Магията - мит или реалност?

два пътя; колко истини?
svetkataa
Потребител
Мнения: 15
Регистриран на: нед сеп 19, 2010 1:52 pm

Магията - мит или реалност?

Мнениеот svetkataa » нед сеп 26, 2010 12:09 pm

Магията - мит или реалност.

Едно от определенията, които срещаме за значение на магията е:
"Сила за въздействие върху нещо или някого; обаяние, очарование". Според други мнения. Тя е "акт, чрез който се предизвиква определено въздействие от страна на зли духове". Дори може да срещнем магията определена, като вид изкуство за правене на свръхестествени неща.
При магията се използват най-различни средства - предмети, билки, химикали, заклинания, окултни практики.
Както е реален Дявола, така е реална и магията. Нейното действие обаче зависи от нас самите - ако имаме чиста вяра и се стараем да живеем според нея, магиите няма да действат върху нас.
В миналото цели цивилизации са виждали земята като магическо място, изпълнено с духове и чудеса на богове. Постепенно под въздействието на облагородяващата сила на християнството, светът се променил. Също така науката и рационализмът започнали да дават естествени обяснения за някои от процесите, които се смятали за свръхестествени.
Нашят свят днес отново мисли за свръхестественото. Много от филмите и предаванията по телевизията са основани на неразрешими мистерии, проучват дали твърденията за духове и разговори с "друг свят" са верни. Като доста от филмите основани върху истории за магии пленяват мнозина. Напр. сериите на Хари Потър са пленили много хора по света (млади и стари) с историята за едно нежелано доведено дете, което открива, че притежава сили на магьосник. Св. ап. Павел в посланието си до Тимотей пише: "А духът ясно говори, че в последните времена някои ще остъпят от вярата, като се предават на измамливи духове и бесовски учения" (1 Тим. 4:1 ). Успехът на това явление се корени в човешките страсти. Тези, които страдат от суеверия, неверие, омраза, завист, любопитство към бъдещето, търсят в магията удовлетворение на своите страсти и желания. Като врачуват, гледат на кафе, баят, употребяват различни талисмани и амулети, занимават се с окултни дейности - всички тези дейности им донасят гибел директно от ада. Така нездравата окултна вяра изражда човека духовно. Нейната цел е напълно прагматична: да се узнаят чужди тайни, да се постигне успех в живота, да се спечели нечия любов, да се отмъсти и др. Окултизмът е толкова древен, колкото и човечеството. Вкусването на забранения плод от първите човеци бил първия опит на човека да получи алтернативни знания и способности чрез окултни методи. И от тогава и до днес са съществували магьосници, шамани, викачи на духове и други подобни, но по-голямата част от тях винаги са били скрити и потайни от голямата част на човечеството. Думата окултизъм произлиза от латинската, която означава нещо скрито и недостъпно за повечето хора. Докато в наше време се забелязва все по-засилваща се популяризация и увелиение на хората, които се занимават с подобен вид дейност.
Днес все повече хора са склонни да дадат пари, за да прекарат известновреме с някого, който претендира, че може да предсказва бъдещето или да говори с мъртвите. Това е така, защото много хора отчаяно се опитват да намерят начин да контролират живота си.
С навлизането на новата епоха, която носи белега на духа на антихриста, все по-ясно се разпространяват тези повсеместни сатанински заблуди и действия. Само единствено привързаността на човек към Църквата Христова и прибягването до нейните благодатни дарове, може да ни избави от гибелното действие на лукавия. Светата Църква винаги е учила и е била категорична, отностно магьосничеството. Тя го нарича смъртен грях против Бога. В Стария Завет ясно е казано, че "всеки, който върши това е гнусен пред Господа" (Втор. 18:10-12)." Ако мъж или жена извикват мъртви или врачуват, да бъдат умъртвени: с камъни да бъдат убити". (Лев.20:27). В Новозаветно време Църквата се е постановила по този въпрос в своите канони. Св. Василий Велики ясно се произнася за онези, които се обръщат към магьосници. Да бъдат отлъчени и ако след това се покаят, св Църква им налага шест месечен период на покаяние преди да бъдат допуснати до св. Причастие. (7, 65 и 72 правило)occultus
Последна промяна от MacIlian на нед сеп 26, 2010 7:55 pm, променено общо 1 път.
Причина: Редактирани пунктуационни грешки
Tor
Потребител
Мнения: 116
Регистриран на: вт авг 31, 2010 12:08 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот Tor » нед сеп 26, 2010 12:42 pm

Светка,
Магия няма и никога не е имало.
Има неразбиране на естеството на енергията и недостатъчен научен прогрес.

Например: Ако дадеш един мобилен телефон на абориген, той ще падне ничком ще каже че Боговете му говорят и че това е магически "жезъл".. Но, ние с теб знаем че това е телефон на Нокиа от 20 лева парчето.
:D
Та, същата работа със всичко останало.
Има хора, организации и прочие който със сигурност владеят начини за влияние върху енергията които ние не ги разбираме. Наричаме ги вещици и прочие. Но, един ден цивилизацията ще достигне това ниво на познание и ще може да управлява тези процеси.
.. Та няма да сме в ролята на аборигена.
Но, има още време дотам.
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот Aether » нед сеп 26, 2010 1:26 pm

Toва е абсолютна боза, окултизмът има изключително много течения, и изредените неща по горе показват пълно невежество по отношение на окултизма, там се изброяват само тъмните пътки в окултизма, което е непълно и необсновано да се ограничава окултизма само да тях... И няма значение в кое време живеем... Идването на антихриста подобни глупости са ръсени и когато са били масовите гонения срещу вещици, ама видиш ли още го чакаме да дойде... Кво му е по различното от тогава, в доста отношения морала и стнадарта е по - добър и пак са се вяснали някакви маниаци...

А колкото до магията тя си е чиста наука и в нея няма нищо свръхествествено...
И вече е зпочнто да се вдига булото на тъй наречената "магия"
П.Влахов
Потребител
Мнения: 64
Регистриран на: пон окт 02, 2006 10:25 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот П.Влахов » нед сеп 26, 2010 2:49 pm

Според мен няма значенение, дали магията е чиста наука или не, въпреки че чистата наука в съвременния смисъл на думата не прибяга до услугите на духове, а магията без това не може. И духовете не са някакви безлични енергии, а личности.

Сравнението с аборигена е неуместно, понеже мобилните телефони не работят чрез посредничеството на безплътни духове, нито пък радиовълните или електричеството са духовна енергия. Нокия не се свързва с духа на Нокия. А заклинанията винаги са обръщения към духовни същества, и заклинателите знаят това. Затова няма значение, какво си мисли аборигена.

Според мен същността на магията е в насилственото налагане на волята си над другите, без да участваш в любовта, и без да виждаш в другите свободни личности, и без да се уповаваш на Бог, а като прибягваш до помощта на падналите ангели. Не винаги това е осъзнато, и хората в невежеството си се подлъгват, но аз се надявам, като видят нечистотата на всичко това, да го отхвърлят с Божията помощ.
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот Aether » нед сеп 26, 2010 4:00 pm

Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот Дон Кихот » нед сеп 26, 2010 6:48 pm

Магия няма и не може да има. Тя е абсурдна от гледна точка и на науката, и на религията. Преди няколо години водих курс по теория и история на магията в Шуменския университет. Наплив - огромен. Мислеха, че ще правя фокуси и ще летя през прозореца. Някои останаха разочаровани, но курсът беше интересен.

:thumbup:
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот Aether » нед сеп 26, 2010 6:58 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот ven4e » нед сеп 26, 2010 8:12 pm

Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот Дон Кихот » нед сеп 26, 2010 10:41 pm

Венче,

Това са университетски програми по парапсихология, а не магия, ако ти е ясна разликата.
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот Aether » нед сеп 26, 2010 11:20 pm

От http://www.consciousness.arizona.edu/ взех това
http://www.quantumconsciousness.org/dee ... erview.htm

Това трябва да ви притеснява, винаги където се набърка квантовата механика идеите се доближават до източните традции(следя подобни материяли и започват да изкачат сходни идеи не само в Щатите но и в Англия и Русия и...)... А проблема, е, че ако се докаже експериментално разни там теортични идеи, ще има бая да псуваме по Константин Великий :lol:
П.Влахов
Потребител
Мнения: 64
Регистриран на: пон окт 02, 2006 10:25 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот П.Влахов » пон сеп 27, 2010 2:02 am

Затова и споменах, че не винаги това е осъзнато - понеже падналите ангели могат да се представят за светли, поне до време. Разбираш, че след като Господ дава заповед в смисъл човек да не прибягва до магии, Неговите ангели няма противно на това да подпомагат хората в нарушение на заповедта Му.

Иначе, за мен не е обезпокоително източните учения да се доближават до възгледите на съвременната физика - напротив, това убедително доказва, че не познават Бог, а тварното и тварните енергии. Те са като аборигените от примера с телефона и образно казано, обожествяват електричеството. Затова съвсем закономерно са си езичници.

Дали има магия, може да се спори, то ест, дали магиите са действителни, но че има магьосници и че делата им са противни на Бог, това знаем.

Аз, за съжаление, съм се занимавал с подобни неща, и това, което видях и мога да кажа, е, че от определен момент нататък това, което изглежда като забавление, развитие на интуицията и на някякви "духовни способности", стига до света на падналите ангели, където не е толкова весело.

И не е нужно да ги призоваваш, осъзнавайки ги като паднали ангели, пък и даже не непременно трябва да произнасяш заклинания. Интересът към всичко това ги привлича, както лошата миризма - мухите.

Слава Богу, тогава на нас (на мен и една приятелка) ни помогна Той, когато пред една Негова иконка казах само началото на "Отче наш", понеже не знаех повече. Разбира се, някой може да сметне това само за болна чувствителност и въображение, но това никак не обяснява, защо йогата, който се опитваше да ни въвлече в молитва към неговите сини слончета, побягна като ужилен, върна се уплашено да си вземе багажа и окончателно избяга, след като ни промиваше мозъците 2 седмици доста успешно с помощта на мантри, "ясновидство", което днес бих нарекъл мътновидство, и подобни несъществуващи според науката магически практики. А парапсихологията е просто още едно червейче на кукичката.

Това ни се случи, разбира се, поради няколкогодишният ми интерес към окултните книжки, магийки, хиромантийки, телепатийки, астрологийки, медитацийки, даоистки енергийки, викане на мъртви и тем подобни гадости, а причината за тези занимания са похотите и горделивостта, поне при мен беше така.

Уви, човек може да се увлече по всичко това и поради желание за придобиване на знание и себепознание. Състоянието, в което изпаднахме, е описано от съвременната наука тук: , и за мен това е може би същността на магическото отношение към живота. Колкото и привлекателно да звучи, то е лъжливо, понеже така човек развива упованието у самия себе си, а не на Господа, до един момент, когато злото се оголи, и му става ясно, че се е уповавал даже не на себе си, а на падналите духове.

Това, което казам, може да се стори някому фантасмагория, но би могло на някого и да е за добра полза.

Наистина, Господ ни избави по чуден начин от това зло.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот ven4e » пон сеп 27, 2010 8:01 am

Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот Aether » пон сеп 27, 2010 9:15 am

skitnik
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: ср фев 28, 2007 11:59 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот skitnik » ср сеп 29, 2010 2:42 pm

А египетските жреци? Те с какво са противодействали на Мойсей - с наука или с магия?
А жената, която извика духа на Самоил (друг е въпроса дали това е неговият дух или демон, но дори и демон да е, това пак е магия). Тя с какво го извика - с наука или с магия?
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Магията - мит или реалност?

Мнениеот Чехълче » ср сеп 29, 2010 4:16 pm

Магия = общуване със сатаната.

Върни се в “наука и религия”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост