Откръстване

вашите въпроси, мнения и препоръки към портала
jamie_adams
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: чет мар 29, 2012 3:04 pm

Re: Откръстване

Мнениеот jamie_adams » ср май 02, 2012 7:47 am

Вие май си представяте християнството като вписване в някаква членска книга и после отписване. Извинявайте, ама това е много плоска представа за нещата. Християнството е много повече от това: ценности, състояние на духа, множество от правилни действия, отглеждане на "любов" в душата си, стремеж към търсене на Истината и постигане на нетленен Живот. Самото кръщение е несъществена част от всичко това. Тя е важна дотолкова, колкото на психоинформационно ниво инициализира и записва "Божията програма" като суперструктури на водни молекули (домени), но ако човек замърси това информационно поле със собствените си грешки и като мисли и като действия, язък за кръщенето... Разбира се, освен психоинформационните полета има и други измерения, но няма да се спускам в подробности...
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Откръстване

Мнениеот Кабрал » ср май 02, 2012 1:51 pm

Покъртително! ..........................................
Потребителски аватар
Hatshepsut
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пон сеп 26, 2011 6:08 am

Re: Откръстване

Мнениеот Hatshepsut » ср май 02, 2012 7:46 pm

Преди време и аз мислех да пусна подобна тема, но впоследствие се отказах, затова се чувствам задължен да кажа няколко думи в защита на авторката на темата.

Не виждам никакво нарушение на правилата на форума в поставения от dianna82 въпрос. Тя не обижда религиозните чувства на никого, нито пише против християнската религия и Църквата като институция. Религиозните чувства на всеки един от нас са въпрос на наш личен избор, dianna82 също има право на такъв избор и го е направила или ще го направи. Дори и да не стане отново християнка, това си е неин избор и никой няма право да решава вместо нея в какво да вярва и дали да вярва.

Да, не мога да говоря от нейно име, но предполагам, че тя не е поставила темата с цел да се подиграва на когото и да било или с цел някой да я разубеждава или агитира да се върне към християнството.
dianna82
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: пон апр 30, 2012 9:23 am

Re: Откръстване

Мнениеот dianna82 » ср май 02, 2012 8:51 pm

Бих искала, да благодаря лично на Hatshepsut, защото единствен той доста точно ме е разбрал, каква е моралната ми дилема. Също така, бих искала да добавя, че за мен църквата не е по различна организация от всички останали - след като може някой да даде пари и да те впише, би трябвало да има вариант да си платя и да ме отпишат от регистрите. Не мога да разбера, това брутално двуличие от страна на някои хора, как може да не разбират, че проблема е много по - сериозен! А проблема е, че никой няма правото, законно и морално да ви налага религиозна принадлежност(представете си, че като малък са ви направили - хиндуист, будист или мюсулманин), със сигурност нямаше да говорите толкова обидно срещу мен.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Откръстване

Мнениеот Aurelia Felix » ср май 02, 2012 8:53 pm

Никой здрав личностно човек не пише в общественото пространство за личните си неща. Ако действително искаше да се откръсти, както казва, щеше да иде да пита свещеника в най-близкия за нея храм, тъй като той е най-компетентен по въпроса. Но не. Тя търси обществено внимание.

Същата работа е и с пускащите теми от сорта "що не мога да се оженя/омъжа", " влюбена съм в мъжа на сестра ми, толко ли не може Бог не сертифицира връзката", "секс преди брака" и подобни и подобни, на които всеки с форумен стаж над година се е начел до пресита.

Но нема лошо, дъвчете темата. То дали ще гледаш розов сериал или ще четеш розова тема, все тая.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Откръстване

Мнениеот Aurelia Felix » ср май 02, 2012 8:55 pm

Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Откръстване

Мнениеот Радослав » ср май 02, 2012 9:01 pm

Аз имам един въпрос към dianna82 - Кръщението по какъв начин пречи на живота ви в момента? Т.е., ако Църквата е просто „организация, като всички останали", то защо това ви притеснява. Например, ако като бебе ме бяха записали в клуба на любителите на оперното пеене, то по какъв начин това би притеснило битието ми на музикален полу-инвалид (какъвто съм) днес? В смисъл, това ни най-малко ме задължава да ходя по опери, за да издирвам на кого да си върна членската карта. Прощавайте, но наистина не разбирам „кахърите" ви. :crazy:
Ако сте атеист, то Кръщението би следвало да ви е безразлично и не бихте хабили излишно време да го обсъждате. Обаче, ако усещате, че тайнството има своите „последствия" и това ви пречи или тормози по някакъв начин, то това вече е друга тема на разговор. :!:
jamie_adams
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: чет мар 29, 2012 3:04 pm

Re: Откръстване

Мнениеот jamie_adams » ср май 02, 2012 9:05 pm

Първо, Хатчепсут от египетската история е жена. Вероятно "той" е "тя" или пък има проблеми с половото самоопределение. Второ, въпросното "отписване" е вид "бягство от отговорност". Димек: ако не съм християнин, вече спокойно мога да си правя лошотиите, които искам, защото не съм християнин. Само, че имам лоша новина за вас: и да не си християнин, пак ще бъдеш съден за греховете ти, сори. Всеки, който знае, че има път за спасение, а не го е следвал, защото е предпочел да се плъзга по повърхността на посредствеността и греховността си, отговаря за действията, независимо по какъв начин и от кой е кръстен. Дори и да не си кръстен като християнин, а си бил предимно добро дете, то добрите ти дела ще се броят. Така, че записванията и отписванията са повече игра на самозалъгване и заблуди и показват повече повърхностно мислене, отколкото нещо друго...
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Откръстване

Мнениеот Aurelia Felix » ср май 02, 2012 9:09 pm

Така е Джейми Адамс, обаче лицето изрично пише, че не вярва в съществуването на Бог. То се притеснява, че било вписано в некви регистри, може да е фен на некви конспиративни теории и затова толкова настойчиво търси отписване. :)
Но пак остава подозрението в нездраво търсене на внимание, тъй като ако предното ми предположение е вярно, лицето щеше просто да отиде в митрополията да пита. А не да се навре баш тука - у центъро на тайните организации :mrgreen:
dianna82
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: пон апр 30, 2012 9:23 am

Re: Откръстване

Мнениеот dianna82 » ср май 02, 2012 9:14 pm

Скъпа/и Aurelia Felix,

Искам да те питам, ти други форуми чел ли си? Защото в повечето се говори за лични неща! И ние сме гражданско общество в което индивида има значение. Пиша тук, защото мислех, че сте въздесущи по въпроса. Между другото съседа ми е поп и не знае. По въпроса за ЕГН - то без него как ще ви запишат в църквата?

Приятни розови сънища( ако може и да са на истина) :lol:
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Откръстване

Мнениеот Ahmed » ср май 02, 2012 9:20 pm

Наистина всеки от вас има някакво право, но причината за хаотичното дъвкане по темата е, че информацията от момичето е много оскъдна и наистина няма особенна логика на пръв поглед да търси такава информация и ако е наясно със себе си и това, какво желае, редно е тя да осветли малко повече положението си та белким някой може да помогне, иначе бабешката седянка пред блока ще продължи.
А и предполагам, че знае за безплатния пренос на номерата и , че не е задължително да уведомяваш стария оператор за преноса :wink:
Последна промяна от Ahmed на ср май 02, 2012 9:24 pm, променено общо 2 пъти.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Откръстване

Мнениеот Aurelia Felix » ср май 02, 2012 9:22 pm

лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Откръстване

Мнениеот лаик » ср май 02, 2012 11:48 pm

Отказвайки се от православието и приемайки друга вяра, /дори и атеизъм, което пак е вяра, макар и абсурдна/ човек отпада от Църквата напълно. Де факто 90% от юридически кръстените не са в общение. Това, че имат някакъв документ нищо не означава, защото за да бъдат приети в църковно общение, /да получат Причастие/ трябва да се покаят, /възможно е да трябва да се покайват дълъг период от време/ да се откажат от неправославната си вяра, да декларират че приемат Никеоцариградския Символ /който не го приема, не е църковен член, тоест само неприемането му е достатъчно, за да отпаднете/ и едва след това да бъдат приети в Църквата.
Така, че който не е в общение, тоест, не се причастява - може да се чувства 100% "разкръстен" до Страшното и Славно Второ Пришествие на Господа.
Христос няма да гледа документи. Това, че някой има документ, по никакъв начин не го прави автоматически църковен член! Много хора с кръщелни свидетелства, след това, да речем са приели исляма/още един документ/ и след това - пак да речем, някаква друга религия - още един документ. Е, трупанато на документи без стойност какво Ви притеснява? Юридически е валиден винаги последният, но както и да го гледате свидетелсвтото за св. Кръщение е валидно, само ако искате да встъпите в църковен брак /на което можете да се противопоставите/ или да Ви опеят православно/което можете да предотвратите със завещание/.
Както виждаме за пореден път, изникват измислени проблеми градящи се на пълно неразбиране на православната еклисиология.
jamie_adams
Потребител
Мнения: 19
Регистриран на: чет мар 29, 2012 3:04 pm

Re: Откръстване

Мнениеот jamie_adams » чет май 03, 2012 7:36 am

Хайде сега, аз съм си католик и пак съм в Църквата, но не и във вашата църква. Майка Тереза е католичка и е много повече в Църквата от всички нас взети заедно. Затова не се дръжте (православните) като някакво затворено, "елитно" общество, което е едва ли не най-великото и най най. Това е самозаблуда.
С риск да се повторя, пак ще кажа, че ритуалите не са от голямо значение. Те имат някакво кратковременно влияние върху биоинформационните полета и по начина по който се подреждат водните молекули в домени (справка: опитите на Масару Ямото). Възможно е да има временно влияние и върху други измерения, сили, полета, които все още не са наблюдавани. Те безусловно имат добро влияние, защото ни зареждат с "добра" информация (Божествени настройки или Божествена програма). Но оттам нататъка, дали ще извлечем полза от тези "настройки/програма", зависи главно от нашия разум, мисли, действия и главно от действия: "По действията им ще ги познаете".
По това коя църква е по-близо до Бога, може да се спори до края на дните и такъв спор е безсмислен и не води до нищо добро. Чудеса има при всички църкви, освен при очевидните измамници и злосторници. Отделно, ще се поинтересувам дали са правени сравнения по симетричност на кристали на вода, стояла в служби на различни църкви. Подозрението ми е, че симетричността е толкова по-голяма, колкото е по-голяма добрината и искреността на хората, участващи в ритуала, а не толкова зависеща от самия начин, по който се прави. Разбира се, има конкретни неща, които не трябва да се правят, дори и случайно, защото влияят зле, но си мисля, че поне християнските църкви избягват тези неща. За протестантите не съм много сигурен. Някои от тях са много далеч от истината, но това пак си е до човек.
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Откръстване

Мнениеот Дон Кихот » чет май 03, 2012 11:40 pm

Пак загубихте нишката на разговора с безсмислени разправии за исляма и пр. Аз бих искал dianna82 да съобщи защо не иска да има нищо общо с религията. Каква е причината, която я е настроила така враждебно към християнството? Изнасилване от поп в олтара? Златният часовник на владиката Х.? Скъпият мерцедес на бачковския игумен, за който бил спестявал от дете? Промиване на мозъка от даскал-сталинист? Женитба за сатанист? Нека тя да каже, след което ще ѝ отговорим подобаващо.

:wave:

Върни се в “въпроси към Православие БГ”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта