НАУКА И БОГ

два пътя; колко истини?
svetlinnnn
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: нед май 29, 2011 2:44 pm

НАУКА И БОГ

Мнениеот svetlinnnn » нед май 29, 2011 2:56 pm

Здравейте приятели,
искам да споделя с вас едни книги, които от атеист ме превърнаха в научно убеден вярващ човек. Аз се свързах с автора им, който живее в Лондон - акад. Божидар Палюшев - ядрен физик. Днес с академика ме приятели и той често ми гостува в Свищов. Направил съм сайт от който всеки може да си изтегли книгите напълно безплатно: http://palyushev.blogspot.com/
Светлин Димитров
svetlinn@abv.bg
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: НАУКА И БОГ

Мнениеот refab » нед май 29, 2011 5:33 pm

А Вие гостувате ли му в Лондон?... Питам, защо по принцип има някои хора, които обичат да гостуват на други, а те самите са негостоприемни!... Надявам се, че уважаемият академик не е от тях, и че и Вие ще може да спестите някой лев (лира) за хотел в Лондон! :)
svetlinnnn
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: нед май 29, 2011 2:44 pm

Re: НАУКА И БОГ

Мнениеот svetlinnnn » нед май 29, 2011 5:38 pm

Не съм, макар, че съм поканен! Академикът е истински християнин - даже той ме води на ресторант и екскурзии из БГ !
kanoli
Потребител
Мнения: 35
Регистриран на: нед юли 24, 2011 1:23 pm

Re: НАУКА И БОГ

Мнениеот kanoli » нед юли 24, 2011 7:24 pm

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: kanoli: Има ли грях? И какво е грях?

Мнениеот Асен » нед юли 24, 2011 10:18 pm

Защо на този свят има злоба, мъка, войни или ненавист? Защо понякога доминира и дори властва алчността, завистта, гордостта, или жестокостта? Защо, дори още децата постъпват егоистично, лъжат, не слушат, създават грижи на родителите си, без някой пряко да ги е учил на тези неща? Само лошата среда ли е виновна за това? Библията ни казва, че това поведение е залегнало в човека още преди той да бъде изложен на външни влияния: Пс. 51:5-5- Ето родих се в нечестие, И в грях ме зачна майка ми и Пс.58:3 - Още от рождението си нечестивите се отстраняват; Заблуждават, говорейки лъжи, щом се родят

А какво е грях? В речника (или в Уикипедията) ще намерим отговора, че грях е "нарушение на моралния или Божия закон". Това е достатъчно ясно. Човекът обаче се е отклонил от тази проста дефиниция и си е създал свое собствено мнение. Например:

1. Няма грях. Дали нещо е правилно, или неправилно е само въпрос на променящите се обществени норми.

2. Това, което вреди на другите, е грях, но какво ти лично вършиш, си е твоя работа.

3. Грях - това са различни лоши навици. Според положението те се преценяват различно.

4. Грях е лошото мислене или лошата преценка.

5. Грехът не се нрави на Бога, но това не е чак толкова страшно. Всеки греши, това е човешко.

Да споменем и библейската гледна точка, сравнявайки някои човешки възгледи с това, което Библията учи за греха:

1. Да вървиш по своя собствен път (в Исая 53).
2. Да престъпваш Божиите закони (1 Йоаново 3:4).
3. Да се бунтуваш срещу Бога или да живееш в беззаконие (1 Йоаново 3:4).
4. Да можеш да вършиш добро и съзнателно да не го правиш (Яков 4:17).
5. Да вършиш нещо, но не с вяра (Римл. 14:23).
6. Да не вярваш в Господ Исус (Йоан 16:9).
7. Всяка несправедливост и всички погрешни постъпки (1 Йоаново 5:17).
8. Всичко, което противоречи на Божия характер (Римл. 3:23).

Какви са произходът и последиците на греха?

Първият грях, за който знаем, е извършен на небето. Ангелът Луцифер поискал да бъде равен на Бога (Исая 14:12-14). Неговият грях бил гордостта/високомерието (Езек. 28:15-17). Заради този грях той трябвало да напусне небето и станал дявол. Чрез измамването на първата човешка двойка (Адам и Ева) той въвежда греха в този свят. Този грях бил непокорството спрямо Бога (Бит. 2:16-17; 3:1-6). Човекът трябвало да отговаря за греха си и съответно бил осъден (Бит. 3:16-24).

В Битие 3 гл. ние виждаме, че първите хора са загубили общението си с Бога. Присъдата била отделяне от Божието присъствие. Те били и първите, които са били изложени на телесната смърт, на отделянето на душата от тялото. А непосредствено след извършването на греха те познали и духовната смърт, която разделя дешата от общението й с Бога. Те изпитали истинността на познатото Библейско твърдение, че: "Заплатата за греха е смърт" (Римл. 6:23). Заплата наричаме това, което заслужаваме и което ни се полага. "Душата, която е съгрешила, тя ще умре" (Езек. 18:4). Единствено смъртта може да бъде отплата за греха. Тази смърт включва и "втората смърт" (Откр. 20:14), т.е. вечното отделяне от Бога. Греховете на хората са записани на небето и въз основа на тях ще бъдем съдени (Откр. 20:12). Пари, молитва, ходене на църква и добри дела не могат да изкупят вината за греха.

Но, Бог обича грешника и го приема! Изумително е, но е вярно, че светият Бог, който толкова много мрази греха, въпреки това обича грешника. Обича теб, обича мен... :thumbup: "Но Бог препоръчва Своята към нас любов в това, че когато още бяхме грешници, Христос умря за нас" (Римл. 5:8). "Не че ние сме възлюбили Бога, но че Той възлюби нас" (1. Йн. 4:10). Той доказа любовта Си, като изпрати Своя единороден Син, за да ни спаси (Йн. 3:16). Чрез смъртта на Своя Син Бог може да ни предложи опрощение (Деян. 13:38; Ефес. 1:7).

Истинското желание за прощение трябва да се предхожда от признаване на греха. Ето защо Цар Давид възкликва в псалмите: "Защото престъплението си аз признавам и грехът ми е винаги пред мен" (Пс. 51:3). Той умолява за очистване и не отрича нищо от вината си пред Бога. Блудният син казва: "Ще стана и ще отида при баща си, и ще му кажа: Тате, съгреших против небето и пред теб" (Лука 15:18). Нашият Спасител разказа една история за двама мъже, които се молели. Единият от тях не искал дори да повдигне очи към небето, а само се биел в гърдите и казвал: "О, Боже, бъди милостив към мен, грешника!" Исус обявява този човек за оправдан (Лука 18:13-14). Светият Божи Дух действа в нас, за да ни покаже нашите грехове (Йоан 16:8-11).

Бог призовава грешника към покаяние

"Аз не съм дошъл да призова праведните, а грешните на покаяние" (Лука. 5:32). Буквалният смисъл на тази дума е "промяна на мисленето". В Писанието това означава промяна на ума с намерението човек да се отвърне от греха, за да се обърне към Бога. Призивът в Стария Завет е: "Върнете се при Мен" (Захария 1:3). Само Божията доброта ни води към покаяние (Римл. 2:4). Грехът не трябва да се приема лекомислено, а напротив - трябва да ни наскърбява (2 Кор. 7:9-11). Покаянието не се изразява в празни думи, а в една истинска промяна (Матей. 3:8; Лука 13:3,5; Деян. 26:20). Раннохристиянската проповед заповядва на хората да се покаят (Деян. 2:38; 3:19; 17:30). Чрез това ние не си спечелваме достъп до Бога, а признаваме безнадеждното си положение. Покаянието и вярата в Исус Христос заедно съставляват нашето правилно поведение спрямо Бога (Деян. 20:21). Спасението не се спечелва само чрез покаяние. Покаянието е признаване на огромната ни вина пред Бога и копнеж за промяна (Исая 55:7). :angel:
kanoli
Потребител
Мнения: 35
Регистриран на: нед юли 24, 2011 1:23 pm

Re: kanoli: Има ли грях? И какво е грях?

Мнениеот kanoli » пон юли 25, 2011 7:16 am

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: НАУКА И БОГ

Мнениеот Асен » пон юли 25, 2011 11:59 am

:lol: Хайде, хайде, не избързвай с този отговор, помисли отново върху всичко и тогава давай "смело напред" с новия си отговор. Защото отговорът ми от съседната тема по Римляни 1 гл. няма как да бъде заобиколен, щото всичко писано в Словото е желЕзно вЕрно. Не е теорема или хипотеза. И не се генерира с графичен софтуер, където може да добавяш ефекти или да ползваш библиотеки с темплейти. :D А и само като си помислиш, че никоя маймуна по света не е хванала тояга да тръгне да се очовечава (т.е., да еволюира...) .... съвсем ще се стреснеш, от факта, че всяко живо същество е създадено според вида си и това не е в резултат на еволюция или катаклизми, а всичко е уникално и съвършено дело на Твореца. Включително и ти! :angel:
kanoli
Потребител
Мнения: 35
Регистриран на: нед юли 24, 2011 1:23 pm

Re: НАУКА И БОГ

Мнениеот kanoli » пон юли 25, 2011 4:21 pm

Докажи с факти, как е възникнал животът на земята например. Библията за мен не е документ а сборник разкази, така че да изхождам от библията, като нещо съвършено истинско - за мен е недопустимо.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: НАУКА И БОГ

Мнениеот Асен » пон юли 25, 2011 6:20 pm

Колкото и да се напъвам, не бих могъл да дам по-точно и вярно описание от това, в Но по-важното е, че и ти вече знаеш как стоят нещата директно от Словото на Създателя. :thumbup:

Върни се в “наука и религия”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост