Архангелова задушница

предложете нови секции към този форум
sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Архангелова задушница

Мнениеот sandi » съб ное 07, 2009 5:38 pm

.


Днес е денят, в който в молитвите си се сещаме за мъртвите мъже на България. За войниците и офицерите, за героите – хиляди и хиляди, знайни и безименни. Мъжете на България, оставили костите си по чукарите на Македония, по сипеите на Мека Црев и Гургулят, край Булаир, Чаталджа и Люлебургас, в равните полета на Добруджа – край Кубадин, Кочмар, Карапелит и езерото Туркоайа, в Завоя на Черна, край бреговете на Дойран и по скалите на Мокра планина и Галичица...

Това е славата българска. Шуменски, Родопски, Приморски, Беломорски... Българските полкове разпъват на кръст полуострова. Победните им знамена вървят през вихрите на Балкана. От тях треперят минаретата на Одрин и приспивно им припяват вълните на Охридското езеро и тревите на Каймакчалан.

Ако имаме с какво да се гордеем, за тези повече от тринадесет века, преживени на бурния полуостров, това е Българската армия, това е честта на българското оръжие, това е силата на българския дух. Защото без тях днес нямаше да я има България. Без кръвта и окъсаните униформи по балканските фронтове днес нямаше да бъдем същите, нямаше да имаме какво да разказваме на синовете си.

Забравена, страшна и славна е българската военна история.


Вечна слава на всички знайни и незнайни войни паднали на "поле бране" в защита на Отечеството ни !!!
Поклон, дълбок поклон !!!
Бог да ги прости !!!


Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Архангелова задушница

Мнениеот Мария » съб ное 07, 2009 8:08 pm

Славян
Потребител
Мнения: 1132
Регистриран на: съб сеп 26, 2009 1:49 pm

Re: Архангелова задушница

Мнениеот Славян » съб ное 07, 2009 9:23 pm

Бог да ги прости, а по молитвите на простените, да прости съгрешенията ни!
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Архангелова задушница

Мнениеот Ника » вт ное 01, 2011 5:04 am

Отново е есен. Отново идва един знаков християнски празник. Архангеловската задушница. Хората се молят на Архангел Михаил, на Божия угодник, който има за задача, да вземе починалия и да го представи пред Господа. Не искам да употребя "взема душата на човек", защото нашия човешки ограничен ум, си преставя това, като акт на варварство, касапница и т.н.
Естествено смъртта не е нещо нормално и естественно. Но Бог и тук е дал своята безкрайна милост. Имаме уверенията на Христос, че там горе е Божието царство. За многото обиталища, които Той-Христос отива да приготви, за верните хора. За бедняка Лазар-безропотно живял с кучетата и получил своята утеха там. За човека, който е отишъл до седмото небе.
Има хиляди знайни и незнайни хора, които са видяли "нещо" на границата на смъртта.
В мрежата има много руски филмчета, одобрени от Московската епархия. Едно от тях особенно ми легна на сърце.
Млада жена, преди сватбата си. Годината -малко преди перестройката. Явява и се на сън човек, който и казва непременно, НЕПРЕМЕННО, ДА ОТИДЕ ДА СЕ ИЗПОВЯДА И ПРИЧАСТИ.
Жената (тогава младо момиче), взема решение, да изпълни казаното. Заедно със съпруга и, правят всичко, както трябва-пост, изповед и причастие.
Сватбата минава, скоро на бял свят се появява първото и дете. Но тук започват големите трудности, раждането е с куп усложнения. Притичват се на помощ всички лекари, които са в момента в отделението. Изведнъж, без никаква агония, или някакъв припадък,без преход, тя просто се отзовава на тавана и наблюдава суетнята-около тялото и. После, пътуването. После, отзоваването в непознат и приказен свят, неземно красива музика и хор отдалеч. И от едната и страна мъж-очите му-ужасни, ужасяващи. А от другата и страна-Божия застъпник-неземно красив, от който лъха доброта и любов. Сега, тя чува за себе си, неща, за които вече е забравила-сбиване със съседско момиченце, неща от които тя поисква да се скрие от ужас и срам. Но Божия Архангел Михаил, съсича всички обвинения на две. "Тя се е изповядала."-това са думите, които прокънтяват и повече никакви обвинения не идват. После-още красиви същества и Неземно красивата и добра Царствена жена, която казва:"Времето и още не е дошло."
Вземат я, за да я изпратят, при което, тя започва да тътри крака и да протестира. Тогава красивата и Царстена жена я поглежда с най-голямата любов, която е усещала някога. Казва и отново:"Върни се, времето ти не е дошло."
И отново-болничната стая-доктора, който се мъчи да я свести. Пита я "Няма ли да попиташ, какво ти се роди?" " А аз зная-момче" .
Доктора остава безмълвен-през цялото време, тя е била под упойка. "Знаеш ли колко време те нямаше?" "Не знам...10 минути?..." "...Ти беше в кома три дни..."
И накрая-меко обобщава- да се умре не е страшно, стига да си с Бог.

**********

Другия въпрос, който искам да споделя, не е така мистичен. Той е съвсем прозаичен. Но от много години ме вълнува.
Накратко, никой от духовенствето не си прави труд, да каже на народеца, относно подавките за Архангеловската задушница.
Мислите, че на всички тук е ясно? Че това е вид милостиня и трябва да се даде безвъзмездно. Без да получите нещо в замяна, за да има награда Отгоре. Да, предполагам, че на всички ви е ясно.
Но има един род, благочестви женици, които си подават кротко и набожно -ти на мене, аз на тебе. двам ти чинийка-мръвка с ориз, ха сега пък ти на мен ми дай. Правят се някакви "L"-oбразни знаци.
Уважаеми читателю, не мисли, че тези женици, са мизерстващи. Имат си добър социален статус, живеят добре. В навечерието на празника, у тях кипи работа-тиквеници, жито, сутляш, поръчки на питки, бонбони, вафли, бисквити...
И в деня се започва - раздаване-чиния + торбичка ти подавам аз, чиния + торбичка ми подаваш ти. О, свещена простота. А само на 100 метра има и Лазровци и Лазаровица и малки Лазарчета...Които биха се радвали от сърце на всички тези лакомства. Ако всяка благочестива жена, даде всичко предвидено за подавки, в такъв дом, хората ще похапнат човешки 3 дни...
Но не би. Не ни се вписват в ритуала, някакси.Нашия "свещен ритуал". Той трябва да премине в пъчене, "какви подправки турнах на ориза и виж сегинка какъв убав стана".
А на ония... кой им е виновен за...и се изреждат проблемите-липса на работа, пиянства, раждане на деца...
Но Христос не е казал- Ако те кефи, нахрани го. Казал е-Гладен бях и ме нахранихте. Чудя се, дали, странстващия, прашен и парцалив наш Господ, би се вписал в представите ни, за достоен, за нашия къшей хляб...
Бог да ни вразумява!
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Архангелова задушница

Мнениеот Ника » чет ное 03, 2011 8:10 am

Хора, след един интересен разговор с моя съседка, останах като гръмната и много искам да ви изложа, в какво вярват, в нашия край:
Значи:
Размисли на благочестива селска труженичка: Когато подаваш храна за починал, трябва да я даваш на човек, който ти е приятен. Иначе, като не те кефи тоя човек, дара ти няма да бъде зачетен от Бога.
Размисли на тъпа интернет потребителка: какво се дефинира под "приятен човек". Ако е жена-
1.Някоя, с която имаме забавни общи спомени от къра
2. с която си клюкарстваме
3. която има същите възглавки кат мен (инак за мен не е чивяк)
Ако е мъж:
1. С който имаме общи спомени от къра.
2. Или евентуални бъдещи такива?
Да, благочестив ни е народа, две мнения няма.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Архангелова задушница

Мнениеот ven4e » чет ное 03, 2011 11:12 am

Потребителски аватар
ivanov.10
Потребител
Мнения: 24
Регистриран на: пет ное 12, 2010 1:25 pm

Re: Архангелова задушница

Мнениеот ivanov.10 » пет ное 04, 2011 8:53 pm

Непременно кажи на твоята позната за думите на Спасителя:

Ако поздравявате само своите приятели и правите добро само на онези, които ви обичат - КАКВА ВАМ НАГРАДА? Нали и езичниците правят същото? Правете добро на враговете си и се молете за онези, които ви ненавиждат, за да се наречете синове Божии. Бъдете милостиви както и вашият Бог е милостив.
hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Re: Архангелова задушница

Мнениеот hiphopsusel » съб ное 12, 2011 4:56 pm

Трябва да обичаме дори тези, които ни мразят. Но това е много, много трудно. В християнството лесно няма!
mirqnin
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 24, 2011 6:33 pm

Re: Архангелова задушница

Мнениеот mirqnin » вт ное 15, 2011 4:35 pm

На задушница бях на гробищата и понеже времето бе хубаво беше пълно с народ. Като гледах всичките тези хора се сетих за идния ден, в който Христос ще дойде на земята и живи, и мъртви ще се срещнат, и отново ще бъдат заедно. Беше малко момент извън времето и беше хубаво.

Върни се в “нови категории и форуми”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта