Световен ден на молитва

предложете нови секции към този форум
_Christian_
Потребител
Мнения: 28
Регистриран на: съб дек 08, 2007 3:02 pm

Мнениеот _Christian_ » пон май 12, 2008 3:11 am

Точно днеска си мислех да отида на църква , че не съм ходил от Великден и видях темата и разбрах ,че точно на 11-и е световен ден на молитвата , което прави желанието ми да отида до черквата още по-силно!

PS.Забелязвам две сатанински емотикони и се чудя дали не е по-добре администраторът да ги премахне !
Zara_83
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 21, 2008 6:21 pm

Мнениеот Zara_83 » пон май 12, 2008 8:38 am

Не съм докачлива и не се оправдавам, споделям.
Обиждам се не защото не знам,че съм на прав път, а защото има хиляди невярващи хора, които като четат вестници и гледат телевизия, си изграждат погрешна представа за евангелистите. Наскоро имаше в един пловдивски вестник страхотни клевети за наши братя от две пловдивски църкви, в Бургас приравниха евангелистите със свидетели на Йехова и мормоните. Пълно безобразие. Ето това ме ядосва - защото се пишат пълни клевети, а и в много случаи самата Православна църква е инициатор на множество неверни твърдения, както когато преди две години имаше прожекции на филма "ИСУС за деца" се вдигна шум до небето, че филмът е сектантски, което е пълна клевета. А невярвящите хора, които нищо не разбират от християнство вярват на тези лъжи и ни гледат все едно сме престъпници.
Както и да е, няма да обвинявам православната църква, въпреки неправилните и позиции спрямо нас. Иска ми се да се разбере от всички, че евангелските петдесятни църкви не са секти, а са Христови църкви пълни с хора, които обичат БОГА.
Потребителски аватар
elena..eli
Потребител
Мнения: 331
Регистриран на: вт фев 26, 2008 12:26 am

Мнениеот elena..eli » пон май 12, 2008 9:02 am

Извинявам се ,ако те засегна Зара,но това което пишеш изобщо не се връзва с хората от нашата евангелска църква.Както писах и в една друга тема , те изобщо не могат да водят нормален спор/събеседване/ на тема реригия.Първо когато искат да защитят свой извод го подкрепят с цитати от Ветхия завет,но когато аз изказвам мнение и го подкрепям с цитат от там-чувам ааааааааааа ама това е в стария завет.Когато няма с какво да те оборят започват"ама знаещ ли че ти ще умреш"и интонацията с която го казват е доста злобна.
Ето защо не мога да ти повярвам и не се опитвай да ме убеждаваш че може да са от друга секта/предпочитам тази дума пред деноминация/,точно така се именуват -евангелска.
Петрова
Потребител
Мнения: 524
Регистриран на: ср фев 06, 2008 4:14 am

Мнениеот Петрова » пон май 12, 2008 9:16 am

Zara_83 написа:Нека се молим един за друг и нека просим от БОГА да изпълни сърцата ни с Неговата любов и приемане.
Това ми хареса. Zara_83, ти си много по-диалогична от другата твоя посестрима във форума.
Споменавала съм преди тук, че имам познати евангелисти разни - някои от тях са много мили, приятни и сърдечни хора. Това, което ние правим е да не спорим помежду си на религиозна тема (аз и те). Ще ти кажа защо. Всеки е приел определена позиция и ако се отклони от нея, това означава да измени вярата си. А това е много страшно! Разбирам огорчението ти и ти съчувствам. Не съм съгласна обаче, че обвиненията на Православната църква са неоснователни. Включително и за филма за Иисус (така Го изписваме ние).
Нямам никакво намерение да споря с теб, не само защото влизаш във форума дружелюбно. Просто не очаквам с нещо да си промениш позицията и се надявам никой да не иска това от мене!
Поздрави!
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Мнениеот ven4e » пон май 12, 2008 10:07 am

Диалогичност може да има, когато се решава някакъв актуален проблем, иначе в най-добрия случай ще бъдем мед, който звънти или кимвал, който дрънка. Актуалният проблем на Зара е, че не понася да става объркване между нейната деноминация, в която поне името на Христос е останало - християнска църква (дали е църква не ми се спори сега, но във всеки случай е събрание на вярващи в Христос) - докато при тоталитарните секти има подчинение на хора и пълно отдалечаване от Библията. Аз също бих се обидила, ако ме наричат наркоманка, ако пуша, би ми се искало да правя по-малкият грях, но не бих казвала - пушенето е добродетел. За нас, Зарче, и едното и другото е ерес, и едното и другото води в ада, просто при тоталитарните секти хората напълно губят контрол над съдбата (и спасението) си, подчинявайки се на извратени измислици (като напр масово самоубийство, каквито случаи има), докато при вас поне има стремеж към Бога. Като православна бих казала - в Негови ръце е да те обърне към Себе Си до степен да Го последваш изцяло, да освободиш душата си от заблудите и да се завърнеш там, където е мястото на всички истински християни - в апостолската Църква.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Мнениеот ven4e » пон май 12, 2008 10:30 am

П.С. На мен лично ми е по-лесно да говоря с арменката, защото поне има чувство за хумор (самоирония). Мисля, че и то е дар от Бога.
dshakin
Потребител
Мнения: 238
Регистриран на: вт апр 22, 2008 5:03 pm

Мнениеот dshakin » съб май 17, 2008 8:57 pm

Досега няколко пъти поглеждам тази тема без да се намеся. Не виждам никакъв смисъл от това да се молим заедно с неправославни (за мен това направо е икуменизъм). На всички икуменически конференции са се извършвали съвместни молитви на еретици и православни, въпреки, че тя се забранява от светите канони на нашата църква (10, 45 и други апостолски правила).
Православният възглед под една Църква винаги разбира само истинно вярващите православни християни. Никога тя не е смятала, че еретиците влизат в състава и, в състава на самото Тяло Христово. Вселенските Събори винаги са произнасяли анатема срещу еретиците, т. е. отлъчвали са ги от църквата.
Според мен уловката е точно там: „Тук става въпрос за обща молитва по едно и също време на милиони вярващи от цялата планета, говори се за единството на Тялото Христово по целия свят, за това че времето е толкова последно, че Църквата по целия свят се обединява в единство, и се приготвя да посрещне Младоженеца, и само който е разумен и има масло в светилника той ще Го посрещне подобаващо.” (цитат от по-горен пост на Зара). По нататък тя призовава „престанете най-накрая с тези спорове на сектантска и еретическа основа и живейте живот достоен за покаяние”. Ами, че ние помежду си рядко спорим, обикновено обсъждаме, но намеси ли се гост, нещата се променят. Можем да си говорим с гостите на други теми с нормален тон (както става в останалите форуми на Иннтернет), само, че форумът ни е православен и другите теми не вървят. Значи излиза, че причината е не в домакините, а в гостите, с които ние в повечето случаи не можем да се съгласим. Светата Църква изисква безкомпромисна борба с ересите и едновременно с това ни учи да се молим за тях (но не и съвместно с тях) : „отстъпилите от Православната вяра и заслепените от гибелни ереси и секти просвети със светлината на Твоето познание и присъедини към Твоята една, света, съборна, апостолска Църква” (молитва за поменуване на живите).
Понеже е достатъчно явен икуменическия характер на идеята, който се интересува може да прочете глава „Как да се отнасяме към икуменизма от православна гледна точка” от архимандрит Лазар („Какво е необходимо да знае съвременният православен християнин”).
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Мнениеот ТодорК » пет окт 10, 2008 9:52 am

dshakin написа: На всички икуменически конференции са се извършвали съвместни молитви на еретици и православни, въпреки, че тя се забранява от светите канони на нашата църква (10, 45 и други апостолски правила).


Здравей dshakin.
Мисля, че въпроса за общите молитви е важен за православните християни и е добре да бъде разяснен по-подробно. А и за нас(които не сме православни) е добре да ги знаем тези работи, да не би от незнание да предлагаме неща, които православната църква забранява.
За начало бих искал да задам следния въпрос - Какво точно означава термина "съвместна молитва" в този случай?

Ще дам пример. Аз(който не съм православен) съм присъствал на литургии в православни храмове. И когато свещеника се е молил по време на службата, и аз съм се молил заедно с него. Означава ли това, че свещеника е нарушил канона? Защото ние, формално погледнато, сме се молили заедно - по едно и също време, на едно и също място, за едно и също нещо...

П.П. Предварително се извинявам, ако темата е вече е обсъждана някъде другаде. Понеже съм тук отскоро, за момента съм чел повечето теми доста повърхностно.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Мнениеот ven4e » пет окт 10, 2008 3:00 pm

Споко, Тодоре, клирикът не е нарушил канона с това, че присъстват еретици по време на богослужение, отдавна вече тези неща са извън контрол, според мен.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Мнениеот Кабрал » пет окт 10, 2008 3:51 pm

Не само това. Правилото е за клира, и то когато молитвата е съвместна, т.е. прави се заедно с еретика.
Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Мнениеот Gunev » пет окт 10, 2008 4:07 pm

Кабрал написа:Не само това. Правилото е за клира, и то когато молитвата е съвместна, т.е. прави се заедно с еретика.


Ще ви разкажа за една странна и много конфузна ситуация... Имаме едно приятелско семейство - протестанти. Много са ни близки. С тях се виждаме редовно, и надълго и широко си дискутираме веруютата. Една вечер имахме среща - в ресторант. Аз, понеже зная че задължително преди хапването ще има молитва, колкото и да ми беше неудобно им споделих че не искам да имаме съвместна такава. Всичко друго може, само това не... Стана страшно неудобно, но държах на това... Чел съм Правилата по диагонала не твърдя че съм последна инстанция по въпроса... Просто не мога да го направя. Те ми споделиха че тяхната кума е православна и преди хранене се молят заедно. Споделиха също така че по време на молитвата "благодатта слезнала" чрез православната (те така се изразяват). Не знам, но това за мен е твърдо условие в протестантските ми приятелства...
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Мнениеот ТодорК » пет окт 10, 2008 4:10 pm

Кабрал написа:Не само това. Правилото е за клира, и то когато молитвата е съвместна, т.е. прави се заедно с еретика.


Здравей Кабрал.
Прощавай, но не разбрах какво искаш да кажеш. Ако би могъл с няколко думи да обясниш...

Иначе аз като размишлявах, макар и без да познавам въпросните правила, стигнах до някакви заключения, макар да не съм сигурен че са верни.
Според мен подобни правила забраняват СЪГЛАСИЕТО с еретиците. Ако ти се съгласиш на обща молитва с някого, ти поне в известна степен го признаваш и именно това е забраненото. Случая, който цитирах, е всъщност съвсем обратния - свещеника си върши правилните неща(ако мога да се изразя така), а аз съм този, който се съгласява.
Т.е. православният си се моли напълно според изискванията на православната църква, а някой друг се съгласява(поне за момента) с православните изисквания. Не виждам каква неправда, т.е. грях би могло да има според православната църква тук.

Но както казах може и да греша нещо...

П.П. Съжелявам Гунев, но отново си успял да се "промушиш" докато поствам...
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » пет окт 10, 2008 4:15 pm

Дшакин отлъчването от Църква не означава - някой да ти наложи да не ходиш на Църква или да затвори вратата на църквата пред теб и да не те пусне на проповедта. Отлъчването е: забрана от църковния съвет за взимана на Господна трапеза. Т.е общение и обновление в Христа няма.
Православната църква се слави с това ,че както малките деца разбират думата идиот - човек пълен с идеи, така и отлъчване означава спиране ходенето на църква
:lol: :lol: :lol:
Аз не съм съгласна ,че само православните са праведни.Да же в историята се показва ,че те са най-покварените от вярващите в Христа.Но това е друга тема.
Писна ми да слушам , православието какво казвало. Дошла съм да говоря с хора които не са от "моята" църква, но да ми казват какво е учението на Христос - на Живия Бог , а не на Мамона Православ!
Преди време помолих ,постове като твоя да започват с: "аз мислия" или "на мнение съм". Тъй като миродавните думи са само на Бог.

венче :) здравей ...
в Негови ръце е да те обърне към Себе Си до степен да Го последваш изцяло, да освободиш душата си от заблудите и да се завърнеш там, където е мястото на всички истински християни - в апостолската Църква.

Тук страшно много противоречиш на свободната воля на един православен. Защото на православния не му трябва помощта на Бог, че да се обърне към него. Той е свят и непогрешим, а ако изпадне в момента на прегрешение той сам управлява живота си и сам се спасява. Това учение обаче също е учение и на пиетистите, които са всъчщност обявени както от православнието, така от католицизма и протестантството за секта.
Но православието когато е обявило пиетизма за секта , не е видяла ,че в нейния гардероб има същата глупава и суетна дреха. Която облича всеки ден. И вместо да се покаже без петно , бръчка и с най-хубата си дреха , тя отива пред Царя на царете , дрипава като с тази дреха - и така за Бог това е мерзост.

А сега по същността на темата.

Тук много хора бъркат икуменизма с общата молитва.
При икуменизма имаме една сграда, която се обитава от трите деноминации и съвместно се свещенодейства.
При общата молитви имаме хора от различни деноминации, които не са отишли нито да свещенодействат, нито да взимат Господна трапеза заедно, нито да се кръщават. Имаме хора които по едно и също време да се молят. Да отправят молитва за нещо си. Дали аз ще се наговоря с венче-то да се молим тази вечер за хип хоп-а (ей, забрайхме го тоя човек някъде )или без да знаем и двете ще се молим за него - не ни прави икуменистки.

Прави ли трите християнски деноминации икуменически , след като по едно и също време в неделя се отслужват тайнствата, както и се проповядва??

Не виждам каква неправда, т.е. грях би могло да има според православната църква тук.


А според Господа има ли грях???
Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Мнениеот Gunev » пет окт 10, 2008 4:27 pm

aktex написа:...
Писна ми да слушам , православието какво казвало.Еееех актекс, голяма си сладурана... Щях да падна от стола от смях... Разби ме направо...
Я погледни, моля те какво пише горе на адрес бара. А така... А сега влез в "Потребители", сортитай по брой мнения в низходящ ред и виж кой е на първо място. Благодаря. Сега, нека не засягаме темата на кого и от какво му е писнало, ОК?
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Мнениеот ТодорК » пет окт 10, 2008 5:02 pm

aktex написа:
Не виждам каква неправда, т.е. грях би могло да има според православната църква тук.


А според Господа има ли грях???


Здравей aktex :).
Дори да приемем, че правилото на православните е невярно, грях все пак би могло да има, защото е писано:

Римляни 14
23 Но оня, който се съмнява, осъжда се ако яде, защото не яде от убеждение; а всичко, което не става от убеждение, е грях.

Според мен принципа си важи и за други неща, не само за яденето.
Иначе аз лично съм съгласен с принципа, че не мога да имам пълноценно общение с човек, който не се съгласява с истината. Например аз имам един добър приятел, който е адвентист. Очевидно не бих могъл да отида да благовествам с него на някой невярващ, защото вярваме в различно евангелие. Например в мига, в който той започне да обяснява че трябва да се пази съботата според старозаветния закон, аз ще бъда принуден да заявя "Това не е истина", според както е писано:

Галатяни 2
3 Но даже Тит, който бе с мене, ако и да беше грък, не бе принуден да се обреже;
4 и то поради лъжебратята, които бяха се вмъкнали да съгледват свободата, която имаме в Христа Исуса, за да ни поробят;
5 на които, ни за час не отстъпихме да им се покорим, за да пребъде с вас истината на благовестието.

Така че тези неща не са за подценяване.Има граница, която ако прекрачиш, ще извършиш грях.

Но дори и да сме сигурни, че човека срещу нас греши и това да ни задължава да му кажем че не е прав, трябва да го правим по Божия начин - с търпение и любов. Имай търпение и любов и ако наистина имаш светлина, синовете на светлината постепенно сами ще дойдат при тебе, дори и без да ги убеждаваш в каквото и да било. Ако ли пък само си мислиш че имаш нещо, тогава по-добре никой да не идва - защо да си навличаш по-тежко осъждение? Това поне е принципа според който аз се опитвам да живея, поне за момента.

Прощавай за лиричното отклонение и Бог да те благославя!

Върни се в “нови категории и форуми”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост