Православната вяра и психологията на Юнг

два пътя; колко истини?
Весето
Потребител
Мнения: 15
Регистриран на: пет май 18, 2007 9:43 am

Православната вяра и психологията на Юнг

Мнениеот Весето » вт май 22, 2007 4:40 pm

Какво мислите за отношението на Православната вяра към психологията на Юнг? Аз съм малко объркана по този въпрос така че реших да попитам Вас :lol:
Миле
Потребител
Мнения: 66
Регистриран на: вт авг 15, 2006 10:57 pm

Мнениеот Миле » вт май 22, 2007 11:44 pm

"психологията на Юнг" на мен лично не ми говори нищо.
Весето
Потребител
Мнения: 15
Регистриран на: пет май 18, 2007 9:43 am

Мнениеот Весето » ср май 23, 2007 4:56 pm

Както е тръгнало май ще си остана с питането......честно казано малко съм учудена че никой не се интересува или няма мнение по този въпрос.......аз си мислех че щом е свързан с духовността (с душата) все някой ще може да ми отговори :cry:
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » ср май 23, 2007 5:25 pm

Той и Нитше пише за душата и по точно за детската ,но няма нищо духовно в това :shock: запознай съфорумците с виждането на Юнг за духовността. Аз и ти можем да знаем , но те ... ? :shock: 8)
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

вяра и психология

Мнениеот plamen » ср май 23, 2007 8:15 pm

може би наистина трябва да си по-конкретна с въпроса си. има православни богослови, които се занимават обстойно с психологията на юнг - и както можеш да предположиш, нещата не са черно-бели.

има един известен сръбски психоаналитик и богослов, владета йеротич, той има доста публикации на тема "юнг и православието". чел съм негови статии, в които сравнява учението за теозиса (обожение) в православието с теорията за индивидуацията на юнг - има доста интересни паралели.

така че - ако говорим, да говорим за нещо конкретно. не е като да няма интерес.
Heart
Потребител
Мнения: 111
Регистриран на: съб сеп 02, 2006 4:39 pm

Мнениеот Heart » чет май 24, 2007 6:56 pm

Весето
Потребител
Мнения: 15
Регистриран на: пет май 18, 2007 9:43 am

Мнениеот Весето » пон май 28, 2007 9:50 am

Lux
Потребител
Мнения: 35
Регистриран на: пет окт 19, 2007 4:27 pm

Re: Православната вяра и психологията на Юнг

Мнениеот Lux » вт апр 14, 2009 12:01 pm

Юнг, като вероизповедание е католик, но неговите трудове засягат основната догматика заложена във целия християнски свят. Искам да направя забележка, че той не критикува или разисква заложеното в християнството, а го пречупва през призмата на психоанализата, като изследва моделите, архетипите и законите движещи човешката психика, а като краен продукт на несъзнаваното той посочва именно символите на вярата. Като книги, занимаващи се главно с проблемите на вярата ще посоча "отговорът на Йов", както и "Еон''. Юнг прави аналогий в световната митология, като открива паралели между образите на Христос, Атис и др. Той ги определя като колективно заложени образи на колективното съзнание, това значи че ако Христос е бил реална личност, то върху него са проецирани идеалите и стремежите на отделните народи. Това обяснява защо в различните страни, към Христа са прикачени различни атрибути. Юнг обяснява и култа към Светата божия Майка, който е много разпространен, като явление породено от мъжката троица, която трябва да се балансира с женски елемент, това е естествен стремеж, на човешката душа, която търси баланс. Препоръчвам и изследването на Юнг озаглавено "Проблемът на Троицата".
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Православната вяра и психологията на Юнг

Мнениеот Кабрал » вт апр 14, 2009 1:31 pm

Lux
Потребител
Мнения: 35
Регистриран на: пет окт 19, 2007 4:27 pm

Re: Православната вяра и психологията на Юнг

Мнениеот Lux » вт апр 14, 2009 3:18 pm

Що се отнася до Юнг и Бог, тук трябва да се изяснят някои понятия. Когато се казва че психиката произвежда богове и благодарение на нея те съществуват, се има предвид че психиката е изградена от така наречените архетипи(богове), които представляват истойчиви структури, които не са контролирани от съзнанието или егото. Като пример за архетип ще дам като пример образа на царя и царицата, висшия духовник, майката бащата и тн. Тези образи съществуват в човешката психика и се проецират върху обекти, живи хора, или символи. Юнг далеч не отрича съществуването на един всемогъщ бог. Просто тук става дума за разминаване на това какъв смисъл се влага в използваните думи.
В статията се казва, че юнг е гностик, което преведено означава "развитие". Това не го определя като последовател на дадена ерес или учение, тук се визира думата в нейното пряко значение. Гносиса и проблема за словото, на който Кабрал отделя такова внимание и така гръмко защитава, трабва да се разбира в контекста на индивидуалното развитие, което не трябва да се ограничава в рамките на религиозния канон или догми налагани от външни лица. Юнг залага на индивида, който следва личен път, а всяко ограничение води до болестни отклонения. Това може да се отнесе от родителските недоглеждания в отглеждането, до религиозните запредки, които пречат на хората да се изразяват, съгласно природата си( като тук не се има предвид патологичните и криминални изяви). geek:
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Православната вяра и психологията на Юнг

Мнениеот Кабрал » вт апр 14, 2009 4:49 pm

Юнг хубаво ги прави тези неща, но не са верни. Има науки математика, физика, химия, наричани още точни. Има и други - история, археолигия - също точни, но позволяващи известна интерпретация. Има и неща, които много рядко се определят като наука, дори от работещите в съответните области, защото нито почиват на обективни закони, нито имат някакви правила за тълкуване. Архетипите може да действат, може и да не действат. Вероятно при някой действат, при други не. Но е безспорно, че има дастатъчно хора при които не действат. Или поне не действат определени архетипи. Пример за това са случаите с деца попаднали в дивата природа и оцелели, при тях определено нищо не действа. Не действа и при много от наблюдаваните племена при хора в нормални условия и т.н. Човек не е заек и с него трудно се правят опити, за да се докажат поне опитно тези неща. Но с опит беше доказано и то съвсем скоро, че център в мозъка "отговарящ" за религията няма. Как са го доказали не знам, вероятно не знаят много точно и доказващите, но при всички случаи и те, и кайто и да било не знае какво означава това. Например какво означава, че ние имаме или нямаме център в мозъка свързан с вярата? Ако имаме такъв център някой ще кажат, че това доказва Бог, други, че Бог няма, а причината за вярата е именно този център. Същото е и ако нямаме.
Затова да се придържаме към православното учение - науката се занимава с неща, които могат да се докажат и обяснят, неща подвластни на мозъка, а вярата с нещата, които не могат да се обяснят от науката, неща подвластни на сърцето. А както е казал Йоан Дамаскин, нас не ни интересува на какво се крепи земята, дали е на морето, на стълбове или във въздуха, интересува ни да живеем благопристойно.
Григорий
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: чет мар 19, 2009 5:22 pm

Re: Православната вяра и психологията на Юнг

Мнениеот Григорий » вт апр 14, 2009 9:11 pm

Юнг е в основата на съвременната психоанализа.
На Запад Християнството счита психотерапията за грях.

....може би защото психотерапията е основно използвано средство в окултизма там :)
Lux
Потребител
Мнения: 35
Регистриран на: пет окт 19, 2007 4:27 pm

Re: Православната вяра и психологията на Юнг

Мнениеот Lux » ср апр 15, 2009 9:10 am

Много ми е интересно как хора, които явно нямат познания в дадена материя се изказват по даден въпрос. За християнството ехарактерно да отрича всичко, без значение какво, просто отрича. Но както и да е, все пак за това са форумите, пък дано някой да се поинтересува и прочете някоя книга, а не да говори ей така.
Искам да отбележа, че самият Юнг, през целия си живот се е старал да поставя граници между неговия метод на психоанализа и окултизма и всякакви езотерични учения и течения. Що се отнася до това дали един архетип действа или не то отговорът е ясен - те винаги действат. Вече когато тяхното влияние не е осъзнато или в по- лошия случай подтискано, се получават така наречените неврози, психози шизофрений и всякакви патологий на психическа основа. Това е и основната задача на анализата, да интегрира несъзнаваните влияния в психиката, за да се излекува дадено отклонение. От тази гледна точка психологията наистина е неточна наука, защото няма как да се даде точна и ясна концепция за лечението на всички случаи, а всичко опира до индивида, неговите преживявания и опит, а при всички ни той е строго индивидуален.
Понеже беше посочен пример за деца оцелели в дивата природа, това се обяснява именно с несъзнаваното, което е грубо казано 90% от нашата психика. При тези деца е задействан животинския инстинкт, което е също архетипна структура, но засягаща нашите най - нисши функций, което подсказва, че ние въпреки духовните ни стремежи сме все още животни. Това е един проблем, който Юнг разисква в много от трудовете си, като набляга именно на нашия християнски свят. Той подкрепя християнството, но отбелязва че неговите принципи не са навлезли в душата ни, не са интегрирани. Дълбоко в нас ние все още сме езичници, подчинени на архаични богове, както е видно от историята, с многобройните войни, гонения и нисши страсти, защото християнството се е появило като контрапункт именно на архаичното, но понеже сме все още нему подвластни, не можем да се осъществим вече две хилядолетия като християни, в пълния смисъл на думата.
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: Православната вяра и психологията на Юнг

Мнениеот whoami » ср апр 15, 2009 11:14 am

Lux
Потребител
Мнения: 35
Регистриран на: пет окт 19, 2007 4:27 pm

Re: Православната вяра и психологията на Юнг

Мнениеот Lux » ср апр 15, 2009 11:56 am

Абсолютно подкрепям мнението ти. Качествата на вярата са неуспорими, и аз не ги отричам, както не го прави и Юнг. Въпросът тук беше, че на основата на вярата не трябва да се отрича психоанализата, защото тя не е философия, а наука, която лекува болести, които са много сериозни. Стремежа на душата може да се осъществи само в Бог, но е ясно че главата прави различни неща от това което иска душата. Тук се намесва психологията, която помага двете да вървят в една посока, а човек като цялостна система да се осъществи.

Искам да отбележа, че Юнг препоръчва на европейците да се обърнат по задълбочено към християнството, защото то е техния корен и път. А що се отнася до светците, те наистина са осъществени християни, но това не отрича обобщаването, защото ако християнството беше навлязло у хората, на нашия континент нямаше да има две световни войни и още ред престъпления. Затова смятам че психоанализата може да върви ръка за ръка с вярата и да си помогнат.

Върни се в “наука и религия”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост