Един въпрос.

вашите въпроси, мнения и препоръки към портала
rabeno
Потребител
Мнения: 17
Регистриран на: пон ное 12, 2012 4:02 pm

Един въпрос.

Мнениеот rabeno » пет ное 23, 2012 11:09 pm

Бих искал да задам един въпрос. Знам, че православното християнство счита за основен дълг на всеки християнин, като условие за по-голяма близост с Исус Христос, въздържанието. Примерно въздържанието от различни страсти - похот, користолюбие, себичност, гняв и т.н. - защото в противен случай лукавия би успял да оплете невиждащия човек в мрежите си. В Новия завет никъде не съм срещнал Исус Христос да показва похот, някаква светска амбиция или егоизъм, но помня онази сцена, когато Господ прогонва търговците от храма, като обръща масите им и разтурва сергиите. Това не е ли гняв? Също така, в "Откровението" от Йоан Богослов се говори за Божия гняв срещу беззаконието и неговите хора в Последните времена. Тоест става въпрос за гняв и мога да си направя извода, че всъщност гнева има две лица: едното се основава на егоизъм, амбиции, и въобще на външни фактори, които накърняват гордостта и самочувствието на човек, а другото е когато тези външни фактори накърняват истината, чистотата, вярността и любовта към Бога. Тоест има неправеден гняв, но има и праведен гняв.
Оглеждайки се наоколо ние виждаме безброй примери за агресията, която човек е натрупал в последните години, и която расте с всеки изминал ден. Причините са: недостатъчно приходи; високи цени на основни стоки; измами от страна на монополистични фирми насочени срещу обикновения данъкоплатец; висока битова престъпност; двоен стандарт в съда и различна полицейска ефективност срещу различни социални или етнически слоеве; популистки лъжи и брътвежи следвани от идеалистични лозунги, нямащи нищо общо с реалността; спекуланти, които внасят разкол в морала на хората, като политици със съмнително минало или бездарни изпълнители с неясна сексуална ориентация; спекуланти, които внасят разкол в Църквата Божия, като самозвани месии и всичките секти, които съществуват, ръководени от масони и изпълняващи масонската дейност на разцепление. Общо взето причините идват отгоре, от висшите кръгове, духовни, политически или икономически, които са сбъркани в основата си - в представата си за света като място за постоянно хищническо съревнование. А оглеждайки се наоколо ние виждаме безброй примери как тази агресия, отстрана на хората, избива между самите хора, между самите нас, самоизяждаме се, нападаме се и се разкъсване едни други, като подивели зверове, вместо да насочим усилията си към реалния враг. Защо?
Така става, може би, защото на хората им е по-приятно да си придават някаква нереална обожествена същност за собствената им природа, вместо да приемат истината, че света е поле за битка между доброто и злото. Не знам, но каквато и да е реалната причина за това, виждаме че сега хората изпитват гняв заради наранени чувства, гордост, заради самочувствието си, че са пълен провал, че не са успели да се реализират в живота и т.н., а не защото християнството търпи жестоки удари или защото българският дух загива в трепереща агония, и не е заради някакви поругани хуманни ценности. Ако наистина някъде се спомене за христовата вяра то по-скоро се имат предвид някакви неопределени идеали, а не саможертвата на Господ. Ако наистина някъде се спомене за избледняващия българския дух, то е защото някое гърло извива гласа си за повече материално благоденствие в живота си. Ако някой заговори за хуманни ценности, то е защото спекулантите имат нужда от смяната на властта, за да могат хората да се самозаблуждават относно принципа на "благородната" демокрация и да отлгат мечтите и надеждите за след още четири години/ един мандат. Крайната цел отново е материално благополучие и личностна изгода. Всеки провал по пътя към тая цел, а тя е егоистична, поражда гняв.
Наистина се получи доста дълъг въпрос. :biggrin: Все пак, ето го и него. Ако съседа ти не се съобразява с тебе и те тормози съзнателно или не, а ти отидеш, нахлуеш в дома му и го пребиеш от бой, тъй като ти е писнало да му се молиш като на малко дете, и това да е необуздан себичен гняв тоест грях, то например грях ли е да проявиш същия гняв към хората, които предизвикат отношението у твоя съсед? Ако за много българи е проява на здрав разум да запалят главата на съседа си със шамари, то защо примерно отвличането на някой лицемерен политик или бизнесмен да е проява на нездрав? Ако е редна саморазправата между две жертви на системата, която е истинския виновник, то защо да е нередна саморазправата с истинския виновник? Или поне с неговите представители. Под представители искам да кажа сградите на сектите у всеки квартал, които зарибяват човека с безбройни прови на наглост и афиши по пощенските кутии. Под представители искам да кажа всички тея фактори, за които не сме виновни пряко ние или съседа, а са ни натрапени да седят там под предлог правилното функциниране на една система, която съвсем не е в угодна на Бога.
Мисля си че Виновника, който има много лица, нарочно подтиква хората да се самоунищожават помежду си като отлично прикрива своята виновна дейнсост, за да остави впечатлението, че всички гадости си ги създаваме сами, ние, хората. А ние клатим глава и сочим другите като виновници, вместо да потърсим истинския виновник и неговите предавители - сектантите, разколниците, масоните, спекулантите, дърдорковците, курвите, обратните, които кълчат задници по малките екрани и биват издигани в култ до небесата, наркодилърите и т.н. Всички тия отрпеки, които служат на неморални и антихристиянски принципи, и които ние трябва да приемем, защото системата и демократичните принципи ни налагат толерантност. Да кажем "да" на разврата, "да" на порнографията сред малките деца (говоря за Дисни), "да" на издигането в култ на всякакви отрепки - мафиоти, дилъри, сексуални извратени типове, шизофреници и т.н, "да" на безбрачното съжителство, "да" на секса без чувства и на консуматорската любов, "да" на отглеждане на деца в еднополови бракове, "да" между смесването на гени между различни раси. Нека да приемем че света е сив, - добро и зло вървят ръка за ръка - а православието, тъй като не изповядва тоя модел, може да бъде оставено извън пределите на новия световен ред.
Не се считам за критерии за морал, но предвид факта колко е извратен света около нас и как неговите извращения ни заливат през медиите в домове и предвид факта, че повечето от нас нямаме нито идеята, нито паричните средства, нито смелостта, да напуснем домовете си в града, в който живеем, и да се преселим някъде сред дивото, там където все още не е застроено и бетонизирано, и където е все още диво и може да се усети дъха на истинската България. Затова грях ли ще е ако се опълчим на всичко това и изразим гнева срещу всеобщата неправда? (ако запалиш сектантската сграда отсреща)
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Един въпрос.

Мнениеот small axe » съб ное 24, 2012 12:14 am

rabeno
Потребител
Мнения: 17
Регистриран на: пон ное 12, 2012 4:02 pm

Re: Един въпрос.

Мнениеот rabeno » съб ное 24, 2012 12:51 am

П.Влахов
Потребител
Мнения: 64
Регистриран на: пон окт 02, 2006 10:25 pm

Re: Един въпрос.

Мнениеот П.Влахов » съб ное 24, 2012 2:07 am

Човек, моля ти се, как ще палиш сграда, осъзнай се! Ако искаш непременно нещо да запалиш, запали свещ в някой храм и се помоли за тези хора, за които говориш.
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Един въпрос.

Мнениеот ioio » съб ное 24, 2012 10:21 am

Скоро един запали къща и живи изгоряха трима невинни в Созопол. Питай го сега какво му е, пък после пали. От стихотворението ти видях, че си имаш ядове, но по-добре пиши да си излееш мъката или нарисувай нещо като художника Аркадиуш Жабовски.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Един въпрос.

Мнениеот small axe » съб ное 24, 2012 12:04 pm

rabeno
Потребител
Мнения: 17
Регистриран на: пон ное 12, 2012 4:02 pm

Re: Един въпрос.

Мнениеот rabeno » съб ное 24, 2012 3:46 pm

Имам усещането, че най-трудната пречка по тоя път е търпението. Търпението да се получи благодат и т.н., макар че най-важната част си остава смисъла в живота. Наистина е трудно да се чака Бог да ти даде благословия - посока към която да се стремиш. Между другото, чудя се дали тук, сред вас, има хора, които са преминали през тоя път, имали са вяра, търпение и са получили насока от Бог? Може ли някой да сподели опита си, защото тази споделена опитност между хора, докоснали се до Бог, и хора, молещи се Нему, задушава съмненията у последните.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Един въпрос.

Мнениеот Aurelia Felix » съб ное 24, 2012 9:26 pm

rabeno
Потребител
Мнения: 17
Регистриран на: пон ное 12, 2012 4:02 pm

Re: Един въпрос.

Мнениеот rabeno » нед ное 25, 2012 1:19 am

Мисля че всеки знае кои са истинските ни врагове - от една страха греха е в нас, а от друга греха навън носи едно лице със следните черти: голям и увиснал нос, тънки устни, свити в постоянно присмехулна усмивка и едно игриво пламъче в очичките, криещо се изпод гъстите вежди... Това са двата врага на хората и не са ли те, които са разпнали Господ? Хорската поквара и еврейските книжници.
ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Един въпрос.

Мнениеот ioio » нед ное 25, 2012 8:33 pm

Имаш много образно мислене, така че рисувай. И на друго място те посъветвах това. Изведи извън себе си тия кошмарни лица, като ги нарисуваш и после може да ги смачкаш и изхвърлиш за да не те притесняват.

Върни се в “въпроси към Православие БГ”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост