Моля за помощ

вашите въпроси, мнения и препоръки към портала
hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Моля за помощ

Мнениеот hameleon4o » ср апр 22, 2009 4:38 pm

Зная и съм уверен чрез Господа Иисуса, че няма нищо само по себе си нечисто; само за оногова, който счита нещо за нечисто, за него то е нечисто (Рим. 14:14)
:biggrin:

ven4e, смятаната от Вас за "богомилски книга" "Под манастирската лоза" на Елин Пелин излиза през 1936 г., същата година излиза и неговото "Вероучение". :biggrin:
Толкова относно "богомилския период" на Елин Пелин!
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Моля за помощ

Мнениеот ven4e » ср апр 22, 2009 8:13 pm

Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Моля за помощ

Мнениеот Жоро » ср апр 22, 2009 9:06 pm

И сега малко по-сериозно. Не смятам, колеги "по-зрели православни", че съветът "Обърни се към някой по-зрял православен" е чак толкова добър. Ето, човекът вече се обърнал - защо не му се отговаря? Поне приблизително.

Съвет съм дал, но чоек има и душа, не само разум, затова съм го послъветвал да се свърже с по-зрял христивнин, за да може помоща да бъде истинска и обективна. (Аз съм на 16 часа път от България)

Като начало, когато употребяваме думата "грях", може би трябва да поуточним какъв й е смисълът, а не просто да смятаме, че всеки го знае и ние перфектно се разбираме, когато я употребяваме. Според мен, най-доброто определение принадлежи на св. ап. Павел: Зная и съм уверен чрез Господа Иисуса, че няма нищо само по себе си нечисто; само за оногова, който счита нещо за нечисто, за него то е нечисто (Рим. 14:14) и малко по-долу: Зарад ястие не разрушавай делото Божие. Всичко е чисто, а лошо е за оня, който яде със съблазън (Рим. 14:20).

Хайде обратно в първи клас. В тези стихове е разрешен един неясен за християните тогава въпрос за маловажни неща: „Можели всеки да яде считаната от закона нечиста храна и може ли да я ядем пред хората които я считат за такава.” По важните въпроси греха не се определя от твоите убеждения. Ако си прав, защо тогава Иисус се моли за фарисеите убедени, че е не е грях да го убият „Отче прости им, те незнаят каво вършат”.

А, ако беше прекарал повече време с Павел вместо с Елин Пелин, щеше да знаеш какво е грях. Ето ти и кратко определение от катехизиса:
Грях буквално означава "да пропуснеш целта". Грехът е това, което е разделило и продължава да разделя човека от Бога, неговия Създател.

Кое е целта? – Божията воля. За разлика от „Под манастирската лоза” в 1 Солунци ап. Павел казва:
Понеже това е Божията воля - вашето освещение: да се въздържате от блудство; 1Солунци 4:3

Писах да се обърне към някой по-зрял, а не неопитен в борбата с греха, който си мисли, че младите само малко ще се гушнат и цункат и това е. Тия работи са като огън, който най-добре е да не се запалва. А ако е запален по-добре да се спре навреме, че той не спира докато не те погълне. И тъйкато и по онова време е имало младежи със същите въпроси мъдрият Павел им пише:
Добре е човек да се не докосва до жена. 1Кор.7:1

Ама тия работи са ясни само на човек който се е въздържал. А другите си намират опправдания като:
На младостта много неща са й простени. Въобще, давайте малко по-либерално с това Православие.

Апостол Йоан и ни е предуппрдил да се пазим:
Знаем, че всеки роден от Бога не съгрешава; но оня, който се е родил от Бога, пази себе си, и лукавият не се докосва до него. 1 Йоаново 5:18

А Павел, като е знаел силата на похотта, (понеже се е въздържал, не като някои други) ни е посъветвал, да не си играем с нея за да видим до къде можем да стигнем без да съгрешим.
Бягайте от блудодеянието. Всеки друг грях, който би сторил човек, е вън от тялото; но който блудствува, съгрешава против своето си тяло.
Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си,
защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си, [и с душите си, които са Божии]. 1Кор6:18-20


И когато бързаш да даваш съвет си спомни поне думите на Иисус:
По-добре би било за него да се окачи един голям воденичен камък на врата му и да бъде хвърлен в морето, а не да съблазни един от тия малките. Лука 17:2

Въобще, давайте малко по-либерално с това Православие... Затова харесвам Елин Пелин - в "Под манастирската лоза" има доста точни отговори за "задълбочените догматисти-моралисти"

Моралистите служат на правила, либелралите на техните прищявки, а ние православните на живия Бог.
hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Моля за помощ

Мнениеот hameleon4o » ср апр 22, 2009 10:07 pm

Последна промяна от hameleon4o на ср апр 22, 2009 10:25 pm, променено общо 1 път.
pesholara
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: пон апр 20, 2009 3:17 am

Re: Моля за помощ

Мнениеот pesholara » ср апр 22, 2009 10:18 pm

Благодаря на всички.Искам да попитам и за бракът трябва ли да си пълнолетен? Защото ние мислим, че сме готови за това.И искам да ви кажа, че не сме като днешната младеж бъдете сигурни.
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Моля за помощ

Мнениеот Жоро » ср апр 22, 2009 11:02 pm

Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Моля за помощ

Мнениеот Molecule » ср апр 22, 2009 11:14 pm

Пешолара, братле, ти си в прекрасна, но и много, много трудна и противоречива възраст. Благородно ти завиждам, че отсега гледаш на света като християнин. Наистина ти пожелавам Бог винаги да ти помага! Трудно ще ти е да се опазиш от греха. И все пак, едно мога да кажа със сигурност- преди да си вкусил от злото, преди да си го пуснал в себе си, е по-лесно да минеш "сух между капките". В случая говоря за секса. Загубиш ли веднъж чистотата си, вероятно ще оцениш загубеното, но вече ще е необратимо късно. Човек винаги може да се покае, но, веднъж заразен и отслабен от тази страст (а тя изяжда силите на душата), изцерението става трудна работа.
Всеки един от нас, християните, е като защитник на своята обсадена крепост. По-лесно е да опазиш врага, докато не е влязъл в крепостта и не е почнал да руши самите ти устои. И в двата случая битката носи рани, но в единия си победител с чест, а в другия ставаш васал на един отвратителен господар, който ще те остави в руини.

Чудесно е, че имаш момиче и се разбирате. Мисля, че ако поставите отношенията си на здрава християнска основа, ако имате съгласие да сте заедно в име Христово, всичко ще си дойде на място. Макар сега да ограничавате животинското в себе си, с времето вашето съжителство в Христос ще ви подари такива любов и единение, които са недостижими за живеещите страстен и безцелен живот; и ще разберете, че раните и изпитанията са си стрували стократно. А и да те уверя, нищо няма да си изгубил- не слушай какво разправят порно-маниаците.
Та крепете в себе си идеала на християнското семейство, което Бог ни е дал като съкровено тайнство на пълнотата. Не действайте прибързано- казвам го, защото зная горещата кръв и импулсивността на тази възраст. Личи си, че не сте като другите. Точно затова проявете воля! Ако докажете, че сте един за друг и някой ден прекрачите венчалния праг, то и телесното общение ще дойде по реда си. Тогава то няма да бъде обикновена животинщина, а благословение; не унизяване, а химн на творческия потенциал на човека, образът Божий.


Всъщност, като се замисля, много ми е интересно, колко ли от нас могат да дадат съвет на момчето от позицията на съответен личен опит, а именно- колко ще се похвалят, че на 16 г. (тази възраст на хормонален взрив) героично са се борили с междуполовите изкушения? Аз на тази възраст бях разпасан и, хм, “опитен” (а по-точно деградирал) в много отношения :oops: дивак. Днес знам категорично, че блудството е грях. И все пак, нямам очи да клеймя и размахвам пръст от висотата на “активен борец” за святост и непреклонен ригоризъм. Мога само от сърце да пожелая на пешолара да устои в защитата на честта си! Дано му стигнат сили и смелост крепко да извърви Божия път (пък дай Боже заедно с неговото момиче), без излишни лутания, и да стигне до Целта. Амин!
Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Моля за помощ

Мнениеот Жоро » ср апр 22, 2009 11:25 pm

:thumbup: Много добре казано.
hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Моля за помощ

Мнениеот hameleon4o » ср апр 22, 2009 11:31 pm

kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Моля за помощ

Мнениеот kassie » чет апр 23, 2009 12:23 am

Жоро, Molecule, нещата не могат да се кажат по-добре, струва ми се… :thumbup:

Хамелеон, хубаво е, че подчертавате, че мнението Ви е лично…
Защото ми се струва, че от усилия да се противопоставите на ограничаващи мисленето клишета, изпадате в релативизъм…
А грехът не е относителен.
Съвестта, естественият природен закон, говори еднакво за всички… тя е и основанието за съд на езичниците, които не се подчиняват на писан закон…

Не зная защо мислите, че пишещите в този форум говорят наизустени неща без да са ги преживели в реалния опит… Не се самоулавяйте на тази въдица, моля Ви…

Още повече, че похотта, предизвикваща блудни мисли и действия, е лесно да бъде проследена и разгледана вътрешно в цялостното й разгръщане – прилог-общуване-услаждане-пленяване-решимост да се греши (тя е достатъчно бавна страст, докато гневът например може да се развие светкавично).
Сам Вие говорите, че на младостта много неща са простени – за да има прошка, трябва да има простъпка, нали?

Pesholara, в подобна на твоята ситуация съм се чувствала като върху свлачище… ден след ден изяждащо земята под краката… Гадно чувство… Все едно да разкъсаш какавидата, бързайки да извадиш от нея пеперуда… единственото, което ще извадиш е умираща гъсеница в някакъв стадий на преобразувание… Защото пеперудата излиза от какавидата в брака…

Въпросът ти е сериозен, многостранен, важен… Защото се отнася до цялото човешко същество, до тази събраност на духа, душата и тялото, която Православието нарича целомъдрие… Не спирай да (си) задаваш въпроси! :thumbup:

Поздрави!
hameleon4o
Потребител
Мнения: 219
Регистриран на: вт яну 27, 2009 5:51 pm

Re: Моля за помощ

Мнениеот hameleon4o » чет апр 23, 2009 11:11 am


Върни се в “въпроси към Православие БГ”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта