Да се низвергне Дионисий - петиция

предложете нови секции към този форум
sanata
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пет ное 21, 2008 10:26 am

Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот sanata » чет май 05, 2016 9:23 am

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот ven4e » нед май 08, 2016 8:33 pm

Който е бил скандализиран от Великденската заря, явно не е ходил на Корфу: https://www.google.bg/url?sa=t&source=w ... tQipLfutAA
Нищо чудно оттам да е взета и идеята за духов оркестър, който часове наред оглася острова на Велика събота. Затова има туристически агенции все пак, за да обогатим мирогледа си с нещо. Интересно защо няма недоволстващи там.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот Next » нед май 08, 2016 10:07 pm

Не, то там тия неща може да са на място за ония хора, но това и е принизяване на Празника на празниците.
За тукашния човек е така. "Тих бял Дунав" ли свириха? Тъпо е, неадекватно е. Свързвам веднага с богобореца Ботев. А вие?

Не виждам логика и за ония да е така, но свят голям, хора разни.
Е как арабите дивеят и викат из храма преди Благодатния огън.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот Кабрал » пон май 09, 2016 9:29 am

След службата и тук е имало музика и хора, както се казва: Да се възвеселим в душите си...". В случая данданията беше направена като част от службата, особено носенето на плащеницата.
Чак да се низвергне човека ще е малко вповече, но уши трябва да се дърпат, според писаното: Който жали пръчката не обича сина си!
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот ven4e » пон май 09, 2016 1:30 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот Кабрал » пон май 09, 2016 6:32 pm

За мен няма спор, че се касае за укоримо своеволие, плод на горделивост и липса на смирение от страна на Дионисий. Най-малкото такива експерименти не могат да се правят в патриаршеската катедрала, а ако имаш мерак да ги направиш трябва да ги съгласуваш на всички нива. Не може обаче да става и дума за низвержение, момчето е младо и глупаво, вероятно е искало да направи нещо добро, но не е взело предвид реалността. Не е отчело, че не става въпрос просто на вкарването на държавата в богослужението, а вкарването на една богоборска и сатанинска държавна власт в богослужението. Оставям настрана дори Ботевия марш, даже да бяха свирили химна щеше да е същото. Властта няма място в Църквата, особено тази власт, декларирала многократно вярност на антихристиянските, богообрни и сатанински европейски институции.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот Next » вт май 10, 2016 12:04 pm.....Това не е реформация на Българската православна църква, това е серия от скандални нелепости. Да не говорим, че от известно време Дионисий си прави или му правят мощна пиар кампания, особено по време на Великите пости и на Страстната седмица. До такава степен, че всеки опитен журналист вижда подставени интервюта с много фанатизирани персонажи – негови фенки, които казват, че откакто архимандрит Дионисий е предстоятел на „Св. Александър Невски”, за тях тук е Божи гроб. Моля?!

Дионисий има много могъщи покровители.
Те стоят зад него и финансират всичките негови невероятно скандални изпълнения. Хора, които непрекъснато лобират пред обществото и притискат Светия синод той да бъде хиротонисан* за епископ. Това за малко щеше да стане през 2014 г., но тогава православният български народ направи една огромна подписка срещу решението на Светия синод. Отделно ние, 13 души църковни хора, богослови, юристи и журналисти, написахме един протест. Патриархът дойде и каза, че решението е оттеглено, което Дионисий очевидно не може да понесе, както и неговите покровители.

Не можем да говорим за каквито и да било реформаторски действия на Дионисий в Българската православна църква. Обяснението, че така било в Гърция, не са никакви обяснения. В гръцката конституция е записано, че Гърция е православна държава. Също така пише, че депутатите, министрите, премиерите и президентът се заклеват в името на Светата троица – Отец, Син и Свети дух, и на Света Богородица. Това е друга държава, това не е България.

Откакто Дионисий е предстоятел на храма „Св. Александър Невски”, аз не ходя там. По време на Страстната седмица отидох, когато служи патриарх Неофит. Бях изумена от това, което се случи навръх Великден. Патриарх Неофит, Слава Богу, успя да прочете евангелския текст – Евангелието на Матея, глава 28, стих от 1 до 9, ако трябва да сме точни, и започна да чете една сакрална, изключително важна молитва – „Да воскреснет Бог”. Той успя да произнесе половината от първото изречение и в този момент засвистяха шрапнели – все едно човек е на бойното поле в Сирия. Видях как патриархът замръзна. Беше изумително. И гвардейският оркестър започна да свири „Тих бял Дунав”. Нямам нищо против великолепния „Ботев марш”, но не е това мястото, не е това моментът. Едва когато цялата тази дандания приключи, дядо Неофит отново започна „Да воскреснет Бог”. Познавам патриарх Неофит, той е много деликатен човек. Не знам как му издържаха нервите.

Аргументът на Дионисий за зарята е, че за рождения ден на всяка мутра имало фойерверки, пък за Христос да нямало. Според Дионисий има несъществена разлика. Тази „несъществена разлика” е, че Иисус Христос не е мутра.

Все пак Дионисий излезе с довода, че всичко това е съгласувано с председателя на Светия синод, включително и точният момент, в който да започнат зарята и гвардейското честване…

Вижте какво, Дионисий е едно лицемерно, самовлюбено същество. В България ставропигиалните манастири са три – това са Бачковският, Троянският и Рилският. Те се намират на пряко подчинение на Светия синод, както и катедралата „Св. Александър Невски”. Нищо не може да се прави в и около храма, както и в тези три манастира, без разрешение на Светия синод. Има Устав на Българската православна църква, в който ясно е написано, че Българският патриарх не може самостоятелно да предприеме каквито и да било действия, ако няма разрешение на Светия синод. Просто Дионисий се опитва най-подло да си измие ръцете със Светейшия Български патриарх и със Светия синод. Той незабавно беше разобличен и ще бъде разобличен още по-сериозно, когато Светият синод се събере на заседание.

На Разпети петък не бях в храма „Св. Александър Невски”, а в „Света Неделя”. После не повярвах, когато ми казаха, че на Опело Христово плащеницата е била изнесена от гвардейци, които са обиколили църквата. И пак е имало гвардейски оркестър, който, моля ви, свирел „Траурния марш” на Шопен. Това също е недопустимо. Плащеницата се носи от духовници. За всеки духовник е изключителна чест да му бъде поверено да носи погребалната плащеница на Христа. Какви гвардейци?! Какъв Шопен?!

Разпети петък е най-страшният ден не само за християните, а и за света. Тогава човекът вижда най-страшното – Бог умъртвен, погубен от самите човеци. Това е най-жестокият миг за всеки вярващ човек. Изведнъж се появяват гвардейци, когато всичко е потънало в скръб, в мъка, в страдание, в отчаяние. На другия ден – на Възкресение, свистят фойерверки. Това е върховната духовна радост за всеки вярващ християнин, това е най-върховното преживяване. Това е мигът, в който ти знаеш, че Бог те е спасил от смъртта. Какви фойерверки? Това е едновременно интимно и общо преживяване, когато хората се поздравяват с „Христос Воскресе!”. Това е най-красивият миг на надеждата, която всеки от нас чака и иска да я види. И какво вижда? Илюминации.

Оказва се, че Светият синод вече на два пъти е повдигал въпроса за отстраняването на Дионисий, но той се е спасявал, защото е имало по-важни църковни дела за уреждане. Има ли друга причина той все още да е предстоятел на храм-паметника „Св. Александър Невски”?

Освен зрелищата, които той устройва, е напълно недопустимо и това, че на Велики четвъртък е направил огромни опущения в богослужбата, най-вече в причастяването. Не може от ръка на ръка ти да предаваш причастие, някои хора може да не са се изповядали. За да вземеш причастие, ти трябва да си постил, трябва да си се изповядал, да имаш разрешение от своя изповедник и тогава да отидеш да вземеш причастие, а не някой да ти бута в ръцете Тялото Христово. Разбирате, че за един вярващ човек, който познава каноните и догматите на църквата, това е абсолютно нарушение.

И още нещо – на Светия синод са му известни греховете на Дионисий, те не са тайна. Той беше главният участник в производството на архонти. Служеше с тамплиери, с католически духовници, което е недопустимо според каноните на православната църква. Произвеждаше някакви кръстоносци, водеше служби, облечен в епископски одежди и с епископски жезъл.

Освен, че е словолюбив и властолюбив, го избива и на сребролюбие. Ето, той каза, че негов приятел му е дал 2000 лева за зарята. Това се нарича „симония” и е изключително тежък грях в църквата. Тоест ти да си купуваш титла и авторитет с пари. Църквата не е сергия. Неслучайно първата работа на Христос на Велики понеделник е да изгони търговците от храма. А тук виждаме, че търговецът гони миряните от храма. Убедена съм, че предишният предстоятел на храма – епископ Тихон, никога не би допуснал такова безобразие.

Дионисий реално не е бил монах. За да иска да бъде хиротонисан за епископ, най-малко три години трябва да е бил в манастир. А той, моля ви, бих ходил във ваканциите. Той не знае какво значи манастирски труд, не знае, че се става в тъмни зори, че имаш 2-3 часа за сън. Не знае какво е послушание, не знае какво е смирение. Освен това, да не забравяме, че Дионисий беше главният церемониалмайстор на скандала с цариградския патриарх Вартоломей. Това беше скандално посещение на Вартоломей, който си позволи в храма „Свети Александър Невски” в своята 45-минутна реч да говори 40 минути срещу Българската православна църква.

Вие споменахте, че има много хора с власт, които пазят гърба на архимандрит Дионисий. Според Вас от чии протекции се ползва той?

Velislava_3Да, това да богати хора. Хора с власт, пари и обществено влияние. От хората, които покровителстват Дионисий, идва натискът върху Светия синод. Един покоен митрополит внимателно подпитваше патриарх Максим дали не може „да се погрижи за момчето”, а дядо Максим само се подсмихваше под белия си мустак. Не знам поради каква причина, по какво велико снизхождение, Дионисий се оказа предстоятел на патриаршеската катедрала.

Като говорим за тези влиятелни хора – те упорито наричат Дионисий епископ, какъвто той не е. Той много иска да бъде епископ, защото епископът вече е архиерей**. Ако днес човек като Дионисий стане епископ, утре ще поиска да стане митрополит, а вдругиден ще му се прииска да стане и патриарх. Българската православна църква няма нужда от паркетни епископи, нито от церемониалмайстори, които организират заря и духова музика. Както го е подкарал, следващия път може да докара и двата налични танка.

Дионисий заяви, че е скверно и богохулно това, че аз и такива като мен сме против тези илюминации. Скверно и богохулно е да приравниш Иисус Христос с една мутра. А ние, които искаме да се спазва канонът, се оказахме сквернословци и богохулници. И аз му казвам: Дионисий, върви в манастир, ако искаш да бъдеш истински монах. На приеми и на банкети монах не се става. Очевидно за него монашеският подвиг е непосилен. Това значи да се отречеш от себе си, от света, от всичко. Такива изкушения не могат да стигнат до един монах. Това е много тежка съблазън. Както е казано: „Горко на оногоз человека, чрез когото съблазънта дохожда”. Дионисий е проводникът на тази съблазън.

Ние не водим война с него, ние водим война за църквата. И всякакви иронични приказки, че той е един млад, неукрепнал дух… Та той е на 34 години! Много добре знае как да си направи пиар, да си излъска имиджа и да вилнее в църквата.

Не звучи ли арогантно изказването на духовника, че честванията със заря ще се превърнат в традиция, въпреки огромната съпротива и на миряните, и на духовниците? Или трябва да приемем неговия аргумент, че това е практика, която е била прекъсната през 1946 г.?

Ах, любимата дъвка. Мръсните комуняги нарушили традицията. Хайде, стига. Най-лесно е да измислиш нещо такова и пак да метнеш камък върху червените боклуци. Тези оправдания са безсмислени. Това не може да бъде мотив да нарушаваш канона.

До референдума през 1946 година, когато България все още е монархия, във Възкресната нощ от покрайнините на София оръдия са произвеждали 21 топовни салюта, царски салюти, в чест на Царя на царете, който е Христос. Но и това не е твърде канонично. Да не забравяме, че царството на Христос не е царство земно, то не е от този свят, както често си мислят човеците.

Имаше упреци, че тези 2000 лева, които са дадени за фойерверки, е можело да бъдат дадени за благотворителност, че това не е начинът църквата да се „отваря към хората”, че е излишна помпозност.

О, разбира се! Турският Дианет*** сипе милиони, за да строи джамии и да открива духовни училища. Тук има над 25 платени мюсюлмански духовници от Турция. На този фон, в България стотинка по стотинка се събират пари за реставрация на църкви и манастири, рушат се безценни храмове. Хубаво, онзи богаташ искал да ти даде 2000 лева, това са му джобните пари за днес. Сложи ги в касата. Ти трябва да пазиш всяка една стотинка.

Как гледате на твърдението на Дионисий, че откакто той е предстоятел на патриаршеската катедрала, в нея цари финансова дисциплина, каквато до този момент не е имало?

Не знам каква дисциплина има, но свещеници от храма „Свети Александър Невски” заявиха, че не желаят повече да служат с Дионисий. Вие разбирате ли, че това се нарича бунт, бойкот, стачка срещу човек, който само се прави на духовник. Това не може да остане незабелязано и нечуто от Светия синод. Българските архиереи не могат да бъдат благосклонни към такива неща и да ги гледат през пръсти. Хората запомниха нощта на Възкресението не с тържествените камбани, а с някакъв кич. Църквата не е заведение за шоу програми, не е кабаре, не е вариете, не лунапарк. Тя е Домът Господен.

Присъствието на президента Росен Плевнениев до патриарх Неофит по време на пасхалната служба също предизвика неодобрението на миряните…

Поразително! Първо, недопустимо е Плевнелиев да влиза в катедралата заедно с патриарха, той трябва да е в храма преди патриарха и да го чака благочинно. Второ, в полунощ патриархът и духовниците излизат пред храма на един подиум. Що ще Плевнелиев на подиума? Той не е духовно лице! Той не участва в богослужбата. Там могат да бъдат само патриархът и духовниците, които служат заедно с него. Там се чете евангелие, четат се тропари, там се пеят песнопения. Той ще стои долу. Църковният хор стои долу на паважа, нали? Не се катери и той на платформата. Плевнелиев ще стои до църковния хор, той няма работа на този подиум. Никой не го спира да присъства, ама той още малко и в олтара ще се намърда да служи. Утре ще реши да раздава нафора и причастие. Мисля, че тази година, Слава Богу, не се намъкна в олтара, а има този навик......
Тодор_3
Потребител
Мнения: 25
Регистриран на: нед май 04, 2008 11:35 pm

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот Тодор_3 » вт май 10, 2016 2:54 pm

Дионисий не само че не е съгласувал действията си, но не е казал на никой, което шокира вярващите, а после с изказванията си принизи Христос до... мутрите.

Преди това волно изпълнение, на Велики Петък е докарал оркестър (може би същия), който е изпълнил по време на опелото Христово траурния марш от Шопен!
Дали не трябва да се види първо състоянието му! Обладан! Ако ли не, то има и психиатри.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот Aurelia Felix » вт май 10, 2016 10:35 pm

ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот ivanb63 » чет май 12, 2016 7:52 am

Цялостното поведение на така наречения Дионисий цепи мрака и кърти мивки, плочки и т.н. .
Нали после синодалните старци няма да се учудват, защо хората избягват църквите и не ги посещават. Този Дионисий дали изобщо трябва да носи расо? Не искам да го съдя, само изразявам мнение по цялостното му много скандално поведение. Ако искате да разбиете напълно Православието, лесна работа е - обличайте в раса хора като Дионисий, давайте им власт да САМОуправстват и готово ... чиста работа. Ако и това не помогне, да направят Дионисий епископ , митрополит и патриарх. Вече със сигурност ще бъде разбито Православието.
Мерзост...... отврат.... !!!
gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот gaitan vejdu » чет май 12, 2016 9:02 am

Христос Воскресе, съфорУМНИЦИ.

Вижте сега, случката е тъповата, но да се хули чак така яростно, пак не ни отива.

Раят не е на земята, изтърваме се.
Аз лично симпатизирам първосигнално на отеца, що да сторим, симпатията не е волево упражнение. Просто му трябва повечко време, да съзнае цялото.
Ами така де, то от нашето мощно грачене, той не може да чуе шептенията на сърцето си.

Моята позиция се приближава до тази на супер приятелката ми Венче.

Мир. :biggrin:
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот Aurelia Felix » чет май 12, 2016 8:48 pm

Очевидно този Дионисий има доста грехове.

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот Next » съб май 14, 2016 12:40 pmСлед грандиозните скандали, свързани с името на архимандрит Дионисий, последният от които беше организираната от него заря на Възкресение Христово, предстоятелят на храма „Св. Александър Невски“ заяви, че срещу него се води „целенасочена и организирана кампания“ и покани журналисти на пресконференция не другаде, а в „Катедралата след св. Литургия, поради големия обществен интерес, от синовен дълг към Църква, Отечество и пастирски дълг към богомолците в храма“.

„Най-почтително известявам, че във връзка с провеждане на целенасочена и организирана кампания срещу мен, Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. Благоверен и велик княз Александър Невски“ и срещу светото Православие въобще, изнесени неверни данни, клевети, инсинуации, оскърбления и хули, то на 15 май т.г. – неделя, от 11.30 ч. ще дам официално изявление в Катедралата след св. Литургия, поради големия обществен интерес, от синовен дълг към Църква, Отечество и пастирски дълг към богомолците в храма.

Това се казва в официалното писмо на Дионисий, който се е подписал като ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦН ПРИ ИКСХП "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"; АРХИМАНДРИТ ДИОНИСИЙ, ИЗБРАН, УТВЪРДЕН И НАРЕЧЕН ЗА ЕПИСКОП СТОБИЙСКИ.

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот prokimen » ср юни 01, 2016 4:07 am

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Да се низвергне Дионисий - петиция

Мнениеот ven4e » ср юни 01, 2016 7:56 pm

Има хора по-емоционални и с по-буен темперамент, има и по-ординерни. Всеки може да избира църквата, която да посещава и духовника, на когото да се довери. Общото при всички е едно - че няма безгрешни.

Върни се в “нови категории и форуми”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта