За личния пример.

въпроси за възпитанието и отглеждането на децата
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

малко инфо

Мнениеот plamen » вт юли 29, 2008 8:49 am

Ето два линка за онези, които искат да прочетат повече за домашното образование в България:

http://www.center-religiousfreedom.com/bg/art.php?id=73 - обзор на правата, които сегашното законодателство дава; вижте и другите статии в броя (линковете вдясно)

http://www.homeschoolingbg.com/ - български сайт за домашното образование.

поздрави
п.с.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Мнениеот ven4e » вт юли 29, 2008 11:00 am

Пламен, извини ме, но имах мнение, преди темата да се развие в апология на домашното обучение и ще го напиша, защото не се е променило и след като прочетох останалите, не искам никого да обидя.
Хоумскула си е чиста проба дяволска измислица, защото е основано на дяволската гордост - ние сме повече от останалите, учителите и разните там специалисти по образование ряпа да ядат. Нали сме малка държава обаче и това ни звучи много привлекателно с привлекателността на новото обаче, а не на здравия разум. Децата, обучавани в домашни условия, неминуемо ще равият чувството, че са по-особени от останалите, ще имат доста голямо самомнение, а това не само няма да е основателно, а и няма да имат база за сравнение, за да се поправят. Това при положение, че обучението върви по най-съвършена методика и е качествено - а колко родители са подготвени за това да бъдат и учители, имам предвид задачата на родителя е да е родител и да дава вярна насока на детето си , а ако тази посока въпреки неговото убеждение не е вярна (а никой, ама никой не може да има съвършено вярна насока, всеки греши някъде)- какво да прави горкото дете, къде да търси коректив? Да не говорим за чисто психологочески колко интензивни и динамични взаимодействия има между родители и деца, за които е нужно поне временно да има дистанция, за да не станат децата напълно зависими от манталитета на това затворено общество - именно това е хоумскула - изолиране от "лошите хора отвън", от "лошия свят", всяване на страх и едновременно с това на гордост. Не отричам, че за единици семейства това може да е решение, просто защото действителността е многообразна и за някои това като вариант може да е по-добър от общественото обучение, но пак казвам - единствено при по-специални условия. А да се свързва хоумскула с християнството е направо смехотворно - има какви ли не йогийски, сектантски и пр хоумскули именно на принципа - "там са лошите, тук са добрите" - изолират се като в диспансер, а после били социализирани - може на някакъв етап да изглежда така, но съм сигурна, че с времето ще проличи неподготвеността не само в образователно, но и в социално отношение. Именно затова не е и широко приета практиката на виртуалното обучение, макар че натам сме тръгнали - живото общуване с хора, които да са коректив и да внасят различна емоционалност и различен начин на мислене, с който никой не е длъжен да се съобразява, но е добре да познава, "възпира" тази "прекрасна" идея. Простете за крайното мнение, но както казах - сигурно има и толкова особени случаи, за които хоумскулът да е полезен, например детето да е с изявени недостатъци и да не бъде прието от съучениците си или подобно.
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

гордост?

Мнениеот plamen » вт юли 29, 2008 3:31 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Мнениеот ven4e » вт юли 29, 2008 6:18 pm

_Love_
Потребител
Мнения: 37
Регистриран на: ср юли 16, 2008 10:30 pm

Мнениеот _Love_ » вт юли 29, 2008 9:49 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » ср юли 30, 2008 2:57 am

Венче , Лове - не знам защо разглеждате нещата от страната на детето!

Няма да философствам кое е библейско или не. По скоро ще кажа ,че двамата човека които са решили да стават родители поемат отговорност "докато смъртта ги раздели". Детето е една доживотна отговорност и повечето , както вярващи , така и невярващи захвърлят децата по детските градини и училищата. В пълно нехайство и неведение какво се случва с тях там. В по напреднал стадии "родителите" задават въпроси като "защо на нас се случи" , "как не го видяхме по-рано". Но те само се оправдават. Оправдават нехайството си под предтескт ,че и двамата е трябвало да работят.

Венче - ти в частност каза ,че децата имат само една гледна точка. Според мен не си права. Те имат поглед върху много гледни точки , но Изповядват правилната гледна точка.

Престанете да лансирате модела "държавно училище - пиедестал, хоумскуул - врящ казан" защото е еднозначно с "фараон - живот, мойсеев закон - ад".
Тук ще си позволя към теб Венче да задам въпрос/и:
1. Колко пристрастен е Авраам на планината до олтара над сина си?
2. Как Авраам образова децата си?
3. Как бе обучен Мойсей?
4. Как жената на Мойсей учеше?
5. В кое училище се образоваха Давид и Соломон?
6. С какви оценки завърши Исус Христос училище?
7. Исус Христос покрива ли материала за 8ми клас, след като не е ходил на училище?
8. Той изобщо може ли да пише, смята и мисли като "хората" в училище?
9. Исус Навиев беше ли отличник?
10. Апостолите кои училища са завършили?
и накрая -> Всички тези хора са доста ограничени и са разстяли като цветя в саксии и не са могли да се интегрират. Били са доста глупави щом не са учили в училище. Брей - и ние да им вярваме - ужас.

След като отговориш на всичките 10 въпроса, но без да вмъкваш сърдития тон с който си написала последния си пост,пак си задай въпроса " какви са разликите в двата типа образование и на Чии критерии се опират те ?" :)

Лове - първия тип дете израства с това самочувствие защото са му позволили. за втория тип - по същия начин.

Никой от нас не е хоумскуулван нали?!
Всички тука сме първо поколение християни. Казвам първо , защото ние сме първите които теологично подкрепяме живота си. И като такива от нас трябва да започне примера.

Личния пример е много важен!

Лове:Възможно е дете, израсло в семейство на алкохолици (с всичките му придружаващо фактори) да израсне като супер морално дете със здрава ценностна система,

Това става когато детето е вече зряло - може да разсъждава и да създава задълбочено и обосновано мнение по въпроса. А и моралността не е лоша. След като заповедите се зоват "морален закон" не виждам какво лошо има в това - или може би те разбирам погрешно. Ако е така кажи :)

Поздрави на всички:)
И не се обиждайте, тук сме да коментираме и да излагаме нашите тези.
Аз съм убедена в едно , венчето във второ , хип хоп-а в трето и т.н.
Консенсус може да се достигне само с помощта на Бог :)
_Love_
Потребител
Мнения: 37
Регистриран на: ср юли 16, 2008 10:30 pm

Мнениеот _Love_ » ср юли 30, 2008 10:00 am


Върни се в “родители и деца”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост