Кое прави религията толкова странна в наши дни.

предложете нови секции към този форум
Миле
Потребител
Мнения: 66
Регистриран на: вт авг 15, 2006 10:57 pm

Кое прави религията толкова странна в наши дни.

Мнениеот Миле » ср ное 28, 2007 5:13 pm

В днешно време ако си религиозен, от повечето хора се възприема странно, едва ли не като сектант. Обаче не е странно да четеш хороскопи, да ходиш при шарлатани, които да ти врачуват, но да спазваш канона в религията, едвали не е нещо като превземка, за повечето хора. Почти всеки ще ти каже, че вярва в Бог, а и аз вярвам на повечето хора, че е така. За мен лично не е нужно да си религиозен, за да си истински вярващ, но аз се старя, колкото мога да спазвам нещата в моята религия. Доста често се натъквам на богохулства, къде ли не, не ми е приятно. Едва ли не за повечето медии в българия някой виц, или нещо подобно за Исус е нещо нормално, но за мен не. Не искам да ставам съдник. Аз лично помня преди години, като ученик някой ме беше питал дали вярвам в Бог и аз казах, че не вярвам. Наистина такива неща ми се струваха, пълни глупости. Смятам, че Бог е бил благосклонен към мен, след като ми е показал, че съществува, и ми е дал разума да го разбера.
mims
Потребител
Мнения: 23
Регистриран на: пет апр 06, 2007 4:32 am

Мнениеот mims » пет ное 30, 2007 1:26 am

s risk da se povtarqm -eto moqt otgovor kato citiram otec Evgenii ot Sliven-SMRACHAVA SE NAD CHOVECEHESTOTO.
orthodoxy_man
Потребител
Мнения: 14
Регистриран на: съб окт 27, 2007 8:02 pm

Мнениеот orthodoxy_man » пон дек 03, 2007 12:53 pm

Здравейте!
Наистина е страшно това, че като ходиш на църква и вярваш в Бог, ти вече си обявен за ненормален и какво ли още не... :? Защо това е толкова ненормално, а по-нормално сега е да вземаш наркотици и разни още глупости... :roll:
Колко още трябва да чакаме, за да се въведе вероучение и да започне лека-полека да се променя положението? :!: :?:
Дано вече да не е станало твърде късно!
hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Мнениеот hiphopsusel » пон дек 03, 2007 2:54 pm

прав си приятелю!!!прав си!!!ти си пич!!!!ти си 100 % пич!!!!

и мене ме мислят за ненормален защото съм вярващ, и мен абсолютно абсолютно всички ме взимат за ненормален защото съм християнин.
и ми твърдят че съм бил странен, особен, с психични отклонения, и какви ли още не глупости.

а имам един приятел който така брутално се напива че веднъж беше на системи цял ден - и него всички го земат за нормален.с това искам да кажа , че който пие и зима наркотици е нормален за обществото, а който е кротък и смирен като мен , е луд.а това вече не е смешно , а е трагедия за нашето общество!
orthodoxy_man
Потребител
Мнения: 14
Регистриран на: съб окт 27, 2007 8:02 pm

Мнениеот orthodoxy_man » пон дек 03, 2007 4:33 pm

Еее, мерси, че така мислиш, но аз не съм на мнение, че съм 100 % пич! Но мерси все пак за оценката! ;)
Аз вече съм обявен за фанатик, така че имате да ме догонвате! :D
ИСАК
Потребител
Мнения: 20
Регистриран на: чет ное 29, 2007 1:57 am

Мнениеот ИСАК » ср дек 05, 2007 10:49 pm

ДА СИ РЕЛИГИОЗЕН НЕ Е НЕШТО ШТО Е СТРАНО И ТУЃО, НО ТОА Е ДА БИДЕШ НОРМАЛЕН ЧОВЕК, ЛУЃЕТО ВО ОВА ВРЕМЕ СЕ ДАЛЕКУ ОД ОНА ШТО СЕ ВИКА НОРМАЛНО ЖИВЕЕЊЕ ЗАТОА И НЕЌАТ ДА ГО ПРИФАНАТ И СВАТАТ НОРМАЛНОТО. ТОА Е ПРОБЛЕМОТ НА НАШЕТО МОДЕРНО ЖИВЕЕЊЕ ДА СМЕ ДАЛЕКУ ОД БОГА ДАЛЕКУ ОД ВИСТИНАТА. ДЕНЕС ЛУГЕТО САКААТ ДА ИМААТ ИНСТАНТ РЕЛИГИЈА, КАКО ШТО Е СО ИНСТАНТ КАФЕ, ИНСТАНТ ЧАЈ, ИНСТАНТ ХРАНА... И СЕТО ТОА САКАТ ДА БИДЕ НА БРЗИНА, НЕЌАТ ДА СЕ ПОМАЧАТ ДА СИ ГОЗАСЛУЖАТ. Е СПАСЕНИЕТО Е ОНА ЗА КОЕ НИЕ САМИТЕ ТРЕБА ДА СЕ БОРИМЕ, КАКО ШТО ВЕЛИ Г.И.Х ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО СИЛНИТЕ ГО ГРАБААТ.
Бай Иван
Потребител
Мнения: 375
Регистриран на: чет ное 02, 2006 10:23 pm

Мнениеот Бай Иван » нед дек 30, 2007 5:35 pm

Да така е - но както е казал народът у нас"свестните наричат луди". И как да е иначе, когато медийното скудоумство стига до там да се подиграе с всичко, което носи здрав морал. В някои ежедневници зодиите стоят до статията, кой светец се почита на някоя дата. В други телевизии открито са пропагандира хомосексуализма, а рекламните агенции спекулират с Името Господне. Това се превръща в модел, в матрица от която младите, пък и по възрастните, възпитавани в атеизъм не могат и не искат да излязат. Масовата е апатичността и определя злободневната тематика - парите. Те са това на което се кланят, новите последователи на Ваал. Но те не са виновни - виновниците искат точно това - бездушна, работеща за дребни стотинки маса, безродници, верни изпълнители, които се радват на подхвърляните дрънкулки. Не знам дали ще намеря сили да простя на хората, които вкараха народа ни в безсмислицата.
Ангел Небесен
Потребител
Мнения: 311
Регистриран на: нед май 14, 2006 9:33 pm

Мнениеот Ангел Небесен » чет яну 10, 2008 3:36 pm

:)

Чини ми се и цял свят няма да побере книгите описващи причините религията да не е просто “странна” а дори мръсно нещо за хората. Но всеки да се изказва относно опита, който е натрупал с общуването и пребиваването си в определена “религиозна” общност.

В известен смисъл може да се каже, че християните – без значение от конфесионалната принадлежност (тук не трябва да се разбират онези единици, които ако срещнеш благодариш на Бога за неговия благ промисъл) са направили повече хора атеисти или просто антагонисти на всичко християнско нежели всички езически, материалистически доктрини и въпреки всепоглъщащият мрак на това да живееш без Бог. Едно е сигурно, ако действията изпреварваха думите, хората имащи негативно отношение към думата “религия” биха имали някакъв шанс, но тъй като не само че християните не влизат в Царството Божие и не могат да се спасят, но с това те пречат и на другите да влязат и поради това ги чака най-тежката присъда и най-якият “бой”.

А всичко това става защото християните са измислили за всичко отнасящо се до Бог, измамно огледални реалности, които напълно наподобяват воденето на нормален църковен живот, но при все че този техен живот е толкова само тиня и кал, че те намират в това да имаш отношение към Бог към това да се движиш в някаква специална общност в която се извършват специални тайнства, там където не се чувстваш самотен чуроликайки си с приятели, в свят толкова плосък и бездуховен, че в него изобщо няма съзнание за грях; понеже такова има там където има взискателни личности изявяващи това си отношение най-напред към себе си, а след това към заобикалящата ги действителност. При тях е Царството на посредствеността, където властват други закони, не Христовите, а именно “първо се погрижи за себе си след това и за останалите”. Светският човек схваща това много правилно и като вижда непрекъснато, че някой непрекъснато си играе с възвишеното и бръщолеви нещо си за Бог, а пък действията му и тези на неговите съмишленици изразяват всичко друго но не и простото – Just do it (nike), му тегли една ….дебела и изобщо не се занимава с него. И тъй като последните имат универсално обяснение на тази практика: “грешниците не искат да се откажат от своите грехове” тебеширеният кръг се затваря и спасени няма.

Да си християнин не е интелектуално занимание, както си мислят някои добре образовани естети, не е в разбирането на ипостасите на Светата троица, не е в постулирането на причудливи богословски главоблъсканици и създаването на “проблеми” по въпроси свързани с патристиката и изобщо с екзегетиката, още по-малко е вглеждане в църковната история.

Преходът от това да разбираш към това да вършиш е трагедията на християнина. И тази трагедия се изразява най-пълно в това, че църквата не само не може да привлича, но в това че тя всячески отблъсква. И понеже това не се разбира в пълна степен “следовниците” на Христос те искат да започнат да привличат с това, с което те са били “привлечени”, а именно - законът (вероучение, просветна дейност и т.н.), който служи за смърт или оставят грешниците да довтасат примирени, просвайки се ничком, горко оплаквайки своята греховност и смирено молейки църквата-майка да ги приеме в своето лоно. Но за да привлечеш някой към нещо трябва да имаш авторитет, но това не е авторитет измислен от някаква кабинетна цълковна визия, нито е исторически обоснована даденост, нито се дължи на очистването на йерархичната структура на църковният апарат. Привличането е нещо, което трябва да се хареса на волята, а не на познанието. Това, разбира се, няма как да стане чрез сепариране на чувстното на религиозност до неделно задоволяване на съпричастност; защото това, което служи да напомня, не може да изпълнява функцията на това, което трябва да привлича – основополагащ принцип, нарушаването на който води до образуването на капсулирана култова общност, която предявява претенции и условия относно общуването като непосредственост при това да има всеобхватно разкритие на Божия дух не само зад оградата на самодоволството където властва “асертивното самочувствие на спокойната догматична увереност”, но при всеки грешник независимо от това иска или не да се “приобщи” към някакво “братство” пък било и към това, което е “официално” държавно признато.

Защото не от сложното към простото трябва да се върви, а обратно; Христовият Дух трябва да може да може да проникне, не чрез закона и не чрез обредността, във всички сфери на живота чрез нравственото си послание, изразено най-напред от “изискващите” общност чрез безкористни действия не само към бездомни сираци, възрасни хора и деградирали наркомани, а чрез намеса в цялостният живот на социома и охристовяването на всяка гражданска позиция.

Такъв авторитет обаче няма, и позволявам си да разбуня духовете, в България никога не е имало. Христовият авторитет – кагато е заплюван, му падат на колене; когато го хулят, изпитват страхопочитание, а когато го разпъват, изпитват респект. Това е Христовият Дух, който адовите порти няма никога да надделеят и пред когото бесовете треперят.

Как виждайки целият театър на църковният пандемониум светският човек няма да му е “странна” думата религия, как няма да страни от всичко изповядващо и славещо с устата си Бога, превръщайки го в съвременен тотем, на който му “служат”, но който никога не съединява човек с човека в Бога?
Как това religio, което трябва да “свързва” всъщност прави всичко по силите си за да измисля начини чрез които да “развързва”?
Как атеиста да не вижда клира като жалки апаратчици на служба при патриарха, а миряните като побъркани същества изпълняващи редовно култови действия?

Но всичко е вятър и мъгла, и атеистите са си прави в своето неверие и подигравките имат своето право и цинизмът е напълно оправдан. Защото Христовият Дух няма исторически претенции, той е във всяка правда и любов и не понася да бъде вкарван във форми в който властва просветената филистерщина.

Защото в света на духа няма покой, всичко е актуално, там всяко разбрано нещо е извършено в действителността и до колкото не е значи и Божият Дух не е там.

:)
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Мнениеот whoami » ср фев 20, 2008 1:44 pm

....
Последна промяна от whoami на вт окт 28, 2008 9:08 am, променено общо 1 път.
hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Мнениеот hiphopsusel » ср фев 20, 2008 5:00 pm

ангел небесен, човек, би ли превел това което си написал, на много много сложен език е...Много ще се радвам ако го преведеш и мога да го разбера...
Ангел Небесен
Потребител
Мнения: 311
Регистриран на: нед май 14, 2006 9:33 pm

Мнениеот Ангел Небесен » ср фев 20, 2008 8:56 pm

whoami написа:Ето до какво води протестантската ерес :?

http://www.dnes.bg/article.php?id=47828


Да, това е грехът, който е напълно достатъчен да те заведе в ада. Дори да би могло по някакъв чудодеен начин да се премахнат всички останали съблазни, пак адът щеше да бъде пълен от всякакъв род блудници. Това е грехът, който е в основата на почти всички останали пороци, от него човек се освобождава най-трудно, но горко на този, който няма сили да го стори.
С голямо съжаление трябва да се каже, че развратът съжителства и на православна почва под много по-банални и законови уредени начини.
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » ср фев 20, 2008 9:31 pm

1Коринтияни 7

2 Но, за да се избягват блудодеянията, нека всеки мъж има своя си жена, и всяка жена да има свой мъж.
3 Мъжът нека има с жената дължимото към нея сношение; подобно и жената с мъжа.
4 Жената не владее своето тяло, а мъжът; така и мъжът не владее своето тяло, а жената.
5 Не лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате.

Може и така да се погледне ...

Но не го оправдавам !
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Мнениеот whoami » ср фев 20, 2008 10:00 pm

.........................................................................................................
Последна промяна от whoami на нед ное 02, 2008 11:22 pm, променено общо 1 път.
Петрова
Потребител
Мнения: 524
Регистриран на: ср фев 06, 2008 4:14 am

Мнениеот Петрова » чет фев 21, 2008 7:39 pm

whoami написа:2 разлики само в 5-6 реда текст, а в целия текст колко ли са те :?

hiphopsusel, виждаш ли разликата ;) за която говорехме в една друга тема
точно така е :!: Чрез малка подмяна се върви към Голямата..... :(
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » чет фев 21, 2008 8:41 pm

Петрова - whoami както казах и така може да се погледне.
Да не би да се изкуши брата или сестрата. За това Павел казва, че секса не трябва да отсъства в брака :) ....

А другото за разликата (която си мислите , че има) , може и така да се погледне на думите ви -> "нямат си друга работа и тръгнали на магарето ЧУШ да викат" :lol:

Върни се в “нови категории и форуми”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта