Големият взрив, Бог и времето

два пътя; колко истини?
Космонафт
Потребител
Мнения: 91
Регистриран на: ср сеп 15, 2010 1:57 pm

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Космонафт » ср дек 14, 2016 11:48 pm

Анн,

Не вярвам, че е имало голям взрив, вярвам в Сътворението, при което Бог създаде всичко. Времето е просто една чoвешка категория, съществуваща само в главите ни. Миналото е това, което е било, бъдещето е това, което ´ще бъде, а настоящето е мимолетното докосване на тези два призрака. т.е. и то не съществува, обективно погледнато. И днес се срещат индиански култури, недокоснати от цивилизацията, в чийто езици липсва понятието за време- излиза, че времето не е общо-валидно, все-човешко и вселенско понятие.

Следвах едно време философия и там имахме предмет "Основи на теоритичната философия".

Та на лекциите ме осени важно презрение, което завинаги подкопа вярата ми в науката.
Науката е в състояние да говори, високоумства само и единствено върху това, което може да измери. Всичко извън нейната измерителна скала и методология е небитие, не съществува, не е интересно, защото е недоказуемо. То е и смешно, наивно.

Остави това, но самите закони, стоящи в основата на науката/те са НЕДОКАЗУЕМИ.
Има една проста формула, по която се извеждат научните закони- ако всяко събитие има един и същи резултат, то имаме ЗАКОН. Пример: Ако всяко топче с маса 100 гр. бива пуснато свободно от един метър то пада на земята- следователно имаме закона за гравитацията. Проблемът с тоя метод се заключава във факта, че никой не е проверявал действието на закона за всички топчета във вселената. Т.е. имаме вярване, че всяко топче ще падне, ако бъде пуснато от определена височина. Ако 100 трилиона топчета паднат наистина, но само едно напр. не падне надолу, а литне нагоре, то законът отива на кино- без значение, че от едната страна падналите топчета са трилиони , а от другата имаме само едно не-паднало топче.

Така, че Науката се базира върху ВЯРА. По-точно върху вярването в определени закономерности и резултати, валидни в ограничените параметри на материалния свят.

Не говоря за чистите фалшификации като теорията на еволюцията напр. Според еволюционизма трябваше да е пълно с междинни форми, да има критично количество на такива, но не би. Междинните форми на земята са малцинство. Къде са тея междинни спирки в еволюционното развитие- риба-птица, риба-бозайник, човеко- маймуна, и т.н.

Науката просто описва това, което вижда в материалния свят, опитвайки се да изведе някакви закономерности за строежа на мъглявия образ, гледан през несъвършената призма на сетивата.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Кабрал » чет дек 15, 2016 12:07 am

Според физиката няма причинно-следствена връзка между безвремието преди Големия взрив и времето, възникнало едновременно с взрива.
То и не може да има. Причинно-следствената връзка е в материята и движението, които са двата компонента за появата на времето. Точно затова и времето "започва" да тече от началото на взрива или сътворението.
Бог не създава творението по причинно-следствена връзка, а по Своята воля. Това е разликата между "бездействието на физичните закони", или магьосничеството което довело до Големия взрив и учението на Църквата, едното се опира на шарлатанство, абсурдни твърдения заобикалящи всякаква логика и природни закони, а именно появяването на нещо от нищо, другото на Божията воля.
Ако няма място за Бог как ще обясним сътворението? Не се напъвай да отговаряш, няма отговор, няма и да има.
Потребителски аватар
Р. Марков
Потребител
Мнения: 285
Регистриран на: нед май 17, 2009 9:01 pm

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Р. Марков » ср дек 21, 2016 5:41 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Кабрал » ср дек 21, 2016 7:24 pm

Ann
Потребител
Мнения: 21
Регистриран на: нед дек 11, 2016 8:43 am

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Ann » съб яну 14, 2017 9:28 pm

Защо му е на Бог да ограничава себе си, създавайки физични закони, не може ли просто да си играе с вселената като с пластелин? Ако Бог има, явно е оставил вселената на автопилот, както един часовникар е направил часовника и го е оставил да тиктака, докато не спре. Как да вярвам в Бог при това положение, искам да вярвам, но логиката ми пречи.[/quote]
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Next » съб яну 14, 2017 10:11 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Кабрал » нед яну 15, 2017 10:55 am

Интересно свързване на Бог и физични закони. Изглежда се приема, че ако има Бог, то не трябва да има физични закони и обратното. Това обаче трябва да го изведем и то от нещо сериозно, а не от недоказаното и безсмислено предположение, че създавайки физичните закони Бог е ограничил Себе си. С какво се е ограничил по отношение на неживата материя след като е дал свободна воля на човека? Бог би се ограничил ако допуснем, че иска да направи нещо, но физичните закони Му пречат. Това обаче са чисти предположения и то без връзка с разума, защото има достатъчно явления при които едни закони не действат и затова самата науча прибягва до всякакви странни обяснения - щом това не става по законите на Нютон, значи има квантови закони, по които става.

И защото намесихме логиката ще попитам - как разбрахме, че съществуващите взаимодействия в природата са "физични закони", а не Божия воля?
Космонафт
Потребител
Мнения: 91
Регистриран на: ср сеп 15, 2010 1:57 pm

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Космонафт » пет яну 20, 2017 9:48 pm

Марков, да си жив и здрав, баце,

добре, че се пръкна хуманизмът с неговите отрочета еволюционизъм, либерализъм, капитализъм, комунизъм и много други такива ...изми, че да ни отвори очите. Малиии, как ли е живяло човечеството преди това хиляди години. Ах, да, забравих, тънело е в безпросветна еволюционна тъма. То сега, тва нашето е по-по-по-най. Ние, хората на 2017, еволюиралите, не вярващите в Бога сме най-достойните, най-умните, имаме логическо доказателство за всичко (то и това не е вярно)... Съвременният човек е едно малко, жалко, скимтящо от самота или горделивост (или и от двете заедно) хомо сапиенсче, без място под слънцето, без идея, къде се намира в координатната система на света, лесно маниполируемо, безумно, неспособно да изпитва истинско щастие. Това ли е еволюиралият човек?! Жалък земен червей, способен единствено да пълзи в калта на ограниченото си свръхматериалистично мислене. Но пък вижте го, колко е горд! Мисли си, че е гигант на мисълта, ха ха ха- "Ето, в калта открих законите на вселената, на логиката, на живота, на всичкото. Другите преди мен са се лъгали, търсейки Смисъла в Небето. Ама как, ето аз еволюирах, започнах да пълзя и открих, че истината се крие в свръх-простата еднородна кал. Да, аз безпорно съм върхът на еволюцията"- така си бае съвременният чиляк, не сподобен да види по-далеч от носа си.

Марков, Анн, много ви съжелявам, че не сте способни да видите божественото дори само в света, който ви заобикаля. Човек наистина трябва да е сляп и със замъглен разум, за да не може да види очевидното.
На Анито логиката и пречела да повярва, че има Бог, на Марков пък еволюцията- ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Next » пон яну 23, 2017 4:03 pm

Еволюционистите не рачиха да признаят, че в Макрокосмоса, сиреч Вселената цари хармония и ДИНАМИЧНО равновесие, което никак не се вписва в техния хаос вездесущий. Какво да се прави, маймуняците и диваците са по-интересни. Сега давам цитат за микрокосмоса от тая, която е изнамерила как се лекува по естествен начин аутизъм, дислексия, депресия, диспраксия, синдром на дефицит на вниманието, хиперактивност и шизофрения ():

"ЧОВЕШКОТО ТЯЛО e кamo планета, населявана от множесто микроорганизми. Разнообразието и богатството на този живот във вceки от нас е вероятно толкова поразително, колкото и самият живoт на Земята! Храносмилателната ни система, кожата, очите, респираторните и oтделителните ни органи щастливо съжителстват с милиарди невидими квартиранти и представляват заедно с тях една екосистема от макро и микроорганизми, живеещи в хармония noмeждy cи. Това е симбиоза — никой от двaтa елемента на системата не може дa съществува без другия. Heкa дa nовторим: ние, човешките същества, не можем дa живеем без тези eдвa забележими микроорганизми, кoитo носим в тялото cи. Най-големите колонии от микроби живеят в храносмилателната ни система. 3дpaв възрастен носи nриблизително 1.5-2 кг. бaктepии в червата cи. Bсички тези бaктepии не са пpocтo хаотична маса от микроорганизми — те са строго организиран микросвят, в кoйтo някои видoвe доминират и управляват останалите. Функциите, кoитo тe изпълняват в нaшите тела, са толкова жизненоважни за нас, че aкo червата ни бъдат стерилизирани, сигурно не бихие оцелели. В здравото тяло тази микробна маса е сравнително стабилна и адаптивна към промените в средата." (но при болен организъм в следствие на модерния начин "на живот" става много интересно...)

Дано еволюционистите да включат и тази 'случайност' в изследванията си по хаоса (демек еволюцията). Но не вярвам. Уравнението им и сега е с прекалено много неизвестни :idea:
Потребителски аватар
Hatshepsut
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пон сеп 26, 2011 6:08 am

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Hatshepsut » пон яну 23, 2017 6:41 pm

Еволюцията не е хаос, а точно обратното. Ако отъждествим хаоса с ентропията, която по принцип с течение на времето се увеличава, то еволюцията е точно обратния процес - от нисшето към по-висшето, от неподреденото към по-подреденото, от по-несъвършеното към по-съвършеното... а върхът на еволюцията е човекът, който е подобие на Бога.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Next » пон яну 23, 2017 7:11 pm

Потребителски аватар
Hatshepsut
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пон сеп 26, 2011 6:08 am

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Hatshepsut » вт яну 24, 2017 7:04 am

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Големият взрив, Бог и времето

Мнениеот Next » вт яну 24, 2017 8:49 am

Твоите египетски богове са фалшиви. Ментета. Иначе един нямаше да ги прати в небитието :idea: :!:

Ако бяха богове Мохамед нямаше да им вземе поклонниците. Малко четиво за езически божества и философия:

Върни се в “наука и религия”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост