Къде е църквата?

предложете нови секции към този форум
rady
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: чет апр 22, 2010 5:29 pm

Къде е църквата?

Мнениеот rady » вт апр 27, 2010 2:43 pm

Не знам кои е измислил гениалната мисъл , че " които има нижда и желание от духовна помощ , сам ще намери църквата ! " Но явно е доста удобна за оправдание , тъй като непрекъснато я чувам.....Добре ......Само , че всеки знае дълбоко в себе си , че не е така !
"Изгубените овци" от стадото трябва да се търсят , защото може да се окаже , че са по - ценни от деведесетте и девет.....Това е извода от притчата на Иисус....
Кой трябва да ги търси ? ПАСТИРЯТ "тире" ДУХОВНОТО ЛИЦЕ !
Къде Да ги търси ? На всякъде ! На нивата , в училище , на работните места , в кафенето.....
Как да им покаже пътя за спасение? Как да ги нахрани с духовна храна ? Със собствения си пример...С примера на други ...Не агресивно , като някой секти , а с любов , с приятелска обич , със със страдание , с намиране на решение на трудните житейски проблеми... Да възлюби " ближния си както себе си "!
Защо не ги търси ?Не знам !
Сигурно защото е трудно! Защото отнема време....Защото , вероятно има нещо по-важно за вършене....
Или .... може би има друга подобна на горната " гениална " мисъл....
Вместо , обаче да се уповава на измислени от подобните нему сентенции , съгласи се с мен брате мой , че отдавна трябваше да се замисли върху простичките думи от СВЕТОТО ПИСАНИЕ :
" идете по цял свят и проповядвайте Евангелието
на всички твари ".
Как мислиш ти ?
gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Re: Къде е църквата?

Мнениеот gaitan vejdu » вт май 04, 2010 9:30 pm

Ан Илиева
Потребител
Мнения: 27
Регистриран на: пон юни 01, 2015 4:03 am

Re: Къде е църквата?

Мнениеот Ан Илиева » вт юни 02, 2015 8:22 pm

Не мога да виня църквата Христова в нищо! Когато Господ Иисус Христос повелява на светите апостоли да проповядват Истината и Словото Божие- по всички земи- това е време когато хората са били езичници и са вярвали в други свои кумири и идоли. Господ праща своите ученици да ги просветлят и засвидетелстват и да повярват в Истинския Бог - за тяхното вечно спасение. Сега след 2000г. има ли кътче по света - където Словото Божие да не е познато???!!! Има църкви православни които съвестно проповядват и изпълняват Христовите тайнства - изповед кръщение причастие литургии се отслужват и молитви се отправят за всички нас! Всеки един от нас ако е честен пред себе си , ще признае че ако търси Бога и желае може да посети стотици отворени храмове в България и извън нея! И никой няма да го върне от портите- напротив ще бъде приет, ще потърси съвет от свещеник за своята обърканост или неяснота. Свещениците и те са хора различни, но от 100 свещеника - 1 или 2 само могат да се окажат недостойни. Проблемът на този който търси Бога но чака някой да дойде специално при него да го призове официално да отиде в най- близката до него църква е че той знае за Истинския Бог - и знае къде да намери богопознанието - в Православната Христова Църква! Но не отива! И именно това е моя въпрос - защо? Ти знаеш къде е твоя Бог - той е навсякъде. Но за да не изпаднем в объркване и да познание за Бога - какво по-лесно да отидеш ти който имаш повик в сърцето си в твоята най-близка православна църква в квартала дори в който живееш ? Ако търсиш оправдание за себе си и обвиняваш някого в нещо - помисли дали си прав - попитай съвестта си - която Бог е вложил в сърцето ти - тя никога няма да те подведе! Друг е въпросът ако някой умишлено търси провокация. Пътят към храма е широко отворен- зависи единствено от теб дали ще тръгнеш към него!
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Къде е църквата?

Мнениеот ven4e » вт юни 02, 2015 8:51 pm

Ан, много хора не отиват на църква, защото знаят, че ще трябва да променят начина си на живот. Ако отидат, е само за да поискат нещо, но не и да дадат, да принесат в дар своето съкрушено и смирено сърце. В Деяния е описан този момент на страх от добродетелта и от скъсването с греха, който присъства в душите на много от тези, които пропускат да чуят църковните камбани дори по празниците. Там пише:
"А когато Павел говореше за правда, за въздържание и за бъдещия съд, управителят се уплаши и каза: сега си иди, а когато намеря време, ще те послушам".
Така че да, не е проблемът в липсата на проповедници, щом и апостолите са били отпращани като ненужни.
Ан Илиева
Потребител
Мнения: 27
Регистриран на: пон юни 01, 2015 4:03 am

Re: Къде е църквата?

Мнениеот Ан Илиева » вт юни 02, 2015 11:17 pm

Колко истина има в думите те Ven4e! Аз изписах толкова много, но в твоите думи кратко и ясно се съдържа цялата истина! От мен сърдечни пожелания към теб! :wave:
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Къде е църквата?

Мнениеот ven4e » ср юни 03, 2015 11:54 am

:) Ако ти не беше разказала всичко толкова добре, нямаше да мога и една дума да напиша. По темата за готованците, на които уж им липсва някой да ги изтегли в рая, ще добавя пророчеството на Исая 6:10, повторено от Христос в Матей 13:15: защото сърцето на тия човеци е закоравяло, и с уши тежко слушат, и затворили са очите си, за да не би някога с очи да видят и с уши да чуят, и със сърце да разберат, та да се обърнат, и ги изцеря.
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Къде е църквата?

Мнениеот ivanb63 » ср юни 03, 2015 1:48 pm

Въпросът беше "Къде е църквата? "
А има ли възможност някаква, въпросът да е -- " Къде е Храмът? "

Тогава бих дал следния цитат от Евангелие на Йоан гл. 2

16. и на гълъбопродавците рече: вземете това оттук и дома на Отца Ми не правете дом за търговия.
17. Тогава учениците Му си спомниха, че е писано: "ревността за Твоя дом Ме изяде".
18. А иудеите отговориха и Му рекоха: с каква личба ще ни докажеш, че имаш власт тъй да постъпваш?
19. Иисус им отговори и рече: разрушете тоя храм, и в три дни ще го въздигна.
20. А иудеите рекоха: тоя храм е граден четирийсет и шест години, та Ти ли в три дни ще го въздигнеш?
21. Той обаче говореше за храма на тялото Си.

Моята мисъл е, че всеки който иска да пребъдва в Храма, може да го стори, когато иска. Всичко въпрос на личен избор, желание и усилие на волята си. Защото в Храма се пребъдва само чрез Пост и Молитва. Поне така знам. Гълъбопродавниците трудно ще ме разберат, макар, че не говоря/пиша сложно.
Но ако говорите за църквата като институция, това вече е друго нещо. Човек да се опре на дадена институция, трябва да й има доверие, вяра в нея. А доверието и вярата са много интересни категории и понятия. Не ми се говори за тях, защото ще залитнем в друга плоскост на разсъжденията. Но ако... да речем аз.... имам Доверие и Вяра на Творецът на Храма, разбира се, че ще се старая да пребъдвам в Него. Та кой нормален човек бяга от там, където му е хубаво и Благо. кой нормален човек ще бяга от Благодатта. Тук пак има риск от залитане в разсъжденията, защото Благодатта се Даряват пак по Доверие и Вяра. И излиза, че отношенията между Творец и Творение пак трябва да има Вяра и Доверие един на друг.
Само си размишлявам... този път на глас - нещо повече.
Всъщност винаги мога да си размишлявам, дори когато мълча. А кой ще ме спре да го правя? Излиза, че ако пребъдвам в Храма, размислите ми имат потенциална възможност да се превърнат в интересен диалог със Свещеника в Храма. При наличие на Доверие и Вяра към Свещеника в Храма, струва ми се, че човек може и да не излиза изобщо от Храма. А литургията може да е денонощна. :)
Ан Илиева
Потребител
Мнения: 27
Регистриран на: пон юни 01, 2015 4:03 am

Re: Къде е църквата?

Мнениеот Ан Илиева » ср юни 03, 2015 5:47 pm

Според мен Ivan 63, никак не са объркани мислите ти, толкова правилно Господ Иисус Христос е небесната църква- неговото тяло, Неговата кръстна жертва за нашето спасение-чрез неговото Възкресение и Живот вечен. И всеки - повярвал в Него, и доброволно поел кръста си следвайки Неговите заповеди ще бъде спасена душата му . Но Светите Апостоли са основали земната църква- крайъгълния камък- Свещените тайнства - изповед покаяние причастие! И проповед - която да не ни отклонява от правилния тесен път на Истинската Вяра и Познание на Бога! В днешно време именно църквата- като земен орган - служи за наш спасителен път- който ни направлява да не се отклоним от Православието. Свещениците са днешните апостоли- не е наше дело да съдим някого от тях, защото и те са хора с техните човешки души като нашите. Господ е Този който може да съди! Чрез Неговия завет . ние изповядвайки се чрез свещеника- достигаме по Божие Тайнство до получаване на прошка - НЕ от свещеника - А от Бога ! Бидейки и грешен - един свещеник - него Господ- като човек ще съди, но ни е завещал така да дохождаме до Него! И ето Аз ви оставям на земята да проповядвате и свидетелствате за Мене- комуто опростите греховете и Аз ще простя! Комуто задържите - и аз ще задържа.- Това ни повелява Господ Иисус Христос! Иначе всичко ще се разклати и ще се опита всеки да изопачава Истината - както той си я разбира! И няма да има ориентир - който да ни упътва към правилния път! Ще изпаднем в заблуда от хиляди лъже- учители! Това е моето разбиране за истински верния християнин- който не иска да изпадне в заблуда. Простете ми ако съм натоварила някого с моите убеждения. Моля ви! :!:
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Къде е църквата?

Мнениеот Зограф » ср юни 03, 2015 10:10 pm

Много вярно и точно сте го написали уважаема Ан, но възможно ли е според Вас да има свещеници или даже епископ, който да върши и учи нещо противно на православното учение, морал и нравственост и как да постъпваме тогава? Да го избягвам ли да се изповядвам и евентуално да се причестявам при него или напротив??

Върни се в “нови категории и форуми”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост