Екзорсизъм

два пътя; колко истини?
Потребителски аватар
DobromirDimittrov
Потребител
Мнения: 12
Регистриран на: пон яну 02, 2012 10:26 pm

Екзорсизъм

Мнениеот DobromirDimittrov » ср яну 04, 2012 3:17 pm

Екзорсизмът е познат от дълбоки времена. Практикува се повече в католическата църква но и в Православната църква има такива последования. Иисус Христос също е лекувал бесновати.
Какви са менията ви относно Екзорсизма?
Последованието на Католическата църква се намира в "Rituale Romanum" - това е 400 годишен труд на църквата и именно там са включени тези молитви. В Православието такъв вид молитви има в познатия ни "Требник". Според науката демони няма а това са епилептични заболявания но религията ни казва друго.
o_z
Потребител
Мнения: 1
Регистриран на: съб яну 21, 2012 9:05 am

Re: Екзорсизъм

Мнениеот o_z » съб яну 21, 2012 9:13 am

През последните години често става въпрос за „явлението” демонизъм, демонски давления и екзорсизъм. По точно много свещеници получават въпроси от вярващи хора относно тези „явления”, като често се иска от тях да извършат екзорсизъм. Освен това много се пише и чува от различни кръгове – учени, парапсихолози и др., всички до един незапознати. С тази статия целим да представим вярата, учението и вековната практика на Православната Църква.

Като въведение.
Обладаването от дух (демонизъм) се нарича явление, при което човек е подвластен „телом и духом” от лукави зли духове. В Св. Писание има достатъчно примери за изцерени от Господ човеци обладани от духовете на злото ( Мат 7:22, Мат 10:1, Марк 1:23-27, Марк 16:17, Лука 4:33-35, Лука 9: 42). Самият Той дава власт на Своите ученици да прогонват бесове ( Мат. 10:8, Марк 16:18). Също така и повечето Св. Отци на Православната Църква са писали по тази тема за обладани в своите творения.

Екзорсизъм над оглашени
 Практиката на древната Църква
В първохристиянските години свщенодействието екзорсизъм, което се извършва над оглашени пристъпващи към св.кръщение е било отговорност на 7-те дякони (Никанор, Стефан, Филип, Николоай, Тимон, Пармен, Прохор / Деян Ап. 6:5/). Основната цел на екзорсистите, които „четяли” молитва на оглашените била прогонването на лукави демони (бесове), които влияели върху душите им и подготовката им за св.кръщение. В последствие нуждите на Църквата се увеличават и от III век е определен специален, особен чин духовници наречени екзорсисти, които са се „специализирали” в това дело. Клириците, които са се заемали с това служение били избирани от епископ ( 26 канон на Лаодикийския събор: „ Непроизведени от епископ не трябва да заклинат, нито в църква, нито в къщи”). Молитвите на чинопоследованието са се чели върху оглашения не само един път, но непрекъснато и в различни дни.
 Съвременна практика
Екзорсизъм днес се извършва при последованието на оглашаване ( в началото на св. Тайнство Кръщене). Молитвите, които се четат днес са много малка част от молитвите използвани в древната Църква. Днес впечатление прави видът на тези екзорсистки молитви, в които дявола се явява като обладаващ власт над човеците. Трябва да се вземе под внимание, че при тези молитви като идея, е че се кръщава идолопоклонник ( езичник) – възрастен, който съзнателно се покланя на идоли, човек, а не бебе.

В требника на Православната Църква съществуват молитви „ за изцеление на подвластни на демони”. Известни още като: „Василиеви заклинателни молитви”. Автори, на които са великите учители на Църквата – св. Йоан Златоуст и св. Василий Велики. Четири от тези молитви са отправени към Бога и просят Той да освободи страдащия от бесовско влияние ( „ Бог на боговете и Господар на господарите…”, „ Бога на небесата и Бога на светлините…” на св. Василий Велики, и „Боже Владико, Боже Вседържителю…” на св Йоан Златоуст). Докато останалите молитви се отправят директно към бесовете с фрази, които да предизвикат „шок и ужас”, наставляват и им заповядват да „излязат” от обладания: ( „Прогонвам те първоклеветнико…” на св. Василий и, на „Божествената и светата…” на св. Йоан Златоуст).
Важен за отбелязване е факта, че римо - католическата църква е синтезирала особено последование на екзурсизъм, което последование е наскоро разгледала и потвърдила, това последование се намира в техния требник ( ritual romanum ). В Православната Църква няма такова последование, вероятно употребата на тези молитви, като заместител на чина в последованието на оглашението, то е много старо и се извършва много рядко.

Факт е, че вярващия народ се занимава с този проблем ( екзурсизъм), за първи път при прожектирането на игрални филми, които представляват екзурсизъм, но само повърхностно. Поставят се факти, от части верни, но свръх преувеличени и не точни, които предизвикаха интереса на народа, който пък се затече към свещеника, питайки дори и изплашени от това, което са видели.
Във всеки случай режисьорската интерпритация не отразява истината и учението на Църквата относно явлението екзурсизъм.
Учението на Църквата е основано на Писанието, Преданието и на отеческите творения, от които са основа за „прочистването на реда екзурсизъм, който се използва при нужда”.
Някои считат, че трябва да прибегнат към врачки, екстрасенси и духовници от всякакъв вид за да се избавят от злите духове неподозирайки, че по този начин им дават по голяма сила ( на бесовете).
Във всеки случай единствено способна да избави стардащия е Православната Църква, която знае какво да направи в определения случай.

„Обладан от дух” или психична болест.
Известно е, че една част от страдащите от признаците на обладаване всъщност се нуждаят от спешна психиатрична помощ, и че също психичните болести, които днес са известни на медицината никога не са се считали за обладани от духове.
Поради тези причини Църквата преди да пристъпи към екзурсизъм прави задължително проверка за да се увери, че е случай на обладан. Екзурсизъм се разглежда само след разрешение от митрополията ( епархийския архиерей), което се дава само след като се увери с доказателства, че боледуващия се намира под влияние на зли духове, и със сигурност е изключено психиатрично заболяване. Просветен духовник би трябвало да познае признаците на обладаване. Свещеника трябва да помисли добре за такъв случай, когато болния изявява или обладава свръх сили, които не са възможни за останалите хора: узнава тайни, говори чужди езици, които не е изучавал, притежава свръх мощна мускулна сила и т.н.

Изводи.

Много хора от чистота или страх, отказват да повярват в съществуването на дявола и във възможностите му да влияе върху обладания.
Отците учат, че най – голямата победа на дявола е да убеди хората, че не съществува, понеже по този начин човек остава непредпазен от начините, по които дявола го манипулира. Явно е, че явлението демонизъм (обладаван ) съществува наистина. Въпреки всичко това човек живее един живот изпълнен с Божествена благодат. Ако чувства в себе си „ Потъпкалия смъртта” Христос, ако усеща, че стъпките му го водят съгласно Божиите заповеди не ще се побои от нито едно бесовско влияние и никакво сатанинско действие понеже има „власт да настъпва на змии и скорпи на всяко действие на врага” ( първа молитва при екзурсизъм на св. Василий Велики ).


Превод от гръцки Д.С.

Използвана литература:
1. Georgie Mastrantonis, Excorsizium, Greek Orthodox Anchidioceseuf America. 1990
2. Ritual romanum, The Bruce Publishing bupam, USA 1964; 134.
3. Φουντουλη, I, Τελετουργικα Θεμυτα, εκδοσεις Αποστολικης Διακονιας, Αθηνα, 2002 σελ. 180, Τρεμπελα Π. Μικρον Ευλολογιο. Α, εκδοσζις α δελροτητος Θεολογουν « Ο Εωτηρ» Αθηνα.
4. G. Papademetrion, „Excorcism and the Greek Orthodox Church, in Excorcism throogn the ayes, New York, Philosophical library, 1974.
Gloria
Потребител
Мнения: 26
Регистриран на: пон яну 23, 2012 9:53 pm

Re: Екзорсизъм

Мнениеот Gloria » вт яну 24, 2012 11:38 am

В статията е казано:" Свещеника трябва да помисли добре за такъв случай, когато болния изявява или обладава свръх сили, които не са възможни за останалите хора: узнава тайни, говори чужди езици, които не е изучавал, притежава свръх мощна мускулна сила и т.н.".

И това е точно така. Спомням си един случай преди доста години, на който съм свидетел.

В блока ми живееше една шивачка и аз си шиех при нея дрехи. Един ден тя вдигнала кръвно, изпаднала в несвяст и като дошла на себе си привидяла запалени свещици на ръба на дивана и някакво джудже се разхожда между тях. Видението изчезнало, но от тогава тя можеше да отговаря на въпроси за краткото бъдеще от 2-3 месеца. Поглеждаше нагоре, сякаш виждаше картина. Задавала съм й въпрос, който тя предвидя. Но се оплакваше,че я боли главата. Споделила със сестра си, живееща по онова време в Смолян, която като вярваща веднага се посъветвала с техния свещеник. И свещеника дал съвет веднага да дойде от София, за да й чете молитви. Като пристигнала в Смолян отишли в полунощ в храма тя, сестра й и свещеника и той й чел молитви. След като се върна, тя ми сподели:" Е, сега не мога да виждам напред, но не ме боли главата и ми е спокойно на душата."

Всички свети отци говорят за духовете в пространството. В книгите на аввите има пояснено разпознаването на присъствието им. Изпитваш безпричинен страх както си в килията си и знаеш, че това са тъмни сили. Веднага кръстното знамение и Иисусовата молитва: "Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме".
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Екзорсизъм

Мнениеот refab » вт яну 24, 2012 12:43 pm

Gloria
Потребител
Мнения: 26
Регистриран на: пон яну 23, 2012 9:53 pm

Re: Екзорсизъм

Мнениеот Gloria » вт яну 24, 2012 2:23 pm

Въпросът ми беше за един колега, който имаше неприятности в семейството си. Беше март, когато говорих с нея, а тя ми каза, че през май ще се разделят с жена му и ще има ново семейство. Така и стана. Но не това е важно.

Не случайно Църквата учи да не се доверяваме на видения, съновидения, врачки, баячки и т.н. Защото лукавия се проявява с троично пленение: истина, полуистина и лъжа. Хваща жертвата с някаква незначителна истина и после погубва душата. Самия апостол Павел казва, че дявола може да се преобрази на светъл ангел, за да заблуди душата. Затова светите отци съветват веднага да се прекръстваме и да се молим с Иисусовата молитва, за да се махне тъмната сила.

Върни се в “наука и религия”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта