Свети мъченик Георги Софийски Най-нови

два пътя; колко истини?
Камен
Потребител
Мнения: 22
Регистриран на: нед сеп 26, 2010 10:44 pm

Свети мъченик Георги Софийски Най-нови

Мнениеот Камен » ср окт 24, 2012 10:12 pm

Някой има ли информация къде е заловен и съден Свети мъченик Георги Софийски Най-нови? Въпросът възникна когато преглеждах документация за храма посветен на светията в двора на Александровска болница на ул. Свети Георги Софийски. Според записки с неясен произход светията е заловен и съден извън тогавашна София, което днес се намира точно на ъгъла на улиците Св. Георги Софийски и Прага. Там и до ден днешен има някаква градинка, а преди години си личеше и някаква плоча, но е унищожена. Още се твърди, че улицата, която официално се казва Св. Георги Софийски без уточнение, всъщност е кръстена на светията, определян като най-нови, именно заради мястото на залавянето му. По-късно той е убит и провесен в център на града, но се оказало, че тялото е нетленно и е погребано до Ротондата.
Интересувайки се от тези факти се оказа, че в храма в двора на болницата идват хора, които твърдят, че при поставянето на крайъгълния камък на параклиса лично в присъствието на Негово Светейшество е заровена капсула, която съдържала, вероятно памук, който е престоял до мощите на Св. Киприян Цамблак. Този факт също никой не можа да потвърди, но се оказа, че много хора са убедени и в това. Интересното е, че и от Митрополията не можаха да ми отговорят.
В тази връзка ако някой има повече информация нека я сподели. Мястото е все още е непокътнато, запазен е големият болничен двор със столетни дървета и си заслужава поставянето на плоча с икона на светеца.
Благодаря на всеки, който може да сподели нещо!
Камен
Потребител
Мнения: 22
Регистриран на: нед сеп 26, 2010 10:44 pm

Re: Свети мъченик Георги Софийски Най-нови

Мнениеот Камен » съб ное 17, 2012 10:45 pm

Виждам, че явно информацията за този светец и единствения посветен нему храм е доста оскъдна и ще си отговоря сам като разкажа малко информация, която ми стана известна съвсем скоро.
По отношение на залавянето съществува вярване, че някъде в тази част на столицата е съден светецът. Тогава там е имало къщи, извън града и казарми. Явно мястото е било удобно за казарми, тъй като в различните исторически периоди е имало и турски и български и немски казарми в тази част на предградията на София. Улицата "Св. Георги Софийски" е кръстена на последния най-нови от светците с това име преди 9 септември 1944г.
За храма: Проектът датира от преди Балканската война. Поставен е крайъгълен камък и според предания и мощи, чии не е ясно. През 2000г камъкът е намерен и поставен нов крайъгълен камък от Негово Светейшество Блаженопочившия Патриарх Максим. С това изграденият през 2007г храм, който сега се довършва е и единствения посветен на най-навия софийски светец с името Георги.
През 2008г. в пресата се появяват първите съобщения, за оздравели болни хора след молитва към светеца. На 4 август 2009г. вестник Стандарт пък публикува кратък очерк под заглавие: "Параклиси в болниците изцеляват пациенти". В материала се разказва за случаи на чудодейно оздравели болни хора след молитви в параклисите на най-големите софийски болници- Пирогов и Александровска.
Почитта към Св. Георги Софийски Най-нови за мен беше непозната до този момент, но най-интересното е наличието на съобщения за помощ, която са получили хора със здравословни проблеми. В същото време, светецът явно не е чак толкова малко познат, след като толкова много хора търсят неговото застъпничество и преди наличието на храм, посветен нему.
Последният случай, който ми разказа жената, която по съвместителство обгрижва параклиса е, че мъж я намерил в пералнята на болницата в противоположния край на двора с молба да отвори параклиса, за да се помоли. Човекът твърдял, че е получил застъпничество от светеца и е много важно да отправи благодарствена молитва.
Засега това, ако някой може да обогати с нещо информацията за този наш роден светия нека добави.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Свети мъченик Георги Софийски Най-нови

Мнениеот prokimen » пон ное 19, 2012 7:58 pm

Благодаря Ви за споделената информация. В интенетното пространство не се намира нищо, а не са ми известни някакви публикации по въпроса.
Камен
Потребител
Мнения: 22
Регистриран на: нед сеп 26, 2010 10:44 pm

Re: Свети мъченик Георги Софийски Най-нови

Мнениеот Камен » чет дек 06, 2012 6:51 pm

Вече съществува потвърждение на информацията :clap:
Мястото, където е заловен и убит Св. Георги Най-нови е именно двора на сегашната Александровска болница при ъгъла на сегашните ул. Св. Георги Софийски и бул. Пенчо Славейков, недалеч от сегашния храм посветен на мъченика. На мястото е имало голям каменен кръст с уточняващ надпис, който няколко години след 1944 поради риск да бъде унищожен е прибран от столични свещеници и до днес се съхранява в олтара на храм Св. Георги Победоносец на бул. Св. Патриарх Евтимий.
С тази новополучена информация се потвърждават разказите, описани по-горе и става ясно, от къде идва почитането на светеца именно на това място в София, а вероятно след усърдна молитва много християни са получили застъпничеството му. Може би не е случаен и фактът, че именно там е построена първата първоразрядна българска болница след Освобождението.
Камен
Потребител
Мнения: 22
Регистриран на: нед сеп 26, 2010 10:44 pm

Re: Свети мъченик Георги Софийски Най-нови

Мнениеот Камен » вт окт 15, 2013 9:00 pm

Да кажем някои новости- храмът беше осветен от дядо Неофит, вече функционира с редовно работно време. Почнаха да се събират доста свидетелства за застъпничество на светията, чак взех да се плаша напоследък.
Ето и препратка към сайта на храма


Върни се в “наука и религия”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост