Еволюцията отрича ли Бог

два пътя; колко истини?
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Next » нед юни 23, 2013 6:25 pm

Още един прост, но леко гениален филм: , даващ отговор пак на въпроса "Що е то Дарвинизъм и има ли той почва под слънцето". Авторите са същите, но тоя път акцента не е върху биологията, а върху Вселената, т.е. астрономията и физиката.
Борис
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: чет май 02, 2013 9:40 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Борис » нед юни 23, 2013 8:46 pm

Филмчето е много добро, хубаво е да се види :)
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Next » пет юли 12, 2013 7:00 pm

Още един филм, който доказва несъстоятелността на еволюционизма и Дарвинизма:

Особено е интересен за тия, които се осланят на различните научни методи за датиране на останки, скали и пр.
Като цяло знаех нещата, но още нови неща ме изненадаха.
Заслужава си да се види.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Кабрал » пет юли 12, 2013 7:39 pm

Има и филмчета на феса Харун, както и на много от безбройните евангелски общества. Много интересни!

Да си сядате на дирниците и да не се бъркате в науката, както учи Писанието и това барбар с Ловченската епархия! Да не дърпам уши!
Последна промяна от Кабрал на пет юли 12, 2013 7:53 pm, променено общо 1 път.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот small axe » пет юли 12, 2013 7:48 pm

Чия наука, Кабрал? На девола ли? Щото има наука на дявола и има това което е казал и направил Бог. Еволюцията и всичко свързано с нея е нагла, но прозрачна лъжа, да вялва човек в нея, е признак или на малоумие, на заслепение, или на тотално невежество. Само при теб ми се струва, че има и четвърта вероятност, да вярва човек в еволюцията на инат.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Next » пет юли 12, 2013 10:10 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Кабрал » съб юли 13, 2013 12:25 pm

Трябва да отбягваме "истинската наука" кагато идва от мъдреца и мислител Харун Яхия и десетина освирепели пастори, приемани за карикатури дори в САЩ.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот small axe » нед юли 14, 2013 12:29 am

Кабрал, апостолите щяха да ти отпорят ушите, ако те чуеха какви ги бръщолевиш.

Писанието ясно казва, че животните са създадени според - ВИДОВЕТЕ им! А твоята любима еволюция твърди, или по точно оня лъжец с брадата дарвин, твърди, че видовете преминавали от един в друг!
И не наричай еволюцията - наука! Няма как да е наука, не може да се наблюдават емпирично нелепите и твърдения. Ходи удари една греяна ракийка и се завий презглава, белким ти мине каквото те е прихванало.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Кабрал » нед юли 14, 2013 8:41 am

Смол, ти може да мислиш всичко, аз имах предвид ловченската епархия, защото за разлика от нас Църквата не греши и не може да се забърква в научни спорове. Видяхме какво стана с празноглавите латини и формата на земята, след 500 години продължават да им се подиграват и тази магария е превърнала в атеисти повече хора отколкото всички душмани на християнството.
Теодори
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: пет юни 28, 2013 2:07 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Теодори » нед юли 14, 2013 2:56 pm

Аз като ботаник - дендролог съм свидетел на еволюцията и нагласата на живите организми - растенията към средата и тяхната еволюция. Има стотици примери за това и тук няма смисъл да се спори, когато фактите говорят. Еволюцията е факт и Дарвин е бил прав, но това няма нищо общо с БОГ. Теорията му за маймуната и човека е спорна и лично при мен везните натежават в полза на Библията. Въпроса е, какво е Бог, каква е тази сила, от къде идва и т.н. ? Кой е Исус (пиша го така, както го произнасям), за него се е писало и говорило изключително много, правени са достатъчно много изследвания на живота му като цяло и на неговата личност като простосмъртен и като богоизбран. Вярата в религията в частност християнството е възпитавала човека в доброта, смислен и достоен живот на една личност, но нека не забравяме , че живота на земята не започва от преди 2000 години, а страшно много време преди това и Библията в никакъв случай не ни дава информация за това което се е случвало през това далечно минало . Тя не ни дава инфо, как и защо са изчезнали високоразвити цивилизации, как и защо са изчезнали динозаврите , тя не ни дава отговори на изключително много въпроси, а и няма как да ни ги даде, по обясними причини. Така , че всичко е една мистерия, която тепърва ни предстои да изучаваме. До кога?? Единствено Всевишния знае :) .

ПС: забелязвам , че вярвате на всеки филм , кой, както му е угодно, това е абсолютна грешка, всяка причина си има първопричина :), всеки филм си има създател и някаква цел, всеки който отрича науката става съпричастен на инквизиторите на Галилео Галилей, Ян Хус и други.
Повдигнах темата за Ян Хус и се сетих, как така няма тема за този велик свещенник, прозрял истината за управленството на римокатолиците през веловете, за тяхната порочна структура и техния порочен характер. Това разбира се не оправдава и нашите източноправославни структури. Бъдете здрави.
Потребителски аватар
Р. Марков
Потребител
Мнения: 285
Регистриран на: нед май 17, 2009 9:01 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Р. Марков » нед авг 11, 2013 1:07 pm

Последните два линка бяха феноменални.
Феноменални бяха и изцепките на професор доктор доцент А.Е. Уайлдър-Смит (PhD, Dr. es Sc., Dr. Sc., F.R.I.C.), виден представител и умник на Оксфордския Университет, Рийдинския Университет, Лондонския Университет, Женевския Университет и Цюрихския Държавен Технически Университет.
В първото филмче: о, колко прецизно е създадена вселената, колко фино са нагласени законите царящи в нея. А пък тъпите еволюционисти казват, че всичко е станало СЛУЧАЙНО. Какви тъпаци!
Във второто: Тъпите еволюционисти казват, че законите във вселената са константни и не се променят, ама ние няма как да го знаем т'ва без да сме били там, бе! Може пък спонтанно и безпричинно да се променяли от време на време (т.е. СЛУЧАЙНО).
Ех, как се извъртат нещата на 180 градуса, който както му изнася, само и само да се стигне до умозаключението, че еволюционистите са, видиш ли, толко' тъпи, че някой е трябвало да напише "Л" и "Д" на обувките им, за да ги обуват правилно.

Почти всички "аргументи" в двата филма съм ги коментирал в тези форуми надълго и нашироко, между другото. Да ги оборвам пак няма да стане. Поне "злосторникът" във второто филмче успя искрено да ме разсмее, та не си изгубих изцяло времето.
За първото клипче мисля, че е повече от показателно как оставят Азимов подробно да разясни що е то "ентропия" (удобната част), но изведнъж няма достатъчно време да каже и защо НЕ Я вижда като проблем за еволюцията (разказвачът само бегло го споменава, ей така, между другото). Нали "еволюция или сътворение" била голяма полемика сред учените, бе? Подозирам, че обяснението на Азимов буквално е върнало авторите на филма и гореспоменатия виден професор с дузина титли и афилиации обратно в детската градина, т.е. прекалено неудобна е била тази част, че да я оставят във филма.
Любопитен факт: направих доста подробно проучване и установих, че тези филмчета са част от цяла серия, излязла на пазара през 1983 г. Което е изключително интересно, защото Азимов публикува есе, озаглавено "The Threat of Creationism" ("Заплахата от Креационизма"), само една година по-късно - през 1984 г. Явно се е издразнил от манипулативния начин, по който едва ли не го изкарват привърженик на креационизма. Не намирам есето преведено на български, за жалост.

Към Борис:
"Не си видял доказателствата", щото толкова си гледал за тях. ВСЯКА научна статия съдържа методология на експеримента/наблюденията и описание на приетите презумпции. Бюфон е изливал железни сфери, например, измервал е за колко време се изстудяват и това е било фундамента на неговите сметки. Лорд Келвин се е запознал с тези изчисления, въвел е подобрения в тях, а също така се опитал да сметне и възрастта на Слънцето, съдейки по промените в диаметъра, което пък от своя страна му дало горна граница за възрастта на Земята.
И двамата не са имали и понятие от един химичен процес обаче, наречен "термоядрен синтез", чрез който Слънцето произвежда енергия. Не са включили тази подробност в сметките си и точно поради тази причина резултатите им са станали невалидни.
Да, научните становища се променят, но не е като "свещениците в бели шлифери" да хвърлят зарчета и да добавят нули ей така, за спорта. Чрез нови наблюдения и експерименти постъпва нова информация и ако тя се потвърди многократно се налага ревизия на по-стари схващания. Викаш, че така човек "вярва в поредица от лъжи докато умре", ама не е баш така. Елементарен пример: преди 1000 години сме умирали като пилци от всякакви болести, включително и бубонната чума, ама днес огромна част от тях се лекуват или направо са ликвидирани от лицето на Земята. Преди 400 години Галилей за първи път гледа към звездите с телескоп, а днес роботизиран космически телескоп обикаля около Земята и предоставя изумителни снимки на дълбините на Вселената. Тоест, т.нар. от теб "поредица от лъжи" води до обогатяване на знанието относно заобикалящия ни свят.
Защо пренебрегна аргумента на Хатшепсут за астрономически обекти на разстояние много по-голямо от 8000 светлинни години? А, да... "не си видял доказателствата". Вярно, отплеснах се. Дай да я караме по дедукция, използвайки колкото се може по-скромни цифри... каквито биха били "удобни" НА ТЕБ:
1. Отдавна е измислен прост, но прецизен начин за измерване на разстояние до звезди до 400 светлинни години от Земята. Има звезди обаче, които са на много по-голямо разстояние от 400 с.г.
2. Предполагам ще се съгласиш, че Слънчевата система + тези звезди са част от галактика, много по-грамадна от 400 светлинни години, която наричаме Млечен път. Според учените, тя е с диаметър от 100 хиляди светлинни години. Каква цифра за големината на Млечния път би била удобна за теб?
3. В небето има други галактики, които можем да видим с просто око. Например: галактиката Андромеда, която е малко по-голяма от Млечния път и на 2.5 милиона светлинни години от нас, според учените. Друга галактика, която може да се наблюдава с просто око: Големия Магеланов Облак, който всъщност е галактика-джудже с диаметър от някакви си 14 хиляди светлинни години и се намира на 25 хиляди светлинни години от нас. Какви разстояния на тези галактики (които учените определят като "близки") биха били удобни за теб?
4. Гореспоменатия космически телескоп (Хъбъл) е бил насочен към една тъмна точица от звездното небе и оставен да прави снимки за определено време. Тази точица, гледана от Земята е ама буквално точица, с диаметър ~0.041 градус (в сравнение, диаметърът на луната е ~0.3 градус). Та в тази точица, приятелю, снимките са съдържали около 1500 галактики (). Дай удобни за теб цифри и за тяхното приблизително разстояние!

Как вървят сметките? Успя ли да ги вместиш в 6000-8000 години?

Само да не започвам да коментирам и всемирния потоп, дето много факти не му противоречали, че бая писане ще пада.
Борис
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: чет май 02, 2013 9:40 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Борис » нед авг 11, 2013 3:02 pm

Ти ли направи всичките тези изчисления и опити или просто чете за тях/гледа филмчета за тях и ги прие като истина?
Потребителски аватар
Р. Марков
Потребител
Мнения: 285
Регистриран на: нед май 17, 2009 9:01 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Р. Марков » нед авг 11, 2013 3:58 pm

Дори да съм ги правил тия наблюдения и експерименти, файда никаква. Просто от "форумен лаик" ще се превърна, поне в твоите очи, в "свещеник в бял шлифер" и айде пак от нулата. Но все пак да ти отговоря на въпроса - експерименти не съм правил, защото не се интересувам от астрономия чак толкова, пък и нямам телескоп.

В същото време обаче, неслучайно написах "прост метод". Този метод (триангулация) е изцяло базиран на геометрия, тоест влиза в графата "точна наука" и е метод, чрез който можем и двамата да се убедим в разстоянието на звезди до 400 светлинни години. Трябва ни единствено телескоп чрез който да измерим нужните величини, но най-вероятно ще излезе по-евтино да отидем направо до Роженската обсерватория - таман ще поискаме и беседа, която да ти разясни всички астрономически въпроси, по които имаш съмнения. Естествено обясненията ще дойдат от някой "съмнителен" "свещеник в бял шлифер" или негов ученик, но поне ще има директен достъп до доказателства.

Разбираме се за кога, делим си разходите и отиваме. Навит? :)
Борис
Потребител
Мнения: 215
Регистриран на: чет май 02, 2013 9:40 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Борис » нед авг 11, 2013 4:35 pm

Теодори
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: пет юни 28, 2013 2:07 pm

Re: Еволюцията отрича ли Бог

Мнениеот Теодори » съб сеп 14, 2013 10:32 pm

Към Марков, поздравления за труда и в двата поста :thumbup:
Към Борис, не е нужно да разбираш от астрономия за да се съгласиш с фактите. Без науката едва ли щеше да имаш клетъчен телефон, така, че нека и вярваме. :thumbup:

Върни се в “наука и религия”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта