КОЙ Е БОГ ?

два пътя; колко истини?
bob65
Потребител
Мнения: 38
Регистриран на: пон ное 16, 2009 5:00 pm

Re: КОЙ Е БОГ ?

Мнениеот bob65 » вт дек 15, 2009 2:54 pm

Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: КОЙ Е БОГ ?

Мнениеот zmianatz » вт дек 15, 2009 3:56 pm

ГЛАВА 3.
1. Змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог създаде. И рече тя на жената: истина ли каза Бог, да не ядете от никое дърво в рая?
2. Жената отговори на змията: плодове от дърветата можем да ядем,
3. само за плодовете на дървото, що е посред рая, рече Бог: не яжте от тях и не се докосвайте до тях, за да не умрете.
4. Тогава змията рече на жената: не, няма да умрете;
5. но Бог знае, че в деня, в който вкусите от тях, ще ви се отворят очите, и ще бъдете като богове, знаещи добро и зло.
6. Видя жената, че дървото е добро за ядене и че е приятно за очите и многожелано, защото дава знание, взе от плодовете му и яде, па даде и на мъжа си, та яде и той.
7. Тогава се отвориха очите на двамата, и разбраха, че са голи, па съшиха смокинени листа и си направиха препасници.
8. И чуха гласа на Господа Бога, когато ходеше низ рая по дневната хладина, и скриха се Адам и жена му от лицето на Господа Бога между райските дървета.
9. И извика Господ Бог на Адама и му рече: (Адаме,) где си?
10. Той каза: чух гласа Ти в рая, и ме достраша, защото съм гол, и се скрих.
11. И рече (Бог): кой ти каза, че си гол? Да не би да си ял от дървото, от което ти забраних да ядеш?
12. Адам отговори: жената, която ми даде Ти - тя ми даде от дървото, и аз ядох.
13. Тогава Господ Бог рече на жената: защо си сторила това? Жената отговори: змията ме прелъсти, и аз ядох.
14. И рече Господ Бог на змията: загдето си сторила това, проклета да си между всички животни и всички полски зверове; ти ще се влачиш по корема си и ще ядеш прах през всички дни на живота си;
15. и ще всея вражда между тебе и жената, и между твоето семе и нейното семе; то ще те поразява в главата, а ти ще го жилиш в петата.
16. На жената рече: ще умножа и преумножа скръбта ти, кога си бременна; с болки ще раждаш деца; и към мъжа си ще тегнеш, и той ще господарува над тебе.
17. А на Адама рече: загдето си послушал гласа на жена си и си ял от дървото, за което ти заповядах, като казах: не яж от него, - проклета да е земята поради тебе; с мъка ще се храниш от нея през всички дни на живота си;
18. тръне и бодили ще ти ражда тя; и ще се храниш с полска трева;
19. с пот на лицето си ще ядеш хляба си, докле се върнеш в земята, от която си взет; защото пръст си и в пръст ще се върнеш.
20. И даде Адам на жена си име Ева *, защото тя стана майка на всички живеещи.
21. И направи Господ Бог на Адама и на жена му кожени дрехи, с които ги облече.
22. И рече Господ Бог: ето, Адам стана като един от Нас да познава добро и зло; и сега - да не простре ръка да вземе от дървото на живота, та, като вкуси, да заживее вечно.
23. Тогава Господ Бог го изпъди от Едемската градина, да обработва земята, от която бе взет.
24. И изгони Адама, и постави на изток при Едемската градина Херувим и пламенен меч, що се обръщаше, за да пазят пътя към дървото на живота.

Ето защо има страдания по Земята; Господ ни е сложил в Рая, но ние сами се отклонихме от него, като послушахме тази Змия. Тоест - ИЗВЪРШИЛИ СМЕ ПЪРВОРОДНИЯ ГРЯХ!...
А за страданията по света не е виновен само Господ; КЪДЕ ЗАБРАВЯТЕ ЧОВЕШКИЯТ ИЗБОР? Собственият Човешки Избор, с когото Бог ни дари... Хайде да не обвиняваме за всичко Господ; това че има жестоки хора по света, заради които измират хиляди невинни, това е СОБСТВЕНИЯТ ИЗБОР НА ЧОВЕКА; обаче ние се обърнахме и казахме: Господ е виновен; къде е Господ; защо позволява това?... МАЛКО Е НЕЧЕСТНО, НАЛИ, да обвиняваме за ВСИЧКО Господ...
Господ дори да наказва някой, той го наказва СПРАВЕДЛИВО, или изпитва ВЯРАТА му... Аз самата съм била много пъти ''изпитвана'', получавайки неща, които не заслужавам... На доброто ми е отвръщано със лошо, с презрение, с предателство; Господ в такива моменти ИЗПИТВА ВЯРАТА ТИ, да види ТИ ДАЛИ ЩЕ СЕ ОТКАЖЕШ от Него...
А това, че някакви хора ни предали, огорчили, наранили - това пак стига до СОБСТВЕНИЯ ИЗБОР, който те са предприели; не е виновен Господ. Ако питаш защо Господ ни е съдзал толкова несъвършени (самата АЗ съм си задавала този въпрос хилядократно!), то това се говори и обяснява в по-горния цитат - Битие Библия, тоест защото хапнахме от Дървото на познанието ТВЪРДЕ РАНО, 'бяхме ''ОЩЕ ДЕЦА'', така да се каже, НЕ БЯХМЕ ОЩЕ УЗРЕЛИ ДУХОВНО за него - ПОЗНАНИЕТО...
Ще ти дам един пример с един мой коментар, постнат в една тема, ''Размисли за Адам, Ева и първородният грях''

Змията ни е изкушила и ние, хората, сме прогледнали твърде рано.
Вследствие на това, ние всяко знание, което приемем, то ще е пагубно за нас, защото не знаем как да го използваме. Или го използваме за нечестиви, лоши цели или въобще не знаем как да го използваме. Трябвало е още малко да ”пораснем”, за да ни се даде достъп до това ЗНАНИЕ, то е нямало да ни подмине, Господ е щял да ни го даде, но… ние сме избързали, изкушени от Сатаната.
Затова като се открие атомно оръжие, барут, хипноза и прочие - ВСИЧКО СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА невисши цели, а именно: ВЛАСТ и унищожение.
Ето ще ви дам прост пример с карането на кола:
Ако ние бяхме по-висши, нямаше да бързаме, да изпреварваме, нямаше да гоним времето. Но ние се дарихме с НЕТЪРПЕНИЕ, и сега бързаме и катастрофираме. Толкова сме безoтговорни. Ние сме като малки деца. На малко дете, ако му дадеш картечница и му кажеш, че нищо лошо няма да се случи на никой, ако то стреля с нея, то ще стреля, нали?… Ето това и е направил Дявола с нас - ИЗЛЪГАЛ НИ Е… Излъгал ни е, че нищо лошо няма да се случи, АКО ПРОГЛЕДНЕМ… То нямаше да се случи, ако ние бяхме готови за това…, но ние НЕ БЯХМЕ готови. И затова поразиите в целия свят са от нашето незнание. От нашата незрялост. Ето как ни ИЗИГРА Дявола…
Последна промяна от zmianatz на вт дек 15, 2009 6:58 pm, променено общо 1 път.
Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: КОЙ Е БОГ ?

Мнениеот Bluesky » вт дек 15, 2009 4:12 pm

Здравей Дракула. Въпросите които си задал наистина изискват много четене, търсене но личи, че нищо не си чел. Тук в форума не може да ти изпишем цялата тази информация, а ти трябва да търсиш литература и да си я набавиш.
Но само едно ще ти кажа, на всяко ниво Бог е поставил изпитания за човека. На едно ниво ябълка(рая), на друго болести, гонения, мъчения(Земята днес). Целта на всичко това е да се изпита човека дали е достоен за доброто което му се дава. Защото ако няма изпитание тогава човека ще съгреши с гордост, а заплатата за този най-голям грях е както за Дявола- Вечна смърт.
Разбира се, че ще има трудности, но след успешно положения изпит идва наградата. Ако устоиш докрай ще се спасиш. Ако устоиш във вяра, на трудности, на всякаква пречка, да се пазиш от грехове. Физическата смърт не е страшна, по-страшно е да не си вярващ в истината и да не си направил необходимите неща за да се отървеш от вечното отделение от Бог- Ада. В Исус Христос всички са живи и за това мъчениците са умирали с радост за него, защото знаят, че ще бъдат с него в неговото царство. А ние тука се обезверяваме и отстъпваме само като ни сполети нещо малко.
Ами нищо безплатно няма нито на тоя, нито на оня свят.
Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: КОЙ Е БОГ ?

Мнениеот Славян » вт дек 15, 2009 5:53 pm

Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: КОЙ Е БОГ ?

Мнениеот Aether » вт дек 15, 2009 6:28 pm

chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: КОЙ Е БОГ ?

Мнениеот chacho » ср дек 16, 2009 3:53 pm

[quote="zmianatz"]ГЛАВА 3........./quote]

След като Бог ни е създал несъвършенни как очакваш да не правим грешки. Ако не ги правехме щяхме да сме съвършенни. Освен това аз мисля тълкуванието на този текст е неправилно. Първо Бог е създал Човека(Мъж и жена), много по-рано (вж. Битие) и после всеки родител знае че като каже на детето да не пипа печката, това е първото нещо, което то ще направи.


В Библията е написано, че Бог оставил Адам в Райската градина, за да я обработва и да се грижи за нея, като Му казал: "От всяко дърво в градината свободно да ядеш, но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш."1 После се казва, че Бог накарал Адам да заспи, взел едно от ребрата Му и създал жената, за да Му бъде другар. След това се казва, че змията подмамила жената да яде от дървото, като й казала: "Бог ви забрани да ядете от дървото, за да не ви се отворят очите и да не познавате доброто и злото."2 Тогава Ева яла от дървото и дала и на Адам, Който също ял; очите им се отворили, те видели, че са голи и покрили телата си с листа. Следствие тази постъпка, те били упрекнати от Бога. Бог рекъл на Адам: "Ял ли си от забраненото дърво?" Адам отвърнал: "Ева ме изкуши и аз ядох." Тогава Бог укорил Ева, а тя казала: "Змията ме изкуши и аз ядох." Затова змията била проклета и между Ева и нея била създадена ненавист, както и между техните потомци. И Бог рекъл: "След като позна доброто и злото, човекът стана като Нас и сигурно ще яде от дървото на живота и ще живее вечно." Затова Бог заварди дървото на живота.3

Ако вземем този разказ с явното му значение, той е наистина изключителен. Разумът не може да го приеме, да го потвърди или да си го представи, тъй като подобно подреждане, подобни подробности, речи и укори далеч не могат да бъдат направени от разумен човек, да не говорим от Божествеността - онази Божественост, Която е подредила вселената в най-съвършена форма, а безбройните й обитатели - в абсолютна система, сила и съвършенство.

Трябва малко да размислим - ако буквалното значение на този разказ бе приписвано на някой мъдрец, несъмнено всички логично биха отрекли, че това подреждане, този замисъл, би могъл да произлезе от разумно същество. Затова този разказ за Адам и Ева, които яли от дървото и тяхното изгонване от Рая, трябва да се разглежда просто като един символ. Той съдържа божествени тайни, има всеобхватен смисъл и предполага чудни обяснения. Единствено тези, които са посветени в тайните и тези, които са близо до Двора на Всемогъщия, са запознати с тези загадки. Затова и тези библейски стихове имат многобройни значения.

Ще обясним едно тези значения, като кажем следното: Адам означава божествения дух на Адам, а Ева - човешката Му душа. Защото в някои откъси от Светите книги, където се споменават жените, те представляват човешката душа. Дървото на доброто и злото означава човешкия свят, тъй като духовният и божествен свят е изцяло добър и абсолютно светъл, а в човешкия свят светлината и мракът, доброто и злото съществуват като противоположни състояния.

Значението на змията е привързаността към човешкия свят. Тази привързаност на духа към човешкия свят отвела душата и духа на Адам от света на свободата в света на робството и Го накарала да се обърне от Царството на единството към човешкия свят. Когато душата и духът на Адам влезли в човешкия свят, Той излязъл от рая на свободата и паднал в света на робството. От висотата на чистотата и абсолютната доброта, Той навлязъл в света на доброто и злото.

Дървото на живота е най-висшата степен на света на съществуванието - състоянието на Божието слово и на върховното Проявление. Поради тази причина това състояние било съхранено и при появата на най-благородното върховно Проявление, то станало ясно и очевидно. Защото състоянието на Адам, по отношение появата и проявлението на божествените съвършенства, било зародишно състояние; състоянието на Христос било състояние на зрелостта и на разумната възраст; а изгряването на Най-великото Светило1 било състоянието на съвършенство на същността и на качествата. Затова във върховния Рай дървото на живота е израз за центъра на абсолютно чистата святост - тоест на върховното божествено Проявление. От дните на Адам до дните на Христос, Те говорели малко за вечния живот и за всеобхватните божествени съвършенства. Дървото на живота било състоянието на Реалността Христова; чрез Неговото проявление то било посадено и украсено с вечни плодове.

Помислете сега доколко това значение съответства на реалността. Защото, когато духът и душата на Адам били привързани към човешкия свят, те преминали от света на свободата в света на робството и Неговите потомци заживели в робство. Тази привързаност на душата и духа към човешкия свят, която е грехът, била унаследена от потомците на Адам и тя е змията, която винаги се намира сред духовете и потомците на Адам и е техен враг. Тази ненавист продължава и е трайна. Защото привързаността към света се е превърнала в източник на робство за духовете, а това робство се равнява на грях, който е бил предаден от Адам на Неговото поколение. Именно поради тази привързаност хората са били лишени от присъщата им духовност и въздигнато положение.

Когато пречистващите повеи на Христос и свещената светлина на Най-великото Светило се разпространили навред, човешките същности - тоест онези, които се обърнали към Божието слово и получили изобилието на Неговата благодат, били спасени от тази привързаност и греховност, получили вечен живот, били освободени от робските окови и стигнали до света на свободата. Били освободени от пороците на човешкия свят и благословени с добродетелите на Царството. Това е смисълът на Христовите слова: "Дадох Своята кръв за живота на света", тоест избрах всички тези несгоди, тези страдания, беди и дори най-голямо мъченичество, за постигането на тази цел - опрощението на греховете (тоест откъсването на духовете от човешкия свят и тяхното привличане към божествения свят), за да могат да се надигнат души, които ще представляват самата същност на напътствието за хората и проявления на съвършенствата на Върховното царство.

Забележете, че ако значението бъде взето в неговия явен смисъл, то би представлявало абсолютна несправедливост и пълно предопределение. Ако Адам е съгрешил като се е доближил до забраненото дърво, какъв е бил грехът на Авраам и каква е била грешката на Моисей Събеседника? Какво е било престъплението на Ной Пророка? Какво е било прегрешението на Верния Йосиф? Каква е била несправедливостта на Божиите Пророци и каква е била простъпката на Йоан Целомъдрения? Би ли позволила Божията справедливост, поради Адамовия грях тези просветени Проявления да попаднат в мъченията на ада, докато дойде Христос и чрез саможертвата Си да ги избави от мъчителните страдания? Подобна представа излиза извън рамките на всякакъв закон и наредба и не може да бъде приета от никой разумен човек.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: КОЙ Е БОГ ?

Мнениеот small axe » ср дек 16, 2009 3:55 pm

Всеки ще отговаря за своя собствен грях , Чачо.

За това именно дойде Иисус , да свидетелства за истината.
Който вярва в него има вечен живот и няма да дойде на съд , а е преминал от смърт в живот.Възкръстнал е духовно , вече не е мъртъв в престъпленията и греховете които е вършил и одобрявал , но е жив чрез Божия Дух.Един ден ще възкръсне и физически в славно тяло , което Бог ще му подари , според думите на Павел в 1 Кор 15 глава.
chacho
Потребител
Мнения: 540
Регистриран на: пет дек 26, 2008 11:37 am

Re: КОЙ Е БОГ ?

Мнениеот chacho » ср дек 16, 2009 4:01 pm

Някой ще отговарят за греховете които са направили (като тези "лицемери" които не искат да влязат в храма , но и другите не пускат), а други ще получат заслуженото защото са се трудили и страдали за разпространяването на Божието слово. В крайна сметка Бог е този който ще реши.
SavaPeev
Потребител
Мнения: 12
Регистриран на: съб ное 13, 2010 10:39 pm

Re: КОЙ Е БОГ ?

Мнениеот SavaPeev » нед ное 14, 2010 12:40 pm

Много интересни изказвания прочетох, наистина... :clap: аз имам свое виждане за нещата, но не се ограничавам с една теория и имам очи за мненията на всички... Какво значи, че си вярвал в Бог? И защо само поради тази причина Бог е длъжен да ти предоставя най-големите блага на Земята... Всъщност, какво разбираш ти под "блага"? За едни това са пари, кола, къща... За други дом, семейство, за трети - мир и покой в душата... Всичко е субективно, ако се сърдиш на Бог какво ще постигнеш? Ако вярваш само за да получиш нещо в замяна по-добре не го прави изобщо... Истински Го обича този, който въпреки трудностите не се отказва... В живота се случват и хубави и лоши неща... В един или друг етап трябва да стане точно това... Радвай се на трудностите, защото те биха те направили по - силен и отговорен човек, а на хубавите моменти гледай с недоверие и си имай едно на ум... защото може да се окажат подвеждащи... има много хубава приказка:
Един император извикал мъдреците си и им казал да му изработят пръстен, на който да гравират надпис, който да му помага в трудните моменти и да му напомня в добрите за тяхната преходност.
Дълго умували мъдреците и когато накрая красивият пръстен бил готов, на него пишело: „И това ще мине“.
А защо точно се случват някои неща, аз не мога да отговоря... имам само теории...
Всичко е изградено на базата на теории... Абсолютната истина е рядко срещана... всичко има няколко гледни точки и няколко теории...
Потребителски аватар
to6ominator
Потребител
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 10, 2010 11:09 pm

Re: КОЙ Е БОГ ?

Мнениеот to6ominator » вт ное 16, 2010 5:06 pm

Sisi
Потребител
Мнения: 25
Регистриран на: пон ное 17, 2008 1:38 pm

Re:

Мнениеот Sisi » чет ное 18, 2010 10:49 am


Върни се в “наука и религия”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост