Честито Рождество Христово!

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Честито Рождество Христово!

Мнениеот prokimen » ср дек 24, 2008 7:13 pm«И Словото стана плът, и живя между нас,
Пълно с благодат и истина»
Иоан 1:14

От век във век Светата ни Църква прославя в своите богослужебни химни великото Тайнство на Рождественската нощ.

Отново на земния небосклон изгрява Витлеемската звезда, която озарява с божествената си светлина пътя на онези благочестиви християни, запътили се днес към божия храм за да се поклонят духом на Родилия се Спасител.

Ангелският сонм отново огласява с чудесната си песен небето и земята в прослава на Богомладенеца Христа. Целият свят се преобразява в тези святи дни.

Минават години, столетия, сменяват се хилядолетия, култури и цивилизации, но светлината на Ветлиемската звезда не угасва в сърцата на благочестивите християни. Тайната на Боговъплъщението не губи своята привлекателност, но привлича към себе си с все по-голяма сила. В стремежа си мистично да проникне в тази тайна, свети Симеон Нови Богослов писал:

«Затова Синът Божи станал Син Човешки, щото да ни направи нас, човеците, синове Божии... Той възприел нашата човешка плът за да ни предаде Светия Дух».

След това всеспасително Боговъплъщение, човечеството получило особена благодат, за която свети апостол Павел говори:

«...когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син Единороден, Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението» (Гал. 4:4-5).

Рождество Христово станало начало на човешкото осиновяване от Бога Отца. Първородният грях на съгрешилите прародители Адам и Ева лишил потомството им от блаженото общение с Твореца. В резултат на това, дълги хилядолетия човечеството очаквало изпълнението на Божието обещание за раждането на Изкупителя, Който ще порази главата на змията (Бит. 3:15). За това събитие старозаветните пророци предсказвали: «Сам Бог ще ви даде личба: ето, девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил» (Ис. 7:14).

За тази среща се готвели както старозаветни праведници, така също антични философи и просветени източни мъдреци. Всеки по своему си представял това събитие. И ето, дошла онази Рождественска нощ, когато в най-обикновена витлеемска пещера се родил Богомладенецът, Който променил цялата човешка история, въдворявайки мир на земята, а в човешките сърца благоволение.

Христос слиза от небесата като Тиха Светлина за да освети и съедини човека с Бога в любовта на свободата.

«Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя; вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е благо, и бремето Ми леко» (Мат. 11:28-30).


Този божествен призив и обещание са обърнати към всяка човешка личност. Видимо светът е зает със себе си и не всички чуват призива на Спасителя.Обръщайки поглед наоколо, ние с основание трябва да се запитаме къде е този мир на Земята, възпят от ангелите? Свидетели сме когато несправедливостта става норма на ежедневието ни, отдалечавайки все повече християнските норми на благочестие от нашия живот.

Всичко това свидетелства, че борбата със злото продължава и изходът зависи от това на коя страна изкупеното човечество ще вложи своите усилия в името на Божията правда или в името на новия световен ред.

Днес, строителите на новия световен ред предлагат на човечеството щастие по рецепта на изкусителя, угасяйки в хората съвестта, насищайки плътта им, разрешавайки греха, подменяйки в съзнанието на човека истинската свобода в Христа с произвола.

Рождество Христово отворило входа в Царството Небесно, но в него влиза само онзи, който е разпалил в душата си светлината на дейната вяра и противостои на тъмнината. В Царството Небесно влизат онези, които са повярвали неизменно, че само Христос е «Пътят и Истината и Живота» (Иоан 14:6).

Историята на Велика България недвусмислено ни свидетелства, че направеният от свети цар Борис през IX век избор на вярата и нейното прилагане в живота дало колосалните успехи във всички отношения на българската нация.

Ако се вгледаме внимателно в още по-далечната история, ще забележим, че езическият Рим рухнал не защото империята обедняла или защото римските легиони загубили своята боева мощ. Деградацията на духа довела до смъртта на древния Рим. Не същата ли деградация на българския дух доведе като възмезден резултат отоманското робство?

Не е наложително нашите съвременни държавници да бъдат светии за да възвърнат загубеното могъщество на Велика България. Достатъчно ще е всеки българин да бъде истински християнин за да възкръсне националното ни достойнство.

В светлината на празнуваното днес Рождество Христово самата човешка история намерила нов смисъл. От този момент тя се разделя на до и след Рождество Христово. Новото леточисление започва за всички народи от евангелския призив за покаяние.

Вседушевно поздравявам всички форумни участници по случай светлия празник на Рождество Христово. Молитвено пожелавам, щото душите ни да станат витлеемски ясли, способни да приемат Родилия се Богомладенец.

Нека Родилият се във Витлеем Христос пребъде сред всички нас, както и всички ние пребъдем в евангелската любов за да сме действителна светлина и духовна сол в помрачения от беззакония и обезсолен морално съвременен свят.
Последна промяна от prokimen на ср дек 24, 2008 7:45 pm, променено общо 1 път.
Радослав
Модератор
Мнения: 1530
Регистриран на: ср дек 20, 2006 4:11 pm

Re: Слава във висините Богу!

Мнениеот Радослав » ср дек 24, 2008 7:22 pm

Чудесни думи, Прокимен! Благодаря!
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Честито Рождество Христово!

Мнениеот Мария » чет дек 25, 2008 6:20 pm

„И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ.”
(Лука 2:10-11)
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Честито Рождество Христово!

Мнениеот kassie » нед дек 28, 2008 7:28 pm


Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта