Не зная какво се случва...

вашите въпроси, мнения и препоръки към портала
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот ТодорК » вт яну 13, 2009 5:33 pm

Здравей skytear :)

Благодаря ти за изчерпателните отговори на въпросите ми. Въобще не мисля че е глупаво това , което казваш, и още веднъж ти благодаря че го сподели. Ако искаш нека отложим за малко темата за секса - тя не е нито толкова интересна, нито толкова важна. Дано даде Бог да стигнем дотам да разискваме и такива теми.

Сега обаче бих искал да продължим да си говорим за нещо далеч по-важно и далеч по-интересно, а именно - за Бога. Радвам се, че изпитваш нужда от Него и Го търсиш :)! Аз съм бил и атеист, и окултист, и с наука съм се занимавал, и пари и "гадже" съм имал - въобще, малко или повече, опитах от всички работи дето ги рекламират като "хубави"- плътски удоволствия(пари, гадже), велика кауза(наука), сила и власт(окултизъм). Мога да ти кажа едно - всичко е суета и гонене на вятъра и няма полза от него под слънцето. Не съм го измислил аз - казал го е(точно с тези думи) един мъдър човек преди почти 3000 години. Тогава открих Бога, или по-точно казано, Бог ми се откри. У него намерих неща, които никой друг не можа да ми даде - любов, щастие, нов живот. И то каква любов, какво щастие и какъв живот!!! Това е нещо което не може да се опише с думи - трябва да се изпита лично. Ще ти кажа само че бих предпочел да умра сега, отколкото да се върна към предишния си живот без Бога. "Аз дойдох" - казва Господ Исус Христос - "за да имат живот, и да го имат изобилно"
Затова не искам да говорим за ядене, пиене, секс или нещо подобно - защото Божието царство не се състои в постанвления от рода на "не пипай" или "не вкусвай", а в нов живот с Бога на света.

Сега да се върнем на темата. Мисля че първо трябва да поговорим за теб. Хубаво е че искаш да помогнеш на приятеля си, но се боя че първо трябва да помогнеш на себе си. Тук не става дума за егоизъм - давещият се не може да помогне на другите удавници, ако и да ги вижда как загиват около него. Само този, който седи на безопасно място в лодката може да протегне ръка и да помогне на някого.
Не можеш да измъкнеш някого от тинята, ако и ти самата си затънала в нея - първо излез и стъпи на твърда почва и едва тогава протегни ръка. Иначе най-вероятно и двамата ще загинете.
Така че да помислиш първо за своето спасение в този случай съвсем не е егоизъм.

Ти казваш че изпитваш нужда да ходиш на църква, да търсиш Бога. Би ли желала да научиш повече за Него? Според мен най-добрата възможност за това са Евангелията. Това са 4-те книги в началото на Новия Завет в Библията, които описват живота на нашия Господ Исус Христос. Там ще прочетеш какво е вършил и казвал докато е бил на земята, какво е учил учениците Си. Ще придобиеш една добра представа КАКЪВ Е ТОЙ ВСЪЩНОСТ. Чети и Го моли да ти се открие. Ако наистина с цялото си сърце копнееш за Него, ако искаш да Го следваш, Той няма да те остави и ще ти се открие - най-прекрасната гледка на света.
Но както всичко друго и това си има цена - и тя е старият живот. Можеш да си го представиш така - ти си на земята, Бог е на небето. Но Той в голямата Си милост ти спуска стълба и те кани при Него. Самият Той не иска нищо в замяна - стълбата и позволението за изкачване са подарък. Но ти не можеш едновременно да тръгнеш да се качваш по стълбата и да останеш на земята - двете се изключват взаимно. Стъпиш ли на стълбата, ти вече не стъпваш по земята. Ако искаш да ходиш по земята - не можеш да се качваш по стълбата.


Извини ме, но нямам възможност в момента да пиша толкова нашироко колкото би ми се искало. Ако имаш желание можем да продължим утре или когато имаш възможност.Бог да те благослови и да ти се открие :) !
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот refab » ср яну 14, 2009 11:47 am

skytear
Потребител
Мнения: 8
Регистриран на: нед яну 11, 2009 4:19 pm

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот skytear » чет яну 15, 2009 11:39 pm

Благодаря на всички ви! Няма да пиша много, защото нямам много възможност. Някой по-горе бе споменал за книгата "здрава и болна мистика". Надали щях да се запътя да я чета, ако не бях срещнала случайно това заглавие в нета. Реших, че не е "случайно" и явно ще ми е от полза. Прочетох я в един сайт и просто се шашнах. Винаги, всичко,което ми е говорело сърцето, се оказа вярно. Той общуваше с някакви сили, които описваше (с недомлъвки разбира се) като ангели или светии... и т.н. Които едва ли не го "учат на нещо" редовно... Но това , което ме тревожеше най-много бе огромното его и гордост, която се бе появила, вследствие на тези " видения", на които явно той "служи" , защото му дават "способности" ,и той се мисли за "избраният" .Но дори напълно невежата ми психика и душевност говореха, че нещо не е наред, но разбира се, винаги когато плахо се опитвах да кажа нещо,на мен се гледаше с насмешка... Намирах ужасно много противоречия, ужасно много лъжи в онова , в което той си вярваше и до болка силна амбиция , без грам смирение и съмнение във всичко, което се случва. Както и да е. Звуча глупаво като ви занимавам с чужд човек. Искам само да добавя , че това което прочетох до болка отговаря, на това , което съм виждала и чувала с ушите си... Дори начина на реакции в дадени моменти, дори думите, които се употребяват, агрсията, ревността, лудостта на моменти, някъде четох даже какъв тип заболявания се наблюдават при такъв тип хора - Всичко до такава степен съвпада, че честно ви казвам... изплаших се. До 4 часа сутринта съм чела и просто това много ми помогна д аси отговоря на разни въпроси, да се убедя още веднъж в онова, в което съм се съмнявала... и да стигна до извода, че е по-добре за мен да бъда далеч от него.Извлякох много полезни неща и за себе си...
Мерси, хора... ако не бяхте вие, надали щях да го науча...
whoami
Потребител
Мнения: 908
Регистриран на: пет фев 01, 2008 12:01 am

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот whoami » нед яну 18, 2009 3:05 pm

Внимание, сега ще извадя грехомера. Така, кое било по-грешно ... Тъй като аз няма как да знам ще се доверя на думите на архим. Лазар, който казва, че епитимията за ръкоблудство е 40 дни на сухо ядене(строг пост без употреба на варена храна), епитимията за блудство е 7 години, за прелюбодейство е 14 години (2-то и 3-то архим. Лазар споменава, че са определени по този начин от св. Василий Велики). И така, днес тези забрани не се спазват, поне не в този си размер, но фактът, че изобщо ги е имало някога и са се спазвали показва кое каква тежест има.

Освен това, скайтиър, аз не мога да ти кажа дали да бъдеш или не с този човек, но ако ти си го обичала истински, а не е било само телесно сношение, то би могла най-малкото да се помолиш за него, би изпитвала болка и съжаление за положението, в което е любимият човек, а не да бягаш от него с 200 км/час. Бягството и отхвърлянето на другия се получава при липса на любов или слаба такава. Защото какво е любовта? Любовта е не да сме с някого, когато всичко ни е песен. Любовта е да бъдем с някого, когато дойдат проблемите, да се молим за него, да не го изоставяме, да се борим заедно. Всъщност появата на проблеми в една връзка са именно тест за наличието на любов и у двете страни. Когато човек обича истински обстоятелствата и външните пречки могат само да засилят любовта му, но почне ли да бяга и да се крие дори при най-малкия проблем - любов няма.

Съжалявам, че за разлика от другите изглежда сякаш аз те нападам, но говоря, това, което разбирам аз за любовта между двама души. Освен това няма никаква гаранция ако днес правиш супер готин секс с някого, че след 5 години сексът със същия човек ще е на същото ниво. Способностите в секса не са константа. Човек може да ги развива. Всъщност проблема на днешния човек е, че не умее да гледа в бъдещето, а гледа само настоящия момент. Сега ми е хубаво, сега ми е смешно и весело, значи всичко е ок, да, но не! В живота все пак има някакъв баланс, установен от Бога и ако днес се смеем, утре ще плачем и обратно - ако днес постим, утре може да се причастим с Тялото и Кръвта Христови.

П.П. Аз не ти казвам какво да правиш, просто изказах някои мои чисто принципни разбирания за любовта и живота.

П.П.2. прити уомън, нали днес не се спазват, какъв ти е проблема? Само дано не плащаме за тях след смъртта си.
Последна промяна от whoami на нед яну 18, 2009 4:35 pm, променено общо 1 път.
pretty_woman
Потребител
Мнения: 5
Регистриран на: съб ное 29, 2008 5:35 pm

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот pretty_woman » нед яну 18, 2009 4:01 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот ven4e » нед яну 18, 2009 11:18 pm

Толкова ли не ти се вярва, че има хора, които не се поддават на това? Особено една прити умън би трябвало да цени себе си, хм.
pretty_woman
Потребител
Мнения: 5
Регистриран на: съб ное 29, 2008 5:35 pm

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот pretty_woman » пон яну 19, 2009 8:36 am

Последна промяна от pretty_woman на пон яну 19, 2009 1:10 pm, променено общо 1 път.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот refab » пон яну 19, 2009 12:54 pm

ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот ven4e » пон яну 19, 2009 2:59 pm

Мисълта ми беше, че не е необходимо да си асексуален, за да не подлежиш на горните епитимии :)
skytear
Потребител
Мнения: 8
Регистриран на: нед яну 11, 2009 4:19 pm

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот skytear » вт яну 20, 2009 12:26 am

съгласна съм за много неща... наистина. Обаче, whoami, аз не се опитвам да бягам от него. Ако се опитвах и не ми пукаше наиситна, не бих изпитвала нужда да пиша тук по тази тема и да търся всевъзможни неща. Напротив! Но не мисля , че тук е мястото и моментът да говоря за кого и колко ми пука... и как обичам аз. Не зная , в крайна сметка... колко аз умея да обичам и колко възвишени са чувствата ми... въпросът ми беше един и смятам , че намерих , поне донякъде, някакъв отговор, за което наиситна благодаря. а какво ще правя оттук нататък... и аз не знам. Или по-точно... не искам да говоря. Ще стоя настрана , просто защото в момента и да искам , няма как да общувам с такъв човек(той отхвърля всичко), но искрено се надявам всичко да бъде наред един ден.
who am i

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот who am i » вт яну 20, 2009 12:53 am

Просто те посъветвах да се молиш за момчето именно, защото в предните ти постове забелязах, че те е грижа все пак за него и страдаш от цялата ситуация. Св.Василий Велики е казал: "Блажен е скърбящият за грешник, който е в голяма опасност". Това момче е в такава опасност и ти с молитвите си към Бог и св.Богородица можеш само да му помогнеш, колкото и нелепо да ти звучи. А пък молитвата нищо не ти взима и не те наранява. Моли се за него и дано Господ да му помогне.

Бог с теб!
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот kassie » вт яну 20, 2009 1:06 am

Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот Molecule » вт яну 20, 2009 2:43 am

skytear, не давай ухо на сантиментални лукавости. Стой далеч от момчето, това е единственото добро и правилно решение! Не се колебай! Дистанцирай се категорично и няма да сгрешиш! Ще се избавиш от голяма опасност.

Да ти го кажа по любимия си циничен маниер- разкарай гаджето и да не ти пука! Пък, ако искаш, моли се и по 1500 пъти на ден за него.
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот kassie » вт яну 20, 2009 1:52 pm

who am i

Re: Не зная какво се случва...

Мнениеот who am i » вт яну 20, 2009 2:04 pm

Молекула, искам да те питам нещо, защото по някаква странна причина започвам да ценя някои аспекти в мненията ти ибих искал да чуя и твоята позиция. Говоря чисто принципно. Ще споделя едно мое разбиране, което не претендирам да е правилното и затова желая да чуя и твоята позиция, именно защото в много отношения с тебе мислим по различен, дори противоположен начин. Значи според мен любовта не се измерва със злато, мускули, пари, коли, обноски, кариера на човека отсреща, т.е. когато човек обича някого той не претегля това дали другия има злато или няма, дали другият е известен поет или е зидаро-мазач, дали другият е кавалер или малко простичък. Ако обичаш човека просто го обичаш, а недостатъците, които има са твоя грижа да му помогнеш да ги преодолее, не да търсиш някой перфектен. Винаги ще е от трън та на глог, защото всеки човек има кусури и ако те не са видими в началото може да се появят впоследствие, което според мен е по-лошото. Ако обичаш някого не го слагаш на кантара. Пак говоря за сърцето, щото ако гледаме разума той винаги слага нещата на кантар. В това, което пиша няма и грам иронич, просто ми е интересна твоята позиция, без значение дали ще бъде цинична или някаква друга ;) Та така, единия има пари, другия има мускули, третия има кавалерски обноски, четвъртият пък е много невъзпитан и нахален. Кой от тези трябва да избере една жена? Интересен въпрос? Според тебе разума си ли трябва да послуша или сърцето си? И какво правим ако има противоречия между двете или по-лошото ако сърцето е заспало? Щото ако сърцето беше будно нямаше и миг да се колебае без значение кой какви плюсове и минуси има. А какво да кажем за позицията да бъдеш избиран ида те слагат на кантар с други? Молекуле, надявам се искрено, че ще отговориш, въпросът ми е чисто принципен и наистина ме вълнува какво би казал човек с доста по-различно от моето мислене.

Поздрави и ти благодаря предварително ако ми отговориш на нестандартния въпрос

П.С. скайтиър, искам само да ти кажа, че това, което съм задал като въпрос на Молекула по никакъв начин не засяга тебе, просто ме интересува какво би казал той чисто принципно без никаква конкретика :)

Върни се в “въпроси към Православие БГ”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост