Кое прави религията толкова странна в наши дни.

предложете нови секции към този форум
Миле
Потребител
Мнения: 66
Регистриран на: вт авг 15, 2006 10:57 pm

Кое прави религията толкова странна в наши дни.

Мнениеот Миле » ср ное 28, 2007 5:13 pm

mims
Потребител
Мнения: 23
Регистриран на: пет апр 06, 2007 4:32 am

Мнениеот mims » пет ное 30, 2007 1:26 am

orthodoxy_man
Потребител
Мнения: 14
Регистриран на: съб окт 27, 2007 8:02 pm

Мнениеот orthodoxy_man » пон дек 03, 2007 12:53 pm

hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Мнениеот hiphopsusel » пон дек 03, 2007 2:54 pm

прав си приятелю!!!прав си!!!ти си пич!!!!ти си 100 % пич!!!!

и мене ме мислят за ненормален защото съм вярващ, и мен абсолютно абсолютно всички ме взимат за ненормален защото съм християнин.
и ми твърдят че съм бил странен, особен, с психични отклонения, и какви ли още не глупости.

а имам един приятел който така брутално се напива че веднъж беше на системи цял ден - и него всички го земат за нормален.с това искам да кажа , че който пие и зима наркотици е нормален за обществото, а който е кротък и смирен като мен , е луд.а това вече не е смешно , а е трагедия за нашето общество!
orthodoxy_man
Потребител
Мнения: 14
Регистриран на: съб окт 27, 2007 8:02 pm

Мнениеот orthodoxy_man » пон дек 03, 2007 4:33 pm

ИСАК
Потребител
Мнения: 20
Регистриран на: чет ное 29, 2007 1:57 am

Мнениеот ИСАК » ср дек 05, 2007 10:49 pm

Бай Иван
Потребител
Мнения: 375
Регистриран на: чет ное 02, 2006 10:23 pm

Мнениеот Бай Иван » нед дек 30, 2007 5:35 pm

Ангел Небесен
Потребител
Мнения: 311
Регистриран на: нед май 14, 2006 9:33 pm

Мнениеот Ангел Небесен » чет яну 10, 2008 3:36 pm

:)

Чини ми се и цял свят няма да побере книгите описващи причините религията да не е просто “странна” а дори мръсно нещо за хората. Но всеки да се изказва относно опита, който е натрупал с общуването и пребиваването си в определена “религиозна” общност.

В известен смисъл може да се каже, че християните – без значение от конфесионалната принадлежност (тук не трябва да се разбират онези единици, които ако срещнеш благодариш на Бога за неговия благ промисъл) са направили повече хора атеисти или просто антагонисти на всичко християнско нежели всички езически, материалистически доктрини и въпреки всепоглъщащият мрак на това да живееш без Бог. Едно е сигурно, ако действията изпреварваха думите, хората имащи негативно отношение към думата “религия” биха имали някакъв шанс, но тъй като не само че християните не влизат в Царството Божие и не могат да се спасят, но с това те пречат и на другите да влязат и поради това ги чака най-тежката присъда и най-якият “бой”.

А всичко това става защото християните са измислили за всичко отнасящо се до Бог, измамно огледални реалности, които напълно наподобяват воденето на нормален църковен живот, но при все че този техен живот е толкова само тиня и кал, че те намират в това да имаш отношение към Бог към това да се движиш в някаква специална общност в която се извършват специални тайнства, там където не се чувстваш самотен чуроликайки си с приятели, в свят толкова плосък и бездуховен, че в него изобщо няма съзнание за грях; понеже такова има там където има взискателни личности изявяващи това си отношение най-напред към себе си, а след това към заобикалящата ги действителност. При тях е Царството на посредствеността, където властват други закони, не Христовите, а именно “първо се погрижи за себе си след това и за останалите”. Светският човек схваща това много правилно и като вижда непрекъснато, че някой непрекъснато си играе с възвишеното и бръщолеви нещо си за Бог, а пък действията му и тези на неговите съмишленици изразяват всичко друго но не и простото – Just do it (nike), му тегли една ….дебела и изобщо не се занимава с него. И тъй като последните имат универсално обяснение на тази практика: “грешниците не искат да се откажат от своите грехове” тебеширеният кръг се затваря и спасени няма.

Да си християнин не е интелектуално занимание, както си мислят някои добре образовани естети, не е в разбирането на ипостасите на Светата троица, не е в постулирането на причудливи богословски главоблъсканици и създаването на “проблеми” по въпроси свързани с патристиката и изобщо с екзегетиката, още по-малко е вглеждане в църковната история.

Преходът от това да разбираш към това да вършиш е трагедията на християнина. И тази трагедия се изразява най-пълно в това, че църквата не само не може да привлича, но в това че тя всячески отблъсква. И понеже това не се разбира в пълна степен “следовниците” на Христос те искат да започнат да привличат с това, с което те са били “привлечени”, а именно - законът (вероучение, просветна дейност и т.н.), който служи за смърт или оставят грешниците да довтасат примирени, просвайки се ничком, горко оплаквайки своята греховност и смирено молейки църквата-майка да ги приеме в своето лоно. Но за да привлечеш някой към нещо трябва да имаш авторитет, но това не е авторитет измислен от някаква кабинетна цълковна визия, нито е исторически обоснована даденост, нито се дължи на очистването на йерархичната структура на църковният апарат. Привличането е нещо, което трябва да се хареса на волята, а не на познанието. Това, разбира се, няма как да стане чрез сепариране на чувстното на религиозност до неделно задоволяване на съпричастност; защото това, което служи да напомня, не може да изпълнява функцията на това, което трябва да привлича – основополагащ принцип, нарушаването на който води до образуването на капсулирана култова общност, която предявява претенции и условия относно общуването като непосредственост при това да има всеобхватно разкритие на Божия дух не само зад оградата на самодоволството където властва “асертивното самочувствие на спокойната догматична увереност”, но при всеки грешник независимо от това иска или не да се “приобщи” към някакво “братство” пък било и към това, което е “официално” държавно признато.

Защото не от сложното към простото трябва да се върви, а обратно; Христовият Дух трябва да може да може да проникне, не чрез закона и не чрез обредността, във всички сфери на живота чрез нравственото си послание, изразено най-напред от “изискващите” общност чрез безкористни действия не само към бездомни сираци, възрасни хора и деградирали наркомани, а чрез намеса в цялостният живот на социома и охристовяването на всяка гражданска позиция.

Такъв авторитет обаче няма, и позволявам си да разбуня духовете, в България никога не е имало. Христовият авторитет – кагато е заплюван, му падат на колене; когато го хулят, изпитват страхопочитание, а когато го разпъват, изпитват респект. Това е Христовият Дух, който адовите порти няма никога да надделеят и пред когото бесовете треперят.

Как виждайки целият театър на църковният пандемониум светският човек няма да му е “странна” думата религия, как няма да страни от всичко изповядващо и славещо с устата си Бога, превръщайки го в съвременен тотем, на който му “служат”, но който никога не съединява човек с човека в Бога?
Как това religio, което трябва да “свързва” всъщност прави всичко по силите си за да измисля начини чрез които да “развързва”?
Как атеиста да не вижда клира като жалки апаратчици на служба при патриарха, а миряните като побъркани същества изпълняващи редовно култови действия?

Но всичко е вятър и мъгла, и атеистите са си прави в своето неверие и подигравките имат своето право и цинизмът е напълно оправдан. Защото Христовият Дух няма исторически претенции, той е във всяка правда и любов и не понася да бъде вкарван във форми в който властва просветената филистерщина.

Защото в света на духа няма покой, всичко е актуално, там всяко разбрано нещо е извършено в действителността и до колкото не е значи и Божият Дух не е там.

:)
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Мнениеот whoami » ср фев 20, 2008 1:44 pm

Последна промяна от whoami на вт окт 28, 2008 9:08 am, променено общо 1 път.
hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Мнениеот hiphopsusel » ср фев 20, 2008 5:00 pm

Ангел Небесен
Потребител
Мнения: 311
Регистриран на: нед май 14, 2006 9:33 pm

Мнениеот Ангел Небесен » ср фев 20, 2008 8:56 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » ср фев 20, 2008 9:31 pm

whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Мнениеот whoami » ср фев 20, 2008 10:00 pm

Последна промяна от whoami на нед ное 02, 2008 11:22 pm, променено общо 1 път.
Петрова
Потребител
Мнения: 524
Регистриран на: ср фев 06, 2008 4:14 am

Мнениеот Петрова » чет фев 21, 2008 7:39 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » чет фев 21, 2008 8:41 pm


Върни се в “нови категории и форуми”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта