Гробът на Христос

два пътя; колко истини?
keboda
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: чет апр 27, 2006 12:16 am

Гробът на Христос

Мнениеот keboda » съб мар 10, 2007 6:19 pm

marst
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: вт окт 25, 2005 6:35 pm

Мнениеот marst » съб мар 10, 2007 7:11 pm

todorka
Потребител
Мнения: 47
Регистриран на: ср юни 07, 2006 10:50 pm

Мнениеот todorka » нед мар 11, 2007 3:59 pm

"Кебода", защо не се отпуснеш и да пишеш спокойно във форума, жена :). Няма нужда от такава постановка...

Иначе и аз гледах репортажи за филма. На всеки му е ясно, че е глупост, съшита с бели конци за пари. В същото време винаги е имало хора, които са готови да вярват на глупости. Хората използват тия глупости, за да се борят срещу Христос (да изхвърлят мисълта за Него от себе си и от света...). Аз мисля, че с приказки не можем да се противопоставим на това, "Защото нашата борба не е против плът и кръв...", аз го разбирам и така - борбата ни не е срещу плътските умове с плътски средства. С приказки и аргумени нищо не можем "доказа"... Защото работата не е да приемат хората един исторически факт за беспорен или спорен, а да го заживеят този факт. Точно затова според мен и Христос не си е служил с безапелационни средства на убеждаване. До последно, дори на кръста, той не е тръгнал да "доказва" дори на погиващия разбойник абсолютната истина за Себе Си. Сигурно е имал причина да не го направи. Сигурно е знаел, че когато сърцето на човека не е готово, нито приказки, нито чудеса, нито небето да селзе на земята - нищо няма да го ползва... защото човек може и да приеме с разума си, че Бог съществува, че Иисус е Господ Иисус Христос, но това не е достатъчно, за да станеш Христов.
Така си мисля аз, може и да греша.

На аргумента за това, че много хора са се жертвали в името на Христос и затова християнството е истинна вяра, лесно може да се отговори с аргумента, че много хора са се жертвали и заради идеологии. Колко мъченици роди комунизмът, например... Този аргумент нищо не доказва.

Мисля си, че ако трябва да се обяснява въобще нещо по повод този филм, по-скоро може да обърне внимание на това, че в продължение на три века държавната машина на Римскат империя е имала всички лостове и механизми да дискредитира вярата на християните, да осигури и наложи алтернативна "история" около Христос, да "докаже" че е бил "женен", "мъжен" или каквото там си иска... въобще да изкорени всяка молекула от паметта за Него. тогава не е емало интернет, масови комуникации, свобода на словото и печата, коли и самолети... Ако искаш да направиш информационно затъмнение - това е било хиляди пъти по-лесно от сега.

Но римската държава не е успяла НИЩО ДА ПОСТИГНЕ срещу тези най-бедни, презрени, обезправени, убивани и дискредитирани хора - първите християни. Най-високата държавна система (от която иднес се учи цял свят на държавност) не е успяла срещу най-ниските, миролюбиви, беззащитни и безправни свои поданици. Това е чудо! Няма как.

И всеки който днес се е сетил да прави сензации на фона на тази доста дълга и богата история на християнството, е безнадеждно офф топик. Един вид - трябва да плаща глоби за стари вицове... Извинявам се за иронията:).
marst
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: вт окт 25, 2005 6:35 pm

Мнениеот marst » нед мар 11, 2007 7:04 pm

todorka
Потребител
Мнения: 47
Регистриран на: ср юни 07, 2006 10:50 pm

Мнениеот todorka » пон мар 19, 2007 12:00 pm

Прочетох сега текста на Чурешки в портала. Много е адекватен и казва точно тези неща, само че по-обосновано. Историк е човекът все пак..

Върни се в “наука и религия”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта