Бойните изкуства -грях или полза?

предложете нови секции към този форум
ivo_tehno
Потребител
Мнения: 409
Регистриран на: ср май 28, 2008 7:00 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот ivo_tehno » ср май 06, 2009 3:12 pm

Григорий, мисля че бъркаш меда с мармалада.
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Жоро » чет май 07, 2009 9:00 am

Аз съм се занимавал 8 години с бойни изкуства преди да стана християнин. Измина дълго време откакто не съм ги практикувал, защото се обрекъх на Бог да стоя далеч от тях. Просто бях отишъл много навътре в духовната му част.

Бойните изкуства са прекрасен спорт. Ако спреш до ниво спорт, всичко ще бъде наред. Но човек се увлича и иска повече и повече. Ако наистина искаш да напреднеш трябва да навлезеш във вътрешните стилове, които използват вътрешна сила. На тази вътрешна сила повечето бойни стилове й казват "чи". Тази вътрешна енергия би трябвало да помага, дори да води майстора по време на боя. Всичко става толкова бързо, че време за мислене няма, та за това ти трябва "чи" - да действаш светкавично и да удряш силно. Тук навлвзеш ли, се забъркваш с окултизъм, да не кажа и демони.

Относно заблудата, че бойното изкуство учело на самоотбрана. То е бойно! Битката можеш да я направиш като нападнеш, а можеш и да я предизвикаш и да се "отбраняваш". В човека има един принцип: "Той търси да изяви това което е в него." Така че, вкараш ли бойното изкуство в някого, той ще търси да го изяви.

За боя смятам, че всичко си зависи до човека. Ако може да се владее, няма да се бие. Но трябва да се самовладее. Няма безобидни бойни изкуства. Ако бяха безобидни, нямаше да са бойни.
Мишо
Потребител
Мнения: 251
Регистриран на: ср фев 28, 2007 12:19 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Мишо » пет май 08, 2009 7:38 pm

Бойните изкуства не усъвършенстват духа, а го сриват - освен това не са особено ефективни : говоря за източните такива техники. Таеку ондо е пък направо смешно и невероятно глупаво. Трениралия го само си е изгубил времето.
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Мария » съб май 09, 2009 11:06 am

Григорий
Потребител
Мнения: 56
Регистриран на: чет мар 19, 2009 5:22 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Григорий » вт май 26, 2009 6:56 pm

Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Жоро » пет юни 26, 2009 12:19 am

Потребителски аватар
paladium
Потребител
Мнения: 96
Регистриран на: съб май 02, 2009 10:01 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот paladium » пет юни 26, 2009 11:51 am

Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Жоро » съб юни 27, 2009 2:15 am

Потребителски аватар
paladium
Потребител
Мнения: 96
Регистриран на: съб май 02, 2009 10:01 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот paladium » съб юни 27, 2009 10:04 am

Григорий отговори доста правилно по този въпрос, така че коментарите са излишни :wave:
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Жоро » съб юни 27, 2009 5:13 pm

Ей будистите,
Я не се крийте зад Библията. Бойното изкуство не е път на отричане от себе си, за да последваш Христос. Да не говорим и че в Библията няма намек за такова нещо.
Бойното изкуство, както и йогата в същността си са религии. Това не пречи разбира се да се вземат само упражненията и от цялата работа да остане единствено спорта. Само че аз няма да забравя времето когато бях приел мотото "За мен бойното изкуство не е просто спорт, то е начин на живот". Това драги мои е религия.
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Aether » нед юни 28, 2009 4:24 pm

Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Жоро » пон юни 29, 2009 9:19 pm

Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Aether » пон юни 29, 2009 9:49 pm

Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Molecule » съб юли 04, 2009 4:43 pm

Хайде здрасти пак от мен!
Воинският дух е нещо ценно и достойно за уважение. Наистина, войната отдавна не е “онова” рицарско занимание, уви! И все пак, встрани от опошлената военна система, воини винаги ще има, слава Богу.
Един мъж по принцип е малко боец, а, според определените от Всевишния дарби, мнозина се раждат с дарбата и влечението да бъдат воини. Такива е имало, редно е да има, и ще има до края на турбулентния ни свят. У всеки от нас трябва да съществува, ако не частица рицарство, то поне почитание към носителите на бойните доблест и талант.
Може да не се харесва на пацифистите, но воинския дух ни дава най-ясно понятие за добродетели като чест, смелост, твърдост и пр. Затова апостолът използва воинската символика за отскок към по-висшите категории. Та бойни изкуства трябва да се развиват и мъжете трябва да се упражняват в тях. Да, това не е призвание за всеки. Човек трябва да набляга на личните си дарби, отдавайки на другите, вкл. на бойците, дължимата почит.

Лесно е да миролюбстваме над клавиатурките и да плюем “агресията” от офисчета с тръбна мебел. За сведение на колегите пацифисти, обаче, качеството на бойния дух е съхранило до днес не само съвременните нации, но, в голяма степен, и самия християнски род. Волю-неволю, значителна част от мъжете на всички народи са прекарвали времето си в бойни упражнения; и това е било не фитнес, а начин на живот от бебешката люлка. Всяко племе е имало бойно изкуство, проверено в битки, дето не е имало съдия да спасява потупалите с ръка по земята.
Бойното изкуство не противоречи на християнството. Жалък е мъж християнин, чието сърце не трепва при спомена за подвига на могъщия боец св. Нестор. Четем за воините- мъченици от Римско време, за християни (дори) в личната гвардия на езическите императори, за цели християнски легиони и пр... Защо ли забравяме, че постоянно занимание на тия мъже е било да упражняват изкуството на войната, и честичко са участвали във военните кампании на империята?... а това е бил голям и брутален кютек, с много кръв, убийства и пр. Тия копия и мечове, прочее, дето “украсяват” иконите на светците-воини, реално не са служили за украса. Няма време и смисъл да продължаваме с разкази за воинските дела от по-късни, християнски времена- допълнете си ги сами! Лошото е, че пошлата масовата пропаганда омаскари древността и наложи една крива призма, през която рицарските подвизи на предците ни изглеждат не повече от интриги, сметки и злодейства.


Сигурният (да не кажа единствен) начин за разпространение на определена религия е тя да се въплъти в измерението на културата. Експанзията е заложена в сърцето на всяка култура. Най-могъщата езическа цивилизация днес е Китай, следван от Япония. И ето, чрез хитра инфилтрация в поп-културата, далекоизточните бойни изкуства се превърнаха в пилотна пропаганда на съответния езически мироглед. Източните концепции обсебиха представите ни за бойно изкуство. На прогнилата, загубила яснота и подкопана от левичарство пост-християнска западна цивилизация бе инжектирана отрова, парализираща съпротивителните и сили. От една страна- идеята за ахимса, популяризирана предимно чрез хипарското движение, незабележимо се просмука в християнството и изроди представите ни за миролюбие и смирение. От друга- остатъците ни от боен дух бяха обсебени от далекоизточни шарлатании и лишени от християнско съдържание. Нека се изразя с по-“айкидо” език- силата ни бе използвана против самите нас. Вродената, макар и доста размита у нас почит към бойните добродетели послужи като кукичка, на която се захвана източната религиозна експанзия. Ще направя една уговорка- нито културата, нито боят сами по себе си са ни виновни.

Хайде малко по-конкретно, в контекста на настоящата полемика. Бойните умения нямат нищо общо с частната китайска теория за чи. Ни бързината, ни сръчността зависят от въпросната “енергия”. Боят е въпрос на правилен рефлекс, отработван продължително и с неотменимо постоянство.
Объркването идва предимно от легендата за т.нар. вътрешни стилове, предимно придобилите популярност тай-дзи-цюан (Китай) и айкидо (Япония); и от мита, че “духовните” (разбирай окултни) практики са основа на бойното изкуство. Трябва човек да е прекалявал до психясване с хонкогски филми, за да повярва, че дядка с проскубана брадица може да пребие цяла армия чрез “духовни енергии”. Обикновено похватите, около които витае ореола на мистични мъгли, или намират просто физично обяснение; или се оказват мистификации; или става дума за окултизъм, чиято връзка с боя е насилена и съвсем не непременна. При добро желание, със същата убедителност може да се измисли връзка между рязането на домати за шопска салата и духовността.
Истината е, че източните бойци не превъзхождат останалите. Ами нали, ако легендите бяха истина бе, колеги, китайците отдавна щяха да са ни набили и превзели света!?
Нека погледнем там, където истината отмята псевдо-философските воали и доказва сама себе си. Свободните двубои, в които чудесно се вижда практическата ефективност на бойците, далеч не биват доминирани от китайци и японци. Никакво понятие за чи нямат бойци като Майк Колман, Емелианенко или братята Грасия. Глупостите, че “истинските майстори” презирали състезанията и самотували в медитация по планини и чукари, нека оставим на пубертетските фантазии. Ей го на- и шаолинските монаси радушно се правиха на шутове по цял свят, щом им се появи такава възможност. Не са особени мистици и руските командоси, развиващи техниката на безконтактния бой. Факт е, че истинските бойци-практици усвояват ефективното от много стилове, а на “философията” наблягат онези, които са далеч от релните сблъсъсци.

Доста дълъг се получи тоя текст, ама нищо... Имал съм бол време, писал съм. Сори, ако има неясни места- нямам кога да прецизирам текста. Ще завърша със следното: и в тоя форум често човек се натъква на принцеси от мъжки пол, които се чумерят от всяка остра дума, от всяка конфронтация... Така понякога се сещам за бойните изкуства... Колко различно и красиво е, когато двама достойни бойци, след честен двубой, се поздравяват с почит, без следа от омраза, и се разделят с чест!
Aether
Потребител
Мнения: 982
Регистриран на: съб юни 27, 2009 10:40 pm

Re: Бойните изкуства -грях или полза?

Мнениеот Aether » съб юли 04, 2009 5:56 pm


Върни се в “нови категории и форуми”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта