Признава ли някой Македонската Православна църква?

вашите въпроси, мнения и препоръки към портала
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Йоан » пон дек 19, 2011 9:27 pm

Братя и Сестри!
Предварително искам да кажа, че съм запознат, че в момента никоя църква не признава Македонската Православна църква.
Но наскоро открих нещо твърде интересно и се питам дали е истина?
///
"От 50-те до края на 60-те години на ХХ век продължават усилията за утвърждаване на тази нова, схизматична и непризната от никоя ПОМЕСТНА „сестра” църква - Македонска Православна Църква.
В крайна сметка дебелоглавието на югославските лидери надделява над здравия разум и в 1967 г. по инициатива от Белград се обявява едностранно автокефална МПЦ. Непризната канонично от никого, тя се превръща в мъртъв зародиш. Веднага й бива наложена схизма от целия Православен свят и инициаторите започват да съжаляват за деянията си.
Македонският клир е принуден да обърне очи за помощ към България, надявайки се на признание от най-близкият си исторически и кръвно народ. В София пристига делегация, предвождана от македонския Злетовско-Струмишки епископ Наум, която провежда паметна среща на 1 април 1968 г. в покоите на патриарх Кирил. На нея присъства още – Варненския и Преславски митрополит Йосиф.
Този разговор е от толкова голямо историческо значение, че си позволявам да ви го предам със съвсем малки съкращения. Стенограмата /от разговора/от него бе открита от Комисията по разкриване на досиетата и има непреходна историческа давност.///
На въпроса на еп. Наум, дали Българската църква ще изрази своето мнение към въпроса за самообявилата се МПЦ /Македонска Православна Църква/ и въобще по перспективата за нейното съществувание,

патр. Кирил отговаря: „Ние в София не сме се още произнесли. За това нито в Скопие, нито сръбската патриаршия имат основание да се сърдите. Ние трябва да проучим въпроса”.

Еп Наум: „Ние го чувстваме това. Сърбите нека правят доноси. Ще дойде ден, когато всичко това ще рухне”. Църквата е траяла толкова време...

Патр. Кирил: „Вие мислите ли, че Сръбската патриаршия иска да посърбва Македонската църква и македонския народ?”

Еп. Наум: „Ние им казахме, че не сме сърби. Имаме данни за това, че те ни наричат етническа група... Вие знаете откога Македония роптае против сърбите. Ние много сме търпели и лично аз от 1944 г. насам. Открито им казах: „Вие учихте нашите свещеници, че са сърби, сега им казвате, че са македонци – кога лъжете?”

Митрополит Йосиф се намесва и призовава към търпение...

Еп. Наум: „Ние това го знаем. Ние сме родени в лъжа и сме свикнали с нея. Ние можехме това (отцепването) да направим още в 1945 г. Ние ги молихме за по-малко. Те не искаха.”

Митр. Йосиф: „Вие казвате, че сте постигнали 90%, защото фактически имате своя църква.. Вие търсите само едно формално признание.”
Еп. Наум: „Ние искаме да ни признаете братски, а когато дойде времето, вие ще го направите. За нас е по-важна братската любов. Дойдох при вас като при свои хора.”

Патр. Кирил:„Вас обичаме, както себе си обичаме... Вие нямате право да се съмнявате в нашите чувства... Ние в нашите чувства ви имаме като наши най, най- близки... Имаме дълга обща история. Тя беше българска. Да ме уверявате в противното е напразен труд. Вие сте наши братя, а и всеки, който дойде от Македония...”[

Еп. Наум казва, че е трогнат и добавя: „Аз идвам като при татко да разбера в що е нашата грешка...

Патр. Кирил: „Грешката ви е, че не сте сърби.”

Еп. Наум: „И няма да бъдем.”!!!
„Ние купуваме вашите учебници. Всичките си пари при миналото идване в София похарчихме за книги.”

Патр. Кирил:„Ние и вие сме едно и също... Ние ще се наречем македонци, но няма да се отречем от вас... Нека българският език е диалект от македонския. Нека ние да сме част от македонския народ... Но тава, което ни интересува като църква, е има ли дискриминация над българщината...”
„Ако има дискриминация, вашите политически фактори са на погрешен път... Ако в Македония някой е преследван, защото се нарича българин, това е погрешно.Ето това искаме ние”– казва Дедо Кирил: „Да няма дискриминация, да има свобода на съвестта, на религията...”

Еп. Наум: „Ако македонската църква не мисли така, не би дошла при вас.” "

///
Въпросите ми се следните:
1. Дали с този акт Патриарх Кирил отделя Македонската църква от сръбската, и я взема под духовното покровителство на Българската Православна Църква?
2. Дали с този акт се слага началото на отделянето на българите в Македония от сърбизма - Дело, което е равносилно на признаването на независима Македония от България?
3. И най-важният въпрос - Ако това е истина, то Българската Православна църква би следвало да е обединител на Българите!
А с този акт църквата трябва непременно да се гордее!
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Дон Кихот » вт дек 20, 2011 9:51 am

Отцепването на МПЦ е провокирано от диктатора Тито, за да отслаби Сръбската църква. За да има автокефална църква, трябва да има независима държава, а такъв факт не е налице през 60-те години. Днес Македония като държава няма бъдеще, защото опасността от разпад все повече нараства. Същото се отнася до нейната църква.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Eleazar_Levi » вт дек 20, 2011 10:11 am

Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Дон Кихот » вт дек 20, 2011 12:28 pm

Пентархията е византийска измислица и днес гръцките православни напразно мечтаят да я възстановят за сметка на негтръцките, особено Руската и Румънската църква. Принципът "независима държава = независима църква" всъщност е въведен не от друг, а от българския цар Симеон I през 917 г., когато той обявява Българската църква за патриаршия, без да пита Константинополската църква или да се свиква вселенски събор. Приложението на горния принцип не зависи от това, дали държавата е православна или неправославна. В Османската империя царува по-голяма религиозна толерантност, отколкото във Византия, и патриархът има по-големи права като етнарх в сравнение с Византия, където цезаропапизмът в лицето на императора често се гаври с църквата и дори ѝ налага ереси.

:wave:
Лъчо
Потребител
Мнения: 73
Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:53 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Лъчо » вт дек 20, 2011 2:07 pm

Македонската държава наистина е поставена на карта и все повече надвисва албанската интервенция там! Въпрос на време е, но едно нещо, което е изкуствено съградено чрез лъжи и фалшификации е обречено да бъде временно и незначително! Македонската нация е създадена от комунистическите интернационалисти с изключително предателската роля на "българските" комунисти-безродници и безбожници с цел отслабването на българската държава и слагане край на мечтите на българите за обединение! СССР следва линията на Русия по отношение на македонския въпрос и лакеите в лицето на "българските" комунисти изпълняват всички поръчки на Сталин! Вярно е, че Тито създава МПЦ, но това не е без благословението на Москва! Най-важното в стремежите на безбожните руски и сръбски политици е постигнато: създадена е изкуствена нация от попадналите в лапите на сърбите българи!
Лъчо
Потребител
Мнения: 73
Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:53 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Лъчо » вт дек 20, 2011 2:12 pm

mirqnin
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 24, 2011 6:33 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот mirqnin » вт дек 20, 2011 3:54 pm

Подобно на баща си Симеон Велики се опитва да получи патриарх и автокефалия ту от Константинопол ту от Рим. В крайна сметка Симеон І получава титлата цар, а българския архиепископ титлата патриарх от Рим, без обаче България по какъвто и да било начин да се подчинява на Рим. Всъщност в онези времена мечтата на Симеон вероятно е била България да измести Византия в ролята й на християнска теокрация и изобщо не е имал намерение да се подчинява на когото и да било. Между другото именно войните между християнска Византия и християнска България са първата голяма междуособица вътре в православния свят.
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Дон Кихот » вт дек 20, 2011 7:30 pm

Мирянин,

Не е вярно това, което пишеш. Българският църковен глава никога не е получавал титул патриарх от Рим дори при Калоян.

През 927 г. Симеон води усилени преговори за втора уния с Римската курия. След като не успява, слава Богу, да превземе Константинопол и да стане "император на вселената", той с маниакалната си грандомания замисля да отцепи Източна Европа от византийското православие и да я тласне към Запада. Само неочакваната му смърт предотвратява това безумие.

А признаването на Българската църква от Византия при сина му Петър е условно и във византийските документи тя е наричана постоянно "архиепископия", а не патриаршия.

:thumbdown:
mirqnin
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 24, 2011 6:33 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот mirqnin » вт дек 20, 2011 11:24 pm

Не твърдя, че е вярно. В общи линии цитирам Шмеман.
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Дон Кихот » ср дек 21, 2011 12:19 pm

Първо проверявай дали е вярно писаното от Шмеман, а след това го цитирай като истина от първа инстанция.
Лъчо
Потребител
Мнения: 73
Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:53 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Лъчо » ср дек 21, 2011 3:19 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Кабрал » ср дек 21, 2011 8:30 pm

Лъчо
Потребител
Мнения: 73
Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:53 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Лъчо » чет дек 22, 2011 9:27 am

Комунистически откровения и преклонение пред Тито:

http://www.youtube.com/watch?v=K1Kv_KP7fow
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Йоан » нед дек 25, 2011 1:24 am

Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Признава ли някой Македонската Православна църква?

Мнениеот Йоан » нед дек 25, 2011 1:30 am


Върни се в “въпроси към Православие БГ”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта