виждайки това, Той постановява така сякаш всичко вече е било извършено...
Не действията на свободните люде са следствие от предопределението, но предопределението се явява следствие от действията.


И тъй, моля преди всичко да се правят просби, молитви, молби, благодарения за всички човеци,
за царе и за всички, които са на власт, за да прекарваме тих и мирен живот в пълно благочестие и чистота;
защото това е добро и угодно пред нашия Спасител Бога,
Който иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината. 2Тимотей 2:1-4

Ако всички е предопределено- каква полза от молитвите, то те нямат сила- нали Господ знае какво искаме?! Ти молиш ли се, актех?Ами то няма смисъл по твоята логика, нали всичко е вече решено, да се молиш и да не се молиш- нема нищо да промениш?! :idea:

И това твойто ако е християнско разбиране, аз съм трамвай(по предопределение може би :lol: ) :wink:
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » съб фев 24, 2007 5:57 pm

Fani
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: пон окт 09, 2006 9:45 pm

Мнениеот Fani » нед фев 25, 2007 1:41 am

Pridvoren
Потребител
Мнения: 84
Регистриран на: вт фев 20, 2007 7:43 pm

Мнениеот Pridvoren » нед фев 25, 2007 10:46 am

Актех, убедих се, че не четеш каквото съм ти написал! Дадох ти и цитати от Евнагелието, но на теб не ти изнася нещо по-различно от твоята версия, нали? :?

Добре, тогава ще разгледаме твоя цитат, дето толкова си влюбена в него! Точно тоя цитат най-много говори за липса на предопределение!!! :idea: А се замисли:

защото, които Той е предузнал, тях е и предопределил да бъдат сходни с образа на Сина Му, та Той да бъде първороден между многото братя.
А които е предопределил, тях и призвал; и които е призвал, тях и оправдал; а които е оправдал, тях и прославил.
Какво, прочее, ще кажем на това? Ако Бог е за нас, кой ще е против нас?
Римляни 8:29-31


Я прочети още веднъж как са изброени- предопределил, сходни с образа, призвал, оправдал, прославил? Ако наистина имаше предопределение, щеше просто да има- който предопределил, тях и прославил.Точка. Да, ама не, миличко ми пуританче!

Апостолът тук говори за предузнаването, с цел, да не се преписва всичко на повикването...Ако би било достатъчно едното призоваване, ще запитате защо тогава не са се спасили всички? Защото той казва, че спасението на призваните било извършено не само с едното призоваване, но и с предузнаването;призоваването пък не било принудително и насилствено. И тъй, всички били призовани, но не всички се отзовали(св.Йоан Златоуст)

Нима ти твърдиш, че Бог е автор на греховете ни? Ти не вършиш ли грехове, Актех? Вършиш, но ги приписваш на Бог, нали той е предопределил така. :roll: Ти богохулстваш като говориш за предопределение-че едни Бог е определил за гибел!!!!Бог не иска от никого да върши грях, нито Той иска от някого да върши грях!!!!Бог няма грехове!!! Бог каза "идете и научете всички народи, като ги кръщавате...", а не "кръстете предопределените"!!!!!!

А СЕГА ЗА ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ!

В Евнагелието е казано
И ако дясната ти ръка те съблазнява, отсечи я и я хвърли от себе си; защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в геената. Матей 5:30

Кой е дясната ръка на владетеля? Подчинените му, в случая с България- болярите, разбира се! И те съблазняват народа говорейки, че отстъпва от "вярата на бащите"(езичеството). НО Борис не наказва обикновените войници, напротив-той ги пуска да си вървят.Той наказва само заговорниците- аристократи Защото още е казано

Защото началниците не са страшни за добрите дела, а за лошите. Искаш ли пък да се не боиш от властта, прави добро, и ще получиш похвала от нея;
защото началникът е Божий служител, теб за добро. Ако пък правиш зло, бой се, защото той не напразно носи меч: той е Божий служител и отмъщава с гняв ономува, който прави зло.
Павел до Римляни 13:3-4

Болярите са изменили на княза, те са извършили ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА. А и в наши дни подобно нещо се наказва особено тежко!
Недей се връзва на приказките за предопределение или за "инструменти в ръцете на Бога"!

Религията ни е била здраво вкоренена в народа ни, 5 века турско робство не са успели да я изкоренят, а са се опитвали. Погледнете само колко мъченици има църквата от турското робство- набивани на кол, бесени, посичани...
Религията не е била налагана със сила, това е заблуда, въведена от прокомунистическите историци. Балканите са били вече християнизирани напълно, когато Аспарух идва. Никой от рода Дуло не е преследвал християнството, понеже те са били покръстени. За Кубрат е вече сигурно, за Тервел- също. По всяка вероятност и Аспарух. Но в съзнанието на хората са останали комунистическите филми за Аспарух, които са художествена измислица...
Светият цар Борис -Михаил просто е узаконил това, което вече е било факт- по-голямата част от населението на България вече е било приело християнството...

Борис е бил сигурен за трона си, няма нищо общо с династически претенции!!! Борис е от Крумовата династия, която започва (!) с Кардам, тоест от 777 година или ,ако приемем Крум за начало- от 802 година. А действието с покръстването се развива през 865, династическите борби са забравени отдавна!!!


Борис е мъдър държавник, нека синът ти знае това. Без него днес може би щяхме да говорим турски, а той да прави метани по пет пъти на ден- доказано е, че в България е имало и мюсюлмански проповедници по онова време! А може би и джихад щяхме да водим...
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » нед фев 25, 2007 11:42 am

Би ли ми обяснил , как точно Сатанаил изгубва длъжността си ?

Защото не е писано в Библията !

Защо е станало така - пак не пише ! Има неща, които Бог не ни е разкрил.
Значи в една друга тема го писах и тука ще го напиша. За предопределеността и за спасението. Адам и Ева станаха омразни на Бог и Той ги прокле и прокълването беше голямо. От тях могат да излязат само прокълнати деца и поколения , защото те живеят под проклятие. Но Бог толкова беше възлюбил света , че беше помислил за нашето спасение. И беше обмислил идването на Исус (още преди създаването на света). И още тогава Той знаеше кой ще е спасен и кой не. Ти как мислиш Лотовата жена беше ли спасена или не ?
Всички сме чували за "Книгата на Живота" и знаем ,че в нея всичко е записано , всяко име на човек, който е спасен. Ако Бог не е предопределил хора за спасение , то трябва да си представим , че стои там с една писалка и всеки ден дописва име след име, съответно задрасква име след име !
Толкова възлюби хората , че изпрати Сина си в откуп за хората който е предопределил. Прозованите - не всички прозовани ще са спасени. Призованият човек е призован да чуе Словото , но дали Бог е отредил той да повярва и да се спаси , вече е друга работа.

Фани - да права си , те са несравними.
Права си , че и Бог каза "Не убивай!" , пък защо Бог заповяда на Авраам да убие сина си (макар , че Бог го спря в последния момент)?
10те Божий заповеди се дадоха в Стария Завед, даже преди даването им , вярващите живееха по тях.

А за Борис - има 2 варианта . Или да е бил претиснат от нещо и да е трябвало със сила да наложи християнството или просто за негов кеф. Но бъди сигурна , че и в двата вариянта нещата стават по волята на Бог!

Върни се в “родители и деца”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта