Времето

два пътя; колко истини?
Agni
Потребител
Мнения: 384
Регистриран на: съб фев 07, 2009 5:21 pm

Времето

Мнениеот Agni » нед юни 21, 2009 1:41 pm

Интересно ми е каква е православната концепция за времето и кой и къде е коментирал това (понеже в Библията времето се подразбира като едва ли не вечно съществуващо).

Според науката времето започва от Големия взрив и точно поради това всякакви въпроси от типа на "Какво има преди Големия взрив?" са безсмислица, понеже подобен въпрос предполага наличие на време (преди).

Та така, най-вероятно ще ми кажете, че Бог създава времето, кога точно?

Ето началото на Битие:

1. В начало Бог сътвори небето и земята.
2. А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната, и Дух Божий се носеше над водата.
3. Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина.
4. Видя Бог, че светлината е добро нещо, и отдели Бог светлината от тъмнината.
5. Светлината Бог нарече ден, а тъмнината - нощ. Биде вечер, биде утро - ден един.

Преди кой ред точно Бог създава времето? (в ред 5 вече се отчита време)
Бай Иван
Потребител
Мнения: 375
Регистриран на: чет ное 02, 2006 10:23 pm

Re: Времето

Мнениеот Бай Иван » нед юни 21, 2009 3:25 pm

1. За Бог всичко е възможно.
2. Възможно е това да е станало преди всички "редове".
3. Какво е времето за Бог?
ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Re: Времето

Мнениеот ivo_tehno » нед юни 21, 2009 5:12 pm

Блажени Августин описвал Св.Троица, но нещо се уморил и решил да се разходи по брега на морето и видял едно момче изкопало дупка в пясъка и с една мида взема вода от морето и я излива в дупката, Блажени Августин го попитал какво прави, а то:
- "Искам да преместя водата от морето в тая дупка",
- "Но това е невъзможно", му отврнал той и в същия момент се запитал, а дали е възможно да опиша Св.Троица? Поздрави
ПС - Агни ти вече си само читател, наслаждавай се и не събирай гняв, доколкото те познавам ще си помислиш, че сме ти сложили мъченически венец.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Времето

Мнениеот Кабрал » нед юни 21, 2009 5:20 pm

Времето и простронството са се появили с творението, до този момент съществувал само Бог. Това е приемано винаги от православното богословие.
Гост

Re: Времето

Мнениеот Гост » пет юни 26, 2009 12:51 pm

За да се проповядва християнството се е наложило да го приемем от гърците, защото е било забранено от властимеющите да се проповядва на други езици освен латински, гръцки и еврейски.Че са имали власт да го направят - да но каква е била причината.Може би отговора е Библия Бесика.Усетли са се че религията може да се използва но са искали произхода и да остане в тайна.Кога ли ще се запознаем с оригинала? :roll:
петър сапунаров
Потребител
Мнения: 157
Регистриран на: пон апр 06, 2009 6:52 pm

Re: Времето

Мнениеот петър сапунаров » пет авг 14, 2009 2:01 pm

Агни на теб ти липсва всякакъв философски възглед за нещата. Ами я отвори книгите, за да видиш,че дори Стивън Хокинг "Кратка история на времето" и Бъртранд Ръсел "История на западната философия" са впечатлени от идеята на Аврелий Августин за времето. А последният е живял преди "Великата схизма-1054г."т.е. не може да се измъкне човек/ като теб
/ като каже, че той не е бил православен, защото е от "отците на западната църква" и следователно не е бил такъв. Не напротив, всъщност от гледна точка на разделението на църквата след тази схизма, идеята дали Августин е бил православен е лишена от смисъл.Защото преди нея не е имало различни деноминации.

"Според науката времето започва от Големия взрив и точно поради това всякакви въпроси от типа на "Какво има преди Големия взрив?" са безсмислица, понеже подобен въпрос предполага наличие на време (преди)."Ужасно си прав,но точно това казва и Августин! Ще рече православието е съизмеримо със съвременната наука или поне Августин. Да питаш дали е имало време преди сътворението е лишено от смисъл наистина! Тук идеята на Кант за времето няма да обсъждам ,защото не се е водил в категорията православен/за каквито ти питаш/. Макар,че за мен това какъв е бил няма значение както може да се види и от другите ми мнения. Но за теб има и си наистина злобен атеист или нещо подобно. А ако се опитваш провокативно да извличаш всичко от Библията по-добре се откажи мойто момче. Така демонстрираш отвратителна ограниченост. Това,че някакви протестанти или сектанти възприемат Библията БУКВАЛНО е техен проблем. Тъкмо това Христос осъжда, но това едва ли някой го разбира също. Просто всички, които си доставят удоволствие да хулят са малоумни атеисти. И все пак какво ще кажеш - Августин е знаел за това толкова години преди модерните физици и без никаква техника! А иначе-дори всички, ама абсолютно всички факти да потвърждават теорията на Големият взрив,дори нищо да не и противоречи тя си остава теория и ти никога не можеш да я докажеш. Надявам се да те събуди идеята на Дейвид Хюм от научно-догматичната дрямка. Единствено на вяра може да се приема всичко на този свят. Това,че едно нещо е причина ,а друго следствие по силата на човешкия навик не значи ,че е така. Дори и 1 милиард пъти да си проверил една теория това не значи , че е вярна. Обаче е хубаво да се спомене, че по този път Хюм е насочен от Паскал, а той пък от скептицизма на Декарт /според когото можеш цял живот да си мислиш, че две плюс две е четири и това да е грешно и е напълно прав/.Плиний Стари казва:"Единственото сигурно е че няма нищо сигурно". Дори твоят разум не е сигурен-ти приемаш ,че той е прав пак на вяра. Откажи се от други опити,аз се отказах. Горещо съжалявам,че се опитвах да доказвам съществуването на Бога /което е неблагочестиво-използвайки природата и т.н/. Искам да ти кажа,че това е единственото вярно нещо,което ми каза Николов,макар ,че аз го възприех по-късно от Паскал,Кант /въпреки ,че съм бегло запознат с него ,тъй като е много сложен/ и т.н.Всичко друго при него/Николов/ е измамни софизми. Библията е писана от хора /естествено това не значи,че тя не е свещена и разбира се, че тя е вдъхновена от Бог/. Ключът е в това някои пасажи да се разбират преносно, Исус сам го казва на учениците си, но кой разбира.
Последна промяна от петър сапунаров на съб окт 17, 2009 10:07 am, променено общо 1 път.
Гост

Re: Времето

Мнениеот Гост » ср сеп 16, 2009 4:26 am

Време не съществува. Илюзията за него идва от преходните ни тела, които се променят, износват се, а духът ни е един и същ. Обладаното в малка или голяма степен от материята съзнание се съсредоточава именно върху менящата се материя. А тя трябва да се използва и то за предпочитане по заръки, не да се мисли. Тя трябва да служи, а не ние да й служим. Лично аз този смисъл намирам в постите... Че особено в лишения тялото прави всичко възможно да обсеби ума. Предлага целия свят на Царя на царете ... или цяла тава с пържоли, цял стек с цигари и т.н. само трябва да склоним, да му се подчиним... да прекратим поста, да нарушим закон. Нищо че вероятно дори нямаме капацитета да получим това "всичко" в човешките си форми и на куп. И което ни е дадено много преди това.
DANAILA
Потребител
Мнения: 16
Регистриран на: ср сеп 09, 2009 1:35 pm

Re: Времето

Мнениеот DANAILA » нед сеп 27, 2009 9:03 am

Според мен за всеки жив като плът човек времето е просто един пясъчен часовник - когато падне и последната песъчинка за всеки персонално,тогава плътта умира и нещата си идват на мястото.Времето не съществува като нещо,което тече еднакво за всички ни т. е. то на практика не съществува!За Бог това,което се случва тук на земята в продължение на хилядолетия,е само един миг от цялата вечност,която е пред нас.Адът и раят са състояние,там също няма време! :thumbup:

Върни се в “наука и религия”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост