Бабата в едно семейство

въпроси за възпитанието и отглеждането на децата
blt
Потребител
Мнения: 6
Регистриран на: пет май 10, 2013 12:41 pm

Бабата в едно семейство

Мнениеот blt » пет май 10, 2013 1:50 pm

Добър Ден,

предполагам моята теме е една от най-старите на земния свят, но все пак искам мнение от хората вече минали по-този път. От както съм семеен, и най-вече откакто със жена ми имаме дете, майка ми (свекървата) взе много да се меси в живота ни (уж помагайки, или угрижена от желанието да помага) всъщност се оказва че тя повече пречи отколкото помага, защото между мене и жена ми започна да се проявява изостряне на отношенията, и за съжаление дори и скандали, което ако не друго не мога да допусна най-малко заради детето. След кратък разговор със жена ми, стигнахме до извода свекървата да я държиме по-надалече, за да няма спорове и кавги, които само могат да разединят нещо свято, а именно едно семейство. За щастие живееме отделно, и това е възможно.
Но за съжаление това не се хареса на свекървата, която не след дълго уж водена от любов към внучето, започна да се прави на загрижена, колко обича детето, колко иска да помага, как била готова да го гледа, и скандалите веднага се появиха наново. Защото именно тази свекърва в началото като беше да "помага", само си гледаше личния интерес, и накрая като видя че става трудно си тръгна като каза че вече е изморена, оставяйки у нас една голяма болка, обида и разочарование.
За съжаление обаче същата тази свекърва ми е казвала, как трябвало да си взема багажа и да оставя детето, защото видиш ли жена ми не я харесва, а тя невинната нищо не била направила.
И сега аз като един баща се чувствам много раздвоен, от една страна собствената ми майка ме съветва как да си взема багажа да оставя детето и жена ми сами (само по-себе си нещо греховно), а от друга страна всеки ме учи, как трябва да почитам майка си и баща си.
Вярно почитам ги, но немога през пет минути да тичам да видя как е майка ми, защото ако не друго, аз вече си имам свое семейство, което повече има нужда от мене. Да не говориме че последните години майка ми много рядко се е сещала за мене като човек, да види от какво имам нужда, и съм се оправял през цялото време сам, а тя беше заета с това да си гледа собствения кеф. И сега изведнъж откакто се роди внучето започна да се прави на загрижена, нещо което очевидно е забравила във времената когато се е грижила само за себе си, и даже не видя че семейството ни се разпада.
И тук аз като главата на едно семейство се опитвам да лавирам между едната и другата страна, попадайки между чука и наковалнята, което страшно много ме натоварва.

Ще се радвам някой по-запознат, и имащ повече опит в моралната и християнската религия да даде мнение.
sanata
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пет ное 21, 2008 10:26 am

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот sanata » пет май 10, 2013 4:28 pm

Здравей приятелю,
само едно ще ти кажа: гледай си семейството и не се занимавайте нито с твоите, нито с родителите на жена ти.
"Почитай баща си и майка си", не означава нито всеки ден да ги виждаш, нито да ги чуваш. Родителите са за това, когато имате нужда от тях и ги помолите, те да откликнат, а не да се месят в семейния живот.
Няма нищо по - хубаво от това да сте сами.
Ако на тях не им харесва така, това си е техен проблем, ако искаш да угодиш на майка ти, защо си се оженил тогава?
Успех!
blt
Потребител
Мнения: 6
Регистриран на: пет май 10, 2013 12:41 pm

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот blt » пет май 10, 2013 4:54 pm

Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот Радослав » пет май 10, 2013 5:41 pm

blt
Потребител
Мнения: 6
Регистриран на: пет май 10, 2013 12:41 pm

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот blt » пет май 10, 2013 5:54 pm

Благодаря Ви много за отговорите.

Аз за себе си сякаш знаех, че по-правилното е да съм до жена си. Но след всичко се и убедих че едва ли съм на грешен път, дори и това да е по-трудния. Защото в крайна сметка и нашите родители са били някога млади.
А това което Радослав цитира, мисля че много точно и кратко обяснява всичко, и разбира се че е по-силно от всичко друго. Почитанието си е почитание, и ще си остане докато смърта ни раздели, но семейството е нещо друго, още повече че аз вече имам ново семейство, на което Дай-Боже всекиму да изпита това щастие, съм глава.
Защото ако всеки разсъждаваше така и при най-малкото нещо се обръщаше и започваше отначало, как ли ще изглежда едно съвременно семейство? Питам и отговор не искам, защото ние всичките го виждаме всяка секунда.
sanata
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пет ное 21, 2008 10:26 am

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот sanata » пет май 10, 2013 9:40 pm

Не се притеснявай от заплахите на майка ти.
Тя май все още не е разбрала, че не притежава нищо и Господ разпределя земните блага. Защо мислиш, че Иисус пита " Коя е майка ми и кои са братята ми ..."
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот Aurelia Felix » съб май 11, 2013 7:45 pm

bit, това което преживявате Вие го преживяват много хора в България заради крайно егоистичния манталитет на много хора тук.
Радослав и саната са Ви отговорили много хубаво, дръжте си семейството, сменете ключалката ако трябва да не може да влиза в дома Ви.
Ако дръзне да заплашва с някаква физическа саморазправа Вас или жена Ви или детето Ви, незабавно я дайте на прокурор! Хич ама хич не й цепете басма, защото такива от добро не разбират. Ако е в манталитета й да се саморазправя физически и има пари - това я прави наистина опасна и тогава е най-добре може би да смените жилището си някъде, където да не Ви знае.


Щом е голяма християнка и цитира стиха за почитта към бащата и майката, то и Вие й цитирайте стиха, дето го даде Радослав.
За заплахите, че ще даде всичко на брат Ви й напомнете, че човек предполага, а Господ разполага. Тя явно няма страх от Бога и мисли, че ще е вечна. Но никой не знае реално дали ще се събуди на другата сутрин, защото диханието на всяка твар е в Божията власт.
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот Ника » съб май 11, 2013 9:08 pm

Трябва да поговориш със нея по-строго и да и кажеш, че не я искаш на гости толкова често. Можеш да и кажеш, че сам ще прецениш кога да я повикаш на гости и ще и кажеш предварително по телефона, кога да дойде.
Относно това, че живеете щастливо и в любов - моите уважения. Гледай си женичката и детенцето в мир и любов и не давай на никого да ви се меси.
Ако има толкова сили, да вземе да гледа кокошки на село, домати, краставици, пипер, лук и да прави буркани. А пък вие ще и ходите на гости и да пълни багажника, така ще бъде полезна. Ето и полезно занятие за убиване на времето.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот Aurelia Felix » съб май 11, 2013 9:58 pm

blt
Потребител
Мнения: 6
Регистриран на: пет май 10, 2013 12:41 pm

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот blt » пон май 13, 2013 9:55 am

Много Ви благодаря за отговорите.
Но наистина много правилно, който не я познава във истинската и същност, той не знае за какъв дзвер говориме. За щастие, от 2 седмици сме пак в затишие, иначе що се отнася до това да отиде на село, да гледа кокошки, да сади домати, да пълни бурканите, супер ама няма как да стане при нея. Въпреки че живее във къща с двор, сади малко домати, от което аз не съм и разбрал че сади домати, защото раздава на нейните приятелки, но на детето си нищо. Пък за животни, хахаха не ме разсмивайте, такъв мързел друг на земята не съм виждал. Нея я мързи едно куче да гледа, какво остава за кокошки, или други животни. Тя ще предпочете да остави детето си гладно но да е сготвила на комшийката. Да скита по цял ден отколкото да си изчисти кочината в която живее. Все пак да не забравяме че тя трябва да блесне пред другите, и ако по друг начин не може, поне с мазнотевица ще го направи и ще заблуди хората колко е добра. И накрая всички ще кажат, тя такава добра и всеотдайна жена, а синовете и не я искат, е защо ли? Защото се сещам за старата приказка, всеки вика много е хубава, вземи я ти :)
Но както се казва, на мене не ми пука, аз данък обществено мнение не плащам. Нека си мислят хората каквото искат, това е само поради причина че никой не я познава.
Иначе за щастие тя на гости не ни идва, само ни тормози по телефона, питайки кога ще види внучето, мъчно и било за него. Е ще го види, но на снимка, защото както казвам аз, това не е музеен експонат да го види да се порадва и да избяга. Дори и да каже че ще помага, вече я знам колко ще дойде само ще имитира дейност. А приказки от сорта че ще помага вече не вярвам, отново шанс не мисля че мога да дам на такъв човек, защото до момента поне 10 пъти съм и даваш шанс, мислейки си че тя се е променила, но уви чудото не се случва. Пази поведение една седмица, и после хайде пак през просото. Така че лъжливото овчарче си загуби шансовете.

Поздрави на всички!
Blt
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот Ника » пон май 13, 2013 1:47 pm

Всеки ще отговаря за греховете си, бъди спокоен. Майка ти няма да направи изключение. Това, че ви тормози по телефона, може лесно да се коригира - не и вдигай слушалката, като видиш, че се обажда.
Изобщо в живота ти има толкова много позитиви - концентрирай се на тях - радвай се на семейството си.
Ядосваш се на майка си, но така тровиш сам - себе си. Забрави какво е било, прости и. Така ще ти олекне и няма да се самоизяждаш.
Виждам огромен гняв натрупан към нея, но така не си помагаш. Повярвай, прости и, остави я на Бога, както се казва, Той да и бере грижата.
Изолирай се от нея, за да се успокоиш и да си върнеш мира в сърцето, но само ако и простиш.
blt
Потребител
Мнения: 6
Регистриран на: пет май 10, 2013 12:41 pm

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот blt » пон май 13, 2013 4:20 pm

Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот Мария » нед юни 09, 2013 8:32 pm

blt, не знам какво се е случило между вас с майка ти и не е нужно. Аз също щях да ти цитирам това, което и Радослав. Но се сетих и за онази приказка, дето снахата изхвърлила свекъра и внучето като видяло това започнало да прави корито ли беше да храни баща си в него като остарее...
Доколкото мога те разбирам. А и имам представа от семейните взаимоотношения у нас. И все пак.. въпреки всичко тя ти е майка. Стремете се да не я обиждате с поведението си. Това е примера, който давате на детето си и повярвай ми, връща се и много боли....
Виж, потърси няма ли някъде из тебе и жена ти още смирение. Може пък да се спогодите, а?
(Историята познава такива случаи) :)

Просто да си определите някакви правила, които да се спазват, за да може и тя да вижда внучето си. Дори това да е някъде навън и за малко. А за жилището.. Бог дал, Бог взел. Каквото-такова. Вие да сте живи и здрави и... с топла вяра! :)
nac48
Потребител
Мнения: 1
Регистриран на: ср окт 09, 2013 4:30 pm

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот nac48 » пон окт 21, 2013 12:07 pm

Напълно в реда на нещата е родителите да се месят и дразнят в живота на младото семейство според мен и напълно нормално е младите да не им обръщат внимание на много от нещата, да се дразнят и дори да се скарат с родителите, така е от както господ е създал земята и така и ще е докрая на съществуването и. :D В повечето от думите на старите има много истина, но те са я научили именно, защото живота им е го поднесъл по един или друг начин, за това всеки трлябва да измине своя път, а родителите са за да помагат на младите, което носи своите усмивки и нерви, но всеки, който го има това трябва да е щастлив, че господ го е дарил със семейство. :)
Камен
Потребител
Мнения: 22
Регистриран на: нед сеп 26, 2010 10:44 pm

Re: Бабата в едно семейство

Мнениеот Камен » чет яну 30, 2014 9:23 pm

В нашето общество някак си е прието, че децата се отглеждат от бабите и ако случайно не искаш да влезеш в този модел, горко ти. Но за християните семейството е много важно и ние не сме длъжни да се съобразяваме с порядки и морал, установен по времето на комунизма. Човекоугодничеството също не е християнска добродетел, въпреки че много често се опитват да ни го пробутат за такава. Това не значи, че трябва да се караш с хората, но не значи и че трябва да се съгласяваме с всичко, което поискат от нас, особено когато става въпрос за децата ни, за които сме отговорни НИЕ пред Бога.

Наистина децата ни трябва да се научат от нас на уважение към възрастните ни родители, и ако те са болни и немощни, ние трябва да им помогнем според възможностите си. Но когато те се опитват да развалят семейството ни, имаме пълно право да се отдръпнем. Защото иначе как ще научим децата си да странят от връстниците си с лошо поведение, ако самите ние им показваме как угаждаме на всеки, дори такъв който застрашава семейството ни, и когато даже в прав текст ни кара да напуснем мъжа си или жена си и децата си.

Защото има и това в Евангелието:
"Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч; защото дойдох да разлъча човек от баща му, и дъщеря от майка й, и снаха от свекърва й. И врагове на човека са неговите домашни. Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който обича син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене; и който не взима кръста си, а следва подире Ми, не е достоен за Мене." (Mат. 10:34-38)
И св. Теофилакт Български пише "Казал и за разлъчването на снаха със свекърва, защото снахите оказвали особена почит и угода на свекървите си... Не всяко съгласие е добро: напротив, понякога добро е и несъгласието. Мечът означава словото на вярата, което ни отсича от начина на живот на нашите домашни и сродници, когато ни спъват в делото на Богопочитанието. Тук говори, че не трябва да се отстраняваме или да се отделяме от тях без особена причина, но само тогава, когато не ни водят към вярата и пречат на нашата вяра."

Ако такива са наистина нашите домашни или родители, ние трябва да се молим на Бога за тях да ги вразуми и да запази нашето семейство.
Аз вярвам, че Бог пази семействата, които са благословени от Него (в случаите когато има църковен брак) и че ако тропаме, ще ни се отвори - когато искаме да Му служим и да отгледаме и възпитаме деца, които също да бъдат добри християни и да служат на Бога, Той ни помага в това начинание.

Но ако хитруваме и искаме хем да се възползваме от преимуществата на християнското семейство, хем съпруга ни да е християнин и да е добър, хем да не се венчаем или да не кръщаваме децата си, тогава вече може нищо да не постигнем, ако ще и да приложим на 100% най-модерните теории за "успешно родителство" и щастливо семейство.

Върни се в “родители и деца”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост