Не дразнете децата!

въпроси за възпитанието и отглеждането на децата
Искра
Потребител
Мнения: 226
Регистриран на: чет апр 27, 2006 1:15 am

Не дразнете децата!

Мнениеот Искра » ср авг 27, 2008 11:42 pm

Може ли някой да ми обясни този съвет?
Среща се в Ефесяни 6:4 И вие, бащите, не дразнете децата си, а ги възпитавайте в учение и наставление Господне.
Също в Колосяни 3:21 Бащи, не дразнете чедата си, за да не падат духом.
За какво дразнене става въпрос? Фактът, че изисквам от детето си да спазва дневен режим на хранене и сън и отказвам да му купувам боклуци като бонбони и близалки, срещу което понякога недоволства едва ли се смята за дразнене, нали? Какво стои зад този съвет според вас?
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » чет авг 28, 2008 12:00 am

Ефесяни 6:4
4. И вие, бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господно.

Стих 4. И вие, бащи, и пр. “Бащи” се вижда да стои вместо “родители”. И те имат длъжности както и децата им. Първо стои отрицателната заповед. – Не дразнете децата си, и пр. Недейте ги разсърдва чрез строгост, неправда, пристрастие, или нямане на съчувствие с тях; и недейте се обхожда така към тях щото послушание да им дойде мъчно. После стои положителна заповед. – Но възпитавайте ги, и пр. Да ги възпитаваме ще рече да им развием умствените и сърдечни сили. – Господно. Те трябва да имат религиозно възпитание – такова възпитание, каквото Господ предписва, и което кара детето да мисли постоянно за Него. Който родител пренебрегне това, той не си изпълнява длъжността, както трябва спрямо чадата си.

Колосяни 3:21
21 Бащи, не дразнете децата си, за да не се обезсърчават.

Стих. 21. Бащи, не дразнете. (Еф. 6:4 ) – За да не се обезсърчават. Когато децата виждат, че родителите им са жестоки и трудно може да им се угоди, те стават хладнокръвни или даже враждебни в сърцата си. Всяка любов и всяко желание да правят това, което е право се убива в сърцата им.
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Не дразнете децата!

Мнениеот Мария » чет авг 28, 2008 11:02 am

Искра
Потребител
Мнения: 226
Регистриран на: чет апр 27, 2006 1:15 am

Мнениеот Искра » чет авг 28, 2008 2:15 pm

Благодаря на тези, които се включиха! Мракът взе леко да се разкъсва, но ще чакам още отговори.
ванн

Re: Не дразнете децата!

Мнениеот ванн » пон мар 02, 2009 5:19 pm

Незнам, дали моето мнение ще излезе, но искам да го напиша. Аз имам две прекрасни момичета и усещам, че ми става все по трудно да постигам това, което аз искам, или по точно, което за мен е правилно. Веднага идва въпросът, а правилно ли е за тях? Толкова пъти съм си задавала този въпрос и на моменти се страхувам, защото аз вече майка, открих за себе си, че моята майка не е открила пътя към мен и неискам да стане това между мен и моите момичета. Откривам, къде от незнание, къде от имаща власт, аз на моменти съм прекрачила прага и сън нарушила тяхното детско съзнание и съм предизвикала отрицателна нагласа у тях спрямо моите изисквания. Купуваш им компютър и откриваш, че той е номер едно враг в къщата. Успокоението, че всички така правят, не ме успокоява. Тръгвам да обяснявам, защо не бива да се стои пред него дълго време, и срещам съпротива. Мисля, че днес родителите трябва да се борят, ако имат време с начина на поведение наложен от телевизията, с компютрите, с въпросите, защо другите могат, аз да не мога, с лъжливи ценности, създадени изкуствено от цялото безредие не само у нас, а навсякъде по света. налага се едно едва ли не леко поведение в момичетата, една съвършено глупава представа за пълноценен живот и ако наистина нещо ме плаши, са всички тия тъпи филми, , сериали, шоута и какво ли не, които слагат на първо място съвършено разюзданото поведение и аз на момите момичета винаги им казвам, че тия от филмите правят пари, че на тях им се плаща в пъти повече отколкото на един физик или математик, точно за това, за да отклонят детското мислене от вътрешната красота на живота, далеко от природата и истината. Целия свят е подчинен на секса, на филмите на ужасите, на показността. И точно тук родителят е безсилен. Вързи рекламата за бонбони, ами да, то утре иска бонбон. Едните правят пари, другите искат да опазят зъбките на децата си. Един от начините децата да се предпазят от залитания е спорта, да се държи детето заето с нещо друго, освен училището, за има интерес,да не гледа електронните игри, а да тича навън.Но управляващите ни направиха толкова заети,да си изкарваме хляба, че времето не стига за децата ни. Понякога си мисля, че те направо ни ги вземат.
Неискам да свършвам негативно, аз лично имам много грешки спрямо децата си, и да ми помага Господ да се върна на позиция, която да вдъхва респект в децата ми и да ми вярват и да се разбираме, да бъдем приятели. Късмет на всички!
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Re: Не дразнете децата!

Мнениеот Agni » пон мар 02, 2009 9:25 pm

И аз споделям мнението, че родителят не може сам да вмени каквито и да е ценности на децата си, единственият начин е самите те да си ги вменят с течение на времето, което си е Божа работа общо взето. Затова и има много свестни родители с кофти деца, както и обратното. Факт е, че в сегашно време покрай масовата домашна компютризация (а и изобщо по-голямата свобода или направо слободия) изкушенията са повече, но пък в най-трудно време се създават и най-силни характери.
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Не дразнете децата!

Мнениеот Мария » ср мар 04, 2009 10:22 am

ванн, много си права за съжаление. :( Хубавото е, че осъзнаваш всичко това като реална опасност, каквато всъщност е и правиш каквото можеш!
Да ни помага Бог на всички!

Върни се в “родители и деца”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост