Нашата църква

предложете нови секции към този форум
Хашашин
Потребител
Мнения: 50
Регистриран на: чет фев 24, 2011 10:20 am

Нашата църква

Мнениеот Хашашин » чет фев 24, 2011 8:40 pm

Гледам форума и не вярвам на очите си. Тръгнали сте да обявявате мартениците за неугодни Богу, защото били езически, нестинарите за слуги на дявола и всичките ни стари обичаи за неправилни. А не виждате колко е пропаднало духовенството и църквата ни като цяло. Нали свещеника е нашия пастир и пример в живота? Ще ви разкажа един случай. Преди година влизам в църквата св. Седмочисленици в София и какво беше първото нещ, което видях?! Един свещеник, приличен повече на угоен котарак, тъпчеше с двете си ръце в устата подавки от един помен. После претупа набързо ритуала, бързо отиде до масата наля си винце и продължи да се тъпче. Друг пример- На един светски коктейл по време на Коледни пости владиката на един голям български град, който също има завидни габарити мезваше добре с филенца. На въпрса на една журналистка защо яде месо на пости, той имаше наглостта да каже "За мене е позволено, чадо" Това ли си нашите пастири? Те ли трябва да ни дават пример в живота? Това не са изключения, а е правило. Още Презвитер Козма споменава тези особености на нашето духовенство. Това силно отблъсква народа от църквата и респективно от вярата. Че сега със забрана на изконните ни традиции ли искате да отблъснете малкото останали вярващи? Защото повярвайте ми че църквата с поведението на духовенството определено не може да победи хилядолетни традиции надживяли толкова много превратности. Също като искането за местенето на Коледа. Имам чуството, че зърквата зор зорна отблъсква народа и го отдалечава от себе си. Колко са свещенниците, които помагат наистина на бедните и онеправданите? Малцина са.... Ето пак примеример в същия град, в който владиката мааше месо на пости православната църква никога не сее погрижила за бедните. А католиците, които там са наистина малко всеки ден осигуряват на тези хора безплатен топъл обяд, както и са направили хоспис за стари хора. А владиката позлатява кубетата на катедралата и строи нови църкви. Нима това е основната задача на църквата?
А що е църква? Сграда ли е? Институция ли е? Според Иисус Христос църквата това сме ние християните. Но духовенството ни често забравя този немаловажен факт.
А вярата? Нима тя не е изкривена от същото това духовенство. Нима днес православната ни църква следва заветите на Иисус точно? Ами ще ви кажа, мноооого е далеч от това което са следвали първите християни. Тя се е оплела в ненужни и претруфени ритуали, одежди и утвар вместо да бъде духовен пастир и да напътства народа. После комунистите, сектите, католиците и мюсюлманите ви били виновни. Не са ви виноввни те. Виновна е православната църква, която отблъсква народа ни от себе си и той търси духовно удовлетворение другаде. Общо взето на кривата ракета космоса ѝ пречи.
Помислете малко над думите ми и вместо да говорите празни приказки и забрана на традициите ни, които ни правят това което сме и са ни запазили през вековете, и дайте да реформираме църквата си, защото в момента тя се самоунищожава.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Нашата църква

Мнениеот refab » чет фев 24, 2011 11:00 pm

Хашашин
Потребител
Мнения: 50
Регистриран на: чет фев 24, 2011 10:20 am

Re: Нашата църква

Мнениеот Хашашин » чет фев 24, 2011 11:04 pm

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Нашата църква

Мнениеот refab » чет фев 24, 2011 11:42 pm

Може да се обяви за определено греховно прекомерното, нелепо и суеверно преклонение към подобни традиции и обичаи, изваждането им от рамките на фолклорната традиция и обичаи и придаването им на значимост и роля, която не притежават, и която носи своите негативи!
Хашашин
Потребител
Мнения: 50
Регистриран на: чет фев 24, 2011 10:20 am

Re: Нашата църква

Мнениеот Хашашин » чет фев 24, 2011 11:46 pm

Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Нашата църква

Мнениеот Радослав » пет фев 25, 2011 12:30 am

Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Нашата църква

Мнениеот Gunev » пет фев 25, 2011 12:55 am

ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Нашата църква

Мнениеот ТодорК » пет фев 25, 2011 8:14 am

Хашашин
Потребител
Мнения: 50
Регистриран на: чет фев 24, 2011 10:20 am

Re: Нашата църква

Мнениеот Хашашин » пет фев 25, 2011 9:15 am

Казвате, че езическите обичаи нямат нищо общо с църквата, нали така? А защо тогава се колят курбани и се освещават от свещеници, когато това е езическо жертвоприношение и принципно отречено от християнската вяра? Защо християнските празници са на датите на езическите, защо църквата е вплела в себе си десетки езически обичаи и традиции? Или това, което е изгодно и носи облаги остава, а такива неща като мартениците и нестинарите, които не носят полза на свещениците се обявяват за грях и езически? Даже името на Коледа е езическо. На този ден древните славяни са празнували рождението на бога на младото слънце- Коледа, а римляните- деня на непобедимито слънце. Езичеството до такава степен е вплетено в църквата и като обичаи и като нрав, че няма на къде повече. Освен това Иисус Христос никога не е забранявал старите езически обичаи, освен ако не водят към идолопоклонничество.
Тодоре, ти казваш, че амулетите ги целуват и се надяват на силата им, нали така? А какво правят с иконите? Нима тях не ги целуват и не се надяват на силата им? Нима едно парче дърво има някаква сила? Не е ли целта на иконите да ни покажат живота и деянията на Иисус и светците, а не да им се кланяме, молим и целуваме? Това не е ли идолопоклоничество и езичество?
А относно това, че какъвто е народа, такава и църквата не сте прави. Какъвто овчаря- такива и овцете. Ролята на пастира е да вкара стадото в пътя. Ако стадото вървеше само в пътя без проблем, нямаше да има нужда от пастир.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Нашата църква

Мнениеот refab » пет фев 25, 2011 9:39 am

Прав си, че има взаимовръзки почти между всичко. Въпросът е за характера на тези взаимовръзки и за разграничаването на смисли и същности на явленията. По всеки пункт от посочените от теб не малко на брой въпроси може да се даде отговор, но, все пак - много въпроси, много нещо си "регистрирал". Освен това стилът ти поне малко дава тласък към известна.... невротичност(!?), така да се каже (за повече колорит wink: ), на изказа и разговора...

И народа и свещениците имат своята роля и отговорност!......

Апропо, сега се сещам как наскоро кардинал Баняско официално изрази несъгласието на църквата със стила на живот и разбирания на Берлускони!... Кога наши ............ (изтрито поради автоцензура) - висши свещеници са излизали от старческа или не идейна обществена вялост и непродуктивност и да са взимали по-отговорна гражданска позиця!?..... Впрочем, не би ли трябвало да има някаква по-подчертана условност при постановката за пожизненост на патриарското звание и власт!?...
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Нашата църква

Мнениеот ioio » пет фев 25, 2011 10:22 am

Иконите не са само картини. Знаем, че има чудотворни, който, както и мощите на просиялите в святост богоугодни хора – помагат на хорота. С риск да въведа в изкушение някой хора, ще разкажа какво ми се случи съвсем скоро. Изсънувах кратък сън, който ме ужаси – видях иконата си на Господ раздробена на части, а лицето Му със затворени очи. Не бях на себе си от страх. А след това прочетох, че е починал на 42 години Кременчугският и Лубянски епископ Тихон от украинската православна църква. Разбира се твърде възможно е между двете да няма връзка. Но този сън аз нямаше как да подмина просто така, защото наистина ме хвърли в ужас.
Хашашин
Потребител
Мнения: 50
Регистриран на: чет фев 24, 2011 10:20 am

Re: Нашата църква

Мнениеот Хашашин » пет фев 25, 2011 10:36 am

Последна промяна от Хашашин на пет фев 25, 2011 10:50 am, променено общо 1 път.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Нашата църква

Мнениеот refab » пет фев 25, 2011 10:41 am

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Нашата църква

Мнениеот refab » пет фев 25, 2011 10:46 am

ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Нашата църква

Мнениеот ioio » пет фев 25, 2011 11:14 am

Все ми е едно, кой как ще ме нарече. За мен св. Иван Рилски е светец и не само той разбира се. И всички те имат свое неповторимо личностно присъствие. Св. Николай има най-силното живо присъствие. И това се усеща всеки път по един и същи начин. При св.Иван Рилски е по-различно. Първият път е най-силно усещането, след това се променя – влияе по-скоро неусетно. Скоро ми разказаха едни търговци, които преди години увещавах да отидат и му се помолят за рожба, че отишли и жената забременяла буквално от тоя момент. Разбира се те не са отишли, защото са ми вярвали, а случайно, с някакви приятели.

Върни се в “нови категории и форуми”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост