Грешно ли е...?

вашите въпроси, мнения и препоръки към портала
Потребителски аватар
Чехълче
Модератор
Мнения: 2032
Регистриран на: нед дек 20, 2009 1:49 pm

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот Чехълче » вт май 17, 2011 9:34 am

лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот лаик » вт май 17, 2011 11:53 am

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот Асен » вт май 17, 2011 1:40 pm

:D То, смешното идва от там, лаик, че не се подхожда в светлината на Новия Завет, а отново по някакви си предания или правилца, които отнемат на човека истинското общение със Създателя му :? А, както всички знаем - религиозните (искам да кажа човешките!) догми и правила нямат нищо, ама нищо общо със свободата, която сам Господ Иисус Христос ни е дал в Него. Защото....най-после трябва да се разбере от всички, че ние Му се покланяме с дух и истина-писано е в Библията! И ако също в нея пише, че Господ е в събранието на светиите си, ако също пише , че там където двама или трима са събрани в Негово Име и сам Той е посред тях, какъв е проблемът? Не трябва ли на първо място да четем и изучаваме Божието Слово, а не да се водим понякога от човешките правила, които ограничават (и ограбват) общението ни с нашия небесен Баща? И накрая, нека да не забравяме, че Бог гледа на сърце , а не на външното, което включва в себе си и... съответната...сграда/постройка, правилца и т.н. И вече мисля, че силно е назрял моментът във форума да се пускат теми за Основите на християнската ни вяра, защото има крещящо непознаване на волята на Татко. По този начин ще се избегнат и противоречията на какъв език да се провеждат богослуженията, грешно ли е да се черкуваме в ...инославен храм, и много други несъществени проблеми. И тогава фокусът ни ще се съсредоточи изцяло върху Начинателят и Усъвършителят на нашата вяра-Господ Иисус Христос, от какво сме изкупени чрез Неговата смърт на кръста, какви блага получаваме чрез покаяние, спасение и новорождение в Неговото Име , какво означава вземането на Господната вечеря, кръщенията и т.н, и т.н. :angel:
Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот Molecule » вт май 17, 2011 3:26 pm

Асене, не знаеш значението на понятията "религия" и "догмат".
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот Асен » вт май 17, 2011 3:50 pm

Моlecule, ... знам ги. И понеже се хващаш за това ще ти кажа, че в конкретния случай акцентувам върху тази част от определението за "догмат", която изразява "авторитетното човешко мнение, признавано за истина". И оттук вече започват проблемите с непознаващите Божието Слово, за които писах по-горе, чудят се на какво да вярват и на кого да угодят. Но, нека да не се отклоняваме настрани от сериозността на нещата.
vanya
Потребител
Мнения: 8
Регистриран на: съб май 14, 2011 10:31 pm

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот vanya » вт май 17, 2011 4:23 pm

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот Асен » вт май 17, 2011 6:06 pm

Не, Ваня! Нямам лично отношение към теб! Моето изказване визира като цяло състоянието на хора, които са подвластни на втълпени им от човеци правила за участие (и поведение) в богослужения. Сама виждаш до какви мнения се стига в течение на проведените дискусии. Едва ли не, че католическите храмове са ... идолски капища, едва ли не ( в друга , съседна тема), че душеспасителният език е само един ( за целия свят), и т.н.Ами, това са неща, които нямат никакво припокриване със Словото на Бог! И точно това е, което измества фокусът ни от Начинателят и Усъвършителят на нашата вяра! И тогава се пораждат противоречиви чувства в душите на хора, които, ако не спазят някое от правилцата ....върху тях идва чувство за вина, понякога чувство за осъждение, които накрая може да доведат и до прекратяване на взаимното им общение с други вярващи или (не дай Боже) оттегляне от Църквата, ако не бъдат преодоляни. Моето отношение е по-скоро на спонтанно възмущение от всичко това, а не "мъдруване". Не "мъдрувам" и не тълкувам. Говоря съвсем открито и просто. Защото, когато се прочете Новия Завет, едва ли ще се открият някъде предписания или ограничения от такъв характер, а напротив. Това е всичко. :angel:
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот Кабрал » вт май 17, 2011 9:26 pm

Догматите са ни оставени от Иисус Христос за да ги спазваме и да се спасим. Те не са измислени от хора и тези които ги отхвърлят го правят за да поставят себе си над Бог, защото самият ап. Павел казва, че с догматите си Иисус е победил заповедите на Закона.
Никой, по никакъв начин не може познае и тълкува правилно словото Божие извън тълкуването, което Иисус е дал на Църквата. Това изрично е записано в самите Писания.
Ние общуваме с Бог само и единствено в тайнствата на Църквата. Извън Църквата няма общение с Бог, защото така е писано, а не защото някой го казва.
Ние се покланяме на Отец "с дух и истина", което ще рече със Светият Дух, Който съуправлява Църквата и Иисус Христос, Който й е глава. Нямаме сведения идващи от Бог, Истината и Духа да са подменени с Писанията.
Дали може да се моли някой в католическо капище, не знам, трябва да се пита владика. Единствения проблем може да е в освещаването, но ние се молим и правим служби и на неосветени места, затова вероятно няма да има пречки. Забраната е да не се молим с еретици и тази забрана е добре обяснена в Писанията, както и там е писано, че християните често са били в синагогите, за съжаление не се споменава дали са правили служби там.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот refab » вт май 17, 2011 10:08 pm

При положение, че има изрична и добре съгласувана във всякакви посоки договорка от страна на легитимни и уважавани по-висши и авторитетни клирици, мисля, че единствения възможен проблем при подобни използвания на католически, в случая, храмове, който може да се появи, е само от естетически характер и въпрос на уютност, така да се каже!
Апропо, включването на крушка с пускане на монета има своите минуси, но пък паленето на дяволските пушлявещи нефтени пръчици отравя(когато няма добре действащ отдушник!) въздуха и евентуално здравето, съсипва буквално - прави ги черни, стенописите, подовете!... Аз съм за крушките! :)
Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот Molecule » ср май 18, 2011 2:32 pm

mirqnin
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 24, 2011 6:33 pm

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот mirqnin » ср май 18, 2011 3:55 pm

Аз по принцип съм за мир между хората и религиите, но в конкретния случай нещо не разбирам, ако отчето носи антиминс, защо трябва да се събирате точно в католически храм, а не на религиозно неутрално място? Няма ли да ви е по-комфортно в някоя градинка или частен дом.
лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот лаик » ср май 18, 2011 4:04 pm

Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Molecule

Мнениеот Асен » ср май 18, 2011 11:35 pm

Molecule
Потребител
Мнения: 628
Регистриран на: ср ное 05, 2008 1:15 am

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот Molecule » чет май 19, 2011 1:35 pm

Нищо лошо няма в думата “религия” (от латински: “отново свързвам”), напротив. Много е вероятно тя да има същото значение като нашето “вяра” (според някои изследователи етимологически сродна на “връв” , макар според други да идва от “вря”, “кипя”). Така или иначе, нелепо е да се противопоставят двете. Протестантските опити да се подмени смисъла на определени думи с цел изработване на набор от пропагандни клишета намирам най-малкото за нечестни.

Колебанието на Ваня не е плод на “посяване на човешки разбирания”, а трезва и здравословна християнска предпазливост; свидетелство именно за “живот на вяра”.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Грешно ли е...?

Мнениеот Асен » чет май 19, 2011 2:52 pm

:biggrin: Molecule, явно държиш центърът на вниманието да бъде изместен настрани от проблема и затова търсиш начини да заобиколиш същността с въпроси за смисъла на тази или онази дума. А намеците ти за пропаганда, напомнят на напътствията на Партията (най-любима wink: ), от близкото минало. Е, искам да ти кажа, че ако има "пропаганда", тя определено не е за една или друга църковна деноминация или доктрина, а за Иисус. За това, което вярващите имат в Него, и за това, което Той изработи чрез смъртта Си на кръста и славното си, побеждаващо възкресение. И като допълнение на определението, което ти подбра за "религия" ти давам и това допълнение от св. Августин, който подкрепя тезата на "Християнския Цицерон"-Лактанций, а именно:

"Повторна свръзка с божественото", от лат. re (отново) + ligo (в смисъла на „свързвам се“, "връзвам", "съединявам"). "Поемам задължение или връщам се в робство" — това е алтернативна интерпретация на „повторното свързване“, подчертаваща усещането за служение на божеството.

А колебанието на Ваня си беше... колебание.

Върни се в “въпроси към Православие БГ”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта