Чудеса

вашите въпроси, мнения и препоръки към портала
panto
Потребител
Мнения: 2
Регистриран на: съб юни 02, 2012 7:20 pm

Чудеса

Мнениеот panto » нед юни 03, 2012 1:10 pm

Здравейте,
има ли някакви критерии, по които Църквата обявява дадено явление (чудотворна икона, целебни мощи и т.н.) за чудо? Тоест не го категоризира като "дело на Дявола". Въобще какво разбира Църквата под "чудо" от съвременна гледна точка?

Благодаря предварително за отговора и за отделеното време.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Чудеса

Мнениеот Ahmed » пон юни 04, 2012 12:27 am

panto,
Извинявам се, предварително, защото моето мнение не е точно общоизвестно, като съвременно Християнско, но ти гарантирам, че е правилното, и замисляйки се реално човек лесно стига до този извод.
Чудесата, на този свят в смисъл - по волята или пък посредниченето на предмети, изображения, мъртви хора или пък останки от тях и т.н. се определят за езичество и идолопоклонничество, без значение в какъв комуфлаж са замаскирани, както е и свещенността на места, събития и други неща, които Бог не ги е определил изрично, като такива, например - планината Синай, градовете Ейросалим и Мека.
Бог е отреждал и позволявал извършването на чудеса за пратениците и пророците си, чрез отправена от тях молитва, за да докажат автентичността си и че са избрани от него и следвайки това подобие сатаната се опитва да заблуди възможно най-много хора и в съвремието, чрез типични негови номераца и приоми, карайки ни да си мислим, че това са Божии чудеса и че те наистина идват с посредничеството на гореспоменатите неща, за да започнем ние да ги почитаме и боготворим и да се обръщаме към тях за подкрепа, а не към Бог - Отреждащия всичко и навсякъде и по чиято воля и безкрайна мъдрост се случват нещата от съдбата ни и е онзи който е в състояние да чуе и приеме молитвата и зова на своя раб, към него, както и да прецени дали е редно и добро в крайна сметка това нещо за човека и заобикалящото го в момента и за в бъдеще време.
А по отношение едно нещо дали идва от дявола или не, освен споменатите неща има и други, които информирания вярващ много бързо разпознава - използване на пророчества и гадателства, както и опитите да се правят такива освен, ако не са на чисто научна основа, извършването на странни ритуали и заклинания, използуването на амулети, предмети, изображения с цел предпазване или лекуване на нещо и т.н.
Божият път е само един и в една посока, а дяволските са много, затова вярващия не трябва лекомислено да се доверява на разни неща, въпреки, че доста от околните му го правят.
Нека Бог дари с прозорливост и пази всички нас. Амин.
Потребителски аватар
anima
Потребител
Мнения: 110
Регистриран на: чет мар 15, 2012 9:27 am

Re: Чудеса

Мнениеот anima » пон юни 04, 2012 9:55 am

Здравей, panto! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички православни християни!
На въпроса, който си поставил по-добре може да ти отговори prokimen. Надявам се да се включи. Мисля, че ще ти бъде полезно, поне за мен беше, да прочетеш негова статия в този
Аз споделям напълно написаното от Прокимен. Днес повече от всякога трябва да бъдем внимателни към всякакви чудеса, които ни се предлагат, едва ли не на всяка крачка, и да молим Бог да ни даде да виждаме собствените си грехове и страсти, от които да се освободим с Негова помощ. Ако никога не видим мироточива икона, нито свети мощи, нито светещи кръстове в небето, нито каквито и да е чудесни знамения, но пък натоварената ни с грехове и помрачена от страсти душа поеме смирено по пътя на покаянието, подкрепяна и водена от Светия дух и след много трудове и скърби в тая наша душа просияе Божията правда-тогава ще сме преживели най-голямото чудо в нашия живот. За това чудо копнея аз и когато наскоро прочетох написаното в линка, който дадох, се зарадвах, че някой е успял да каже тая проста, но често убягваща ни истина, с толкова точни думи.
Последна промяна от MacIlian на пон юни 04, 2012 10:00 am, променено общо 1 път.
panto
Потребител
Мнения: 2
Регистриран на: съб юни 02, 2012 7:20 pm

Re: Чудеса

Мнениеот panto » пон юни 04, 2012 8:27 pm

Ahmed, anima, благодаря ви за отговорите, както и за препратката към блога на Прокимен. Помогнахте ми да се ориентирам донякъде.
Но мен ме интересува повече официалната позиция на Църквата - процедурата за обявяване на дадено явление за чудо, възгледите на БПЦ, дейността на т.нар. Богослужебна комисия към Св. Синод. Ако някой е запознат с подобни факти, макар и частични, моля да ги сподели. Ще бъда много благодарен.
Потребителски аватар
anima
Потребител
Мнения: 110
Регистриран на: чет мар 15, 2012 9:27 am

Re: Чудеса

Мнениеот anima » пон юни 04, 2012 8:58 pm

panto,
искам само да уточня, че блога не е на Прокимен, а е на Aurelia Felix. Там можеш да прочетеш и много други интересни и хубави статии, засягащи различни въпроси на вярата.
timotei
Потребител
Мнения: 273
Регистриран на: вт май 26, 2009 11:48 pm

Re: Чудеса

Мнениеот timotei » пон юни 04, 2012 10:26 pm

Чудото е незаслужено Божие благодеяние към грешния човек. Чудото не укрепва вярата. Това е стандарта на Православието.
Космонафт
Потребител
Мнения: 91
Регистриран на: ср сеп 15, 2010 1:57 pm

Re: Чудеса

Мнениеот Космонафт » чет юни 07, 2012 11:34 pm

Panto,

Бог върши чудеса чрез Святия си Дух. Димите на Исус са приблизително: "Аз ще ви изпратя друг Утешител (Застъпник), Духът на Истината, Святия Дух. Той ще ви упътва във всяка истина, от Моето ще взема, на вас ще известява.Той ще ви припомни Моите думи. ТОЙ МЕНЕ ЩЕ ПРОСЛАВЯ".

1.Святият Дух винаги ще прославя Исус Христос от Назарет, който е Божият Син, понесъл нашите грехове на кръста, пвъзкръснал на третия ден. Т.е. чудото, което е от Бога, винаги ще прославя Исус, ще насочва към истината на кръста. Ще ни припомня, какво Бог стори за нас.

2.Чудото, което е от Бога, винаги ще бъде в съгласие с Божието Слово, защото авторът на Библията е Святият Дух. Няма как да претендирам, че чудото, което върша е от Бога, когато проповядвам астрология, енергетика, слагане на Рей Ки защити, разговарям с мъртви- всички тези практики Бог е заклеймил в Словото Си като грях, мерзост.

3. Действието на Святия Дух е винаги за увещание (напътствие), назидание (изграждане) и утеха за вярващите.
Бог не е грандоман и не прави повтарящи се празни действия- Бог не кара просто ей така и многократно предмети да се местят, да светват крушки, да плачат икони, да пада всяка година огън от небето (като доказателство, че праволсавието е най-правата вяра).

Това е моето мнение- първите три точки са от Сетото Писание, последната лично мое наблюдение. Разбира се има и други точки, но първите 4 са най важни според мен.

В Църквата още от създаването и е имало лъжезнамения и лъжечудеса. Много от Павловите послания изобличават тези явления. Облечено в расо, догма, доктрина, акомпанирано дори от Библейски стихове, лъжечудото понякога трудно бива разпознато. Дано да ти е полезно това, което написах.

ПОздрави
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Чудеса

Мнениеот Ahmed » пон юни 11, 2012 9:03 pm

Потребителски аватар
anima
Потребител
Мнения: 110
Регистриран на: чет мар 15, 2012 9:27 am

Re: Чудеса

Мнениеот anima » пон юни 11, 2012 9:51 pm

1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.

6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.

10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

11. Чакам възкресение на мъртвите.

12. И живот в бъдещия век! Амин.
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Чудеса

Мнениеот Радослав » пон юни 11, 2012 10:59 pm

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Чудеса

Мнениеот Ahmed » ср юни 13, 2012 1:25 am

Anima, радвам се за теб и онова, в което вярваш, не само защото имаш пълното право на това, но и защото все пак процентно то е около 85% от онова в което вярвам и аз. Само не се разбира дали ще има съд за теб или не. Пожелавам ти успех и за останалите 15%.Амин.

Радославе, и за момент не съм се съмнявал в теб и ограничеността ти при използуването на разум в Божията промисъл.
Това от глава 14, което си цитирал, с помощта на лек напън на разума би трябвало да вденеш, че чрез пророците си Господ се разкрива за хората и онова, което всъщност трябва да се знае за него, така е било и относно Исус и преди и след него, така че в случая ново 5 няма. Ако пък ти се е приискало да се види Бог в лицето на Исус буквално, то имай предвид, че пространството и времето и всичко в тях е Божие творение, както е и с всяко нещо, което е извън него-Господа, макар и да изхожда от самия него. Както е и Адам, Ной, Аврам, Мойсей, Исус, Мохамед, ангелите, демоните, материя и антиматерия, дори и Светия Дух, който всъщност е главния ангел на Бог, чрез който той контактува с пророците, но това е друга тема. Та всички те, като Божии творения е несериозно и Богохулно да им определяме Божествени качества/конкретно за момента ставаше въпрос най-вече за Светия Дух/ и да изместват от мисълта ни Бога, който е единствения Творец на всичко и преклонението, почитта и молитвите ни трябва да бъдат към него а, не към създанията му. Господ не се е явил в образ и няма да се яви на никого до възкресението ни, вкарването му в образ или негово подобие е екстремна форма на езичество, нищо и никой не прилича на него и не притежава съвършенните му качества, а когато пророците са искали от него да им се яви, Бог е давал и явни доводи за съществуването и мощта си, но не се е явявал, като образ или символ.
Както вече споменах всички духове изхождат от Бога без значение дали те са на демони, ангели или хора. В потвърждение са и думите на Исус, когато заръчва да се изпитват пророците, които заявяват, че са такива изпратени от Бог, като ги нарича духове /лъжлив дух - лъжлив пророк, истински дух - истински пророк/ и дали изхождат от Отца, т.е дали носят неговото послание. И никъде не съм казал, че Пророка ще просъществува до края на земните дни, а онова, което му е низпослано - Корана и напътствието му предадено, чрез Мохаммед.
Радославе, ще ти помогна и за малшанса ти в играта на късмет, макар и да са забранени в Исляма. Просто, ако имаш претенции ги заявяваш и проверяваш, после сравняват твоя фиш с номера му и се определя дали е афтентичен, ако пък се съмняваш в играта просто не играеш.
Когато съм споменал, че не четеш писнията си в оригинал, имах две неща предвид и то не е онова, за което си предположил -
1. Че това е за разлика от Корана, който съществува и се разпространява навсякъде и в оригинал.
2. Оригинал, до колкото може да се говори за Библията имам предвид на поне автентичния език на който е говорил Исус и писанията на еврейски/арамейски/ и имайки предвид това се надявам най-после да проумееш и да не лепиш на воля странни физиономии с емотиконите.
Много добре знаеш, че оригинал на автентично Евангилие, като под това имам предвид, това да са автентичните думи на Исус, записани от свидетел няма. И пак по въпроса, от форума тук прочетох, че автора на Библията е Бил Светия Дух. Добре питам тогава защо, не я е продиктувал на някой грамотен писар за да има оригинал, а писателите се оказват стотици, като във версиите им при сравнение е пълна каша от противоречия и по основни положения и на каква база през четвърти век вселенски събор определя от огромния брой Евангилия четиритте известни в момента и обявява за апокриф останалите над сто и се погрижва да бъдат унищожавани, като самите 4 избрани са в много голяма степен на различия и противоречия, да не говорим за множеството преводи в последствие и преработки. Май Светия Дух, който Боготвориш не се е справил подобаващо за Божество.
Като заключение искам да попитам не само теб - Вярва ли се от сегашните християни, че Бог е най-справедливия и най-мъдрия.
Ще добавя също и че не храня лоши мисли и намерения относно Християните, защото те са най-близко според Бог в Корана до Мюсулманите, и когато един вярващ изпадне в заблуда другия е длъжен да му напомни за Бог и пътя му, и защото Бог е известил за вярващите, че са братя и сестри едни за други - Сура 103 "Следобеда"
1. Кълна се в следобеда ­
2. човекът е в загуба,
3. освен онези, които вярват и вършат праведни дела, и взаимно се наставляват за истината, и взаимно се наставляват за търпението.
Амин.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Чудеса

Мнениеот Eleazar_Levi » ср юни 13, 2012 7:57 am

Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Чудеса

Мнениеот Радослав » ср юни 13, 2012 9:39 am

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Чудеса

Мнениеот Ahmed » ср юни 13, 2012 4:38 pm

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Чудеса

Мнениеот Ahmed » ср юни 13, 2012 4:56 pm


Върни се в “въпроси към Православие БГ”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта