Да крием ли вярата си

вашите въпроси, мнения и препоръки към портала
elemental
Потребител
Мнения: 14
Регистриран на: ср авг 01, 2007 7:16 pm

Да крием ли вярата си

Мнениеот elemental » вт апр 19, 2011 7:44 pm

Здравейте, чудя се дали е хубаво нещо православния христянин да показва вярата си пред другите хора или не. По принцип съм чел, че христянинът е свидетел Христов в света, но си мисля ако православен христянин каже на другите, че се интересува от вярата и се стреми да изпълнява изискванията й, то нерелигиозните хора ще почнат да го наблюдават и да си казват "Ето неговия живот е животът на христянин. Такъв ще съм и аз ако стана религиозен". В случая моя живот не е за пример затова си мисля, че има вероятност да отблъсна другите от христянството "Защото заради вас името Божие се хули между езичниците"(Рим.2:24), поради тази причина аз си крия православния живот от другите и всички си мислят, че не се интересувам от религия. Е знам, че е имало и има духовници, които не са за пример, но всеки си носи вината. Вие как мислите.
лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Да крием ли вярата си

Мнениеот лаик » вт апр 19, 2011 11:06 pm

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Да крием ли вярата си

Мнениеот Асен » вт апр 19, 2011 11:25 pm

Искам да добавя към мнението на Лаик, че темата е актуална за много от нас. Предлагам тази книга "Обикновеното християнство" от К.С.Люис в електронен вид, където ще бъдат намерени отговорите на много от въпросите, които ни вълнуват. :angel:

Кратка анотация от автора:

ОБИКНОВЕНОТО ХРИСТИЯНСТВО - от КЛАЙВ СТЕЙПЪЛС ЛЮИЗ

Откакто станах християнин, винаги съм мислил, че най-доброто, може би единственото, което мога да направя за невярващите си ближни, е да обясня и защитя вярата, която е обща за почти всички християни от всички -времена. Причините, които ме карат да мисля така, са няколко. На първо място въпросите, разделящи християните едни от други, често включват моменти от висшата теология или дори от църковната история, с които трябва да се занимават само истинските ескперти. Щях да нагазя в твърде дълбоки за мен води и щях повече да се нуждая от помощ, отколкото да мога да помогна на други. И второ, мисля, че трябва да признаем, че въобще няма изгледи дискусиите по тези спорни въпроси да привлекат един страничен човек в лоното на християнството...

От автора

За свободно изтегляне: http://www.friends7.hit.bg/knigi.html/3 ... noweno.rar
mirqnin
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 24, 2011 6:33 pm

Re: Да крием ли вярата си

Мнениеот mirqnin » ср апр 20, 2011 9:58 am

Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Да крием ли вярата си

Мнениеот Gunev » ср апр 20, 2011 4:34 pm

Да криеш вярата си и да си я пазиш само за собствена консумация поради съзнаването на собственото си недостойнство противоречи на любовта. Никой от нас не е достоен, особено ако се сравняваме с нашия модел и цел - Христос. Това е все едно около теб хората да умират, ти да имаш лекарството което ще ги спаси, но да не им го даваш, защото не си доктор по медицина а прост фелдшер. Щом си сигурен че лекарството ще ги излекува, длъжен си да им го предложиш.
Друг е въпросът кой е правилният подход за това... Наистина е субективно. Според мен, основно трябва да свидетелстваме с живота си, но когато ни попитат трябва да отговорим подобаващо според възможностите си, а не да се крием.
Нека светилото ни гори и да е поставено на високо :thumbup: .

Върни се в “въпроси към Православие БГ”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта